Planten water geven tijdens vakantie, zo doe je dat!

Weekendje stedentrip, een weekje naar het strand, twee weken de bergen in, een maand backpacken in Zuidoost-Azië… heerlijk! Maar wie gaat jouw planten water geven tijdens de vakantie? In deze blog deel ik tips hoe jij jouw kamerplanten van water kunt voorzien. Het fijnste is als jij iemand kent die jouw kamerplanten water wil geven terwijl jij op vakantie bent. Maar is er niemand die op jouw schatjes kan passen? Ook dan heb ik een paar tips om planten water te geven tijdens jouw vakantie.

Lees ook: stekjes kopen en ruilen – hoe krijg jij meer babyplanten in huis?

Pannenkoekenplant-in-terracotta-pot

Tips voor planten water geven tijdens vakantie

1. Neem kamerplanten die weinig water nodig hebben

Deze tip geldt natuurlijk vooral VOORDAT jij de kamerplanten in huis haalt. Ben je regelmatig weg van huis? Dan is het handig om planten in huis te nemen die weinig water en verzorging nodig hebben. Over het algemeen zit je met vetplanten en cactussen wel goed. Deze kunnen gemakkelijk een paar weken zonder water. In de winter hoef je een cactus hooguit eens per maand water te geven. Ook de Peperomia, Sansevieria en Dracaena families zijn geliefd omdat ze gemakkelijk een tijdje zonder water kunnen. Voor deze planten geldt meestal: liever te weinig dan te veel water. En er zijn meer kamerplanten die weinig water nodig hebben. Ik zet er hier een paar voor je op een rijtje:

 • Palmlelie (Yucca Elephantipes)
 • Crassula of Jade plant (Crassula ovata)
 • Vredeslelie (Spathiphyllum wallisii)
 • Vrouwentong (Sansevieria)
 • Drakenbloedboom (Dracaena Marginata)
 • Geluksbamboe (Dracaena Sanderiana)
 • Vredespalm of sagopalm (Cycas Revoluta)
 • Schoonmoederstoel cactus (Echinocactus grusonii)
 • Echeveria (Echeveria)
 • Koraalcactus (Rhipsalis)
 • Erwtenplant (Senecio Rowleyanus)
 • Aloë Vera (Aloe Vera)
 • Rattenstaart (Peperomia Caperata)
 • Pannenkoekenplant (Pilea Peperomioides)

Extra tip: je kunt je ook verdiepen in hydrocultuur kamerplanten. Deze planten staan niet in potgrond, maar in een vaas met water of een bak met kleikorrels. Op die manier ontstaan er andere wortels dan in potgrond. Het grote voordeel van hydrocultuur kamerplanten is dat ze erg gemakkelijk zijn te onderhouden. Je ververst af en toe het water en geeft de plant vloeibare plantenvoeding en dat is het. Hier leer je er meer over.

Lees ook: makkelijke kamerplanten – deze zijn ideaal voor beginners!

Cactus-makkelijke-kamerplant-weinig-water
Grijsbaardcactus
Dracaena-makkelijke-kamerplanten-weinig-water
Dracaena Marginata

2. Vraag iemand als plantenoppas om water te geven

Deze tip is voor de hand liggend, maar ik deel hem toch: mensen houden het beste in de gaten hoe het met jouw planten gaat. Een plantenoppas is daarom ideaal. Misschien kunnen vrienden, familieleden of de buren jouw planten water geven tijdens vakantie. Zo kunnen ze ook een plantencheck doen als je langer weg bent en eventueel ingrijpen. Spray bijvoorbeeld regelmatig de (onderkant van) bladeren om spintmijten tegen te gaan. Spintmijten houden namelijk niet van vochtige plekken.

Hoe maak jij het jouw plantenoppas zo makkelijk mogelijk?

 • Zet de planten in groepjes. De planten die bijvoorbeeld iedere week water nodig hebben bij elkaar en de planten die minder water nodig hebben (wanneer de bodem helemaal droog is) bij elkaar.
 • Maak een globaal schema met instructies voor jouw plantenoppas. Zo hoeven ze niet zelf uit te zoeken wat jouw planten wanneer nodig hebben.
 • Bijna alle planten herstellen beter van een watertekort dan een teveel aan water. De wortels kunnen namelijk gaan rotten bij veel water. Een plant kan dan geen voedingsstoffen meer opnemen en gaat uiteindelijk dood. Het is een hele operatie om een plant van wortelrot te laten herstellen. Trust me, ik heb het met een plant meegemaakt and it ain’t pretty.. Dus laat jouw oppas weten dat ze bij de meeste planten beter een dagje te laat dan te vroeg water geven.
 • Koop een 3-in-1-meter. Dit apparaatje geeft waardes aan van de potgrond van jouw kamerplanten: lichtintensiteit, vochtigheid en de PH waarde van de grond. Ik gebruik hem voornamelijk voor de vochtigheid van de grond, voor het water geven. Twijfelt jouw plantenoppas? Dan kan hij of zij dit apparaatje gebruiken om de bodem te checken. Mijn ervaring is dat ik soms denk dat de potgrond helemaal opgedroogd is, terwijl het apparaatje aangeeft dat de bodem nog deels vochtig is. Je kunt er bijvoorbeeld een kopen via Bol.com of Intratuin.
 • Neem een bedankje voor de oppas mee, dat waardeert hij/zij ongetwijfeld!

Voordeel: betrouwbaar; de oppas kan een seintje geven als er iets fout gaat

Nadeel: je bent afhankelijk van anderen

Hygrometer-bij-calathea
3-in-1-meter voor planten

3. Plastic fles om water te geven (grote kamerplanten)

Wil je jouw planten water geven tijdens vakantie op een goedkope manier? Bijna iedereen heeft wel een plastic fles in huis. Deze kun je omtoveren tot een eigen druppelsysteem voor jouw kamerplant. Houd er wel rekening mee dat je dit alleen voor de grotere planten kunt doen. De fles wordt namelijk naast de kluit van de plant in de grond ‘geprikt’. Ik zou je aanraden om dit alleen bij potten te doen met een diameter van minimaal 10 centimeter. Voor kleine planten werkt het systeem met de plastic fles niet. Dit druppelsysteem met de plastic fles is een goed voorbeeld van upcycling: van iets ouds iets nieuws maken.

Je maakt dit druppelsysteem binnen een paar minuten zelf. Je vult de plastic fles met water. Daarna prik je met een (verzinkte) schroef een paar gaatjes in de dop van de plastic fles. Ik heb ook nog een stuk panty over de opening van de fles gespannen. Dit om te voorkomen dat de gaatjes verstopt raken door de aarde.

Voordeel: gratis en binnen een paar minuten in elkaar gezet.

Nadeel: je kunt dit systeem alleen voor grote kamerplanten gebruiken. Ik gebruik dit systeem wel eens voor mijn Alocasia Zebrina. Zorg ervoor dat je de fles niet helemaal vult, want het water blijft hooguit een paar dagen in de fles zitten. Als je dan een literfles water aan jouw plant geeft verzuipt deze. Als de bodem te nat is gaan de wortels rotten. Veel planten zijn gevoelig voor wortelrot, dus zorg ervoor dat de plant niet méér water krijgt dan 2 waterbeurten. Voorbeeld: mijn Alocasia krijgt meestal 200 milliliter per beurt. Dus als ik de plastic fles gebruik vul ik die met 350 milliliter.

Plastic-fles-met-panty-en-gaten-in-dop
Plastic-fles-water-geven-aan-Alocasia

4. Aqua Care watersysteem van Elho (grote kamerplanten)

Je hoeft natuurlijk niet zelf zo’n watersysteem voor jouw planten in elkaar te knutselen. In tuincentra en ook online vind je genoeg opties. Zelf heb ik een paar Aqua Care bollen van Elho. Voor kleine planten zijn ze niet geschikt, maar voor kamerplanten met een diameter vanaf 10 centimeter zijn ze oké.

Je zult niet de eerste zijn die in het begin loopt te klungelen met de aqua bollen. Toen ik voor de eerste keer de bol vulde met water en ik hem om wilde draaien liep alles er meteen uit. Het helpt dus om je duim op de tuit te houden totdat deze in de grond zit. Ook heb ik – net als bij de plastic fles – een panty om de tuit gebonden, zodat er geen aarde in de buis vast komt te zitten. Daarnaast helpt het om het deel van de potgrond waar je de bol insteekt alvast vochtig te maken.

De bollen geven voor 350ml water aan jouw plant, maar zijn meestal wel na een paar dagen al leeg. Gelukkig vinden de meeste planten het geen probleem om even droog te staan als de grond vochtig is. Ik zou zeggen: probeer beide systemen (de aqua bollen en de plastic fles) eens vóór jouw vakantie uit op een paar planten. Dan kun je het in de gaten houden of het werkt, voordat je daadwerkelijk vertrekt.

Ik kocht mijn Aqua Care bollen bij het tuincentrum in Den Bosch, maar je kunt ze bijvoorbeeld ook bij Intratuin, Praxis of Bol.com kopen.

Voordeel: handig voor grote kamerplanten, gaan niet snel kapot

Nadeel: de bollen zijn vrij prijzig: €4 euro per stuk. Als je veel planten hebt is dit dus niet de goedkoopste methode voor een watersysteem tijdens jouw vakantie. Ook kun je de bollen niet voor kleine kamerplanten gebruiken. En het is even uitvogelen hoe je de bollen op de juiste manier erin steekt, zodat ze niet binnen 1 uur al leeg zijn.

Lees ook: welke plant is dit? Apps om planten te herkennen

Calathea-met-aqua-bol-Elho
Tuitje-Elho-aqua-bol
Aqua-bol-van-Elho

5. Eigen watersysteem met kom en katoenen draadjes (kleine kamerplanten)

Weer een watersysteem dat je zelf in elkaar kunt knutselen. Dit systeem is erg prettig als je veel kleine plantjes hebt. Voor dit systeem heb je een een paar glazen potjes nodig én katoenen draadjes. Dit kun je in de winkel kopen, maar misschien heb je nog wel een oud, katoenen shirt dat je in stroken kunt knippen. De potjes vul je met water en hier hang je de ene zijde van de katoenen strook aan. Om het uiteinde te verzwaren heb ik er 2 paperclips aan vastgemaakt. Het andere uiteinde graaf je in de potgrond, zo ver mogelijk naar beneden. Dit gaat gemakkelijk door eerst je vinger in de potgrond te steken voordat je het uiteinde erin propt.

Voordeel: gratis, gemakkelijk en handig voor (veel) kleine kamerplanten.

Nadeel: sommige planten kunnen te veel water absorberen. Mijn Haworthia – die weinig water nodig heeft – heeft op die manier wortelrot gekregen. Dus je moet het goed in de gaten houden per plant als je dit watersysteem uitprobeert, voordat je op vakantie gaat.

Scindapdus-Pictus-met-glazen-pot-water-en-katoenen-koord

6. Terracotta druppelaars van Blumat (kleine kamerplanten)

Een goed alternatief voor het bovengenoemde watersysteem met de katoenen draadjes zijn de terracotta druppelaars van Blumat. Dit vind ik de fijnste manier voor mijn kamerplanten die wat meer water nodig hebben. Laat de terracottapijpjes voor gebruik een kwartiertje in het water liggen. Druk ze daarna in de potgrond en stop het uiteinde in een glazen pot.

Voordeel: ideaal voor kleine kamerplanten. Zelf heb ik geen goede ervaringen met één grote kom voor meerdere planten, dus ik werk met losse potjes. Maar je kunt wel veel planten op één bak aansluiten. De terracotta pijpjes zorgen ervoor dat de potgrond niet te vochtig wordt. Zo heb je minder kans op wortelrot.

Nadeel: de Blumat terracottapijpjes zijn wel prijzig als je deze op veel kamerplanten wilt aansluiten. Per pijpje betaalde ik €4,50 euro.

Blumat-terracotta-pijpje-voor-planten-water-geven-tijdens-vakantie
Pilea-mollis-met-terracotta-pijpjes-blumat-en-glazen-potje-met-water
Blumat-terracotta-druppelsysteem-in-pot-Maranta

7. Zet de planten in de badkuip of op een grote schotel

Ik ken andere plantenliefhebbers die liever niet via de top water geven, maar via de bodem. Door de planten op een schotel met water te zetten absorberen ze het water wanneer ze dit nodig hebben. Het is dan wel belangrijk dat de plant in een kweekpot zit met gaten aan de onderkant. Je kunt ook zelf gaatjes in een dichte pot maken door een schroef en een hamer. Houd de schroef tegen de pot aan en sla zachtjes schuin tegen de schroef, zodat de pot niet breekt. Na een paar minuten heb je een zelfgemaakt gat in jouw plantenpot. Op die manier kan het water toch weglopen als de plant het niet meer opneemt. Zo voorkom je wortelrot. Je kunt de potten vervolgens in een badkuip of op een grote schotel gevuld met water zetten.

Voordeel: het werkt gemakkelijk en je kunt veel planten tegelijkertijd van water voorzien

Nadeel: sommige planten slurpen te veel water, waardoor de wortels mogelijk gaan rotten. Test het per plant even voordat je op vakantie gaat. Of zorg dat je met een klein laagje begint en laat iemand een klein laagje water erbij gieten tijdens jouw vakantie, zodat de potgrond tussendoor kan drogen.

Planten-op-schaaltje-voor-planten-water-geven-tijdens-vakantie

8. Luchtvochtigheid voor planten tijdens jouw vakantie

Tropische kamerplanten zoals Calathea’s en Alocasia’s houden van een hoge luchtvochtigheid. Misschien heb je een luchtbevochtiger of spray je regelmatig met een plantenspuit rond. Al heb je daar tijdens een lange vakantie niet zo veel aan. Met een hygrometer kun je de luchtvochtigheid in jouw huis checken. Ik zou zorgen dat de luchtvochtigheid boven de 40% is. Heb je veel tropische planten? Dan is een luchtvochtigheid boven de 50% beter.

Hygrometer-met-maranta-om-luchtvochtigheid-aan-te-geven

Wat kun je doen om de luchtvochtigheid voor jouw planten te bevorderen?

 • Allereerst is het verstandig om de planten bij elkaar te zetten. Planten verdampen water en op die manier helpen ze elkaar een beetje.
 • Zet bakjes/kommetjes/vaasjes met water rondom de planten. Vinden ze hartstikke fijn!
 • Heb je nog een wasje gedraaid voordat je op vakantie gaat? Laat de was (bijvoorbeeld van het beddengoed) dan drogen in de ruimte met de kamerplanten. Natte was zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid tijdelijk omhoog gaat.

Lees ook: zelf plantenvoeding maken? Zo doe je dat!

Dit waren mijn tips om planten water te geven tijdens jouw vakantie. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Heb jij nog meer tips die je met mij en andere lezers wilt delen? Laat het vooral hieronder in de reacties weten, ik ben benieuwd!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments