7 leuke Soofos cursussen voor online ondernemers

Als ondernemer blijf ik mezelf constant uitdagen en ontwikkelen. Een van de manieren om dat te doen is door cursussen te volgen en nieuwe kennis te vergaren. Ik wissel graag af tussen workshops of congressen in real life en online cursussen. Een van de beste plekken waar je online cursussen kunt volgen is Soofos. Soofos is een platform met honderden cursussen – en het aanbod blijft groeien. In deze blog deel ik enkele interessante Soofos cursussen voor online ondernemers. Je leert vaardigheden die essentieel zijn voor iedere online ondernemer. Sommige cursussen kun je in 1 avond volgen, in andere cursussen zul je iets meer tijd moeten steken.

Lees ook: digital nomad worden – de beste tips om reizen en werken te combineren

De cursussen die op Soofos worden aangeboden zijn opgezet door professionals, dus niet door een opleidingsinstituut. De mensen van Soofos checken de kwaliteit van de cursussen, maar het is altijd handig om wat meer informatie over de maker op te zoeken. Bij de cursus staat een introductie van de cursusleider. Bij een Soofos Plus abonnement kun je gewoon met een cursus starten en kijken of het iets voor jou is. Wanneer je een cursus eenmalig aanschaft is het wel handig om uit te zoeken of de cursus de moeite waard is. Er staan ook beoordelingen bij de cursussen van eerdere deelnemers onder “reviews”. Je kunt overigens na de cursus een certificaat opvragen die je kunt toevoegen aan jouw cv, maar zelf heb ik dit eerlijk gezegd nog nooit gedaan.

Jessica-met-laptop-gele-muur

Soofos cursussen voor online ondernemers: mijn favorieten

1. Cursus WordPress 2020 – de snelste manier om een website te bouwen

Door: Matthijs

Tijdsduur: 4 uur en 56 minuten

Als ondernemer heb je een eigen website nodig, als visitekaartje, portfolio en een plek waar mensen contact met je kunnen hebben. Heb je geen geld om het uit te besteden aan een websitebouwer of wil je zelf graag de uitdaging aangaan? Dan is deze cursus over WordPress websites een aanrader. Voor een WordPress website hoef je niet technisch opgeleid te zijn of verstand te hebben van coderen en programmeren.

Er staan meerdere online cursussen over websites bouwen op Soofos, maar ik raad deze aan omdat deze je echt van begin tot eind meeneemt in het proces. Dus de cursus gaat ook in op het aanschaffen van een domeinnaam, hoe installeer je alles, hoe start je met WordPress enzovoorts. Daarnaast wordt de informatie helder uitgelegd en is het geluid prima (dat vond ik niet bij alle cursussen het geval).

Geschikt voor: bloggers en ondernemers die zelf een mooie website willen bouwen én onderhouden

Jessica-met-laptop-Spanje

2. Succesvol Marketing Funnels Opzetten

Door: Dennis Rademaker

Tijdsduur: 7 uur en 20 minuten

Toegegeven: het is een pittige hap waar je even doorheen moet bijten, vooral als je nog niet echt bekend bent met online marketing en het opzetten van funnels. Maar het kan zeker de moeite waard zijn om je te verdiepen in het opzetten van funnels als online ondernemer. Een funnel is een methode waarbij je meerdere contactmomenten met een bezoeker of potentiële klant hebt. De meeste verkopen worden namelijk pas gedaan na meerdere contactmomenten. Door een funnel op te zetten leid je een bezoeker langs die verschillende contactmomenten.

Het fijne van deze cursus vind ik dat Dennis heel duidelijk uitlegt hoe je een funnel opzet, maar ook uitlegt WAAROM het werkt. Stap voor stap word je door het proces geleid op een praktische manier. Bovendien zijn er verschillende manieren om zo’n funnel in te zetten, dus er is voor iedereen iets mogelijk. Hij legt uit welke funnel goed zou werken voor welke doelgroep. Let op: soms komt het in de cursus over alsof je “even” een funnel opzet en dan succesvol wordt. Maar dat werkt natuurlijk niet zo. Bijna iedere succesvolle ondernemer zal je vertellen dat het ook hard werken, veel energie geven en 100% passievol knallen is om het tot een succes te maken.

Ik moet toegeven dat ik de cursus niet heb gevolgd om een specifieke funnel op te zetten, maar ik vond deze cursus zeker interessant om te volgen en ik heb meerdere nieuwe dingen geleerd!

Geschikt voor: online marketeers, affiliate marketeers, online ondernemers en bedrijven die een online funnel willen opzetten

3. Marketing voor Introverte Ondernemers

Door: Nina van OutoftheGrey

Tijdsduur: 51 minuten

Laat ik beginnen met iets wat niet iedereen van mij verwacht: ik ben een introvert. Ik heb veel energie die ik graag met mensen deel en vind het hartstikke leuk om te presenteren. Maar ik laad pas op door tijd voor mezelf te nemen. Introverte mensen laden namelijk op door alleen te zijn, extraverte mensen laden juist op door zich te omringen met andere mensen.

Daarom vond ik de cursus Marketing voor Introverte Ondernemers interessant. Introverte mensen hebben vaak het imago dat ze verlegen zijn, maar dit klopt niet altijd. Ik als introvert vind het bijvoorbeeld prima om het gezicht te zijn van mijn contentbedrijf en mijn persoonlijke reiswebsite. Ik heb gewoon liever niet zo veel ‘live’ contactmomenten.

Die contactmomenten heb je veel op Facebook, Twitter en Instagram. De hele dag door. Mensen hebben hier weinig aandacht voor wat je deelt en je hebt het gevoel dat je constant moet reageren. De hele tijd de aandacht naar jou trekken, want je bent hem zo weer kwijt. In deze cursus leer je dat er ook marketingmanieren zijn met lage interactie en dat je ook kunt winnen door goede inhoud. Je kunt wel degelijk lezers en potentiële klanten aantrekken zonder schreeuwerig te zijn.

Het fijne van deze cursus vind ik dat er naast video’s en informatie ook actiepunten worden gedeeld. Je gaat nadenken over wat jou als ondernemer en als mens energie kost en oplevert. Een stukje mindset gecombineerd met praktische tips, I like it! Vind jij marketing spannend en heb je het gevoel dat je een slechte verkoper bent? Dan kan ik alvast een goed advies uit de cursus delen: “wat nou als jij jezelf als een gids ziet, in plaats van als een verkoper?”

Geschikt voor: ondernemers die wel willen groeien en nieuwe klanten vinden, maar niet schreeuwerig en constant online aanwezig willen zijn

Tel-Aviv-stedentrip

4. Online cursus Google Analytics

Door: Vlada van AdsVentures Academy

Tijdsduur: 1 uur en 11 minuten

Google Analytics is een handige (gratis) tool om te zien hoe mensen zoeken in Google en op jouw website terechtkomen. Je krijgt dus inzicht in het zoekgedrag van jouw bezoekers. Vervolgens kun je ook nog volgen hoe zij zich gedragen op jouw website. Klikken ze door op bepaalde links of klikken ze de pagina na het lezen direct weg? Ook zie je welke pagina’s het meest worden bezocht en dus het beste presteren.

Zelf ben ik redelijk wegwijs in Google Analytics; ik gebruik het al meer dan 6 jaar. Toch zaten er wel wat opfrismomentjes in de cursus. Maar als je een website hebt en nog niet zo bekend bent met de data die je kunt gebruiken in Google Analytics is dit een ideale cursus. Kort, maar krachtig. Alle praktische stappen worden bondig en begrijpelijk uitgelegd. Dus ook als je niet technisch bent kun je na deze cursus Google Analytics begrijpen en gebruiken. Je leert tijdens deze cursus alles over deze handige tool, van het aanmelden voor Google Analytics tot het analyseren van de verzamelde data per rapport. Via het demo-account van Google kun je de kennis die je hebt opgedaan eerst uitproberen, voordat je jouw eigen website overhoop gooit.

Geschikt voor: ondernemers met een eigen website & online marketeers

Let op: van deze cursus bestaat een gratis versie van 11 minuten en een volledige cursus van 1 uur en 11 minuten. Om alles over Google Analytics te leren moet je bij de volledige cursus zijn. De gratis cursus is ook te zien zonder Soofos Plus abonnement.

5. Online SEO Training – Scoren met SEO

Door: Michiel Brand

Tijdsduur: 6 uur en 52 minuten

SEO staat voor Search Engine Optimalisation, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Simpel uitgelegd gaat dit over de vindbaarheid van jouw website en jouw artikelen. Hoe beter jouw website vindbaar is, hoe meer mensen jouw website vinden én bezoeken.

Er staan meerdere cursussen over SEO op Soofos, maar de meest complete cursus vind ik die van Michiel Brand. Hij deelt alles stap voor stap over het optimaliseren van jouw website, het maken van een zoekwoordenonderzoek en meer.

Deze cursus heeft zowel videomateriaal als tekst. Ook zijn er hapklare checklists die je direct kunt toepassen op jouw website. Daarnaast wordt iedere module afgesloten met een toets, zodat je kunt kijken of je alles hebt begrepen. Zoekoptimalisatie kan behoorlijk technisch worden, maar Michiel legt het in Jip-en-Janneke-taal uit, waardoor iedere ondernemer zijn eigen website kan optimaliseren. Door de stappen in de cursus uit te voeren kom jij hoger in Google. Daarnaast legt hij ook uit hoe je van jouw websitebezoeker een klant maakt of diegene overhaalt om zich in te schrijven voor jouw nieuwsbrief? En hij gaat ook nog in op lokale SEO: erg interessant voor ondernemers voor wie hun business aan een locatie is gebonden (denk aan restaurants, kappers en fietsenmakers).

Hoewel ik al veel over SEO wist was het een fijne opfrisser. Ik vind deze cursus zeker een aanrader voor mensen die hier meer over willen leren, maar bang zijn dat het te technisch is. En ook fijn: Michiel heeft een prettige stem om naar te luisteren en het geluid is goed afgestemd.

Geschikt voor: online marketeers, bloggers & ondernemers die hun website willen optimaliseren om meer bezoekers en potentiële klanten aan te trekken

digital-nomad-vragen

6. Online cursus Mailchimp

Door: Martijn van Weeghel

Tijdsduur: 1 uur en 55 minuten

Ik heb wel wat ervaring met emailmarketing, maar ik moet bekennen dat ik Mailchimp de afgelopen jaren véél meer had kunnen inzetten. Volgers op Instagram & Facebook en bezoekers via Google kunnen ineens verdwijnen zonder dat jij er iets aan kunt doen (denk aan algoritmes en nieuwe updates). Het voelt soms alsof je daar absoluut geen invloed op hebt. Maar op jouw emailmarketing heb jij wél invloed, want geabonneerden krijgen die verstuurde mail altijd te zien.

Het is daarom zeker interessant om als online ondernemer gebruik te maken van emailmarketing. Er zijn meerdere partijen die je kunt inzetten voor het opzetten van een mailinglijst, maar ik vind Mailchimp tot nu toe het prettigst. Zelf gebruik ik Mailchimp om mijn maandelijkse nieuwsbrief te versturen, maar wie weet wil ik in de toekomst wel meer met emailmarketing doen. De kennis is er nu in ieder geval!

Geschikt voor: ondernemers die een nieuwsbrief willen starten, eigenaren van webshops, bloggers, online marketeers met de focus op emailmarketing

7. Online cursus WooCommerce Webwinkels

Door: Martijn van Weeghel

Tijdsduur: 1 uur en 52 minuten

Wil jij iets verkopen op jouw website? Dan is het handig om een webshop op jouw website in te bouwen. Er zijn diverse manieren om dit te doen. Als je met een WordPress website werkt kun je de plugin WooCommerce installeren en gebruiken.

Stap voor stap word je in deze cursus begeleid. De video’s zijn bondig en je kunt de stappen tijdens de cursus direct toepassen. Als het ware heb je binnen 2 uur een betaalpagina voor offline en online producten opgezet! Nou verkoop ik zelf niet zo veel producten, maar voor mijn e-book over creatieve reisverhalen schrijven heb ik deze cursus wel toegepast. Mede dankzij deze cursus ben ik van een externe betaalpagina (via PayPro) naar een interne betaalpagina gegaan. Tot nu toe ben ik daar erg tevreden over! Maar in de cursus gaat hij bijvoorbeeld ook in op het verkopen van fysieke producten, variaties in producten (kleur, maat etc.) en het opzetten van een affiliate webshop (zonder eigen producten).

Mijn (extra) tip: er zijn nog een paar nuttige plugins zoals WooCommerce Menu Cart en WooCommerce Checkout Field Editor. Omdat dit meer voor de opmaak is van de webshop gaat de cursus hier niet echt op in.

Geschikt voor: bloggers & ondernemers die (online) producten verkopen op hun website, eigenaren van een webshop

digital-nomad-spanje

Soofos Plus: abonnement voor ALLE online cursussen

Soofos heeft honderden interessante cursussen die je kunt volgen over allerlei onderwerpen. Er zitten veel cursussen tussen om jouw bedrijf of werk als online ondernemer naar een  hoger niveau te tillen. Maar wil jij ook gitaar leren spelen, een cursus stoelyoga volgen, jouw Spaanse taalkennis verbeteren of leren hoe je jouw naam in gebarentaal zegt? Ook daar vind je cursussen voor op Soofos. Je kunt Soofos dus gebruiken om zowel op zakelijk als op persoonlijk gebied te blijven leren.

Je kunt de cursussen los van elkaar aanschaffen, maar ik zou je aanraden om een Soofos Plus abonnement te nemen. Dan kun je namelijk alle cursussen volgen. En wist je dat jij Soofos Plus GRATIS 7 dagen kunt uitproberen? In 7 dagen kun je door het aanbod snuffelen en alvast een paar cursussen volgen. Hierna betaal je €19 euro per maand. Houd er rekening mee dat je bij Soofos Plus toegang tot de cursussen hebt zolang jij abonnee bent. Als je de cursus los aanschaft heb je levenslang toegang tot de cursus.

Probeer Soofos Plus nu 7 dagen gratis uit!

Je kunt de cursussen van Soofos volgen waar én wanneer jij maar wilt, op jouw eigen tempo. De meeste cursussen bestaan uit tekst, video en opdrachten. Bij iedere cursus vind je het aantal hoofdstukken en de totale tijdsduur van de cursus. In jouw dashboard kun je jouw voortgang zien en welke cursussen nog op jouw to do-lijst staan. Alle cursussen zijn bovendien Nederlandstalig. Wat mij betreft daarom een goed alternatief voor het Engelstalige platform Udemy. Op de website van Soofos vind je meer informatie over het cursusaanbod en de gratis proefperiode.

Jessica-vrijheid-Sinaiberg

Lees ook: digital nomad jobs – wat kun je doen om online geld te verdienen?

Ik maakte kennis met Soofos tijdens de corona lockdown. Toen ik veel tijd, geld en energie investeerde in het leren van nieuwe vaardigheden. Ik ben benieuwd of jij al bekend bent met de cursussen van Soofos? En heb je aanraders? Deel ze hieronder in de reacties met mij en andere lezers!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Soofos. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments