42 reisfilms & films om in de reisstemming te komen

Wil je alvast in de reisstemming komen voor een bepaalde bestemming? Of heb je gewoon zin in die heerlijke reiskriebels? Met deze lijst zit je niet meer om reisfilms verlegen! Bij iedere film staat aangegeven welke landen er centraal staan en waarom je deze film zou moeten kijken. Aangevuld met een leuke, inspirerende of grappige quote!

De leukste reisfilms om in de reisstemming te komen

1. The Bucket List

Jaar: 2007

Land(en): Onder andere Tanzania, Egypte, India, Frankrijk en Hongkong.

Korte uitleg: Twee mannen krijgen te horen dat ze terminaal ziek zijn en besluiten om nog zo veel mogelijk van hun bucket list te schrappen in de tijd die ze nog hebben.

Waarom kijken: Niet alleen omdat er twee geweldige acteurs in spelen (come on, Morgan Freeman en Jack Nicholson), maar omdat het ook een inspirerend verhaal is waarbij je aan het denken wordt gezet. Het leven is vergankelijk, dus maak er het mooiste van zolang je ervan kunt genieten.

Memorabele quote: Carter: “Buddhists believe you keep coming back. Moving up or down a level, based on how you lived your life.” Edward: “See, that’s where they lose me. I mean, what would a snail have to do to move up on the line-up? Lay down a perfect trail of slime?”

Je kunt de reisfilm onder andere hier bestellen of via Netflix kijken.

2. Kon-Tiki

Jaar: 2012

Land(en): tocht over de Stille Oceaan naar Frans Polynesië

Korte uitleg: een Noorse avonturier gaat met een boot de Stille Oceaan oversteken om te bewijzen dat de mensen die tegenwoordig in Frans Polynesië wonen afstammen van de Zuid-Amerikanen en niet van de Aziaten.

Waarom kijken: omdat het verhaal over een toffe avonturier gaat die zich door niets of niemand uit het veld laat slaan totdat hij deze droom heeft gerealiseerd. Niet zozeer dus een reisfilm die je kijkt om de bestemming, maar vooral om het avontuur. En vrouwen zullen het vast niet erg vinden dat de avontuurlijke crew bijna de hele reis met een ontbloot bovenlichaam rondloopt.

Memorabele quote: Thor: “You just have to believe.” Herman: “Believe? This has nothing to do with religion, this is madness.” Thor: “This is bigger than us.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen.

3. Due Date

Jaar: 2010

Land(en): road trip door Amerika

Korte uitleg: zakenman Peter is genoodzaakt om een lift te krijgen van de acteur in spé Ethan, aangezien beide mannen zijn geweigerd op een vlucht naar Los Angeles. Een hilarische trip volgt waarbij twee mannen die elkaars uiterste zijn de Verenigde Staten per auto doorkruizen.

Waarom kijken: Om te genieten van onder meer de Grand Canyon (als je na mijn artikel over hiken in de Grand Canyon nog niet genoeg had gezien) en dat heerlijke road trip gevoel weer te ervaren. Als je van komedies en/of van Zach Galifianakis houdt is dit zeker een aanrader.

Memorabele quote: Ethan: “Dad, you were like a father to me”

Je kunt de reisfilm onder andere hier bestellen of bekijken via Pathé Thuis.

4. 12 Years A Slave

Jaar: 2013

Land(en): Louisiana in de Verenigde Staten

Korte uitleg: een verhaal over Amerika in de negentiende eeuw. Een geleerde zwarte man wordt op een dag ontvoerd en vanuit New York naar het zuiden gebracht, om daar verkocht te worden als slaaf. Een verhaal over een man die – ondanks dat hij heel wat moet doorstaan als slaaf – niet wil breken.

Waarom kijken: tijdens het kijken van deze film VOEL je het onrecht dat tijdens zo’n belangrijke historische periode werd aangedaan aan zo veel mensen. Bovendien vind ik deze film qua beeldverhaal ook erg sterk in elkaar zitten. Tot slot kun je je bijna niet voorstellen wat voor gruwelijke gebeurtenissen er hebben plaatsgevonden in zo’n mooi stukje Amerika. Ik denk dat het zeker een aanrader is om de voormalige plantagehuizen in Louisiana te bezoeken wanneer je aan de oostkust van Amerika bent.

Memorabele quote: Solomon: “I don’t want to survive. I want to live.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of bekijken via Pathé Thuis.

5. Hoe Duur Was De Suiker?

Jaar: 2013

Land(en): Suriname

Korte uitleg: een film over slavernij in Suriname in de achttiende eeuw. Centraal staat de band tussen twee halfzusjes; de blanke Sarith en haar slaaf Mini-Mini.

Waarom kijken: op de eerste plaats omdat de slavernij in Suriname onderdeel is van de Nederlandse geschiedenis en ik soms verbaasd ben over het feit hoe weinig mensen hierover weten. Daarnaast krijg je een goed idee hoe het leven in Suriname enkele eeuwen geleden was. Tot slot is het bijzonder hoe onvoorwaardelijk Mini-Mini haar meesteres Sarith steunt, ondanks de slechte dingen die ze doet.

Memorabele quote: Mini-Mini “Op een dag zal ik schrijven hoe duur de suiker was. Op een dag zal ik schrijven wie de prijs van de suiker betaald hebben.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of bekijken via Pathé Thuis.

6. The Hangover Part II

Jaar: 2011

Land(en): Thailand

Korte uitleg: enkele jaren na het vrijgezellenfeest in Las Vegas belanden de mannen opnieuw in een avontuur vol drama, dit keer in Bangkok.

Waarom kijken: Zach Galifianakis met de rol van Alan. En Mister Chow natuurlijk. Daarnaast blijft het gewoon een vermakelijke film. Tip: laat deze film niet zien aan iemand die voor het eerst gaat backpacken in Thailand; het Bangkok uit de film kan misschien een beetje afschrikken haha!

Memorabele quote: Alan: “First I lost my monkey and now my hat. Could this day get any worse?”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of bekijken via Pathé Thuis.

7. Diarios de motocicleta (the Motorcycle Diaries)

Jaar: 2004

Land(en): onder andere Argentinië, Peru en Venezuela

Korte uitleg: de film gaat over de motortocht door Zuid-Amerika van Ernesto Guevara, beter bekend als de beroemde Che Guevara. Samen met zijn vriend Alberto Granado maakte hij in 1953 deze reis. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Waarom kijken: als je geïnteresseerd bent in het leven van Che Guevara, de man die onder andere bekend is als vrijheidsstrijder bij de revolutie op Cuba. Of als je gewoon van de prachtige landschappen van Zuid-Amerika wilt genieten.

Memorabele quote: Ernesto Guevara: “How is it possible to feel nostalgia for a world I never knew?”

Je kunt de film onder andere hier bestellen.

8. A Perfect Getaway

Jaar: 2009

Land(en): Hawaii, Amerika

Korte uitleg: drie koppels komen elkaar tegen tijdens het rondreizen en besluiten samen verder te gaan. Een van de koppels blijkt een moordlustig duo te zijn dat toeristen op het eiland vermoordt, maar wie dat dan zijn?

Waarom kijken: ten eerste natuurlijk omdat Hawaii prachtig is en je kunt wegdromen bij de prachtige natuur die je tijdens de film ziet. Daarnaast ben ik fan van thrillers, dus extra leuk dat deze ook in categorie ‘reisproof’ past.

Memorabele quote: Cydney: “How close is it?” Nick: “It’s like everything else in Hawaii; as close as far away gets.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen.

9. Eurotrip

Jaar: 2004

Land(en): onder andere Nederland, Slowakije, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Vaticaanstad

Korte uitleg: een Amerikaanse jongen vertrekt met zijn vrienden naar Europa om een mooi meisje op te zoeken. De route verloopt echter net iets anders dan gepland.

Waarom kijken: als je zin hebt in een film met (slechte) humor waarbij je ook nog eens wat van Europa kunt zien is dit een goede keuze!

Memorabele quote: Cooper: “What the hell is that?” Jamie: “It’s a traveler’s money belt. The guidebook says as long as you have one of these no one can rob you of anything.” Scott: “Except your dignity.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen.

10. Argo

Jaar: 2012

Land(en): Iran

Korte uitleg: deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Een CIA-agent bereidt een geheime operatie voor om zes Amerikanen uit Iran te smokkelen tijdens de Iraanse gijzelingscrisis in 1979.

Waarom kijken: ik vond deze film ten eerste onwijs spannend. Daarnaast krijg je, ondanks dat het over de jaren zeventig gaat, wel een idee van het dagelijks leven in Iran bij het zien van deze film.

Memorabele quote: “The whole country is watching you, they just don’t know it”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Pathé Thuis kijken.

11. Up

Jaar: 2009

Land(en): Mount Roraima (op de grens van Venezuela, Guyana en Brazilië)

Korte uitleg: een oude man besluit na de dood van zijn vrouw een reis te maken naar Zuid-Amerika. Niet alleen, maar met een jonge padvinder én zijn huis.

Waarom kijken: Up is een van de meest ontroerende reisfilms die ik heb gezien (ja, ik kan huilen bij animatiefilms). Daarnaast is Mount Roraima – geanimeerd of in het echt – volgens mij een van de meest mysterieuze plekken ter wereld en verdient deze plek daarom zeker meer bekendheid.

Memorabele quote: Russell: “The wilderness must be explored!”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Disney+ kijken.

12. Cidade de Deus (City of God)

Jaar: 2002

Land(en): Rio de Janeiro, Brazilië

Korte uitleg: de film gaat over Rio de Janeiro in de jaren zestig, over een groep jongens die hun dromen achterna gingen maar ook over een drugsoorlog die de hele stad in zijn grip hield. Een jongen wordt fotograaf, de ander drugsdealer.

Waarom kijken: ondanks dat de film ietwat aan de lange kant is vond ik het erg interessant om te volgen hoe twee jongens uit dezelfde probleemwijk zich tot twee geheel verschillende volwassenen ontwikkelen.

Memorabele quote: “Why return to the City of God, where God forgets about you?”

Je kunt de film onder andere hier bestellen.

13. Memoirs of a Geisha

Jaar: 2005

Land(en): Japan

Korte uitleg: een meisje wordt op jonge leeftijd van haar familie gescheiden en verkocht aan een geisha-huis, om uiteindelijk de beroemdste geisha van Japan te worden.

Waarom kijken: ook deze film duurt wat langer dan gemiddeld, maar hij is zeker de moeite waard. Het verhaal van Chiyo is prachtig gefilmd en ook Japan wordt van haar mooiste kant in beeld gebracht. Geisha’s zijn nog steeds te zien in Japan, maar een ontmoeting is zeldzaam. Een must see voor iedereen die meer over geisha’s en de Japanse cultuur wil leren!

Memorabele quote: “She paints her face to hide her face. Her eyes are deep water. It is not for geisha to want. It is not for geisha to feel. Geisha is an artist of the floating world. She dances, she sings. She entertains you, whatever you want. The rest is shadows, the rest is secret.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Pathé Thuis.

14. Tracks

Jaar: 2013

Land(en): Australië

Korte uitleg: deze film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Robyn Davidson. In 1977 maakte zij met enkele dromedarissen en haar hond een wandeltocht dwars door Australië.

Waarom kijken: omdat je door deze film direct verliefd wordt op de Australische outback. Daarnaast vind ik mensen die ietwat idiote maar briljante plannen willen verwezenlijken altijd een bron van inspiratie en daar hoort deze vrouw ook zeker bij.

Memorabele quote: “I am the first to admit I’m remarkably unqualified for such a hazardous undertaking. But this is precisely the point of my journey. I’d like to think an ordinary person is capable of anything.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Pathé Thuis kijken.

15. Jackie

Jaar: 2012

Land(en): New Mexico, road trip door Amerika

Korte uitleg: een tweeling – opgevoed door twee vaders – wordt onverwachts door hun moeder opgebeld vanuit Amerika, waarna ze besluiten om haar op te gaan zoeken.

Waarom kijken: als je – net als ik – fan bent van reisfilms over road trippen kun je deze mooi aan het lijstje toevoegen. Van deze film krijg ik namelijk direct zin om zelf in een camper te stappen en eropuit te trekken. De film is soms ietwat traag, maar het einde is erg verrassend.

Memorabele quote: Daan: “Komt het goed met haar?” Jackie: “Dit is geen dodelijke slang. Maar het zijn gemene krengen, ik ben er vaak door gebeten” Daan: “Waarom zei je dan dat ze binnen een half uur zou doodgaan?” Jackie: “Ze moest een toontje lager zingen”.

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Netflix kijken.

16. The Blue Lagoon

Jaar: 1980

Land(en): Fiji

Korte uitleg: na een schipbreuk moeten twee jongen kinderen – een jongen en een meisje – overleven op een eiland. In de loop der jaren leren ze niet alleen om te leven op het eiland, maar ook met elkaar.

Waarom kijken: als je houdt van oude reisfilms. Ik vind het bijzonder om te zien hoe eenvoudig deze twee kinderen opgroeien, hoe simpel het leven kan zijn als er niet constant invloeden vanuit de samenleving bij betrokken zijn. Daarnaast leven ze natuurlijk in een klein paradijs, en wie houdt daar nou niet van? Ik vond de film overigens wel iets te langdradig met weinig actie. Als je geen genoeg kunt krijgen van paradijselijke eilanden kun je ook nog Return to the Blue Lagoon (1991) kijken.

Je kunt de film onder andere hier bestellen.

17. Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulin (kortweg Amélie)

Jaar: 2001

Land(en): Parijs, Frankrijk

Korte uitleg: de film gaat over een vrouw die in een restaurant in Parijs werkt. Ze gaat op zoek naar een gelukkig leven, voor anderen en voor haarzelf.

Waarom kijken: allereerst vind ik deze film heel leuk gefilmd en gemonteerd – al moet je er wel van houden. Een beetje in de stijl van The Grand Budapest Hotel. Daarnaast kun je natuurlijk lekker wegdromen bij al het moois dat Parijs te bieden heeft. Wat een prachtstad blijft het toch.

Memorabele quote: Verteller: “Amélie still seeks solitude. She amuses herself with silly questions about the world below, such as “How many people are having an orgasm right now?”.

Je kunt de film onder andere hier bestellen of bekijken via Pathé Thuis.

18. The Terminal

Jaar: 2004

Land(en): het vliegveld van New York, Amerika

Korte uitleg: deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Een man leeft jaren op een vliegveld omdat hij én de Verenigde Staten niet in mag én niet terug mag keren naar zijn geboorteland.

Waarom kijken: misschien heb je wel eens een nachtje op het vliegveld doorgebracht vanwege een vroege vlucht – ik in ieder geval wel. Maar om hier nou jaren te leven? Dat is eigenlijk onvoorstelbaar. De film toont zo’n bizarre situatie dat je je bijna niet kunt voorstellen dat dit is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Tom Hank speelt trouwens geweldig in deze film, dus mede daardoor is dit een echte aanrader.

Memorabele quote: Amalia: “I have to go.” Viktor: “I have to stay.” Amalia: “Story of my life.” Viktor: “Me too.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Netflix kijken.

19. The Secret Life of Walter Mitty

Jaar: 2013

Land(en): onder andere IJsland en Afghanistan

Korte uitleg: een doorsnee man komt erachter dat zijn dagelijks leven alles behalve spannend is. Voor het tijdschrift waar hij werkt moet hij op zoek gaan naar een avontuurlijke fotograaf, waarna hij het ene avontuur na het andere beleeft om hem te volgen.

Waarom kijken: omdat dit een feel-good film is waarbij je ook nog eens kunt wegdromen bij allerlei mooie bestemmingen. Een film die laat zien dat het niet bij dagdromen hoeft te blijven, als je er maar volledig voor gaat.

Memorabele quote: Walter: “To see the world, things dangerous to come to, to see behind walls, draw closer, to find each other, and to feel. That is the purpose of life.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Pathé Thuis kijken.

20. Mamma Mia!

Jaar: 2008

Land(en): Griekenland

Korte uitleg: Moeder Donna en dochter Sophie wonen samen op een Grieks eiland. Sophie staat op het punt om te trouwen, dus nodigt drie mannen uit van wie ze denkt dat het haar vader zou kunnen zijn.

Waarom kijken: persoonlijk houd ik niet zo van musical films, maar het blijft toch heerlijk om weg te dromen bij het prachtige Griekenland? Daarnaast krijg je sowieso een vrolijk zomergevoel van deze film.

Memorabele quote: Tanya: “Whatever happened to our Donna? Life and soul of the party!” Donna: “I grew up.” Tanya: “Well, grow back down again!”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Pathé Thuis kijken.

21. The Lone Ranger

Jaar: 2013

Land(en): de Verenigde Staten (Utah en Arizona)

Korte uitleg: het verhaal over een man genaamd John Reid die strijdt voor rechtvaardigheid en tegen onrecht in Amerika, met de hulp van de Indiaanse Tonto.

Waarom kijken: allereerst vanwege Johnny Depp, een van de beste acteurs aller tijden. En het is toch heerlijk om een tijdreis naar het Wilde Westen te maken?

Memorabele quote: John: “why are you talking to that horse? And why am I covered in dirt?” Tonto: “I buried you.” John: “Why am I still alive?”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Netflix en Pathé Thuis kijken.

22. The Hangover

Jaar: 2009

Land(en): Las Vegas, Verenigde Staten

Korte uitleg: een vriendengroep houdt een vrijgezellenfeest in Las Vegas. De avond loopt echter iets anders uit dan gepland. What happens in Vegas…

Waarom kijken: alles wat er in de film gebeurt zou zomaar werkelijk in Las Vegas kunnen gebeuren. Zach Galifianakis en Ken Jeong zorgen bovendien voor de nodige – droge – humor. En voor de dames: Bradley Cooper is geen verkeerde man om anderhalf uur in beeld te hebben.

Memorabele quote: Alan: “I was so upset when my grandfather died.” Phil: “how did he die?” Alan: “World War II.” Phil: “in battle?” Alan: “No, skiing in Vermont. It just was during World War II.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Pathé Thuis kijken.

23. 127 hours

Jaar: 2010

Land(en): Utah, Amerika

Korte uitleg: de bergbeklimmer Aron komt vast te zitten onder een grote rots tijdens het klimmen bij Moab in Utah, Amerika. Hij doet er alles aan om te blijven overleven.

Waarom kijken: je zou denken dat het niet heel interessant is om een hele film te maken over een man die vast zit onder een rots, maar niets is minder waar. Bovendien is de film een goede waarschuwing voor mensen die regelmatig (alleen) gaan wandelen in de natuur, want de film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Memorabele quote: “don’t lose it Aron, do not lose it.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Pathé Thuis kijken.

24. Slumdog Millionaire

Jaar: 2008

Land(en): India

Korte uitleg: Een verhaal over een jongen uit de sloppenwijken van het Indiase Mumbai die uiteindelijk bij een televisieprogramma terecht komt waar hij veel geld kan verdienen met het beantwoorden van vragen. De antwoorden geeft hij aan de hand van zijn levenservaring.

Waarom kijken: dit is een van de meest aangrijpende verhalen die ik heb gezien. Het geeft je een goede indruk van het leven in India, het leven dat je vaak als buitenlander niet zult zien. Bovendien vind ik de manier waarop zijn levensverhaal wordt verteld creatief in beeld gebracht, door steeds te wisselen van het heden (bij het televisieprogramma) naar het verleden.

Memorabele quote: presentator: “A few hours ago you were giving chai for the phone wallahs. Now you’re richer than they will ever be.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Pathé Thuis kijken.

25. The Beach

Jaar: 2000

Land(en): Thailand

Korte uitleg: een Amerikaanse backpacker gaat op zoek naar ultieme schoonheid, naar avontuur. En vindt dat op een afgelegen, haast onbereikbaar strand. Maar er worden natuurlijk wel wat grenzen verlegd en gevaren getrotseerd om hier te komen.

Waarom kijken: Leonardo DiCaprio in zijn jonge jaren. En paradijselijke eilanden in Thailand. Do I need to say more?

Memorabele quote: “I still believe in paradise. But now at least I know it’s not some place you can look for. Because it’s not where you go. It’s how you feel for a moment in your life when you’re a part of something.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Pathé Thuis kijken.

26. The children of Huang Shi

Jaar: 2008

Land(en): China, in de jaren ‘40

Korte uitleg: een journalist wil verslag doen van de Japanse bezetting in China, maar belandt uiteindelijk in een weeshuis. Samen met een Australische verpleegster wil hij de kinderen in veiligheid brengen.

Waarom kijken: ik ben sowieso fan van reisfilms over avontuurlijke journalisten. Daarnaast is het verhaal zo ontroerend en de natuur van China is in deze film op haar mooist.

Memorabele quote: “Other people fight and die. And there I am with my typewriter.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen.

27. Nova Zembla

Jaar: 2011

Land(en): Noordpool

Korte uitleg: de film gaat over de ontdekkingstocht van de Nederlandse Willem Barentsz, die via de Noordpool naar Azië wil varen. Bemanningslid Gerrit de Veer gaat mee op de expeditie om alles op te schrijven. Maar natuurlijk gaat niet alles zoals het van tevoren was gepland..

Waarom kijken: weer een film van Hollandse bodem! Bovendien is de film gebaseerd op gebeurtenissen die onderdeel zijn van onze geschiedenis. En hoewel het een zware tocht is hebben die eindeloze uitzichten met niets anders dan ijs toch ook iets bijzonder. Mannen zullen bovendien erg blij worden van de bijrol van model Doutzen Kroes.

Memorabele quote: bemanningslid: “en wat ligt daar?” Gerrit: “helemaal in het noorden? Dat weet niemand.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Netflix en Pathé Thuis kijken.

28. Into the Wild

Jaar: 2007

Land(en): Verenigde Staten (voornamelijk Alaska)

Korte uitleg: een Amerikaanse jongen laat zijn relaxte leventje achter zich en vertrekt voor een avontuur in de wildernis van het ruige Alaska.

Waarom kijken: niet alleen de natuurbeelden zijn prachtig, ook het verhaal van de aantrekkingskracht tot het avontuur in de wildernis wordt mooi in beeld gebracht.

Memorabele quote: “when you want something in life, you just gotta reach out and grab it.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Pathé Thuis kijken.

29. The Sound of Music

Jaar: 1965

Land(en): Salzburg en omgeving, Oostenrijk

Korte uitleg: een vrouw die het leven als non niet ziet zitten komt als kindermeisje bij een weduwnaar en zijn kinderen in de buurt van Salzburg leven. Ze brengt weer vreugde en vooral veel muziek in hun leven.

Waarom kijken: The Sound of Music is eigenlijk toch wel een klassieker waar iedereen wel eens van heeft gehoord. Daarnaast wil je spontaan in de auto stappen en naar Oostenrijk rijden als je de prachtige landschappen ziet.

Memorabele quote: “you brought music back into the house. I had forgotten.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of kijken via Disney+ en Pathé Thuis.

30. Hotel Rwanda

Jaar: 2004

Land(en): Rwanda

Korte uitleg: in de jaren 90 vond er een afschuwelijke volkerenmoord plaats in het Afrikaanse Rwanda. In slechts een paar maanden tijd werd de haat tussen twee bevolkingsgroepen – de Hutu’s en de Tutsi’s – zó groot dat er meer dan een miljoen mensen werden vermoord. In de film word deze geschiedenis verteld aan de hand van het leven van de hotel manager Paul, die tijdens deze gebeurtenissen vluchtelingen opvangt in het hotel.

Waarom kijken: ik vind reisfilms die gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen sowieso een aanrader, omdat ze ons aan de hand meenemen door de geschiedenis van een land of regio (alhoewel het vaak enigszins geromantiseerd is). Bij het zien van deze film vraag je je af waarom mensen zo wreed tegen elkaar kunnen zijn. Zeker een aangrijpend verhaal!

Memorabele quote: “please don’t let them kill me. I promise I won’t be Tutsi anymore.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen.

31. Angels & Demons

Jaar: 2009

Land(en): Rome, Italië

Korte uitleg: na de dood van de Paus ontvoert de Illuminati – een mysterieuze sekte – de vier kardinalen die tot Paus verkozen kunnen worden. Een symboloog komt het Vaticaan helpen om aan de hand van aanwijzingen te zorgen dat de gegijzelden niet één voor één worden vermoord.

Waarom kijken: als je houdt van spannende reisfilms en/of de boeken van Dan Brown is dit zeker een aanrader. Andere thrillers die zijn gebaseerd op zijn boeken zijn De Da Vinci Code en Inferno. En de film speelt zich natuurlijk af in het prachtige Rome, een van mijn favoriete Europese steden.

Memorabele quote: “nothing captures human interest more than human tragedy.” (Dan Brown)

Je kunt de film onder andere hier bestellen.

32. Taped

Jaar: 2012

Land(en): Argentinië

Korte uitleg: een stel geeft hun huwelijk een laatste kans door op vakantie te gaan naar Argentinië. Ze hebben aan hun dochter beloofd dat ze alles vast zullen leggen met hun videocamera, maar wanneer ze per ongeluk een moord vastleggen op film moeten ze vrezen voor hun leven.

Waarom kijken: het is niet de allerbeste Nederlandse film die ik ken, maar toch vond ik het verrassend spannend. Bovendien ben ik fan van de acteurs: Susan Visser en Barry Atsma.

Memorabele quote: Sarah: “We moeten naar de politie.” Johan: “dat wás de politie!”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Pathé Thuis kijken.

33. Seven Years in Tibet

Jaar: 1997

Land(en): Tibet

Korte uitleg: Een Oostenrijker besluit om de bergen van het Himalayagebergte te gaan beklimmen. Uiteindelijk belandt hij – samen met zijn medeklimmer – als enige buitenlander in de Tibetaanse stad Lhasa. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Waarom kijken: een jonge Brad Pitt. Waanzinnige beelden van de Himalaya. Een verhaal met bijzondere ontmoetingen, waarbij de hoofdrolspeler zelfs de dalai lama leert kennen. Need I say more?

Memorabele quote: Dalai Lama: “We have a saying here in Tibet. If a problem can be solved there is no use worrying about it. If it can’t be solved, worrying will do no good as well.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen.

34. Whale Rider

Jaar: 2002

Land(en): Nieuw-Zeeland

Korte uitleg: het meisje Paikea leeft in een Maori gemeenschap in Nieuw-Zeeland en is de enige die – genetisch gezien – het stamhoofd kan opvolgen. Het huidige stamhoofd vindt dit echter onacceptabel en gaat op zoek naar een mannelijke opvolger. Paikea doet er alles aan om te bewijzen dat zij geschikt is om het nieuwe stamhoofd te worden.

Waarom kijken: een prachtig verhaal over tradities en het botsen van verschillende denkbeelden van generaties. Ik vind bovendien dat het meisje de rol erg goed speelt!

Memorabele quote: “a long time ago my ancestor came to this place on the back of a whale. Since then, in every generation of my family, the first born son has carried his name and become the leader of our tribe… until now.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen.

35. Transsiberian

Jaar: 2008

Land(en): Rusland, China

Korte uitleg: een stel maakt een treinreis van China naar het Russische Moskou. Ze ontmoeten twee backpackers die op wereldreis zijn. Maar uiteindelijk blijken hun nieuwe reisgenoten niet helemaal te zijn wie ze beweren.

Waarom kijken: een spannend verhaal, al is dit misschien niet het avontuur waar je op zit te wachten als je met de trein door Rusland en China gaat reizen. Als je The Perfect Getaway op Hawaii een aanrader vond vind je dit ook zeker een interessante film!

Memorabele quote: Jessie: “who are the bad guys?” Detective: “people who look innocent but who are really not.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen.

36. De Klokkenluider van de Notre Dame

Jaar: 1996

Land(en): Parijs, Frankrijk

Korte uitleg: Quasimodo leeft ver van de bewoonde wereld als de klokkenluider van de Notre Dame in het Parijs van de vijftiende eeuw. Op een dag besluit hij zich toch te mengen onder de mensen en ontmoet hij de zigeunerin Esmeralda.

Waarom kijken: tja, ik houd gewoon best wel van Disney en animatiefilms. In ieder verhaal zit wel weer een belangrijke boodschap of levensles. Zo ook in deze film. Bovendien krijg ik ontzettend veel zin om naar Parijs te vertrekken als ik deze film zie.

Je kunt de film onder andere hier bestellen of kijken via Disney+.

37. The Hobbit (3-delige filmreeks)

Jaar: 2012, 2013 en 2014

Land(en): Nieuw-Zeeland

Korte uitleg: Hobbits zijn een vredelievend volk die nooit uit zijn op avontuur. Zo ook Bilbo Baggins. Totdat hij bezoek krijgt van de tovenaar Gandalf en een groep dwergen.

Waarom kijken: volgens mij hebben de films van Lord of the Rings en The Hobbit ervoor gezorgd dat Nieuw-Zeeland torenhoog op mijn bucket list staat. Wat een waanzinnige natuur komt er in die filmen voorbij! En natuurlijk is het kijken van deze films een goede voorbereiding voor mensen die daadwerkelijk op reis gaan naar Nieuw-Zeeland.

Memorabele quote: Gandalf: “You have changed, Bilbo Baggins. You’re not the same Hobbit as the one who left the Shire…”

Je kunt de films onder andere hier bestellen of via Pathé Thuis kijken.

38. 21 Days Under The Sky

Jaar: 2016

Land(en): Verenigde Staten

Korte uitleg: vier mannen besluiten om de Lincoln Highway in Amerika te bereizen met hun oldtimer motoren. Een verhaal waarbij het niet zozeer draait om de bestemming, maar om de reis zelf.

Waarom kijken: er bestaan natuurlijk al veel verhalen over road trippen in Amerika, maar deze mannen zijn net wat avontuurlijker bezig op hun motor. In dit verhaal word je meegenomen naar de mooiste landschappen die je tegenkomt wanneer je Amerika doorkruist van de oostelijke naar de westelijke kust. Ik vind het bovendien wel wat hebben dat het een kruising is tussen een documentaire en een film. Weer eens iets anders!

Memorabele quote: “only America, with his unending roads and backbreaking expectations, would give us losers like these. Most people don’t know about that way of being.”

39. The Way

Jaar: 2010

Land(en): Frankrijk, Spanje

Korte uitleg: een vader wordt opgebeld met het nieuws dat zijn zoon is overleden tijdens het bewandelen van de Santiago de Compostela route. Hij besluit vervolgens om deze pelgrimsroute zelf te gaan lopen.

Waarom kijken: ik snap dat niet iedereen zin heeft om zelf honderden kilometers te wandelen, dus waarom niet genieten van de prachtige uitzichten tijdens deze film?

Memorabele quote: Tom: “have you ever walked the Camino?” Innkeeper: “Never. When I was young, I was too busy. And now that I’m older, I’m too tired.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Pathé Thuis kijken.

40. Hector and the Search for Happiness

Jaar: 2014

Land(en): onder andere Zuid Afrika, Canada en China

Korte uitleg: de Londense psychiater Hector komt erachter dat zijn patiënten niet gelukkiger worden. Hij besluit een wereldreis te maken, op zoek naar de betekenis van geluk.

Waarom kijken: de haast kinderlijke nieuwsgierigheid van Hector zorgt er eigenlijk voor dat je de hele film met een lach op je gezicht kijkt. Ook bezoekt hij tijdens zijn wereldreis de meest prachtige plekken en heeft hij enkele bijzondere ontmoetingen. Een echte feel good film als je het mij vraagt!

Memorabele quote: “How many of us can recall that childhood moment, when we experience happinness as a state of being? When everything in our world was alright?”

Je kunt de film onder andere hier bestellen.

41. Coco

Jaar: 2017

Land(en): Mexico

Korte uitleg: in deze animatiefilm staat de Mexicaanse Día de Muertos centraal, oftewel de Dag van de Doden. Tijdens deze dag gaan families naar de begraafplaatsen om tijd door te brengen met hun overledenen en hen te eren. Het jongetje Miguel komt tijdens deze nacht per ongeluk in het rijk van de doden terecht en leert meer over zijn familiegeschiedenis.

Waarom kijken: als je naar Mexico gaat en/of meer wilt leren over deze bijzondere dag is deze film echt een aanrader.

Memorabele quote: “For even if I’m far away, I hold you in my heart. I sing a secret song to you, each night we are apart.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of kijken via Disney+.

42. Love Actually

Jaar: 2003

Land(en): Londen, Verenigd Koninkrijk

Korte uitleg: in deze romantische kerstfilm overlappen meerdere verhaallijnen die zich afspelen in Londen. Diverse mensen worden gevolgd in hun leven en de film laat zien dat je vriendschap en liefde in allerlei vormen kunt tegenkomen. Zo is de premier verliefd op zijn assistente, wordt een schrijver verliefd op een Franse dame die hij amper kan verstaan, krijgt een verloofde vrouw een liefdesverklaring van haar vriend’s beste vriend en probeert een oude zanger een comeback te maken.

Waarom kijken: het is echt zo’n Britse feel good movie waar je niet te veel bij na hoeft te denken. Het is de ideale film om tijdens de feestdagen te kijken, al is het ook leuk om wat inspiratie voor Londen om te doen als je de film kijkt. Bovendien lopen de verhaallijnen goed in elkaar over. Een van mijn favoriete films!

Memorabele quote: “Tell her that you love her. You’ve got nothing to lose and you’ll always regret it if you don’t.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of bekijken via Netflix.

Lees ook: 18x de leukste Netflix tips voor reisliefhebbers

Inmiddels heb ik heel wat reisfilms met je gedeeld waar je ongetwijfeld reislust van krijgt! Heb je zelf nog toevoegingen? Deel ze hieronder, zodat de lijst met films om in de reisstemming te komen nóg uitgebreider wordt!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments