Niet alles is mooi en leuk: de reisdeceptie tag

Tijdens mijn reizen ben ik al op veel mooie en bijzondere plekken geweest. Toch zijn er soms plekken waar je hoge verwachtingen van hebt, maar bij aankomst ziet alles er toch net iets anders uit. De verhalen die je hebt gehoord zijn net wat rooskleuriger verteld, de foto’s zijn net iets mooier bewerkt of de sfeer spreekt je simpelweg niet aan. Edith van de reisblog Travelcreaterepeat.nl vroeg mij daarom om drie reisdecepties op een rijtje te zetten. Deze reisdeceptie tag is bedacht door Traveljunks.

Reisdeceptie 1: de Verboden Stad in Beijing, China

Ik vind de Chinese hoofdstad Beijing, op de smog na, een geweldige plek! Er is genoeg te zien en te doen om je dagen te vermaken. Een van de hoogtepunten volgens velen is de Verboden Stad, maar wat mij betreft kun je deze plek best overslaan. Het is hier ALTIJD druk, waardoor je je door een muur van Chinezen (en toeristen) moet worstelen om daadwerkelijk iets te zien. Daarnaast was ik vrij snel uitgekeken in de Verboden Stad, want bijna alle gebouwen zien er hetzelfde uit.

Reisdeceptie top 3 tag 4
reisdeceptie-tag

Ik zou het Zomerpaleis in Beijing eerder aan mensen aanraden. Deze plek heeft veel meer te bieden qua architectuur, activiteiten en sfeer.

reisdeceptie-tag
Reisdeceptie top 3 tag 9
reisdeceptie-tag
reisdeceptie-tag

Reisdeceptie 2: de Pacaya vulkaan in Guatemala

Als je in Guatemala – het land der vulkanen – bent MOET je eigenlijk wel een vulkaan beklimmen. Ik wilde dolgraag de Acatenango vulkaan bij Antigua bezoeken, vanwaar je bij zonsopgang de actieve vulkaan Fuego kunt zien. Maar aangezien mijn zusje en ik een paar dagen ziek waren geweest leek het ons geen slim idee om ons op te geven voor een pittige wandeling van twee dagen. In plaats daarvan gingen we naar de Pacaya vulkaan, een tocht van slechts enkele uurtjes. Op de foto’s zagen we een bijzonder maanlandschap, marshmallows die door de lava werden geroosterd en natuurlijk de vulkaantop.

Mijn ervaring was nét even wat anders.

Toen we met het busje naar de ingang reden was het al aardig bewolkt en regenachtig. Bijna anderhalf uur lang liepen we in de mist naar de top. We hoopten dat de mist weg zou trekken, maar integendeel: de mist was vierhonderd meter hoger nog veel dichter. Mensen die tien meter voor mij liepen waren slechts een schim in de mist en de mensen achter mij waren al helemaal niet te zien. Het was koud, alles was nat en plakkerig en iedereen liep te klappertanden.

Toegegeven: het kale landschap had iets mysterieus met de mist, maar we kwamen juist hierheen om de Pacaya vulkaan te zien! Toen we eindelijk bij het eindpunt van de route kwamen zagen we geen vulkaan, niet eens een glimp. Ik had inmiddels al mijn hoop gevestigd op het roosteren van de marshmallows. Jammer Jess; de lava was die dag te ‘koud’ om marshmallows te roosteren, dus onze gids had er geen meegenomen.

Uit pure frustratie zijn mijn zusje en ik van het begin- tot het eindpunt de berg afgerend, wat uiteindelijk het leukste deel van de tour bleek te worden. Ik voelde me net een deelnemer in Mario Kart en rende met volle vaart naar beneden. Ik ben ervan overtuigd dat de Pacaya vulkaan erg bijzonder is met goed weer, maar wanneer het mistig is heb je hier weinig te zoeken.

Reisdeceptie top 3 tag 5
Reisdeceptie top 3 tag 2

Deceptie 3: het land El Salvador

Op surfers na heb ik nog weinig reizigers enthousiast horen praten over El Salvador. Voordat ik een oordeel zou vellen wilde ik het land eerst zelf verkennen. Maar El Salvador heeft mijn hart simpelweg niet gewonnen. Het land is qua natuur en landschappen vrij eentonig. Als je in de regio bent zou ik eerder aanraden om naar Guatemala, Honduras of Nicaragua te gaan. Het surfersplaatsje El Tunco is leuk, maar ik ben ook naar andere fijne surflocaties geweest in Midden-Amerika. Zodra het donker wordt voelde ik me in de hoofdstad San Salvador écht niet meer veilig. Op de Los Heroes Boulevard in San Salvador waande ik me met al de Burger Kings’, Pizza Hutten en Wendy’s eerder in de Verenigde Staten dan in El Salvador. Misschien ben ik er niet lang genoeg geweest. Misschien heeft het busongeluk naar San Salvador toe invloed gehad op mijn mening. Misschien was ik niet op de juiste plekken. Maar de vonk wilde simpelweg niet overslaan.

Reisdeceptie top 3 tag 6

Ik ben benieuwd of jij ook wel eens op een plek bent geweest die simpelweg niet aan jouw verwachtingen voldeed. Laat het me hieronder in een reactie weten! Volgens mij zijn de meeste reisbloggers al getagd voor deze tag. Wil je de tag alsnog invullen? Alleen maar leuk! Laat hieronder een link naar het artikel achter, dan kan ik het ook lezen.

Reacties via Facebook account

comments