Wat te doen in Ronda in Spanje?

Het Spaanse Andalusië staat bekend om de fotogenieke witte dorpen. Mocht je maar tijd hebben om er één te bezoeken, dan zou het Ronda in Spanje moeten zijn. Ronda is bovendien een leuke daguitstap vanuit Sevilla in Spanje. Maar wat te doen in Ronda in Spanje? In deze blog deel ik tips. Kijk maar mee!

Lees ook: wat te doen in Sevilla in Spanje? Mijn favoriete bezienswaardigheden

Wat te doen in Ronda in Spanje?

1. Puente Nuevo

Ronda is gebouwd langs de randen van een ravijn en wordt in tweeën gesplitst door El Tajo Canyon, waar de Guadalevín rivier doorheen stroomt. Het oude centrum en het moderne stadsdeel worden met elkaar verbonden door verschillende bruggen, waarvan Puente Nuevo absoluut de meest indrukwekkende is.

Je hebt natuurlijk een mooi uitzicht vanaf de brug, maar het is ook zeker de moeite om naar beneden te wandelen, de canyon in. Vanaf Plaza de María Auxiliadora loopt er een wandelpad naar beneden en kom je een aantal uitzichtpunten tegen vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt op Puente Nuevo.

Ronda-Spanje
Ronda-Spanje
Ronda-Spanje
Ronda-Spanje

2. Mirador de Ronda

Mirador de Ronda – oftewel het uitzichtpunt van Ronda – is een andere plek waar je van het fantastische heuvelachtige landschap rondom de stad kunt genieten.

Ronda-Spanje

3. Plaza de Toros de la Real Maestranza

Op een steenworp afstand van Mirador de Ronda vind je Plaza de Toros de la Real Meastranze, de oudste arena van Spanje. Stierenvechten is met name in het zuiden van Spanje nog een grote traditie. Hoewel ik het absoluut niet eens ben met deze traditie – het onnodig doden van stieren voor het vermaak van mensen – was ik toch wel benieuwd hoe deze arena er van binnen uitziet. Onder de arena vind je een museum voor meer uitleg over de geschiedenis van het stierenvechten in Spanje. Tip: let op de details op de trappen bij de uitgang van de arena.

Ronda-Spanje
Ronda-Spanje

4. Jardines de Cuenca

Langs de kloof zijn prachtige terrassen op verschillende hoogtes aangelegd, die samen Jardines de Cuenca – oftewel de Tuinen van Cuenca – vormen. Vanaf hier heb je onder andere een mooi uitzicht op de andere kant van Puente Nuevo. Vanaf Puente Nuevo kun je via Jardines de Cuenca naar de oudste brug van de stad lopen: Puente Viejo.

Ronda-Spanje
Ronda-Spanje
Ronda-Spanje

5. Puente Viejo

Je kunt de Guadalevín rivier die door de kloof loopt op meerdere plekken oversteken, bijvoorbeeld via de oudste brug van de stad: Puente Viejo.

6. Dwaal door de straatjes van het oude centrum

Het zuidelijke deel van de stad is het oude centrum van Ronda. Hier vind je de witte huisjes, vele kerkjes en fotogenieke straatjes. En misschien lag het aan de tijd van het jaar (maart), maar het was verrassend rustig in dit deel van de stad!

Ronda-Spanje
Ronda-Spanje
Ronda-Spanje

7. Best chocolade van Ronda in Spanje

Chocoladeliefhebbers opgelet! Een van de beste koppen chocolademelk die ik ooit heb geproefd was hier, in Ronda. Tegenover het busstation vind je Molina Corbacho A. Ze hebben ‘normale’ chocolademelk, maar ook heerlijke varianten met bijvoorbeeld bananen- of sinaasappelsmaak. Ik geef niet vaak tips voor eten of drinken, maar dit is dus echt een aanrader! Bovendien zit deze naast het busstation, dus je kunt het gemakkelijk combineren met je aankomst in of vertrek uit Ronda.

Ronda-Spanje

Overnachten in Ronda in Spanje

Beste uitzicht in Ronda: Albergue Los Molinos

Ik sliep in Albergue Los Molinos, een hostel met het allerbeste uitzicht van Ronda. Deze accommodatie vind je namelijk langs de Guadalevín rivier, in de Tajo kloof. Het is een sfeervolle plek met onwijs lieve eigenaren. Ze spreken jammer genoeg amper Engels, dus een woordje Spaans kan misschien wel van pas komen.

De ligging is prachtig, maar tegelijkertijd ook een nadeel voor reizigers. Er is een parkeerplaats, dus wanneer je met eigen vervoer komt heb je eigenlijk geen probleem. Als je – net als ik – alleen op pad bent en met het openbaar vervoer reist moet je wel rekening houden met een flinke wandeltocht naar beneden (het is een aanrader om een rugzak mee te nemen in plaats van een koffer). Gelukkig was de eigenaar zo lief om mij bij vertrek een lift naar boven te geven met zijn busje.

Ronda-Spanje

Lekker centraal: Pension Ronda Sol

Wandel je liever niet meerdere keren naar boven en beneden in de Tajo kloof? Je kunt natuurlijk ook in het centrum van Ronda overnachten. Een betaalbaar en centraal gelegen accommodatie is Pension Ronda Sol.

Lees ook: de 15 mooiste plekken van Spanje

Hoe kom je in Ronda in Spanje?

Per bus of trein

Ronda ligt in een prachtig heuvelachtig landschap in Andalusië, de meest zuidelijke regio van Spanje. Sevilla is een goede uitvalsbasis om Ronda te bezoeken voor 1 dag of zelfs voor meerdere dagen. Er gaan zowel treinen als bussen van Sevilla naar Ronda. Zelf heb ik een voorkeur voor de bus naar Ronda. Deze vertrekken vanaf Prado San Sebastián Station, niet ver van de universiteit (Real Fábrica de Tabacos de Sevilla). De bussen vertrekken ’s ochtends om 07.00, 09.30 en om 10.00 uur. De rit duurde bij mij ongeveer 2 uur en tickets kun je op het station kopen. Een enkele rit kost €12,64, maar het is ook mogelijk om een retourticket te kopen.

Daarnaast is het mogelijk om met de trein van Sevilla naar Ronda te reizen. Hier heb ik zelf geen ervaring mee, maar ik weet wel dat beide treinstations enigszins buiten het centrum liggen.

Ronda is ook te bezoeken vanuit Málaga. Van andere reizigers hoorde ik dat de bus van Málaga naar Ronda er ook ongeveer 2 uur over doet. De zuidkust (Málaga en omgeving) is trouwens ontzettend mooi én je kunt hier heel goed dolfijnen spotten! En op een uur van zowel Ronda als Málaga vandaan vind je het prachtige Caminito del Rey wandelpad.

Met de auto

Het is natuurlijk mogelijk om een auto te huren, bijvoorbeeld bij Sunnycars. Parkeren in Ronda kan echter vrij prijzig zijn in het centrum van Ronda. Wil of kan je niet zelf met de auto op pad? Dan is BlaBlaCar een perfecte manier om naar Ronda te komen. Dit is een website waar je als het ware kunt carpoolen. Iemand zet een rit op de website en jij kunt dan een stoel ‘reserveren’ voor die rit via de website. Het betalen gaat online, dus je hebt verder geen geldproblemen met de bestuurder. Het is overigens wel handig om een woordje Spaans te spreken, want niet iedereen spreekt altijd Engels. Ik ben zelf van Ronda naar Cordóba gereisd via BlaBlaCar voor €10 euro.

En ben je op zoek naar meer tips voor Andalusië? Esther van Lifelicious heeft haar 10 hoogtepunten van Andalusië op een rijtje gezet!

Lees ook: reisspullen waar iedere backpacker blij van wordt

Wat vind je van Ronda? Weet je inmiddels wat te doen in Ronda in Spanje? Staat de plek inmiddels op jouw bucket list of heb je deze plek al een keer bezocht? Meer tips mogen natuurlijk ook hieronder worden gedeeld!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments