Reisdilemma #1: ver vliegen of dicht bij huis blijven voor een bijzondere reis?
Ver vliegen of dicht bij huis reizen? Het is een reisdilemma waar steeds meer bewuste reizigers zich druk om maken. Want ja, al die vliegtuigen in de lucht zijn niet bepaald goed voor onze aarde. Maar we willen ook wel wat moois van de wereld zien, toch? En daar moet je dan vaak weer voor vliegen. In een nieuwe blogserie over reisdilemma’s ga ik het hebben over ethische kwesties in de reiswereld. Waar loop jij over te tobben als het over reizen en jouw reisgedrag gaat? We beginnen met het eerste reisdilemma:
Moet je ver vliegen om een leuke reis te kunnen maken, of kun je ook dicht bij huis toffe en bijzondere avonturen beleven?

Lees ook: reisdilemma #3 – wrede dierenattracties en dierenleed op reis
Ik zal maar alvast bekennen: ik ben wat dit onderwerp betreft de advocaat van de duivel…
Ik vind het namelijk hypocriet om tegen jullie te vertellen dat je minder vaak en minder ver moet vliegen. Want ik vlieg zelf namelijk ook vaak. De afgelopen jaren heb ik al wat stappen ondernomen, maar voor mijn gevoel vlieg ik nog steeds TE VAAK. Wanneer je in de reiswereld werkt én je werk overal ter wereld kunt uitvoeren breng je eenmaal veel tijd in het buitenland door. En zit je dus ook regelmatig in het vliegtuig. Als ik kijk naar de afgelopen 2 jaar heb ik alsnog 20 keer gevlogen. Terwijl ik het merendeel van die tijd ook nog eens in Israël woonde. Oei.. Dat is veel.
Maar..
– De helft van die vluchten waren op en neer tussen Nederland en Israël. En je kunt Israël vanuit Europa niet echt over land bereiken.
– Het merendeel van de vluchten die ik maakte waren werk-gerelateerd of waren geregeld via een persreis. Voor deze vluchten heb ik weinig opties vanwege tijdslimieten of omdat ik simpelweg geen invloed heb op het reisschema. Binnen Tunesië had ik bijvoorbeeld liever niet gevlogen, maar als het zo in het reisprogramma is opgenomen kan ik daar weinig aan veranderen.
– Het aantal vluchten had een stuk hoger kunnen zijn. Zo ben ik vanaf Israël over land naar Jordanië en Egypte gereisd. En binnen Europa probeer ik zo veel mogelijk kilometers met de trein en de bus af te leggen, in plaats van het vliegtuig.
– Mijn laatste internationale vlucht (meer dan 5 uur vliegen) is alweer zo’n 2,5 jaar geleden, toen ik voor 2 maanden naar de Filipijnen ging. Ik denk dat ik daarom wel kan zeggen dat je helemaal niet ver hoeft te vliegen om een mooie reis te maken. Dicht bij huis is er namelijk ook ontzettend veel moois te zien.
Lees ook: duurzaam reizen #2 – tips tijdens het reizen
Hoe kun jij jouw geweten toch een beetje sussen en nog duurzamer met jouw vlieggedrag aan de slag gaan?
Tip 1: beperk de lange vlucht bijvoorbeeld tot 1 keer per jaar (of zelfs per 2 jaar)
Natuurlijk lonken de Mexicaanse witte stranden met de azuurblauwe zee, de exotische jungle in Brazilië en de machtige bergtoppen van Nepal. Maar betekent dat dat je tijdens iedere vakantie naar een ver oord moet reizen? Je zult ervan schrikken hoeveel invloed zo’n verre vliegreis eigenlijk op het milieu heeft. Sommige mensen denken dat het te compenseren is door een tijdje vegetarisch te eten of hun lichten minder vaak aan te zetten. Maar 1 retourtje naar Japan kun je eigenlijk pas echt compenseren door bijvoorbeeld een jaar geen vlees te eten en een jaar de auto niet te gebruiken…
Ik sprak laatst iemand die graag in haar eentje naar Japan wilde. Maar toen ze ging nadenken wat ze nou precies in Japan wilde doen of ontdekken, kwam ze tot de conclusie dat ze die reis eigenlijk helemaal niet nodig had. Ze kon ook net zo goed een soloavontuur beleven binnen Europa, met de trein. En dus ging ze naar Slovenië in plaats van Japan. Ik vond dit best een toffe en bewuste beslissing van haar.
We hoeven inderdaad niet altijd ver weg om mooie avonturen te beleven. We hebben het geluk dat we in Europa wonen en dat we met de auto, bus of trein binnen een paar uur al in 10 verschillende landen kunnen zijn. Eigenlijk zouden we die fijne en strategische ligging juist wat vaker moeten benutten.

Tip 2: vermijd de lange vluchten waar je moet overstappen
Wanneer je dan toch een keer in het vliegtuig stapt: probeer altijd een directe vlucht te boeken. Vooral bij het opstijgen en landen verbruikt het vliegtuig veel kerosine en juist dat is erg schadelijk voor het milieu. Naar sommige landen zoals Nieuw-Zeeland is een overstap onvermijdelijk, maar het is een aandachtspunt waar je zeker op kunt letten als je een verre vlucht maakt.

Tip 3: compenseer voor jouw vluchten
Deze tip is niet mijn favoriet, want compenseren lost niet alles op. Maar het maakt mensen denk ik wel bewust van hun vlieggedrag. Er zijn al veel verschillende mogelijkheden om te compenseren voor het vliegen. Als je bijvoorbeeld een vliegticket via FlyGrn boekt compenseren zij de Co2-uitstoot. Jouw vlucht wordt gecompenseerd met de realisatie van nieuwe bomen of zonnepanelen. En bij veel vliegmaatschappijen krijg je tijdens het boeken de optie om milieubewust te vliegen – en dus te compenseren door wat extra te betalen. Er zijn zelfs reisbureaus zoals Better Places die de vluchten van hun klanten altijd compenseren, of de klant hier nu om vraagt of niet.

Als je hier niet zo in gelooft kun je natuurlijk ook iets anders verzinnen. Zelf probeer ik bijvoorbeeld geld te doneren aan een goed doel als ik een vlucht heb geboekt. Een ander goed idee is Lendahand. Zij brengen investeerders samen met lokale projecten in het buitenland. Op die manier draag jij bij aan het investeren in lokale economieën in ontwikkelingslanden, zonder dat je daar zelf ter plekke hoeft te zijn. Wanneer een project succesvol is voltooid krijg je bovendien jouw geïnvesteerde bedrag inclusief een beetje rente terug. Win-win voor iedereen, toch? Houd er wel rekening mee dat je jouw bedrag niet terugkrijgt als een project is gefaald en je het dan dus echt als een donatie moet zien.
Tip 4: micro-adventures dicht bij huis
Misschien heb jij inmiddels wel besloten dat je helemaal niet wilt vliegen dit jaar. Top! Er is namelijk dicht bij huis ook genoeg te beleven. Pas de afgelopen jaren heb ik ontdekt hoe leuk en mooi Nederland eigenlijk is. Of wat een geweldige wandelbestemming Duitsland is. En het beste van alles? Je kunt de meeste plekken gemakkelijk met de auto, bus of de trein bezoeken. Zulke micro-adventures, oftewel kleine avonturen, worden steeds populairder. Mensen willen niet eenmaal per jaar één groot avontuur beleven, maar dat moment van spanning en opwinding bij een nieuwe bestemming juist vaker beleven.

Ga bijvoorbeeld een dagje stedentrippen in Den Bosch, Amersfoort of Haarlem. Of trek er een weekendje op uit en ga wandelen op een van de Waddeneilanden. En wist je dat veel Duitse kastelen op slechts een paar uur rijden van de Nederlandse grens liggen? Of ben je op zoek naar een bestemming waar nog niet zo veel toeristen komen? Luxemburg heeft mooie kastelen, prachtige natuur en het is daar nog rustig wat betreft het toerisme.

Lees ook: 10 leuke plekken in Nederland die je kunt bezoeken met de trein
Tip 5: zoek bijzondere bestemmingen of gebieden binnen Europa
Natuurlijk vind je buiten Europa fascinerende bestemmingen, maar binnen Europa is er eigenlijk ook al voor een heel reisleven aan interessante bestemmingen te ontdekken. Zo ben ik meerdere keren in Estland geweest. Welke plek het meeste indruk op me heeft gemaakt? Het kleine eiland Kihnu, waar je even 60 jaar terug in de tijd gaat. Geen auto’s, alleen oude vrouwtjes op motorfietsen. Geen hotels, maar slechts een paar bed & breakfasts van families die hun huizen openstellen. Het eiland bestaat voornamelijk uit vissers en het is echt een oase van rust. En wie had gedacht dat ik ooit wijn zou gaan proeven in Moldavië? Toch ga ik deze zomer die kant op. Een bestemming waar ik nu veel zin in heb, maar die nooit echt op mijn bucket list stond. Nog niet eens zo lang geleden zou ik Moldavië amper op de kaart kunnen aanwijzen.

Better Places is een reisbureau die gespecialiseerd is in verre, authentieke reizen. Daarom vind ik het ontzettend leuk dat zij nu ook reizen binnen Europa gaan aanbieden. Better Places is ontzettend veel met duurzaam en milieubewust reizen bezig. Juist om die reden willen ze ook een aanbod binnen Europa hebben, waar mensen niet voor hoeven te vliegen. Ze gaan bijvoorbeeld reizen aanbieden naar Roemenië, Servië en Albanië. Bestemmingen die we ongetwijfeld wel kennen van horen zeggen, maar waar we eigenlijk weinig over weten. Weet jij bijvoorbeeld de hoofdstad van Montenegro of Kosovo? Better Places brengt lokale mensen en reizigers samen voor unieke reizen. En vanaf nu dus niet alleen ver weg, maar ook wat dichter bij huis.
Tip 6: lekker sportief op de fiets op reis
De auto, bus en trein zijn al milieuvriendelijker dan het vliegtuig, maar wil jij het echt duurzaam aanpakken? Dan ga je natuurlijk als een echte Nederlander met de fiets op reis!
Henk van Dillen fietste bijvoorbeeld ooit helemaal van Rotterdam naar Singapore. Dat was overigens niet zijn enige fietsavontuur, dus ik zou zeker even op zijn website kijken om zijn volgende avontuur te volgen. En de Schotse Jamie fietst al bijna 5 jaar rond door Europa, Noord-Afrika en Centraal-Azië. Of de Maleisische Zahariz, die ik jaren geleden over zijn films en fietsavonturen interviewde en die nog steeds fietsend de wereld ontdekt met zijn camera.
En dit zijn slechts een paar zeer inspirerende voorbeelden van avontuurlijke, reislustige mensen die laten zien dat je het vliegtuig helemaal niet nodig hebt om mooie reizen te maken!
Lees ook: sporten tijdens jouw vakantie – tips om fit te blijven op reis

Lees ook: reisdilemma #2 – bedelgeld en fooien geven op reis
Ik ben benieuwd: denken jullie wel eens na over jullie reis- en vlieggedrag? En wat is jouw tip voor andere mensen om minder in het vliegtuig te stappen? Laat het mij en anderen hieronder weten in de reacties!
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Better Places. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.