Portovenere in Italië: ideale dagtrip vanuit Cinque Terre

Waarschijnlijk heb je nog nooit van Portovenere in Italië gehoord. Ik ook niet, totdat ik naar Cinque Terre in Italië ging. Een droombestemming, maar ik was ook een beetje bang door de horrorverhalen over gigantische mensenmassa’s. Want dat is absoluut waar: Cinque Terre is toeristisch en onwijs druk. Ik wilde dus op zoek naar alternatieven. Fijne dorpjes waar je van la dolce vita kunt genieten én waar niet iedereen in jouw persoonlijke ruimte dringt.

Lees ook: Cinque Terre tips – ALLES wat je moet weten voor jouw bezoek

Meer dan een paar duizend inwoners heeft Portovenere niet. Veel vakantiegangers hebben Portovenere in Italië nog niet op de radar. Hierdoor is het een heerlijke plek om de drukte in Cinque Terre te ontvluchten. Al wordt Portovenere steeds vaker ‘de zesde stad van Cinque Terre’ genoemd. Dus het zal hier niet eeuwig rustig blijven.

Doordat Portovenere gemakkelijk is te bereiken met de boot, bus én te voet is dit havendorp een perfecte daguitstap vanuit Cinque Terre. In deze blog vertel ik je wat je kunt doen als je een dagje naar Portovenere wilt gaan.

Portovenere-Italie

Portovenere in Italië: wat is er allemaal te zien en te doen?

1. De opvallende Chiesa di San Pietro

De meest opvallende kerk in Portovenere is ongetwijfeld Chiesa di San Pietro; oftewel de San Pietro kerk. De zwart-wit gestreepte kerk staat op een rots aan de rand van het dorp, met uitzicht over zee. De San Pietro kerk werd in de dertiende eeuw gebouwd. De kerk is overigens gebouwd op dezelfde plek waar daarvoor een tempel stond die was opgedragen aan Venus. De naam Portovenere is dan ook afgeleid van de Latijnse naam: Portus Veneris.

Met wat geluk ben je tijdens jouw bezoek zelfs getuige van een bruiloft. Er worden namelijk regelmatig ceremonies en bruiloften gehouden in deze schattige kerk.

Portovenere-Italie

2. Mooie uitzichten bij Grotta di Lord Byron

Naast de San Pietro kerk vind je een van de beste uitzichten in Portovenere: bij Grotta di Lord Byron. Deze baai is vernoemd naar de Engelse schrijver Lord Byron. Deze man is niet alleen bekend vanwege zijn verhalen en gedichten, maar ook zijn excentrieke levensstijl. Zo zou hij ooit van Portovenere naar het dorp San Terenzo zijn gezwommen om een geliefde te bezoeken. Als je in de baai staat en de wilde golven op je afkomen snap je dat dit geen gemakkelijke opgave is geweest. De grot die naar Lord Byron is vernoemd is inmiddels in elkaar gestort. Desondanks zorgt de baai van Grotta di Lord Byron voor een mooi uitzicht over de ruige kust.

Portovenere-Italie
Portovenere-Italie
Portovenere-Italie

Lees ook: alles wat je niet wilt missen tijdens een eerste stedentrip naar Rome

3. Hoogste punt van Portovenere: Castello Doria

Castello Doria is vanaf bijna iedere plek in Portovenere te zien. Het kasteel is dan ook het hoogste punt in het dorp en biedt mooie panorama’s. Als je niet de wandeling naar Campiglia/Riomaggiore gaat maken is dit kasteel de beste plek om van een uitzicht over de stad te genieten. Entreekosten zijn €5 euro voor volwassenen.

Portovenere-Italie
Portovenere-Italie

4. Naar het eiland Palmaria varen

Voor de kust van Portovenere in Italië liggen 3 eilanden. Het grootste eiland heet Palmaria, de twee kleinere rotseilanden erachter heten Tino en Tinetto. Palmaria is het enige bewoonde eiland, al wonen er minder dan 50 mensen. Dit is een prima eiland om te wandelen en vanaf hier heb je ook een goed uitzicht op Portovenere. Vanaf de haven van Portovenere gaan er boten en binnen een paar minuten sta je al op Palmaria. Je kunt ook een boottocht maken die langs de 3 eilanden en verschillende grotten vaart als je geen zin hebt om te wandelen.

Lees ook: 22x wat te doen in Milaan? (véél gratis tips!)

5. Fotogenieke straatjes en de haven van Portovenere

Portovenere is niet erg groot, maar toch kun je gemakkelijk een uur door de straten dwalen. Kenmerkend zijn de hoge, smalle huizen en de vele kleuren. Op sommige plekken zie je zelfs nog hoe de pasta op traditionele wijze wordt gedroogd.

Portovenere heeft jammer genoeg niet echt een strand waar je kunt zonnebaden en het water induiken. Wil je wel naar een fijn strand? Dan kun je gemakkelijk de boot naar het eiland Palmaria pakken. Ga bijvoorbeeld naar Spiaggia di Palmaria (vlak bij de bootplaats) of Spiaggia dei Gabbiani (iets verder naar het zuiden) om te zwemmen en te zonnen.

Portovenere-Italie
Portovenere-Italie

6. Wandelen via Sentiero L’Infinito naar prachtig uitzichtpunt

Portovenere is leuk, maar de omgeving van het dorp is minstens zo mooi. Tussen het dorp Campiglia en Portovenere heb je een wandelroute, genaamd Sentiero L’Infinito; oftewel de Eindeloze Wandelroute. En hoewel het soms voelt alsof er geen einde komt aan het klimmen, word je uiteindelijk wel beloond met prachtige uitzichten.

Als je bij de oude stadspoort Porta del Borgo staat volg je het bordje Sentiero L’Infinito of Sentiero N1. Je komt dan eerst langs het kasteel en klimt langzaam steeds hoger. De wandeling naar Campiglia duurt ongeveer 2 uur. Het wandelpad is op zich prima, maar houd er wel rekening mee dat je soms over boomstronken of rotsen moet klimmen. Wandelschoenen zijn niet per se nodig, maar trek in ieder geval geen slippers aan. Vanaf Campiglia kun je de bus naar La Spezia nemen of doorwandelen naar Biassa of Riomaggiore.

Portovenere-Italie
Portovenere-Italie
Portovenere-Italie

Hoe veel tijd heb je nodig om Portovenere in Italië te bezoeken?

Portovenere is niet erg groot, dus als je 1 uur hebt rondgewandeld heb je het wel gezien. Als je ook nog een paar van de bovenstaande plekken wilt bezoeken reken je natuurlijk meer tijd. Portovenere is een prima daguitstap als je het combineert met een wandeling (bijvoorbeeld naar Campiglia of op het eiland Palmaria) of een boottrip.

Portovenere-Italie

Lees ook: Framura in Italie – een goed alternatief voor Cinque Terre

Hoe kom je in Portovenere in Italië?

Met de bus naar Portovenere

Er zijn verschillende manieren om naar Portovenere in Italië te gaan. Vanaf de stad La Spezia kun je regelmatig een bus naar Portovenere nemen. Enkele plekken waar je kunt instappen zijn het treinstation La Spezia Centrale en Piazza della Quartiere. Een busticket die je in de bus koopt kost €5 euro. Als je het ticket vooraf in een tabaccheria koopt is deze €3 euro.

Portovenere-Italie

Met de boot naar Portovenere

Portovenere ligt aan zee en heeft een haven, dus je kunt ook met de boot naar Portovenere komen. Vanaf La Spezia gaat er een boot naar Portovenere, maar ook vanaf de dorpen van Cinque Terre. De prijs voor het ticket is afhankelijk van waar je vertrekt. Een single ticket van La Spezia naar Portovenere is bijvoorbeeld €8 euro. Een ticket van Monterosso al Mare naar Portovenere is €23 euro. Op deze website vind je de tijden en prijzen van de boottochten. Wanneer je een retourticket koopt ben je goedkoper uit dan wanneer je 2 single tickets koopt. Houd er wel rekening mee dat de boten in de wintermaanden niet varen en dat een boottocht bij slecht weer ook gecanceld kan worden.

Wandelen naar Portovenere

Tot slot kun je naar Portovenere wandelen. De wandeling van Campiglia naar Portovenere is een van mijn favoriete wandelingen in deze regio. Lekker rustig en met veel prachtige uitzichten. De wandeling van Campiglia naar Portovenere duurt ongeveer 2 uur. Als je écht zin hebt in een lande wandeling kun je zelfs in Biassa of Riomaggiore starten met de wandeling naar Portovenere.

Portovenere-Italie

Overnachten in Portovenere in Italië

In principe is Portovenere in 1 dag te bezoeken. Lijkt Portovenere je een fijne uitvalsbasis? Dan kun je hier natuurlijk ook overnachten en vanaf hier de dorpen van Cinque Terre bezoeken. Bekijk hier alle beschikbare hotels in Portovenere voor de periode dat jij wilt gaan.

Lees ook: stadswandeling in Pisa, Italië – wat moet je echt zien in 1 dag?

Ga je binnenkort naar Cinque Terre? Sla Portovenere in Italië dan niet over als je (extra) tijd hebt. En heb je nog meer vragen of opmerkingen over deze stad? Laat het mij en andere reizigers weten via de reacties hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments