Eerste Hulp Bij Backpacken #2 – Sparen voor jouw droomreis

Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik al jaren zo vaak op reis kan gaan. Nee, ik heb nog nooit de loterij gewonnen. Nee, ik heb niet het banksaldo van Bill Gates. Nee, ik word niet gefinancierd door een rijke sjeik en ik heb ook nog nooit een vermogen geërfd van een ver familielid. Het leven loopt niet altijd zoals in een film. Geld is bij veel mensen een van de belangrijkste redenen waarom ze hun droomreis nog niet hebben gemaakt. Wil jij de wereld ontdekken, maar vind je het lastig om geld te sparen? In deze Eerste Hulp Bij Backpacken deel ik een paar tips zodat jij jouw (volgende) reis kunt maken.

Het klinkt suf, maar maak voordat je gaat sparen een balans op. Wat komt er maandelijks binnen? Wat zijn de vaste lasten? Waar kan ik op besparen? Geef ik misschien geld uit aan dingen die ik niet nodig heb? Je zult niet de eerste zijn die niet in de gaten heeft dat je al jaren voor een abonnement betaalt dat je niet meer gebruikt. Als je de balans hebt opgemaakt weet je hoeveel geld je maandelijks overhoudt en hoeveel jij opzij wilt zetten voor jouw droomreis. Oké, sommige dingen hebben een vaste prijs. Denk aan verzekeringen en de huur. Maar er zijn een heleboel dingen waar je wel gemakkelijk op kunt besparen. Met name als je jouw doel (die toffe wereldreis) voor ogen houdt!

1. Sparen: (klein-)geld in een spaarpot

Ik probeer iedere week mijn kleingeld in een spaarpot te doen. Ook geld dat ik ontvang voor een verjaardag of een terugbetaling stop ik hierin. Het lijkt misschien niet veel, maar aan het einde van het jaar heb je daar een mooi vliegticket naar Azië of Zuid-Amerika van gekocht.

Eerste Hulp Bij Backpacken #2 - geld sparen voor jouw droomreis2

2. Sparen: de 52-weken challenge

Deze uitdaging werkt heel simpel. In week 1 zet je 1 euro opzij, in week 2 zet je 2 euro opzij, enzovoorts. Na een jaar, in week 52, heb je dan 1378 euro bij elkaar gespaard. Wil je het liever afbouwen? Begin dan met 52 euro in week 1. Van dat bedrag kun je best een mooie reis plannen. Je kunt het geld in een spaarpot doen, maar het is ook handig om het geld op een spaarrekening zetten. Die transacties kun je namelijk handmatig instellen en bovendien vang je er een heeeel klein beetje rente over.

3. Sparen: online spaarprogramma’s

Het is misschien geen bedrag met vijf nullen, maar met de online spaarprogramma’s die ik gebruik spaar ik ieder jaar toch een klein zakcentje. Ik ontvang ongeveer 30 euro per jaar door wekelijks wat mailtjes te openen en heel af en toe een enquête in te vullen. Dat bedrag staat toch gelijk aan mijn vliegticket naar Venetië en terug… Je zult ongetwijfeld honderden website vinden als je Googelt, maar je moet voor jezelf bepalen wat je fijn vindt. Zit je bijvoorbeeld wel te wachten op tientallen mailtjes per week? Zelf gebruik ik Qassa, Euroclix en NuCash. Deze spaarprogramma’s spammen niet mijn hele inbox vol en betalen altijd netjes uit.

4. Besparen: niet meer wekelijks naar de kroeg

Stel: je geeft 25 euro uit tijdens een avondje stappen. Dat is 100 euro per maand. Het beste is natuurlijk om het tot het maximale te verminderen. Maar als je in plaats van 4 avonden slechts 2 keer zou gaan stappen bespaar je ook al snel 50 euro per maand. Ik kan je vertellen dat je van dat bespaarde geld veel meer biertjes en cocktails in Thailand of Guatemala kunt kopen dan in Nederland!

5. Besparen: minder vaak buiten de deur eten

In plaats van wekelijkse etentjes in restaurants met vrienden kun je ook samen thuis een maaltijd maken. Ik ben geen keukenprinses, dus als zelfs ik een taco, sushi of een bord pasta klaar kan maken, kan iedereen het. En samen is het sowieso leuker om te koken dan in je eentje. Als het weer het toelaat is het ook een aanrader om in het nabijgelegen park, op het strand of in het bos te lunchen met een zelfbereide maaltijd. Eet je alsnog buiten de deur.

6. Besparen: cashback programma’s

Met cashback programma’s krijg je een klein deel terug van het geld dat je online hebt uitgegeven. Meestal gaat het om 5-10% van het betaalde bedrag. Maar hé, alle beetjes helpen, toch? Zelf gebruik ik hiervoor wederom Qassa, Euroclix en Nucash. Voordat ik iets bij een webshop koop kijk ik of deze spaarprogramma’s samenwerken met de webshop zodat ik geld terug kan ontvangen. Makkelijker kan haast niet!

7. Besparen: geniet van de uitverkoop

Heb je nog reisspullen nodig voordat je vertrekt? Probeer dingen in de uitverkoop te kopen! Wintersportspullen zijn bijvoorbeeld in het voorjaar sterk afgeprijsd en veel backpackersspullen hebben in het najaar juist fijne kortingen.

8. Besparen: geen kasten vol met kleren en andere spullen

Toegegeven, de 15-jarige Jessica vond het geweldig om door de stad te struinen en nieuwe kleren, tassen of schoenen te kopen. Maar heb je het eigenlijk allemaal wel echt nodig? Hoeveel van die impulsaankopen gebruik je nou daadwerkelijk en wat ligt eigenlijk stof te vangen? Tegenwoordig stel ik mezelf daarom de volgende vragen:

– Kan ik het inruilen voor iets anders? Als ik bijvoorbeeld een oud paar sneakers of een kapot T-shirt wegdoe mag ik iets nieuws kopen van mezelf.

– Heb ik het echt nodig? Op reis kom je erachter met hoe weinig spullen je het eigenlijk best goed kunt hebben. Deze vraag hoef je je natuurlijk niet te stellen bij dingen als shampoo, avondeten en andere basisbehoeften.

– Hoe leuk vind ik het? Impulsaankopen komen bij mij (bijna) niet meer voor. Als ik iets leuks vind zet ik het op mijn zogenaamde wishlist. Ben ik er na een tijdje nog steeds zo enthousiast over? Dan trakteer ik mezelf eens in de zoveel tijd op iets van dat lijstje.

9. Besparen: slim sporten

Een abonnement op de sportschool kost al snel 15 tot 20 euro per maand. Als je regelmatig traint is het een goede investering. Mijn zusje had eerder een sportpas waarmee ook de familie (ik dus) gratis kon sporten als zij niet in de sportschool te vinden was. Ik denk dat dit ook ideaal is voor stelletjes, maar alleen als je niet samen gaat sporten natuurlijk. Wil je geen geld uitgeven aan een abonnement voor de sportschool? Er zijn ook genoeg gratis mogelijkheden om fit te blijven. Zelf volg ik online yogalessen. Ik vind het YouTube kanaal van Adriene bijvoorbeeld erg fijn. Tijdens een rondje hardlopen zie je gelijk wat meer van jouw buurt. Ook traplopen is erg goed voor je conditie. Of houd een grote schoonmaak in huis. Schoonmaken is wat mij betreft een van de zwaarste dingen die je thuis kunt ondernemen.

10. Besparen: zelf leuke huisdecoratie maken

Als je niet op reis bent is het wel zo fijn om je in reissferen te begeven, toch? Van onderzetters tot decoratie aan de muur: veel dingen kun je zelf maken! Als je op Pinterest zoekt op ‘DIY Travel Decoration’ krijg je honderden voorbeelden van leuke huisdecoratie om in de reisstemming te komen. Ook Kelly van Dutchie on the Road deelde al een paar leuke ideeën in een blog. Ook erg leuk als je nog om een cadeau verlegen zit voor een reislustige vriend(-in)!

Heb jij zelf nog handige (be-)spaartips? Verdien karmapunten en deel jouw tips in een reactie!

* In deze blog vind je affiliatelinks. Klik hier voor meer informatie.

Eerste Hulp Bij Backpacken #2 - geld sparen voor jouw droomreis3

Reacties via Facebook account

comments