madrid-barcelona-battle

Madrid en Barcelona: welke stad wint in de stedentrip battle?

Spanje heeft mijn hart. Als klein meisje kwam ik hier al regelmatig en er gaat bijna geen jaar voorbij zonder voet op Spaanse bodem te zetten. Eerder vertelde ik jullie al over mijn grote liefde, Madrid. Zo’n pure en veelzijdige stad. “Maar Barcelona is toch eigenlijk veel leuker?”, reageren mensen regelmatig als ik ze aanbeveel om naar Madrid te gaan.

Er zat dus niets anders op dan een stedentrip battle tussen Madrid en Barcelona. Waar kun je het lekkerst eten? Hoe is de sfeer in beide steden? En is er eigenlijk ook iets in de omgeving van beide Spaanse steden te doen? Let’s find out!

Stedentrip battle tussen Madrid en Barcelona

1. De sfeer in de steden

Madrid is voor mij gelijk aan ware liefde. Het voelt zo puur, zo authentiek, met een rauw en ondeugend randje. Iedere wijk heeft zijn eigen identiteit: het multiculturele Lavapiés, het oude La Latina, het hippe Malasaña, het tooeristische maar toch bruisende Sol en zelfs een regenboogwijk genaamd Chueca. Hoewel Madrid de hoofdstad van Spanje is wordt er verrassend weinig Engels gesproken. Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat ik tijdens mijn laatste bezoek uberhaupt Engels heb gesproken…

Barcelona is wat dat betreft veel internationaler ingesteld. Want waar ik in Madrid alleen Spaans sprak, heb ik in Barcelona amper een woord Spaans gebruikt.

Conclusie

Madrid – 1
Barcelona – 0

Het ligt er natuurlijk maar net aan wat je zoekt, maar ik houd van die authentieke sfeer in een toch zeer bruisende stad. Madrid wint het daarom zeker op het gebied van sfeer van Barcelona.

Lees ook: wat te doen in Madrid – mijn favoriete bezienswaardigheden

2. Bezienswaardigheden, kerken en musea in de steden

Beide steden hebben een centrum vol prachtige bouwwerken. In Barcelona dwaal je door het doolhof aan straatjes in de sfeervolle wijk El Borne. Maar ook in het centrum van Madrid met de stijlvolle en rijkelijk versierde gebouwen kan ik uren wandelen zonder me te vervelen. Bovendien hebben beide steden aan bezienswaardigheden geen gebrek. Ik heb er een aantal voor jullie op een rijtje gezet (en een hoop andere bezienswaardigheden vermeld ik ook nog in de andere punten).

Madrid:

 • Kathedraal de la Almudena. Waar anders bezoek je een kathedraal met een kleurrijk plafond in pop art stijl?
 • Palacio Real. Het koninklijk paleis in Madrid is misschien wel het mooiste paleis dat ik ooit heb gezien. Je mag binnen niet fotograferen, maar werkelijk iedere kamer is indrukwekkend en tot in de puntjes verzorgd.
 • Museo del Prado. Indrukwekkend gebouw met een aantal hoogstandjes wat betreft kunst. Vergeet niet het prachtige schilder Tuin der Lusten van Jeroen Bosch te bewonderen, absoluut een van mijn favoriete schilderijen! Je kunt doordeweeks ’s avonds gratis naar binnen. Houd dan wel rekening met lange wachtrijen, dus zorg dat je op tijd in de rij staat (anders houd je geen tijd meer over in het museum).
 • El Rastro markt. Iedere zondag wordt in de wijk La Latina de grootste openluchtvlooienmarkt van Europa gehouden. Een hoop toeristische souvenirs, maar zo nu en dan vind je ook een verborgen schat. Bovendien is de sfeer hier gewoon ontzettend leuk.
 • Plaza Mayor. Op dit prachtige plein verveel je je niet snel door al het straatentertainment. Het is mogelijk om hier wat te eten en te drinken, al zou ik het de budgetreizigers niet aanraden.
 • Templo de Debod. Egypte heeft dit monument cadeau gedaan aan Spanje nadat het land financieel had geholpen bij een overstroming van de Nijl. Overdag vind ik het eerlijk gezegd niet heel bijzonder, maar met name ’s avonds geniet je hier van een prachtige zonsondergang. Het monument staat namelijk op een kleine heuvel, niet ver van Plaza de Espana.

Lees ook: 15 gratis bezienswaardigheden in Madrid (voor een goedkope stedentrip)

madrid-barcelona-battle
madrid-barcelona-battlemadrid-barcelona-battle
madrid-barcelona-battle
madrid-barcelona-battle

Barcelona:

 • Sagrada Familia. Je mag Barcelona eigenlijk niet overslaan zonder het paradepaardje van Antoni Gaudí te hebben gezien. Dat deze prachtige kerk na jaaaaaren nog steeds niet is voltooid nemen we maar even voor lief, want er is tot nu toe gelukkig genoeg te bewonderen.
 • Andere bouwwerken van Gaudí. Je vindt het bijzondere werk van Antoni Gaudí door heel Barcelona. Enkele aanraders zijn Casa Milá en Casa Battlo.
 • Museu Picasso. Ik houd wel van de ietwat surrealistische kunstwerken van Pablo Picasso. Jij ook? Dan is dit museum in de wijk El Borne zeker een aanrader. Je kunt bovendien op zondag gratis naar binnen (houd dan wel rekening met gigantische wachtrijen). Zelfs als je niet van kunst houdt is dit een aanrader, want het historische gebouw met de idyllische binnenplaats is zeker een bezichtiging waard.
 • Een leuke uitstap in Barcelona is naar Tibidabo. Hier vind je niet alleen een amusementspark (leuk voor kinderen!), maar ook een van de mooiste kerken van de stad: de Sagrat Cor. Je wordt bovendien verwend met een prachtig uitzicht over de stad.
 • Magische fontein van Montjuïc. Aan de voet van de Montjuïc heuvel vind je deze prachtige fonteinen, die ’s avonds een ware show verzorgen met licht, kleur en muziek.

madrid-barcelona-battle
madrid-barcelona-battle
madrid-barcelona-battlemadrid-barcelona-battle

Conclusie

Madrid – 2
Barcelona – 0

Hoewel er ook in Barcelona genoeg te doen is vind ik dat Madrid meer bijzondere bezienswaardigheden heeft.

3. Winkelen in de steden

Lastig kiezen, want in beide steden vind je talrijke internationale ketens, maar ook unieke kleine boetieks. Houd er rekening mee dat in beide steden veel winkels ’s middags sluiten tijdens de siësta. Maar dat betekent ook dat veel winkels vaak tot laat in de avond open zijn!

In Madrid vind je de bekende merken en winkels vooral aan de Gran Via en aan het plein Sol. Voor de kleinere winkels kun je in Madrid terecht in de wijk Lavapiés en vintage vind je vooral in de wijk Malasaña. Tip: aan Calle Mayor 19 (de weg van Sol naar de kathedraal) vind je een leuke parfumerie genaamd Aromas waar je zelf jouw parfum kunt samenstellen voor een fijne prijs.

In Barcelona is de bekendste winkelstraat La Rambla, maar ook aan Plaza Catalunya vind je veel bekende ketens. In de wijken El Borne en Gràcia (bij Park Güell) vind je juist de kleine winkeltjes met unieke spullen.

Conclusie

Madrid – 3
Barcelona – 1

In beide steden is er genoeg te ontdekken, dus zowel Barcelona als Madrid krijgen wat winkelen betreft een punt.

4. Eten in Madrid en Barcelona

In beide steden kun je eigenlijk op iedere straathoek iets lekkers vinden, 24/7. Ik ben ook geen foodie, dus misschien ben ik ook niet de beste persoon om te oordelen over lekker eten. Bovendien ben ik vegetariër, terwijl veel Spaanse gerechten zoals paella vis of vlees hebben.

Mocht je in Barcelona in de wijk El Borne zijn, ga dan zeker langs bij restaurant Ziryab, een tapastent met invloeden uit het Midden-Oosten. Ik bedoel: als je iemand die niet graag over eten schrijft enthousiast kunt maken is het behoorlijk goed, toch? Ze hebben trouwens ook veel vegetarische maaltijden, ook erg fijn. Op een steenworp afstand van Ziryab vandaan vind je een vegetarisch sfeervol restaurant genaamd Vegetalia. Ditzelfde restaurant vind je overigens ook in de wijken Barri Gòtic en El Raval.

In Madrid mag je Chocolatería San Ginés zeker niet overslaan. Ze hebben hier de allerlekkerste churros met chocoladesaus die je ooit hebt geproefd! Deze plek is bovendien 24/7 open. Voor Madrilenen is dit een geliefde plek na het stappen om een snack voor het slapen te halen. Het interieur is trouwens ook erg leuk: de hele muur is behangen met foto’s van beroemdheden die San Ginés ooit hebben bezocht.

madrid-barcelona-battle

Conclusie

Madrid – 4
Barcelona – 2

Ook qua eten zit je in beide steden goed. Dus opnieuw een punt voor zowel Madrid als voor Barcelona.

Bijzondere vakanties boek je bij Eliza was here

5. Straatentertainment en street art in de steden

Dit vind je in beide steden, maar toch vind ik het in Madrid wat meer aanwezig en bovendien ook wat mooier. Straatartiesten zijn in Barcelona vooral op La Rambla te vinden. En dan eigenlijk ook vooral in de zomermaanden, want toen ik er afgelopen oktober liep zag ik niemand meer optreden. Op het voetgangersdeel bij de Arc de Triomf vind je vaak ook wel wat entertainment. Op Expeditie Aardbol kwam ik wel een leuk artikel tegen over de gratis street art tour die Stéphanie in Barcelona deed.

madrid-barcelona-battle

In Madrid vind je eigenlijk op ieder plein wel entertainment: van dansers en levende standbeelden tot schilders en zelfs clowns om de kinderen te vermaken. Enkele pleinen waar je dit veel ziet zijn Puerta del Sol, Plaza Mayor en Plaza Oriente. Kleurrijke street art vind je vooral in de wijken Lavapiés en Malasaña.

madrid-barcelona-battle
madrid-barcelona-battle

Conclusie

Madrid – 5
Barcelona – 2

Misschien was ik gewoon niet op de juiste plekken, maar ik vond het straatentertainment en de street art in Barcelona maar matig vergelijken met die van Madrid. Gek eigenlijk, want ik heb juist het gevoel dat Barcelona veel beter is ingesteld op toeristen. Sorry Barcelona, maar dit punt voor straatentertainment en street art gaat toch naar Madrid!

6. Parken en natuur in de steden

Tsja, het grote voordeel van Barcelona is toch echt wel de ligging aan zee. Toegegeven: dat mis ik echt in Madrid. Vanuit het centrum van Barcelona sta je zo op een van de vele stranden van de Spaanse stad. Barceloneta is het meest populaire strand, maar daardoor is het hier met name in de zomermaanden echt zoeken naar een plekje. Hoe verder je naar het noorden loopt of rijdt, hoe rustiger de stranden worden. Tijdens mijn laatste bezoek was ik bijvoorbeeld op het strand Bogatell en op enkele locals na was het hier eigenlijk vrij rustig. Maar in Madrid zit je juist weer tussen de bergen, die uitnodigen tot heerlijke wandelingen. Bijvoorbeeld in het natuurgebied Sierra de Guadarrama.

madrid-barcelona-battle

Qua parken vind je in beide steden diverse leuke mogelijkheden. Een van ’s wereld mooiste parken is wat mij betreft El Retiro in Madrid: lekker kijken hoe mensen zich kapot roeien op een klein meertje, spelen met de nieuwsgierige eekhoorns, de zonsondergang zien bij Palacio de Cristal… Heerlijk! Ook Jardines de Sabatini, naast het koninklijk paleis, is een heerlijk tuin om de voeten wat rust te gunnen en aan de hectiek van de stad te ontsnappen.

madrid-barcelona-battle

Toch vind ik dat Barcelona wat betreft parken eigenlijk wel meer variatie te bieden heeft. Zo heb je niet alleen vanaf Park Güell een prachtig uitzicht, maar zijn ook Parc de la Ciutadella, Parc del Laberint d’Horta en Jardines del Palacio de Pedralbes zijn aanraders.

madrid-barcelona-battle

Conclusie

Madrid – 5
Barcelona – 3

Hoewel beide steden veel te bieden hebben op het gebied van natuur, vind ik toch dat er meer diversiteit is in Barcelona. Barcelona maakt inmiddels een inhaalslag!

7. Uitstapjes in de omgeving van Madrid en Barcelona

Met name de uitstapjes buiten de stad maakten mijn laatste bezoek aan Barcelona zo ontzettend leuk. Je kunt natuurlijk allereerst vanuit Barcelona een van de vele kustplaatsen bezoeken met de trein. Eerder liet ik jullie ook al een Pretty Picture Time zien van het fotogenieke Girona. En ook het Montserrat klooster in de bergen was absoluut een bezoek waard.

madrid-barcelona-battle
madrid-barcelona-battle

Ook Madrid heeft veel leuke plekken in de omgeving om te bezoeken. Zo kun je de voormalige hoofdstad Toledo bezoeken. Of het sprookjesachtige Segovia. En zo zijn er nog meer fotogenieke plekken in de omgeving van Madrid!

Conclusie

Madrid – 6
Barcelona – 4

Beide steden hebben verschillende leuke dagtrips, voor zowel cultuurfanaten als natuurliefhebbers.

8. Klimaat in Madrid en Barcelona

Dit punt hangt eigenlijk een beetje af van de periode dat je naar Spanje wilt gaan. In de zomer is het veeeeels te heet in Madrid; de temperatuur kan gemakkelijk oplopen tot 35 of zelfs 40 graden. Barcelona kan daarentegen in de zomer weer erg druk zijn, maar je kunt tenminste wel lekker uitwaaien aan het strand en een duik maken in de zee. In het voor- en najaar zijn zowel Madrid als Barcelona heerlijke, zonnige bestemmingen voor een stedentrip.

Conclusie

Madrid – 7
Barcelona – 5

madrid-barcelona-battle

Madrid en Barcelona: dus……?

Barcelona heeft verrassend veel punten gescoord, maar wat betreft sfeer en diversiteit wint Madrid, mijn grote liefde. Madrid voelt voor mij toch net iets meer als het authentieke Spanje. Toch was ik verrast over het feit dat ik zo positief verrast was door Barcelona tijdens mijn laatste bezoek, aangezien mijn vorige bezoeken mij niet heel enthousiast maakte over de stad. Mede hierdoor is de stedentrip battle toch best spannend geworden, of niet?

Welke stad heeft jouw voorkeur, als je tussen Madrid en Barcelona moest kiezen? Mocht je trouwens nog tips willen hebben voor beide steden, wees niet bang om erom te vragen hier in de reacties. Wie weet heb ik nog wat leuke tips voor je, of zijn er andere lezers die je ergens enthousiast over kunnen maken!

Reacties via Facebook account

comments

28 gedachten over “Madrid en Barcelona: welke stad wint in de stedentrip battle?”

 1. Wat een leuk artikel!! Ik ben in geen van beide steden geweest maar door jouw blog ben ik nu wel ineens enthousiast! 🙂
  Ik dacht altijd dat Madrid maar een beetje saai was en dat Barcelona ‘the place to be’ was, maar misschien moet ik toch mijn idee maar bijstellen!

  Komend jaar zijn onze vakanties al wel een beetje verdeeld, maar wie weet ooit!

  1. Wat leuk om te horen Anne, bedankt! Veel mensen denken inderdaad dat Madrid niet heel interessant is, maar het is tot nu toe mijn favoriete stad ter wereld. Waar gaan jouw volgende vakanties heen? 🙂

 2. Leuk om te lezen! Ik ben nog nooit in Madrid geweest, maar je hebt me nu wel nieuwsgierig gemaakt. Ik ga bijna weer naar Barcelona! Heel veel zin in en misschien breng ik ook nog een bezoek aan Girona:D

  1. Wat leuk om te horen, ik ben inmiddels een beetje de ambassadeur van Madrid (mijn lievelingsstad) geworden. Ik moet zeggen dat ik dat een paar jaar geleden – voordat ik er daadwerkelijk was geweest – ook nooit had verwacht. Maar er is zo onwijs veel te doen! Als je nog tijd hebt zou ik zeker Girona proberen te bezoeken inderdaad 🙂 Vooral als je met de auto gaat kom je er eigenlijk bijna langs op weg naar Barcelona, want zowel Girona als Montserrat liggen ten noorden van de stad 😉

 3. Ik ga volgend jaar een trip plannen naar Barcelona! Ik vind het namelijk schandalig dat ik er nog niet ben geweest! Ik ben jaren geleden in Madrid geweest, maar ik heb een heel ander Madrid gezien dan jij hier beschrijft. Ik was niet met de juiste persoon in de stad en volgens mij heeft dat afbreuk gedaan aan mijn ervaring. Ik moet dus echt een keer terug!

  1. Wat leuk Dominique! Ik ben inmiddels meerdere keren in Madrid geweest en iedere keer beleef ik de stad weer anders, dus ik kan me goed voorstellen dat je misschien de minder interessante kant van de stad hebt gezien. Teruggaan is sowieso een aanrader haha! 🙂

  1. Madrid is echt geweldig! En wat je over Barcelona zegt snap ik heel goed, dat gevoel had ik dus ook een beetje. Er is eigenlijk heel veel leuks te doen, maar de klik is er gewoon niet helemaal. ;p

 4. Leuke vergelijking lady, tof om te lezen! Ik ben nu eigenlijk wel benieuwd naar je battle tussen Valencia & Madrid 😉 Ik ben alleen in Barcelona en Valencia geweest, en de laatste stad wint met gemak op het authentieke aspect. En het was er nog lekker rustig 😉 Barcelona is wel best druk en een gehypete stad. Jammer, want het heeft ook absoluut veel fijns!

  1. Haha Madrid wint het stiekem gewoon van iedere stad ter wereld ;p Valencia was trouwens ook erg leuk én natuurlijk ook aan het strand, dus wie weet… 😉

 5. Ik ben nog nooit in Spanje geweest (shame on me), maar wil wel heel graag een keer! Barcelona en Madrid staan beide heel hoog op mijn lijstje, ik zou eerder Barcelona doen door de omgeving en omdat je er vaker over leest. Maar in deze blog klinkt Madrid eigenlijk leuker, hele leuke battle!

  1. Dat is toch helemaal niet zo gek? 😉 Ik ben bijvoorbeeld nog nooit in Oostenrijk geweest, wat onder Nederlanders blijkbaar ook best gek is haha. Ik ben mijn hart echt verloren aan Madrid, zo’n fijne en veelzijdige stad en ook nog eens lekker authentiek!

 6. Leuk artikel! Ik ben 2 keer in Barcelona geweest maar deze stad heeft niet mijn hart kunnen veroveren. In Madrid ben ik nooit geweest maar ik weet zeker dat ik dat veel leuker zal vinden. Alleen al omdat het veel minder toeristisch is. Dat stond me echt enorm tegen in Barcelona. Ik ben echt heel benieuwd naar Madrid!

  1. Ik heb precies hetzelfde gevoel met Barcelona als dat jij hebt Sabine. Maar ik weet zeker dat je Madrid heel leuk zou vinden! 😉

 7. Super tof artikel Jessica! Ik ben een paar jaar geleden in Barcelona geweest, maar de stad heeft mij destijds ook niet echt gegrepen. In mei ga ik met mijn moeder een paar dagen naar Madrid, dus ik ben super benieuwd! Heb je misschien nog tips voor een leuk hotelletje? 🙂

  1. Ik snap wat je bedoelt Dewi, dat had ik ook heel erg met Barcelona. Ik heb in Madrid enkel in hostels geslapen, maar misschien is TOC Hostel wel iets voor jullie. Je verblijft dan erg centraal (het ligt tussen Puerta del Sol en Plaza Mayor) en je kunt zowel een bed op een slaapzaal als een privékamer nemen. Wat ik persoonlijk érg fijn vind is dat je met je vingerafdruk de kamer opent, waardoor je dus nooit bang hoeft te zijn dat je de sleutel kwijtraakt haha. Hier kun je er wat meer info over vinden: https://www.cornersoftheworld.nl/favo-accommodaties-spanje/.

 8. Leuk om te lezen dat je toch zo onverwacht enthousiast over Barcelona bent! In Madrid ben ik nog nooit geweest, maar krijg van alles wat ik ervan zie de indruk dat dit ook meer het authentieke Spanje is. Lijkt me zeker leuk om een keer te bezoeken!

  1. Ik weet bijna zeker dat je Madrid wel een leuke stad zult vinden Yvonne 😉 En ik was ook verrast dat ik deze keer zo enthousiast was over Barcelona haha!

  1. Ik wou net zeggen Jenny, jij hebt ook al heel wat Spaanse steden gezien. Er zijn veel prachtige plekken, maar Madrid blijft bij mij toch bovenaan staan. En eigenlijk bijna het hele jaar door een fijne bestemming voor een stedentrip (al zou ik de zomermaanden vermijden)!

 9. Leuke strijd tussen deze Spaanse steden. Voor de voorjaarsvakantie staat een stedentrip op het programma, we zijn er alleen nog niet uit waarheen. Malaga, Madrid, Lissabon en Barcelona zijn al voorbij gekomen… Na jouw enthousiasme over Madrid, ga ik mijn vriend toch maar overtuigen 😛

  1. Madrid is voor de voorjaarsvakantie ideaal! Maar de andere steden klinken ook helemaal niet verkeerd hoor 😉 Keuzestress…

  1. Datzelfde gevoel heb ik inderdaad ook na meerdere bezoeken aan Barcelona. Ik ben benieuwd wat jouw vader van Madrid vindt! 🙂

 10. Bijna 13 (!) jaar geleden ben ik in Barcelona geweest met een vriendinnetje en ik heb toen de tijd van mijn leven gehad. Ik zou die herinnering heel graag nog eens overdoen met mijn vriend, dat is altijd in mijn hoofd blijven zitten. Misschien daarom dat Madrid nog totaal niet in mijn hoofd is opgekomen (net als Valencia en Sevilla bedenk ik nu). Maar ze staan nu allemaal op de lijst dus ik ga er zeker eens heen en dan check ik jouw website van te voren nog eens voor alle tips. Bedankt voor deze leuke blogpost! 🙂

  1. Wat een leuke reactie Angela, bedankt 🙂 En fijn om te horen dat je zo’n goede tijd in Barcelona hebt gehad. De Spaanse steden zijn sowieso allemaal erg leuk om te bezoeken, je krijgt er bijna keuzestress van haha!

 11. Leuk om te lezen! Ik vind Barcelona dus ook niet echt leuk, mij heeft het niet echt weten te overtuigen. Madrid vind ik daarentegen ook super! Dus ik ben het wel eens met je uitslag. Ik vind trouwens wel dat Madrid ook veel dagtripjes heeft. Toledo is een echte parel en ook Segovia vond ik supermooi!

  1. Wat leuk dat er nog een fan van Madrid is (en iemand die Barcelona niet direct op 1 zet haha), leuk! 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *