8 levenslessen die ik heb geleerd dankzij (duurzaam) reizen

Reizen wordt steeds belangrijker voor de meeste mensen. En steeds gemakkelijker. De hele wereld is tegenwoordig ons speelveld geworden. Meerdere keren per jaar reizen we de wereld rond om kleurrijke architectuur en historische ruïnes te bewonderen, te wandelen door prachtige natuurgebieden en te zonnebaden op verre stranden met een exotisch drankje in onze handen. Het liefst spotten we ook nog een paar bijzondere dieren en maken we een praatje met wat lokale mensen.

Hoe meer je ziet en ervaart, hoe meer je lijkt te begrijpen van de wereld. Reizen kan mensen enorm verrijken en het kan je nieuwe inzichten geven. Levenslessen zelfs. In deze blog deel ik een paar van de levenslessen die ik heb geleerd door op een verantwoorde manier te reizen en dicht bij de lokale bevolking en de natuur te staan.

Lees ook: 28 levenslessen die ik heb geleerd dankzij mijn reizen

Positive-travel-levenslessen

Levenslessen die ik heb geleerd dankzij lokaal en verantwoord reizen

1. Wees dankbaar voor alles dat je hebt, zelfs de basisbehoeften

Als je bent geboren en opgegroeid in Nederland heb je geluk. Ik besefte me dat waarschijnlijk niet helemaal, totdat ik meer van de wereld zag. Wij hebben een prima paspoort waarmee we gemakkelijk naar het merendeel van de wereld kunnen reizen. Waar ik met gemak naar zo’n 165 landen kan reizen hebben Palestijnse vrienden van mij al de grootste moeite om naar 50 landen te mogen reizen.

En toen ik meerdere dagen in de bergen van Laos wandelde kwam ik erachter hoe normaal schoon drinkwater voor ons is. In meerdere bergdorpen was er geen veilig, schoon drinkwater te vinden. Mijn terneergeslagen gevoel sloeg direct om in dankbaarheid toen we ein-de-lijk een dorp tegenkwamen waar ze flesjes Coca Cola hadden. Ik drink dat eigenlijk nooit, maar dit was als een geschenk uit de hemel. Maar het was wel gelijk een reality check dat de mensen in deze dorpen hier dagelijks mee te maken hebben.

Zelfs een dak boven ons hoofd nemen we vaak voor lief. Al veel te vaak heb ik mensen gezien die op creatieve manieren een huis hebben gebouwd. Van afgedankte spullen en rommel die ze op straat hebben gevonden. Vluchtelingenkampen die uitgroeien tot permanente woonwijken. Of mensen die zelfs op begraafplaatsen wonen, soms met een familie van wel vier generaties groot. Een huis in een leuke, veilige buurt is voor ons misschien heel normaal, maar dat is het niet voor iedereen.

Positive-travel-levenslessen
Positive-travel-levenslessen

2. We hebben maar één aarde, we moeten er zuiniger op zijn

Het doet me pijn om te zien hoe mensen soms met onze wereld omgaan. Achteloos gooien ze rotzooi weg in de natuur en bekommeren zich niet om hoe de wereld er over een paar jaar uitziet. Maar wat doen we als we deze wereld hebben ‘opgebruikt’? Waar gaan we dan naartoe?

Verwoest koraal op zo veel prachtige plekken. Zoals El Nido in de Filipijnen: een paradijs voor velen, maar voor mij een fantoomparadijs als ik zie wat er al is verwoest.

Eindeloos veel plastic dat op stranden aanspoelt en wat voor veel dode dieren in zee zorgt. Tijdens mijn werk met zeeschildpadden in Costa Rica ruimden we dagelijks het strand op. En iedere dag spoelde er meer plastic aan.

Een vrouw in Suriname die luiaards opvangt in haar eigen huis. Wat een schattige dieren, maar wat een zielige situatie dat deze beesten bij haar in huis moeten leven. Hun thuis – de jungle – verdwijnt namelijk beetje bij beetje door houtkap. De dieren die niet sterven als dit gebeurt (zo snel zijn ze namelijk niet, om te vluchten) hebben een hele hoop tijd nodig om weer veilig terug in de natuur geplaatst te worden.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van situaties waar ik erg verdrietig van wordt. Op een dag is onze aarde er niet meer, als we allemaal zo doorgaan.

Positive-travel-levenslessen
Positive-travel-levenslessen
Positive-travel-levenslessen

3. Onvoorwaardelijke liefde geven en krijgen is het mooiste wat er is

Een van de mooiste dingen die ik tijdens al mijn reizen heb gezien is niet fysiek: het is onvoorwaardelijke liefde. Ik zie het in de kus die een oude Cubaanse man op het voorhoofd van zijn vrouw geeft als ze buiten in een schommelstoel zit. Of de blik die een moeder op haar kinderen werpt als ze door de straten van Antigua in Guatemala rennen. Een reiziger die al jaren met zijn hond door Zuid-Amerika dwaalt en zelf verregent omdat hij de hond met zijn jas beschermt. In de beschermende knuffel die een jongen in Tunesië aan zijn broertje geeft.

Je komt duizenden mensen in je leven tegen, maar slechts een paar van hen zullen je onvoorwaardelijke liefde geven. Voor je door het vuur gaan wanneer dat nodig is. Je laten steunen op hen wanneer je dat het meeste nodig hebt. Waar je jezelf kunt zijn, zonder je daar bezwaard over te voelen. Onvoorwaardelijke liefde is grenzeloos, tijdloos. En het is een van de beste gevoelens in de wereld die je kunt hebben én geven aan anderen.

Positive-travel-levenslessen
Positive-travel-levenslessen

4. Alles wat verschrikkelijk begint, kan prachtig eindigen

De zonsondergangen die ik van over de hele wereld al heb gezien zijn daar een prachtig bewijs van. Iedere dag kan rot beginnen, maar prachtig eindigen. Net als iedere gebeurtenis in je leven.

Positive-travel-levenslessen
Positive-travel-levenslessen
Positive-travel-levenslessen

5. Er is zo veel mogelijk wat betreft eten

Mijn ouders hebben zich waarschijnlijk vroeger ZO hulpeloos gevoeld wat betreft Jessica en eten. Ik deed mijn mond nergens voor open en spuugde alles direct weer uit. Je zou me kunnen omschrijven als een moeilijke eter. Ik heb er zelfs voor in het ziekenhuis gelegen als klein kind. Naarmate de jaren verstreken werd ik wel iets gemakkelijker met eten, maar ik denk dat er pas echt een wereld voor mij open ging toen ik ging reizen. Wat zijn er ontzettend veel smaken die ik nog nooit had geproefd. Gerechten waar ik nog nooit van had gehoord, fruit dat ik nog nooit had gezien. En verrassend veel van die dingen was erg lekker. Mensen vinden het misschien vreemd wanneer ik nu sambal over mijn aardappelen gooi, maar hé: ik eet het wel.

Lees ook: duurzaam reizen #3 – reizen als vegetariër + tips!

6. Geluk kun je aantrekken

Hiermee wil ik absoluut niet zeggen dat depressies niet bestaan en dat ongelukkige mensen dat aan zichzelf te danken hebben. Maar ik heb verschillende mensen gezien die behoorlijk belabberde levensomstandigheden hebben. Toch kiezen zij ervoor om gelukkig te zijn en te focussen op de positieve dingen in hun leven. Iedereen heeft op een bepaald moment in zijn leven verdriet. Moet afscheid nemen van mensen of situaties. Soms lijkt het alsof je alleen maar dieper in het dal zult zakken en het daglicht niet meer op je gezicht zult voelen. Maar jouw gedachten bepalen wat jij aantrekt. Als jij erin gelooft dat je geluk verdient, dat jij gelukkig wilt zijn, dan zul je dat ook aantrekken. Focus dus vooral op geluk en positieve gedachten om de beste versie van jezelf te kunnen zijn.

Positive-travel-levenslessen

7. Een lach kan ieders dag maken

Het is een handeling van slechts enkele seconden, maar het kan zeker iemand zijn of haar dag maken. Lachen kost bovendien niets, dus iedereen kan het doen.

Positive-travel-levenslessen

8.  Wanneer je anderen helpt, help je in feite ook jezelf

Ik vind het fijn om andere mensen te helpen. Met kennis, een gesprek, een knuffel of een helpende hand tijdens een verbouwing. Maar anderen helpen is eigenlijk best wel een egoïstische handeling. Het geeft je altijd een voldaan en fijn gevoel, toch? Als je iets goeds doet voor een ander doe je in feite ook iets goeds voor jezelf.

Positive-travel-levenslessen

Duurzaam reizen en duurzame ontwikkelingsdoelen

Reizen heeft mij ontzettend veel geleerd en mij verrijkt als mens. Bovenstaande levenslessen zijn slechts een paar wijsheden die ik met jullie deel. Die levenslessen leer je meestal niet als je naar een all-inclusive resort in Turkije of Thailand op vakantie. Begrijp me niet verkeerd: zo’n reis is heerlijk als je wilt bijkomen van werk en de dagelijkse sleur van thuis. Maar daar blijft het ook bij. Het is geen reis die mijn wereldbeeld zou verrijken en waarna ik met allerlei gedachtenspinsels naar huis zou gaan. Hoe kun je die levenslessen wel uit een reis halen? Door op een verantwoorde en lokale manier te reizen: duurzaam reizen.

Bij duurzaam reizen staat niet alleen de prettige beleving van de reiziger (jij en ik) centraal, maar ook de impact die de reis heeft op de lokale mensen en de natuur. Door duurzaam te reizen doe je niet alleen iets goeds voor jezelf (een nieuwe plek ontdekken, nieuwe ervaringen opdoen), maar ook voor andere mensen en andere plekken. De Verenigde Naties hebben een lijst met duurzame ontwikkelingsdoelen opgesteld die in 2030 de wereld tot een betere plek moeten maken. Er zijn bijvoorbeeld doelen die zich richten op gezondheid en educatie, maar ook op klimaatverandering, eerlijke lonen en minder ongelijkheid.

Positive-travel-levenslessen

#positivetravel: zo doe je dat

De duurzame reisorganisatie Better Places is gestart met een campagne: #positivetravel. De campagne richt zich op de positieve impact van het reizen. Wat wat kun jij als reiziger doen om de wereld een beetje beter te maken? In deze blog van Better Places vind je heel veel tips wat jij op reis kunt doen om mee te werken aan deze duurzame ontwikkelingsdoelen.

Lees ook: duurzaam reizen #2 – tips tijdens het reizen

Al dat reizen heeft véél meer invloed dan dat je misschien beseft op veel van deze duurzame ontwikkelingsdoelen. En daardoor is het veranderen van jouw manier van reizen ook een van de beste manieren om mee te werken aan een betere, mooiere wereld. Zo kun je bijvoorbeeld het gebruik van plastic terugdringen door op een duurzame manier water te drinken. Of de lokale economie stimuleren door vooral met lokale gidsen en organisaties te reizen. Reis vaker over land in plaats van met het vliegtuig. En wist je dat het een hele hoop CO2-uitstoot scheelt als je een directe vlucht boekt, in plaats van een vlucht met een overstap?

Stel jezelf op reis constant vragen. Wat is het wereldbeeld van de mensen die ik op straat tegenkom? In hoeverre verschilt dat beeld met die van mij? Wat zou ik doen als ik in de schoenen van de ander zou staan? Hoe kan ik deze plek wat beter maken op de korte termijn? En werkt dat ook voor de lange termijn?

Positive-travel-levenslessen

Lees ook: reisfotografie – 9 tips om met geweldige foto’s thuis te komen

Ik ben benieuwd hoe jullie over de invloed van reizen denken. Wat doe jij om ervoor te zorgen dat een reis niet alleen een positieve impact heeft op jezelf, maar ook op de plek die je bezoekt? Laat het mij en andere reizigers hieronder in een reactie weten!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de duurzame reisorganisatie Better Places. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments