Pretty Picture Time: Santa Lucia, Cuba

Ik ben een groot fan van de zee, snorkelen en de onderwaterwereld ontdekken. Santa Lucia leek me dan ook een leuke bestemming om te bezoeken tijdens mijn reis door Cuba. Het plaatsje is een goede uitvalsbasis voor snorkelaars en duikers om een van de grootste riffen te bezoeken, aan de noordkust van het eiland. Kijk maar mee!

“Je gaat daar echt geen casa particular vinden. Dat is geen budgetbestemming hoor”, is het antwoord dat ik van veel reizigers krijg als ik vertel dat ik naar Santa Lucia wil gaan. Maar zo koppig als dat ik ben vertrek ik toch. Ik vertel de buschauffeur dat ik nog geen slaapplek heb en of hij een plek weet – geen hotels!- waar ik kan overnachten. Hij verzekert me dat ik in een casa particular aan het strand kan verblijven. Ik slaap twee nachten bij Vladimir en zijn familie in Paradise Inns. Zijn dochtertje is een van de meest schattige kinderen die ik heb ontmoet op Cuba en het strand ligt op twee minuten lopen hiervandaan.

santa-lucia-cuba
santa-lucia-cuba
santa-lucia-cuba
santa-lucia-cuba

Door de getijden verandert het strand van Santa Lucia. ’s Avonds ziet het strand er zo uit:

santa-lucia-cuba

Ik was enigszins teleurgesteld bij aankomst. Het was mooi, maar helemaal niet zoals ik eerder op de foto’s had gezien. Vladimir verzekerde me dat het de volgende ochtend beter zou zijn. En ja hoor!

santa-lucia-cuba

Wanneer je vanaf het strand bij Paradise Inns naar het westen loopt wordt het strand alsmaar breder. Na ongeveer een half uur lopen kom je uit bij het publieke strand waar veel Cubanen vertoeven op een warme dag. Er zijn bovendien kleine hutjes waar je in de schaduw kunt zitten. Doordat het water heel lang ondiep blijft is het erg geschikt voor families met jonge kinderen.

santa-lucia-cuba
santa-lucia-cuba

Als je nog verder over het strand loopt zie je de eerste hotels, tussen de palmbomen verschoven. Er is hier ook een klein winkelcentrum waar je drinken kunt kopen. Tip: mocht je erg dorstig zijn, let erop wat je koopt. Zo kocht ik een flesje wodka-sinas – in plaats van sinaasappelsap – en dronk deze in één teug leeg…

santa-lucia-cuba

Bij het strand van de hotels kun je verschillende activiteiten boeken. Ik wilde graag met een catamaran het water op, richting het rif. Kijk eens hoe schattig klein deze catamarans zijn? Meer dan 4 mensen passen er niet op. Je kunt een catamaran met gids voor 20 CUC huren (alhoewel ik niet weet of dit de totaalprijs was of de prijs per persoon, aangezien ik alleen was).

santa-lucia-cuba

Snorkelen in het paradijs

Snorkelen is leuk hier! Mijn gids Daniël neemt wat brood mee en binnen de kortste keren zwemmen er letterlijk honderden vissen om ons heen. Zelfs als het brood op is blijven ze nog lange tijd om ons heen cirkelen. Mijn ogen worden getrakteerd op zo veel moois: koraal in alle vormen en maten, vlugge papegaaivissen, gitzwarte zee-egels, trompetvissen, elegante engelvissen, de platte vlinders die zich haast onzichtbaar over de grond verplaatsen. Ik baal ervan dat ik mijn duikbrevet niet heb, aangezien je bij Santa Lucia zelfs met stierenhaaien kunt duiken.

santa-lucia-cuba
santa-lucia-cuba
santa-lucia-cuba
santa-lucia-cuba
santa-lucia-cuba
santa-lucia-cuba

Je kunt aan de gids vragen of hij je bij het strand bij Paradise Inns wil afzetten, zodat je niet het hele stuk terug hoeft te lopen. Na het snorkelen stop je dan nog op een bijzondere plek: meer dan een kilometer van de kust verwijderd kun je naast de catamaran staan, zo ondiep is het. En wat prachtig blauw hè?

santa-lucia-cuba
santa-lucia-cuba
santa-lucia-cuba
santa-lucia-cuba

Ook bij het strand bij Paradise Inns kun je snorkelen, al is het niet zo mooi en kleurrijk als het rif verder in zee. Let er wel op dat je eerst een stuk over het zeewier moet zwemmen om bij de vissen en het koraal uit te komen.

santa-lucia-cuba
santa-lucia-cuba

En vergeet niet om van de prachtige zonsondergangen te genieten!

santa-lucia-cuba
santa-lucia-cuba

Ik verbleef slechts twee dagen in Santa Lucia. Mocht je hier langer verblijven, dan is een uitstapje naar Playa Coco een leuke optie. Het is slechts 10 kilometer van Santa Lucia vandaan! Heb jij nog meer tips voor Santa Lucia of andere plekjes aan de noordkust van Cuba? Laat ze hieronder in een reactie weten!

Heb je trouwens ook al de andere verhalen over Cuba gelezen? Bijvoorbeeld over mijn vreemde date in Havana, het pittoreske Viñales of het kleurrijke Trinidad!

Reacties via Facebook account

comments