reisfotografie-boek-vink-academy

Reisfotografie review: het boek van Laura Vink

Wil jij meer leren over het fotograferen op reis? Dan heb ik een leestip voor je: het boek van fotograaf Laura Vink, genaamd Reisfotografie – explore – discover – capture. Ik zal een uitgebreide Reisfotografie review met jullie delen, zonder al te veel tips te verklappen!

Dankzij de Travel Content Triathlon leer je in 3 online workshops meer over reisfotografie, creatieve verhalen schrijven en video’s maken op reis. Wil jij met jaloersmakende content thuiskomen en creatief bezig zijn op reis? De replays van de workshops zijn NU beschikbaar en kun je wanneer en zo vaak als dat je wilt terugkijken!

reisfotografie-review-boek-laura-vink

Reisfotografie review: explore, discover, capture.

Allereerst: ik vind het best lastig om in Nederland een boek te lezen. Op reis lees ik best veel, maar thuis maak ik er weinig tot geen tijd voor vrij. Dat zegt eigenlijk al iets over Laura’s boek: in minder dan een maand tijd had ik het helemaal uitgelezen. Maar liefst 376 pagina’s heb ik met veel plezier dagelijks doorgebladerd. Laura’s schrijfstijl is bovendien erg prettig. Ze schrijft op zo’n manier dat de informatie voor iedereen begrijpelijk is, zonder als een betweterige kinderjuf over te komen.

reisfotografie-boek-vink-academy

Fotografie wordt een steeds belangrijker onderdeel van het reizen. Mensen willen immers hun belevingen zo goed en zo mooi mogelijk vastleggen. Wat mij betreft is Laura’s boek dan ook een van de beste boeken voor reisfotografen om in de boekenkast te hebben staan, zowel voor de beginners als de meer ervaren fotografen. Alle aspecten van reisfotografie komen aan bod, het boek is overzichtelijk en de hoofdstukken zijn logisch opgebouwd.

Lees ook: reisfotografie – tips om met geweldige foto’s thuis te komen

Laura is bovendien meer dan alleen een fotograaf: ze is een verhalenverteller. Ze geeft veel voorbeelden van eigen fotografie- en reiservaringen, maar ook van leermomenten. Wat ik vooral erg fijn vind is dat Laura niet uit de hoogte doet. Want ja, ze maakt prachtige foto’s en dat weet ze waarschijnlijk zelf ook wel. Toch geeft ze regelmatig in haar verhalen en uitleg toe dat ook zij veel blunders en fouten heeft gemaakt en ze is niet bang om die met iedereen te delen.

reisfotografie-boek-vink-academy

Goed. Laura kan dus als geen ander schrijven met licht. Want dat is eigenlijk wat een fotograaf doet: iets vastleggen door met licht te spelen. “Iedereen kan een goede fotograaf worden”, is haar motto. Maar zelfs als je niet van fotograferen houdt is dit boek leuk om in huis te hebben. Er staan namelijk zo’n 500 prachtige foto’s in. Je komt ongetwijfeld direct in de reisstemming bij het zien van al die prachtige foto’s die Laura over de hele wereld heeft gemaakt. Bij iedere foto staat niet alleen waar deze is gemaakt, maar ook met welke instellingen. Op de blauwe pagina’s wordt overigens meer uitgelegd over de basiskennis over fotografie, zoals het instellen van de ISO, de sluitertijd en het diafragma.

reisfotografie-boek-vink-academy

Iedereen kan een goede fotograaf worden

Reisfotografie: explore – discover – capture staat vol met tips. Hoe pak je bijvoorbeeld bepaalde situaties het beste aan? Wat voor instellingen gebruik je voor het fotograferen van bepaalde natuurfenomenen en met wat voor lens kun je het beste op pad? Tussendoor vind je in het boek opdrachten om je aan het werk te zetten. Heel veel oefenen is immers de beste manier om beter te worden. Train dat foto-oog, zoals Laura het zo leuk omschrijft.

reisfotografie-review-boek-vink-academy

Het boek is overigens niet alleen interessant voor beginners, want er staan ook veel tips in die handig zijn voor fotografen die al wat meer kennis en ervaring hebben. Laura deelt namelijk ook veel tips waar ik zelf bijvoorbeeld nog helemaal niet over nagedacht zou hebben. Zo vond ik haar tip om voorbijgangers op een plein weg te filteren door een lange sluitertijd te gebruiken ontzettend fijn. Bovendien passeren ook discussieonderwerpen de revue, zoals fotografieverbod op reis, de discussie over het wel of niet betalen voor portretten en reizen met een gezelschap.

Maar misschien is “MENSEN” wel het meest interessante hoofdstuk van het boek. Mensen fotograferen vergt namelijk wat moed en niet iedereen durft die drempel over te stappen. Hoe stel je mensen op hun gemak met zo’n gigantische camera voor hun neus en wat moet je doen om een mooi portret te maken? Dit hoofdstuk bevat heel veel fijne tips om je meer te verdiepen in straat- en portretfotografie!

Lees ook: beste tips voor mensen fotograferen op reis

reisfotografie-boek-vink-academy
Extra leuk: Laura en ik zijn allebei fan van All Stars!

Zijn er dan ook nog minder fijne dingen aan het boek Reisfotografie?

Niets is perfect en natuurlijk zijn er verbeterpuntjes of dingen die ik liever anders zou zien bij het boek Reisfotografie: explore – discover – capture. De gele pagina’s ogen bijvoorbeeld best vrolijk, maar ik ben persoonlijk niet zo’n fan van de combinatie met de witte letters. Daarnaast is het jammer dat er op sommige aspecten niet dieper wordt ingegaan. Ik had bijvoorbeeld graag meer willen lezen over nabewerkingsprogramma’s, omdat het een belangrijk onderdeel is van het realiseren van een prachtige foto.

Dat valt direct samen met het laatste nadeel: Laura’s boek is namelijk relatief groot, dik en zwaar met maar liefst 376 pagina’s. Niet een exemplaar dat reizigers ‘even’ meenemen in de backpack. Het zou daarom ideaal zijn als er ook een e-book komt, zodat mensen de tips nog eens kunnen nalezen als ze op reis zijn!

reisfotografie-review-boek-laura-vink

Conclusie Reisfotografie review

Al met al vind ik Reisfotografie: explore – discover – capture een van de leukste boeken die momenteel op mijn boekenplank ligt. Ik heb meerdere tijdschriften en boeken over fotografie in huis, maar Laura’s boek vind ik toch wel het meest inspirerend en uitnodigend om te lezen.

Het boek kost €59 euro: niet heel goedkoop voor een boek natuurlijk, maar het is dan ook beter om het als een investering te zien. Als je bijvoorbeeld een dagcursus fotograferen boekt ben je al snel meer geld kwijt. Het is bovendien een boek dat je ontzettend vaak kunt doorbladeren zonder dat het gaat vervelen. Voor iedereen die zijn of haar fotografie vaardigheden op reis wil verbeteren is dit boek een absolute aanrader!

reisfotografie-review-boek-vink-academy

Donderdag 17 augustus 2023 geef ik weer een online workshop over reisfotografie. Meer informatie over deze workshop vind je hier.

Zoals jullie kunnen lezen ben ik erg enthousiast over Laura’s boek Reisfotografie: explore – discover – capture. Wil je het boek ook in huis hebben? Dan kun je het boek via haar website bestellen. Op VinkAcademy.nl vind je trouwens nog veel meer informatie, maar ook leuke maandelijkse opdrachten om zo veel mogelijk met fotografie bezig te zijn! Ik hoop dat jullie iets aan deze Reisfotografie review hadden, en natuurlijk veel plezier met fotograferen gewenst!

Laura heeft mij een exemplaar van haar boek opgestuurd voor deze Reisfotografie review. De mening over dit boek is uiteraard die van mijzelf. Daarnaast vind je een affiliatelink naar Bol.com in dit artikel. Meer informatie over samenwerkingen en affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

24 gedachten over “Reisfotografie review: het boek van Laura Vink”

 1. Oh wauw, ziet er goed uit! Ik ben zelf pure beginner in fotografie (misschien nog niet eens beginner haha, ik ga nooit bewust op pad met camera zeg maar) en heb geen idee welke camera ik überhaupt heb maar dit boek is een mooie om te onthouden

  1. Ik hoor van veel mensen dat ze fotografie op het begin niet zo interessant vinden, maar als ze zich er dan eenmaal in verdiept hebben… 😉 Voor mij blijft het een uitdaging om de wereld zo mooi mogelijk vast te leggen, er stonden zo veel handige tips in het boek. Soms ook van die o ja-momentjes, maar soms ook tips voor zaken waar ik nog niet eens over had nagedacht. Heel fijn!

 2. Wat een mooi boek lijkt me dat! Leuk dat je het mocht reviewen. Heel inspirerend altijd om te lezen over fotografie. Ik kijk ook weleens youtube filmpjes erover haha

  1. Ja, de lancering van het boek was al in de lente, maar ja toen ging ik op reis en had ik weinig zin om met dat vrij zware boek te sjouwen haha. Maar nu ik weer even thuis ben is het wel lekker om er doorheen te bladeren. Er zijn inderdaad wel een paar leuke YouTubers die vertellen over reisfotografie! Volg je bijvoorbeeld Brendan van Son al? Die is wel leuk! En als je zelf nog tips voor leuke kanalen hebt laat het me maar weten 😀

 3. Prachtig boek, ook mooi hoe de foto’s bij elkaar op een blz samen een geheel vormen. Ik vind Laura’s blog ook altijd heel informatief en kan me voorstellen dat het boek ook fijn is om te lezen.

  1. Ja heerlijk hoor! Ik heb het inmiddels al een keer helemaal gelezen, maar blader er nog regelmatig doorheen als ik op zoek ben naar info over bepaalde onderwerpen of als ik gewoon lekker bij die mooie plekken wil wegdromen 🙂

 4. Ik heb al veel positieve verhalen gehoord en gelezen over dit boek en wil ‘m ook zeker weten bestellen zodra ik weer in Nederland ben. Hopelijk duurt dat nog even! 😉 Prachtige foto’s die erin staan..

  1. Ja Laura is een fantastische fotograaf, maar kan het gelukkig ook heel gemakkelijk uitleggen 🙂 Wel balen dat jullie weer in Nederland zijn zeg! Hebben jullie nog plannen om terug richting Australië te gaan?

 5. Ik ben zo benieuwd naar dit boek! De reisfotografe in mij heeft nog heel wat te leren. Zo nu en dan maak ik hele goede foto’s die precies vertellen wat ik ook in mijn blogs wil delen, en soms lijkt het echt helemaal nergens op. Maar ja, practice makes perfect. 🙂

  1. Heel veel vlieguren maken is inderdaad de beste manier. 😉 Maar gelukkig legt Laura het ook heel fijn uit, waardoor ieder onderwerp ineens heel gemakkelijk te begrijpen is!

  1. Ja ik ben ook fan van Laura en haar heerlijke foto’s! Het boek is echt geweldig, ik heb het inmiddels helemaal gelezen maar blader nog regelmatig terug om wat informatie op te zoeken 🙂

  1. Het is ook een heerlijk boek, een van mijn favorieten in mijn boekenkast haha! Laura legt alles zo gemakkelijk uit en ik blader regelmatig door het boek om weer wat informatie op te zoeken 🙂

  1. Het is zeker een aanrader, Laura legt alles zo gemakkelijk en fijn uit! Ik heb het boek helemaal gelezen, maar blader nog regelmatig terug om wat informatie opnieuw te bekijken 🙂

  1. Wat leuk om te horen Carolien, het boek is geweldig hè? En er blijft altijd iets te leren voor een fotograaf, dat maakt het juist ook weer leuk vind ik 🙂

  1. Ja zeker weten! Ik vind sowieso dat je met creatieve beroepen zoals schrijven, fotograferen, muziek enzovoorts nooit klaar bent met leren. 🙂

 6. Leuk! Ik zou hem zo bestellen maar ken mezelf, lees hem een keer door en daarna doe ik er niks meer mee. Ik heb zelfs ooit een hele cursus bestelt op internet en alleen de eerste twee lessen gevolgd. Aiiii … Martijn is er nog boos om 😉

  1. Oh dat is zo herkenbaar! Ik ben vorig jaar met een fotografiecursus van de NTI gestart, maar toen papa in het ziekenhuis kwam te liggen ben ik daarmee gestopt. Nooit meer afgerond… :’) Maar dit boek gebruik ik gelukkig nog wel als naslagwerk om wat informatie op te zoeken, Laura legt het zo gemakkelijk en fijn uit! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *