Salorno in Italië: rust en de prachtige natuur van Zuid-Tirol

Salorno. Ik had er nog nooit van gehoord. Jij waarschijnlijk ook niet, toch? Het stond niet op mijn planning toen ik de Italiaanse regio’s Trentino en Zuid-Tirol bezocht. Zelfs toen ik informatie ging opzoeken kwamen er weinig grote bezienswaardigheden in Salorno naar voren. En toch was Salorno precies was ik op dat moment nodig had, na een drukke congresweek vol workshops en het ontmoeten van andere content creators in de reiswereld (Traverse).

Het voelt een beetje onwennig om van het treinstation het dorp in te lopen. Alsof ik onuitgenodigd en zonder aankondiging iemand zijn huis binnenstap. Salorno heeft nog geen 4000 inwoners, dus het duurt niet lang voordat de eerste mensen mij opmerken. Oude mannen tuffen op hun kleine tractoren voorbij. De stratenmakers laten hun scheppen en andere spullen liggen na het werk, aan het einde van de dag. Mensen vertrouwen elkaar hier.

Lees ook: Verona bezienswaardigheden – fotogenieke plekken & mooiste uitzichten

Straatje-Salorno-Italië
Salorno-Italië-kerk
Mooie-straat-Salorno
Salorno-Jessica-bergen-achtergrond
Salorno-bergen-omgeving

Verwarring in Salorno: Duits versus Italiaans

Ik loop richting mijn verblijfplaats, Jugendhaus Dr. Josef Noldin. Een ietwat vreemde naam voor een accommodatie in Italië. Het blijft even stil als ik naar binnen stap. Niet veel later verschijnt er een man vanuit het trappenhuis.

“Bongiorno”, begroet ik hem.
“Hallo, wie gehst?”, antwoordt hij.

Ik ben even verward. Ik ben toch nog steeds in Italië? Of ben ik de Oostenrijkse grens overgestoken zonder dat ik het doorhad? De man kijkt me onderzoekend aan.

“Jij bent toch die Nederland die komt inchecken? Versta je geen Duits? Alle Nederlanders die hier komen verstaan Duits.”

Ik ben even van mijn apropos.

“Jawel, maar we zijn toch in Italië?” Blijkbaar vindt de man dat een lachwekkend antwoord.
“Natuurlijk. Maar hier in Salurn spreken we liever Duits.” Nog meer verwarring. Salorno is blijkbaar de Italiaanse naam van het dorp. Maar deze plek wordt dus wel Salurn genoemd. Dat is dan weer de Duitse naam.

Eeuwenlang hoorden Trentino en Zuid-Tirol bij Oostenrijk. Maar na de Eerste Wereldoorlog kwam hier verandering in. Het ging zelfs zo ver dat de fascistische Mussolini de Duitse taal verbood en alle steden enkel Italiaanse namen mochten hebben. Het ging zelfs zo ver dat Duitse familienamen een Italiaanse invloed kregen – en dus ook op grafstenen van overledenen werden aangepast. Veel inwoners voelen zich vandaag de dag nog steeds niet helemaal Italiaans en praten liever Duits als voertaal.

Dorp-Salorno-Salurn
Jessica-waterval-Salorno
Man-werken-appelgaard
Appelgaarden-rondom-Salorno

Kasteel Salorno in Italië

In Salorno draait het niet om de dingen die je kunt zien en bezoeken. Zo veel bezienswaardigheden zijn er immers niet. Jouw gevoel staat hier centraal. Waar word je gelukkig van? Wat geeft jouw energie? Een prachtige, kalme omgeving om tot jezelf te komen. Een wandeling langs de appelgaarden rondom het dorp. Het stromende water van de Adige rivier. De indrukwekkende bergen rondom Salorno. En het pronkstuk torent hoog boven de stad: kasteel Salorno, ook wel de kasteelruïne Haderburg genoemd.

Dit kasteel staat er waarschijnlijk al sinds de elfde eeuw: toen kwam de naam ‘castellum salurna’ al in boeken voor. Door de eeuwen heen is het kasteel in de handen van verschillende families geweest. Het is tegenwoordig op specifieke tijden geopend voor bezoekers. Vanaf Via Trento loop je in ongeveer 25 minuten naar het kasteel. De route spreekt voor zich: gewoon de bordjes volgen. Er zit ook een restaurant bij het kasteel, als je honger hebt. En zelfs als je niet van kastelen houdt is het de moeite waard om naar boven te lopen: het uitzicht over Salorno en de omringende bergen is fantastisch.

Adige-rivier-uitzicht
Salorno-kasteel-Haderburg
Kasteelruine-Salorno-Haderburg
Uitzicht-vanaf-kasteel-Salorno
Kasteel-ruine-Haderburg
Bergen-en-dorpen-Zuid-Tirol

Lees ook: 3 kastelen in het Italiaanse Trentino die je absoluut wilt zien

Ken jij nog meer van die onontdekte plekken waar weinig bezienswaardigheden zijn, maar waar je toch een heerlijke tijd hebt gehad? Ik ben benieuwd! Deel het hieronder met mij en andere reizigers via de reacties.

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments