Portugal in coronatijd, hoe is dat?

In deze blog deel ik mijn ervaringen met Portugal in coronatijd. Hoe is het om hier (tijdelijk) te wonen, hoe blijf je op de hoogte en welke maatregelen worden er steeds genomen?

Update 9 november 2020

Vanaf 9 november 2020 zijn er nieuwe maatregelen in Portugal, waaronder

 • Mensen mogen niet zonder geldige reden op straat zijn tussen 23.00 – 05.00 uur, op zaterdag en zondag geldt deze curfew zelfs vanaf 13.00 uur. Je mag dan dus alleen buiten komen tussen 05.00 – 13.00 uur, tenzij het essentieel is
 • Restaurants moeten in het weekend (zaterdag en zondag) vanaf 13.00 uur dicht, ze mogen nog wel eten aanbieden via bezorgservices zoals Uber Eats en Bolt Food
 • Mondkapje in het openbaar vervoer en binnen in gebouwen zoals restaurants, winkels en musea is verplicht
 • Draag zo veel mogelijk een mondkapje als je buiten bent. Kun je op straat / buiten geen 2 meter afstand houden? Er is inmiddels een wet doorgevoerd dat het verplicht is om dan een mondkapje te dragen. Doe je dit niet, dan riskeer je dus een boete
 • Op straat geen groepen van meer dan 5 personen, tenzij je 1 huishouden bent
 • In restaurants niet meer dan 6 mensen aan een tafel, tenzij je 1 huishouden bent
 • Wanneer je naar Portugal vliegt hoef je geen negatieve coronatest te hebben / laten zien
 • Heel Portugal heeft inmiddels een oranje reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken. Als je vanaf Porto, Lissabon of Faro naar Nederland vliegt moet je in quarantaine
 • Voor de eilandengroepen Azoren en Madeira gelden andere maatregelen als voor het vasteland van Portugal, check deze goed voordat je naar deze eilanden vertrekt

Artikel is gepubliceerd op 25 oktober 2020, zie de laatste update hierboven

We leven in een gekke tijd. Een tijd waarin mensen wordt opgedragen om zich niet te verplaatsen en om andere mensen te vermijden. In maart vertrok ik daarom halsoverkop met een van de laatste vluchten vanuit Israël terug naar Nederland. Ik heb geen vaste thuisbasis, dus ik dacht: ik zit dit virus een maandje uit in Nederland en kan daarna weer op pad. Little did I know.. Maanden verbleef ik bij mijn moeder in Nederland en maakte af en toe een trip in Nederland, Duitsland, België of Luxemburg. Allemaal lekker dicht bij huis, voor het geval dat de situatie opnieuw zo drastisch zou veranderen.

Als nomade heb ik geen vaste thuisbasis. Nomadische vrienden van over de hele wereld zag ik terugkeren naar hun geboorteland en ook zij verbleven maandenlang bij familie en vrienden. Mensen in mijn omgeving zagen dat ik niet lekker in m’n vel zat door zo’n lange tijd in Nederland te zijn. Ik heb me nooit drukgemaakt om een ‘thuis’, maar nu leken de opties wel heel gelimiteerd. De vrijheid om zelf te kiezen leek weg en dat maakte me verdrietig.  

Na de zomer wist ik het daarom zeker: mocht er een tweede lockdown komen, dan zit ik mijn tijd op een andere plek uit. Mijn thuis zou zich eindelijk weer verplaatsen. Portugal was voor mij een logische keuze. Maar hoe is het eigenlijk om te leven in Portugal in coronatijd?

zonsondergang-met-molen-carrapateira

Naar Portugal reizen in coronatijd: vliegen

Laat ik beginnen met het begin: de vlucht naar Portugal. Als je niet hoeft te vliegen zou ik het momenteel eigenlijk niet doen. Ik weet nog hoe stressvol mijn vertrek uit Israël in maart was. Een land dat ik simpelweg niet kon verlaten zonder vliegtuig. Jammer genoeg is ook niet vliegen naar Portugal lastig. Voor vertrek kijk ik of het mogelijk is om met de trein naar Portugal te reizen, maar dit lijkt een onmogelijke opgave. Ik moet minimaal 4 keer overstappen en ben bijna 3 dagen onderweg, als alles goed gaat. Ik zit nog sneller en gemakkelijker in Istanbul met de trein vanuit Nederland..

En dus boek ik toch een vlucht in september van Amsterdam Schiphol naar Lissabon. Er zijn overigens niet veel andere mogelijkheden, want de vluchten naar Lissabon vanaf Eindhoven en Rotterdam zijn voor onbepaalde tijd geannuleerd.

Het vliegveld, de douane en restaurants

Het is rustig op Schiphol, maar niet uitgestorven. Alles bij de douane verloopt soepel. Ik word er altijd tussenuit gepikt met al mijn apparatuur in de handbagage. Het levert altijd stress op omdat ik alles weer zo snel mogelijk weer moet inpakken, maar deze keer kan ik dat op mijn gemak doen. Ook het personeel was een stuk vriendelijker en relaxter dan bij mijn gebruikelijke controles. Ze hoeven niet meer met lange, drukke rijen te dealen, dus dat zorgt ongetwijfeld voor minder stress.

Al het personeel op het vliegveld draagt een mondkapje en ook de reizigers houden zich aan de mondkapjes-plicht. Op het vliegveld word je overal herinnerd aan de 1,5-meterregel en de verplichte mondkapjes. Bij de tafels van de restaurants hoef je trouwens geen mondkapje te dragen, zodat je jouw maaltijd kunt eten. Wel vind je op de tafels een QR-code zodat je jouw gegevens kunt achterlaten. Op die manier maak je het bron- en contactonderzoek een stuk makkelijker.

Bij de gate worden mensen er regelmatig via een luidspreker aan herinnerd (in het Nederlands en Engels) om de mondkapjes op te houden. Bij het instappen worden de reizigers per zonenummer naar voren geroepen. Je hoeft dus niet in een lange rij te gaan staan – en dat is wel fijn.

lege-vertrekhal-tijdens-corona-schiphol
hand-sanitizer-op-schiphol-vliegveld
restaurants-schiphol-tijdens-corona

Het vliegen

“We vertrekken vandaag met een lekker exclusief groepje”, grapt de Transavia steward. Ik denk dat dit misschien 30% van het gebruikelijke aantal reizigers is. Op het moment dat ik naar Lissabon vlieg heeft deze regio code oranje, en dat betekent dat mensen bij terugkomst in Nederland in quarantaine moeten. De meeste mensen die toch naar Portugal willen gaan vliegen daarom naar & van Faro, in het zuiden van het land. En daardoor is mijn vlucht dus extra rustig. Van andere reizigers heb ik gehoord dat zij wel in een vol vliegtuig zaten, dus dit kan per vlucht natuurlijk verschillen.     

Ook tijdens de vlucht gebruik je jouw mondkapje. Dat voelt misschien eventjes gek, maar je went er snel aan. Transavia werkt tijdens de vlucht met een aangepast menu, die je voor vertrek ontvangt. Betalen kan alleen met een betaalpas. Ook krijg je een desinfecteerdoekje, zodat je je handen, stoel en het tafeltje nog eens extra kunt desinfecteren.

Voor reizen naar Portugal moet je een gezondheidsverklaring invullen, maar uiteindelijk heeft niemand hiernaar gevraagd. Tijdens de vlucht vul ik wel een Passenger Locator Card in, voor de Portugese autoriteiten. De rest van de reis verloopt soepel en zonder gedoe.

uitzicht-raamkant-transavia-vliegen
papieren-invullen-tijdens-vlucht-transavia

In Portugal reizen in coronatijd, hoe is dat?

Lissabon is code oranje voor Nederlanders, maar ik hoef geen extra maatregelen te treffen bij aankomst. Alleen wanneer ik terug naar Nederland ga moet ik in quarantaine, maar dat duurt nog wel een tijdje.

Ik verblijf één dag in Lissabon, ga met een goede vriendin naar het strand en vertrek de volgende dag naar de regio Alentejo om te wandelen. Ik heb mezelf 2 weken vakantie gegeven. De laptop blijft bij een vriendin in Lissabon, zodat ik écht even van mijn vrije tijd kan genieten.

Tijdens het wandelen van de Fisherman’s Trail in Portugal kom ik slechts een handvol mensen per dag tegen. Vaak kampeer ik, soms overnacht ik in guesthouses. Meer dan 10 mensen per accommodatie ben ik niet tegengekomen. De accommodaties zijn in deze regio sowieso kleinschalig en zijn momenteel niet volledig bezet. Binnen houden mensen hun mondkapje op en houden zo veel mogelijk afstand, waardoor ik me geen moment ongemakkelijk heb gevoeld. Ik denk dat ik me in de gemiddelde supermarkt in Nederland ongemakkelijker heb gevoeld.

jessica-strand-ontbijt-bij-kliffen

Lees ook: Fisherman’s Trail deel I – van Porto Covo naar Odeceixe

Ik kwam regelmatig mensen tegen die ook aan het wandelen, fietsen of surfen waren. Mensen die zo veel mogelijk van de natuur genieten en actief bezig zijn, zonder zich echt onder de mensen te mengen. Ik denk dat veel van deze mensen zich juist héél bewust zijn van hoe het virus zich verspreidt – ze zoeken bewust de rust op, ver weg van de bewoonde wereld.

Drukke plekken vermijd ik zo veel mogelijk. Dat deed ik in Nederland en dat doe ik nu in Portugal. Als het ergens druk is, bijvoorbeeld in een koffiezaak, draai ik om en ga ik iets anders doen. In Lissabon droeg bijna iedereen standaard een mondkapje (vooral in smalle straatjes) terwijl het nog niet verplicht is op straat. Inmiddels is er eind oktober een wet doorgevoerd die het verplicht maakt om er een te dragen, maar voor veel mensen is dit geen grote verandering omdat ze het toch al deden.

Groepen op straat kom je bijna niet tegen. Ik heb één keer vanaf mijn balkon in Lissabon gezien dat een groepje jongeren (6-7 man) een biertje dronk. Binnen 10 minuten stond de politie erbij. Toen ze een paar minuten later weer langsliepen verplichtten ze de groep om op te breken. Er zijn zeker maatregelen, maar omdat de handhaving goed is en de meeste mensen de regels respecteren zijn extreme maatregelen (nog) niet nodig.

portugal-wandelen-coronatijd
jessica-fisherman's-trail-portugal-coronatijd

Jullie vragen over Portugal in coronatijd

Ik snap dat sommige mensen het onverstandig vinden dat ik nu in Portugal zit tijdens de pandemie. Maar ik vind dat iedereen een eigen keuze mag maken, zolang ze geen overtredingen begaan en zich aan de lokale regels houden. Portugal is momenteel voor online ondernemers een populaire plek om te overwinteren en hun tijd uit te zitten in Europa. Maar ook als mensen ‘gewoon’ op vakantie kunnen en mogen gaan is dat hun beslissing. Misschien is niet iedereen het daar mee eens, maar sommige mensen pakken dat kleine beetje vrijheid dat ze nu nog hebben met beide handen aan.

Gebruik je verstand als je de deur achter je dichttrekt, waar je ook bent. Maar probeer ook nog een klein beetje van het leven te genieten. In Facebookgroepen zie ik dat mensen andere mensen aanvallen omdat ze buiten een wandelingetje maken. Ik schrik daar best van, want wie zijn zij om een ander zo grof aan te vallen omdat iemand simpelweg wat frisse lucht nodig heeft? Zolang zij zich aan de regels houden is er niets aan de hand. In een menselijk treintje door het Mastbos lopen is inderdaad geen goed idee, maar er zijn nog genoeg veilige mogelijkheden.

praia-do-camilho-bij-lagos-portugal

Is het lastiger om mensen te leren kennen nu? Hoe bouw je een sociaal leven op?

Ik ben iemand die veel me-time nodig heeft en prima alleen kan zijn, dus wat dat betreft is er voor mij weinig veranderd. Ik ben vrij selectief in mijn (nieuwe) sociale contacten en de tijd die ik met andere mensen doorbreng. Nog steeds breng ik veel tijd in m’n eentje door, maar dat was vóór corona ook al zo.

Het fijne is dat ik al wat sociale contacten heb in Portugal. Dat zijn lokale vrienden en internationale expats/nomads die hier wonen. Je kunt nog steeds veel op afstand doen, samen. Een stukje wandelen, samen van een zonsondergang genieten bij een van de miradouros of een wijntje drinken bijvoorbeeld. In Portugal zijn op het moment van schrijven groepen groter dan 5 mensen niet toegestaan. Er is dus meer 1-op-1-contact en afspreken in kleine groepjes, maar dat heeft eerlijk gezegd toch al mijn voorkeur.

sangria-house-of-wonders-cascais

Heb je minder contacten, of HELEMAAL geen sociaal contact meer?

Ik vind het jammer om te zien dat sommige mensen tijdens de coronamaatregelen NIEMAND meer zien. Ze sluiten zich thuis op en laten niemand meer binnen, letterlijk en figuurlijk. Mensen zijn sociale wezens, dus iedereen heeft uiteindelijk behoefte aan wat gezelligheid en interactie met andere mensen. Je kunt misschien niet meer dansend in een club staan samen met 1000 anderen, maar kijk vooral naar wat er nog wél mogelijk is. Met name als je alleen woont zul je af en toe moeite moeten doen om nog andere mensen te zien.

Er bestaan bijvoorbeeld Facebookgroepen voor expats en nomads in Lissabon. Heb je met iemand een goede klik? Dan vergaat de wereld niet als jij een keer samen koffie aan de Taag gaat drinken. En leef jij een tijdje in hetzelfde gebouw – zoals ik samen met co-workers in een surf guesthouse in oktober? Wat mij betreft kun je dan best samen een keer koken en dineren. Ik raak immers toch al dezelfde deurknoppen, koffiekoppen en de knuffelbare huishond aan.

Beperk het aantal contactmomenten met andere mensen, maar sluit je niet volledig af. Bij mij helpt de afweging: als ik met deze persoon afspreek en ik zou daarna in quarantaine moeten, is dat het mij waard?     

Hoe blijf jij op de hoogte van de ontwikkelingen in Portugal tijdens corona?

Allereerst heb ik een paar lokale vrienden die me op de hoogte houden. Maatregelen worden natuurlijk als eerste in het Portugese nieuws naar buiten gebracht en dat kan ik niet allemaal in het Portugees volgen. Dus zij laten het me weten als er iets verandert.

Daarnaast zijn er een paar Facebookgroepen voor nomads en expats waar mensen elkaar op de hoogte houden. Niet alleen over de maatregelen, maar bijvoorbeeld ook informatie over vluchten of waar je een coronatest kunt halen als buitenlander.

Tot slot zijn er een paar websites die ik regelmatig bekijk om up to date te blijven.

vissers-tijdens-wandelen-portugal-in-coronatijd

Wat valt je op in Portugal tijdens coronatijd?

Het meest opvallende verschil tussen Nederland en Portugal vind ik de flexibiliteit van mensen rondom de maatregelen. In Portugal buigen mensen makkelijk mee, om te voorkomen dat extremere maatregelen nodig zijn. In Nederland is er bij iedere maatregel een en al commotie. Nederland is een van de enige landen TER WERELD waar mensen nog steeds moeilijk doen over mondkapjes. Misschien werkt een mondkapje inderdaad niet en is het onzin, maar waarom zouden we het niet gewoon proberen in plaats van er een eindeloze discussie over voeren?    

Ook valt mij op dat er in Portugal nog heel veel met contant geld wordt betaald. Met name tijdens mijn wandeling in Alentejo moest ik bijna overal afrekenen met contant geld: guesthouses, in de supermarkt, bij restaurants en in de bussen. In Lissabon kun je op de meeste plekken gewoon pinnen, maar hoe meer je naar het platteland vertrekt hoe minder mogelijkheden er zijn om met een pinpas te betalen. Het voelde voor mij gek om ineens weer met contant geld te betalen, want in Nederland had ik niet eens contant geld in mijn portemonnee. Dit is dan weer iets dat minder corona proof in Portugal is. Zorg dat je altijd een flesje handgel in je tas hebt zitten, zodat je na het betalen meteen je handen kunt desinfecteren.

Tot slot wordt hier in Portugal regelmatig je temperatuur gemeten. Bijvoorbeeld in accommodaties, restaurants en musea. Natuurlijk is dit geen zekerheid dat je wel of geen corona hebt. Maar je filtert in ieder geval de mensen eruit die koorts hebben – en dus mogelijk corona hebben. Het is niet helemaal eerlijk om mensen te weigeren als ze koorts hebben, maar een verstandig mens gaat met koorts ook niet de deur uit. De testresultaten krijgen mensen in Portugal overigens verrassend snel terug, meestal binnen 24 uur. Ik hoop dat Nederlanders de quarantaine net zo serieus nemen als de Portugezen wanneer ze positief getest zijn.  

zonsondergang-costa-da-caparica-vissers-schaduw

Wat doe je als je thuis moet blijven, maar geen thuis hebt?

Een Instagramvolger vroeg me of ik me realiseerde dat mijn content over Portugal aanstootgevend kan zijn voor mijn volgers. Laat ik vooropstellen dat het niet mijn bedoeling is om op andermans tenen te trappen. Ik ben niet naar Portugal vertrokken met de mindset “fuck de coronaregels” en “zie mij eens lekker in het buitenland zitten”. De hele wereld is de afgelopen 6 jaar mijn thuis geweest en ik werk in de reisindustrie. Ik voel me snel ergens thuis en mijn (online) werk kan bijna overal uitgevoerd worden.

De voornaamste reden waarom ik momenteel in Portugal woon, werk en leef is omdat ik géén vaste thuisbasis heb. Moet ik in Nederland blijven omdat ik een Nederlands paspoort heb of kan ik mijn tijd ook ergens anders uitzitten? Ik ben op weinig vlakken nog met Nederland verbonden. Tijdens de eerste lockdown was ik erg blij dat ik vanuit Israël naar Nederland ben gevlogen en al die tijd bij mijn moeder kon verblijven.

Maar ook zij zag dat die plek niet helemaal als mijn thuis voelt. Dat ik daar niet heel gelukkig was voor een langere tijd. Dus na een paar trips dicht bij huis in de zomer dacht ik: waar wil ik een mogelijke tweede lockdown doorbrengen? En de keuze voor Portugal was snel gemaakt.

bloemen-en-azulejos-lissabon

Waarom Portugal?

 • Ik ken Lissabon goed en het blijft een van de fijnste steden om te zijn in Europa. De stad ken ik inmiddels op mijn duimpje en de behoefte om te ontdekken is een stuk minder. Daarnaast heb ik vrienden die in Lissabon en omgeving wonen. Hierdoor voel ik me al jaren thuis in de Portugese stad en blijf ik bovendien goed op de hoogte van het laatste nieuws. Mocht er hier iets met mij gebeuren, dan heb ik niet het gevoel dat ik er helemaal alleen voor sta.
 • Mensen respecteren de regels hier, waardoor extreme maatregelen er niet zo snel zullen komen. Zodra de cijfers oplopen wordt er ingegrepen. Op dat vlak neem ik Portugal een stuk serieuzer dan Nederland. Waar 7 maanden later nog steeds wordt gediscussieerd over mondkapjes en waar onze premier ons niets wil verplichten – want Nederlanders houden niet van verplichtingen.
 • Portugal heeft alles wat ik op dit moment nodig heb: het weer is hier prima, het is betaalbaar (want de toekomst van de reisindustrie maakt alles – en ook mijn inkomsten – vrij onzeker), er is prima internetverbinding en ik kan hier dingen doen die mij gelukkig maken. Denk aan wandelen, surfen en van goede koffie genieten. Ondanks de coronamaatregelen kun je hier nog een vrij normaal leven leiden.

Gelukkig heb ik onwijs leuke volgers op social media en deze website. Corners of the World draait om reizen, ondernemen, geluk en persoonlijke ontwikkeling. Als mensen de content zoals reisfoto’s van Portugal momenteel vervelend vinden zijn ze altijd vrij om het niet te volgen. Natuurlijk vind ik het jammer als mensen me om die reden ontvolgen, maar iedereen heeft de vrijheid om dat te doen. Ik wil niet dat mijn content jou stress en irritatie oplevert. Ik probeer simpelweg wat positiviteit in het leven van mensen te brengen.     

strand-met-surfer-costa-da-caparica

Lees ook: positief in het leven staan, hoe doe ik dat? Ik geef je 12 tips!

Ik hoop dat ik hiermee een realistisch beeld aan jou kan geven hoe het is om momenteel tijdens de pandemie in Portugal te wonen. Iedereen maakt zijn eigen keuzes en heeft zijn of haar eigen overwegingen. Natuurlijk mag je reageren op dit artikel, maar houd het alsjeblieft een beetje beschaafd als je het niet eens bent met mijn keuzes en daar iets over wilt zeggen.

Reacties via Facebook account

comments