Slow boat tussen Laos en Thailand: alles wat je moet weten

Laos is absoluut een van mijn favoriete bestemmingen in Zuidoost-Azië. Het is heerlijk rustig en minder (of eigenlijk helemaal niet) gericht op feestende backpackers. Als je langer op reis bent kun je een rondreis in Laos goed combineren met het buurland Thailand. Tijdens een tweedaagse boottocht vaar je in alle rust over de rivier de Mekong van Laos naar Thailand. In deze blog beantwoord ik alle vragen die je hebt – of zou moeten hebben – als je overweegt om de slow boat tussen Laos en Thailand te nemen.

Lees ook: 11x wat te doen in Luang Prabang in Laos, mijn favoriete stad in Azië

Luang-Prabang-Laos

Alles wat je moet weten over de slow boat tussen Laos en Thailand

1. Waar kun je opstappen voor de boot tussen Laos en Thailand?

De slow boat vaart van Luang Prabang in Laos naar Ban Huay Xai in Laos. Vanaf Ban Huay Xai moet je dan nog met een boot oversteken naar Chiang Khong in Thailand. Dit dorp ligt op de andere oever van de Mekong, recht tegenover Ban Huay Xai. De boot vertrekt rond 11 uur ’s ochtends vanuit Luang Prabang.

2. Hoe lang duurt de boottrip tussen Laos en Thailand?

Je bent twee dagen onderweg. Beide dagen vaar je zo’n 6 tot 7 uur. De eerste dag kom je aan het einde van de middag aan in Pakbeng, de tweede dag in de middag op jouw eindbestemming (Luang Prabang of Ban Huay Xai). Houd er rekening mee dat je ‘s middags niet van Ban Huay Xai naar Thailand kunt oversteken, dus dat je ook hier nog een nachtje moet overnachten.

Slow-boat-Laos-Thailand

3. De boottocht tussen Laos en Thailand duurt 2 dagen. Waar overnacht je?

Je overnacht – gelukkig – niet op de boot zelf. Halverwege de boottocht stopt de boot in het Laotiaanse dorp Pakbeng. Dit is een klein dorp dat aan de Mekong ligt. Veel is hier niet te doen, behalve relaxen en uitrusten van de boottrip. Dit is eigenlijk de enige plek waar je kunt overnachten tijdens deze boottrip tussen Laos en Thailand. Gelukkig is er genoeg keuze aan accommodaties. Je kunt op de bonnefooi rondlopen en iets uitzoeken wat er gezellig uitziet. Het zal nooit vol zitten en voor een paar euro per persoon heb je al een privékamer. Naast de reizigers die met de boot meereizen komen hier namelijk niet veel andere reizigers.

Lees ook: backpacken in Laos – inspiratie voor een rondreis

Wil je het zekere voor het onzekere nemen en van tevoren iets boeken? Een prima keuze voor budgetreizigers is Villa Mekong Guesthouse. Deze accommodatie ligt op een steenworpafstand van de bootplaatsen, dus je hoeft niet ver te lopen. De privékamers met badkamer zijn schoon en je hebt bovendien een fijn uitzicht over de Mekong. Wil je het iets luxer aanpakken tijdens jouw verblijf in Pakbeng? Dan zou ik zeker een reservering maken bij Le Grand Pakbeng. Wat kun je hier verwachten? Onder andere een privébungalow, een infinity pool met uitzicht over de Mekong en zeer comfortabele bedden. En qua prijs valt het eigenlijk nog best mee wat je ervoor terugkrijgt: voor ongeveer €50 euro heb je met 2 personen zo’n bungalow!

4. Is er op de slow boat tussen Laos en Thailand eten en drinken te koop?

Er wordt eten en drinken verkocht op de slow boat tussen Laos en Thailand. Je betaalt hier echter wel de dubbele prijs voor dan voor vertrek. Als je slim bent sla je dus alvast wat snacks en drinken in voor vertrek.

Luang-Prabang-Laos

5. Wat is de beste plek om te zitten? En kun je stoelen reserveren?

De zitplaatsen op de boot bestaan uit oude autostoelen. Het loont zeker om zo vroeg mogelijk bij de boten aanwezig te zijn. Je krijgt namelijk geen stoelen aangewezen: iedereen kan gaan zitten waar hij of zij wilt. De beste stoelen vind je voorin. Dit betekent dat de plekken achterin de boot voor de laatkomers zijn. Het zijn de minst prettige plekken, want je zit vlakbij de motor (wat een lawaai maakt dat ding) en met wat pech zijn er niet genoeg normale stoelen. Er worden dan wel extra stoelen geplaatst, maar dit zijn goedkope plastic stoeltjes waar je absoluut niet 7 uur op wilt zitten.

Slow-boat-Laos-Thailand

6. Hoe veel kost de slow boat van Laos naar Thailand eigenlijk?

De boottocht van Luang Prabang naar Pakbeng kost 110.000 kip per persoon (€11 euro). En vervolgens kost de boottocht van Pakbeng naar Ban Huay Xai ook 110.000 kip. Dit zijn echter de prijzen als je de boottickets direct bij de boot koopt. Als je bij een reisorganisatie koopt kun je verwachten dat je eerder zo’n 300.000 kip betaalt in plaats van 220.000 kip. Maar nog steeds valt dit goed mee voor een trip van 2 dagen, toch? Je moet alleen niet al te veel comfort verwachten. Denk trouwens nog wel aan de extra kosten voor de accommodatie in Pakbeng, in Ban Huay Xai en voor maaltijden.

7. Kun je de slow boat ook van Thailand naar Laos nemen?

Yes. De route blijft hetzelfde als je van Thailand naar Laos reist met de slow boat. Het duurt alleen iets langer omdat je stroomopwaarts gaat.

Slow-boat-Laos-Thailand

8. Wat is handig om mee te nemen voor een reis met de slow boat tussen Laos en Thailand?

Allereerst is het verstandig om een drybag mee te nemen. Je zit immers op een boot en het is verstandig om elektronica en belangrijke spullen droog te houden. Zelf heb ik een Osprey drybag van 30 liter, zodat ik er mijn laptop, cameraspullen, telefoon, paspoort en portemonnee in kan doen.

Ook is het handig om een dekentje of kussentje in te pakken. Je kont doet namelijk na 2 dagen op de slow boat wel een beetje pijn…

Daarnaast is het leuk om gezelschapsspellen mee te nemen. Je zult al snel merken dat er groepjes worden gevormd en dat mensen kaartspellen spelen om de tijd te doden. Zeker een goede manier om je tijdens de boottocht te vermaken!

Lees ook: 17 leukste reisspellen om mee te nemen op reis

leukste-reisspellen-om-mee-te-nemen

9. Wat zijn de alternatieven als ik niet met de slow boat van Laos naar Thailand wil reizen?

Speedboot van Laos naar Thailand

Er gaan ook nog speedboats van Luang Prabang naar Ban Huay Xai in Laos. Deze doen er ongeveer 7 uur over. Ik vond ze er echter een beetje eng uitzien en ook van andere reizigers heb ik hier geen goede verhalen over gehoord. Er schijnen nogal wat ongelukken te gebeuren met de speedboten, dus dit alternatief zou ik niet aanraden.

Vliegen van Laos naar Thailand

Ik vond het heerlijk om twee dagen afgezonderd te zijn van de rest van de wereld en op het water te zijn. Maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen zin heeft in zo’n avontuur. Of misschien wil je simpelweg niet 2 volle dagen kwijt zijn om van Laos naar Thailand te reizen. Wat zijn alternatieven als je niet met de slow boat van Laos naar Thailand wilt reizen? Allereerst kun je het vliegtuig nemen. Van Luang Prabang naar Chiang Mai, in het noorden van Thailand, gaan directe vluchten. Deze vluchten met Lao Airlines duren slechts 1 uur en een kwartier, maar kosten vaak wel €100-150 euro. Met AirAsia vlieg je voor ongeveer €60-100 euro in anderhalf uur direct naar Bangkok. Houd er rekening mee dat je vaak nog wel extra moet betalen als je een backpack wilt inchecken bij AirAsia. Als je naar andere plaatsen in Thailand wilt vliegen vanaf Luang Prabang moet je overigens bijna altijd overstappen in Bangkok.

Bussen van Laos naar Thailand

Als je liever niet wilt vliegen of varen kun je ook nog de bus pakken. Je steekt dan – net zoals met de slow boat – nog steeds de grens over tussen Chiang Kong (Thailand) en Ban Huay Xai (Laos). Vanaf Luang Prabang gaat er een bus naar Ban Huay Xai. Deze busrit duurt ongeveer 12 uur.

Slow-boat-Laos-Thailand

Heb jij deze bootreis wel eens gemaakt? Wat vond je ervan: yay or nay? Laat het hieronder weten in een reactie!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments