20 reistips als je gaat backpacken of een lange reis gaat maken

Reizen is geweldig en iedereen doet het natuurlijk op zijn of haar eigen manier. Maar het is best handig om de reistips van andere reizigers te horen, toch? Bij deze deel ik 20 van mijn favoriete reistips voor iedereen die gaat backpacken of een lange reis gaat maken!

1. Maak een kopie van je paspoort, rijbewijs en andere belangrijke papieren

Ik probeer op reis altijd eerst een kopie van mijn paspoort of rijbewijs achter te laten als ze daar ergens om vragen, bijvoorbeeld bij een scooterverhuur. Voelt toch een stuk fijner dan het origineel achterlaten. En mocht je bestolen worden of je paspoort kwijtraken dan heb je in ieder geval een back-up en kun je een stuk gemakkelijker een nieuwe aanvragen.

voorbereiding-voor-een-reis

2. En stuur gelijk al die kopieën ook even naar je mail of plaats ze op Dropbox

Zo kun je er altijd bij wanneer je internet hebt. Wil je een paar nieuwe kopieën uitprinten? Geen probleem!

Lees ook: eerste hulp bij backpacken #4 – de eerste voorbereidingen van een reis

Dode Zee en omgeving Israel

3. Plaats een geurboompje in je koffer, backpack of kledingzakken

Als je lang op pad bent kan je kleding nog wel eens vreemd en muf gaan ruiken. Met een geurboompje of –zakje blijft alles lekker fris ruiken.

Geurboompje-in-backpack

4. Verdeel je geld, bankpassen en creditcards over verschillende plekken

Zodat je nooit zonder geld komt te zitten. Sommige mensen nemen hun portemonnee met contant geld, pinpas én creditcard mee als ze op pad gaan, maar wat doe je als je deze kwijt raakt of als deze gestolen wordt? Overigens niet vergeten waar je alles verstopt. Zo ben ik een keer gaan douchen terwijl ik was vergeten dat ik mijn portemonnee in mijn beha had verstopt. Resultaat: een doorweekte portemonnee en briefgeld dat van ellende uit elkaar viel – en dus niet meer te gebruiken was.

Lees ook: eerste hulp bij backpacken #6 – wat gaat er mee op reis?

5. Neem ook wat extra dollars mee

Met dollars kun je op BIJNA IEDERE PLEK TER WERELD betalen. Zelfs in zeer kleine dorpen in Verweggistan nemen ze dollars bijna altijd aan. Breek de dollars het liefst op in biljetten van 1,5 of 10 dollar.

6. Leer een paar basiswoorden en –zinnetjes in de lokale taal

Een ‘hallo’, ‘dank je wel’ of ‘hoe gaat het?’ in een eigen taal kan de houding van de lokale bevolking tegenover jou helemaal veranderen. Ze zullen het zeker waarderen als jij wat moeite stopt in het spreken van hun taal – een fijne glimlach, je wordt sneller geholpen en soms kan het zelfs leiden tot mooie, onverwachtse avonturen.

Lees ook: 5 tips om een vreemde taal te leren

7. Maak een lijst + foto van de (dure) spullen die je meeneemt

Zo is het een stuk gemakkelijker om je spullen vergoed te krijgen bij de reisverzekering. Al hoop je natuurlijk dat het niet nodig is. Geen idee welke reisverzekering je moet afsluiten voor jouw lange reis? Chantal van Alleen op Reis heeft een uitgebreide blog geschreven waarin ze je helpt om een keuze te maken wat voor een reisverzekering jij nodig hebt.

8. Regel voor vertrek een paar pasfoto’s

Deze komen eigenlijk iedere trip wel een keer van pas, meestal voor het aanvragen van een visum bij aankomst. In Nederland is dit een stuk gemakkelijker en sneller geregeld dan in het buitenland, dus je kunt het maar beter bij je hebben. Zo veel ruimte neemt het toch niet in beslag.

9. Gebruik een label of plak jouw contactgegevens in jouw backpack

Mijn backpack heeft een speciaal vakje waar ik mijn gegevens in achter kan laten. Als deze zoek raakt op het vliegveld kunnen ze mijn backpack een stuk gemakkelijker naar mij terug herleiden.

10. Schaf een lokale simkaart aan

Binnen Europa kun je inmiddels gelukkig gebruikmaken van je eigen data, maar voor reizen naar bijvoorbeeld Azië en Latijns-Amerika is het handig om een lokale simkaart aan te schaffen. Vaak heb je voor minder dan €10 euro al een simkaart inclusief internetdata en belminuten.

11. Neem een visitekaartje mee van de accommodatie of schrijf het adres op

Zeker handig in landen waar ze een lastige taal spreken en waar je misschien niet zo gemakkelijk de weg kunt vragen. En wanneer je totaal dronken in een taxi beland weet de chauffeur altijd waar hij jou moet afzetten.

Overnachten-ecolodge-Colombia-Better-Places

12. Neem meerdere SD-kaarten voor je camera mee

Want je gaat ongetwijfeld héél veel foto’s en/of video’s maken en dan zou het zonde zijn als je ineens geen ruimte meer hebt.

Lees ook: reisfotografie – 9 tips om met geweldige foto’s thuis te komen

13. En hetzelfde geldt voor camerabatterijen

Heb je een camera met verwisselbare batterijen? Neem er dan zeker een extra mee, zodat je deze kunt gebruiken terwijl de ander in de oplader zit.

jezelf-fotograferen-op-reis-statief

14. Altijd een pak zakdoekjes of een wc-rol in je tas

Want je kunt altijd met een bus langs de weg stranden of de hele dag geen normaal toilet tegenkomen. En voor vrouwen is het toch wel fijn om wat toiletpapier bij de hand te hebben, ook al zit je ergens verstopt in de bosjes in Verweggistan.

Lees ook: reisdilemma #2 – bedelgeld en fooien geven op reis

15. Neem een ‘nep portemonnee’ mee op reis om dieven te verwarren

Als je overvallen wordt kun je de portemonnee met de verlopen bonuskaarten weggeven in plaats van de belangrijke met je bankpas, rijbewijs en andere belangrijke pakjes.

16. Neem een waterfles mee die je kunt bijvullen

Waterflessen mogen mee in de handbagage tijdens een vlucht (zolang er geen water in zit komt ie gewoon door de douane, daarna kun je hem weer bijvullen op het toilet of bij een waterpunt). Op deze manier hoef je niet continu nieuwe flesjes te kopen. Dit is niet alleen goedkoper, maar ook nog eens beter voor het milieu.

Lees ook: duurzaam reizen #1 – water drinken op reis

Lange-wandeltochten-checklist

17. Laat het iemand weten wanneer je je verplaatst

Het is natuurlijk ieders keuze om contact te hebben met familie en vrienden thuis tijdens het reizen. Persoonlijk vind ik het fijn om hen in ieder geval op de hoogte te houden als ik naar een andere plek verplaats. Mocht het misgaan, dan weten mensen in ieder geval dat ik niet meer op plek A ben, omdat ik op weg was naar plek B. Hetzelfde geldt voor meerdaagse boot- en wandeltochten.

reizen-corners-of-the-world-boot

18. Gebruik een aparte zak of tas voor je vieze was

Die wil je niet los rond laten slingeren in je koffer of backpack, toch?

Op Hip on Trip vind je trouwens nog veel meer tips voor het inpakken van jouw backpack

19. Neem kruiden mee in een tic-tac doosje

Je kunt de meest smakeloze gerechten altijd lekker maken met een aantal van je favoriete kruiden, zoals chili en peper. Een klein tic-tac doosje is hier bijvoorbeeld ideaal voor. Inmiddels bestaan er ook mini-varianten van kruidenpotjes om gemakkelijk mee op reis te nemen.

20. Maak een foto met jouw contactgegevens (en eventueel ook van jezelf) wanneer je een nieuwe SD-kaart gebruikt

Op die manier weet iemand je te vinden en contact met je op te nemen wanneer je de SD-kaart een keer kwijtraakt. De kans is klein dat je hem vervolgens terugkrijgt, maar wie weet ontstaat er juist wel een geweldige vriendschap op deze manier!

WIN! (winactie is over)

Een goede voorbereiding voor een reis is het halve werk. Dat heeft ook Backpackkit door en daarom hebben zij een compleet pakket samengesteld met spullen die onmisbaar zijn als je gaat backpacken of een lange reis gaat maken. In de Basiskit zit onder andere een day pack en een waterdichte tas, een sneldrogende handdoek, reisbestek, een reisslot, een waterfles en een universele wereldstekker. Met dit pakket hoef je geen uren meer op zoek te gaan naar allerlei producten in diverse winkels, maar kun je alles in 1x bestellen. In plaats van zelf al die losse aankopen doen hebben zij de Backpackkit samengesteld. Ik mag onder de volgers van Corners of the World 1x een Backpackkit t.w.v. €95 euro verloten.

 

A post shared by Backpackkit (@backpackkit.nl) on

 

A post shared by Backpackkit (@backpackkit.nl) on

Hoe maak je kans op deze Backpackkit?

Laat me hieronder in een reactie weten wat jouw favoriete reistip is. Dit mag een tip zijn die ik in dit artikel vermeld, maar het liefst natuurlijk jouw eigen tip! Laat een geldige naam en een geldig mailadres achter. Deze gegevens worden alleen gebruikt om contact op te nemen met de winnaar. Je kunt tot en met woensdag 17 januari 2018, 23.59 uur meedoen met deze winactie. Succes!

Reacties via Facebook account

comments