Eerste Hulp Bij Backpacken #5 – Checklist voor vertrek

Het is bijna tijd om te vertrekken, jeej! Je hebt een goede backpack uitgekozen, de afgelopen tijd flink gespaard voor jouw droomreis, je hebt een goedkoop vliegticket kunnen bemachtigen en alle voorbereidingen zijn getroffen. Even checken of je er echt klaar voor bent! Bekijk deze checklist zeker een week van tevoren. Mocht je iets zijn vergeten, dan heb je nog genoeg tijd om het te regelen.

Eerste hulp bij backpacken: checklist voor vertrek

Geldzaken

1. Neem een extra portemonnee mee. Op die manier kun je jouw geld verspreiden. Zo raak je niet al jouw geld kwijt als je je portemonnee verliest of wordt overvallen. Plus: toen ik in Mongolië was werden we lastiggevallen door een zwerver die geld van ons wilde hebben. Mongoolse Tugrik? Nope. Euro’s? Nee. Dollars dan? Ook niet. Zelfs niet een klein beetje Russische Roebel? Helemaal niks. De man begreep bijna geen Engels, maar toen we een lege portemonnee lieten zien was hij snel genoeg weg. Die (bijna) lege portemonnee neemt misschien wat extra ruimte in beslag, maar is ideaal in dit soort situaties.

wat-doen-voor-vertrek-reis

2. Tegenwoordig worden veel pinpassen direct geblokkeerd als ze buiten Europa worden gebruikt. Op zich is dit ideaal bij diefstal en skim-praktijken. Maar het is minder fijn als je zelf niet kunt pinnen. Het is verstandig om de bank te informeren dat jij in het buitenland zit. Vergeet dus niet jouw pinpas in te stellen op het continent waar je naartoe gaat.

3. Zorg ervoor dat je wat extra dollars bij je hebt op reis. Met dollars kun je zelfs in het kleinste gehucht nog betalen. Je kunt dit onder meer bij jouw bank of bij een wisselkantoor regelen. Er zijn enkele uitzonderingen. Op Cuba is het bijvoorbeeld juist weer veel voordeliger om euro’s mee te nemen, omdat deze tegenover de lokale CUC gunstiger gewisseld worden.

wat-doen-voor-vertrek-reis

Andere zaken

1. In veel landen buiten Europa heb je een internationaal rijbewijs nodig. Het is dus niet voldoende om je reguliere, roze pas te laten zien. Dit kan soms voor problemen zorgen als je een auto wilt huren in het buitenland. Je kunt een internationaal rijbewijs bij een ANWB-verkooppunt aanvragen. Deze is 1 jaar geldig en kost 19 euro (ANWB-leden krijgen korting).

wat-doen-voor-vertrek-reis
wat-doen-voor-vertrek-reis

2. Maak van alle belangrijke passen en gegevens een kopie: paspoort, pinpas, creditcard, rijbewijs. Zorg dat je een kopie in jouw tas hebt en stuur ze voor de zekerheid ook naar het mailadres van jezelf en iemand die je vertrouwt, zoals je ouders.

3. Voor sommige medicijnen heb je een speciale doktersverklaring nodig om ze mee te nemen naar het buitenland. Dit geldt bijvoorbeeld voor ADHD medicatie. Check op tijd of dat dit ook voor jouw medicijnen geldt en vraag zo nodig een verklaring op.

4. In veel landen buiten Europa hebben ze andere stopcontacten dan die wij gewend zijn. Met een wereldstekker kun je in ieder geval jouw elektrische apparaten opladen! Deze wereldstekkerset vind ik persoonlijk erg handig. Ik merk namelijk dat zo’n grote ‘ronde’ wereldstekker met alle ingangen ineen vaak niet in buitenlandse stopcontacten blijft zitten omdat deze te zwaar is. Ik gebruik daarom dus zelf altijd een zo licht mogelijk tussenstuk.

5. Maak een lijst van alles wat er meegaat. Niet alleen voor jezelf handig tijdens het inpakken, maar ook erg fijn voor de reisverzekering als jouw spullen gestolen worden. Scan bij voorkeur ook de originele bonnen in van belangrijke spullen zoals een laptop, camera, dure wandelschoenen of jouw backpack.

6. Ik ben een groot voorstander van reizen zonder een plan. Toch vind ik het stiekem wel erg fijn om van tevoren voor de eerste nacht een slaapplek te boeken. Na een vlucht van 15 uur heb je weinig zin om nog uit te moeten zoeken waar je een normale douche kunt nemen en niet de hele nacht wakker ligt door een krijsende kat. Daar zit je op zo’n moment echt niet op te wachten.

Begint het al te kriebelen om te vertrekken? Alvast heel veel plezier gewenst!

Reacties via Facebook account

comments