voorbereiden-reis-Cuba

Overnachten in Cuba: mijn favoriete accommodaties

Een overnachting regelen in Cuba gaat nét even anders dan wat je gewend bent. Cuba gaat de komende jaren ongetwijfeld veel veranderen en ontwikkelen. Waarschijnlijk ook wat betreft het overnachten in Cuba. Maar voor nu help ik je graag een handje op weg met deze tips voor het vinden van accommodaties in Cuba!

Lees ook: voorbereid op reis naar Cuba – alles wat je moet weten voor vertrek

Overnachten in Cuba: hoe zit het precies?

1. Je betaalt bijna altijd voor de hele kamer, niet per bed

In Cuba zijn weinig tot geen hostels, dus voor soloreizigers kan een slaapplek vinden best een uitdaging zijn. Omdat je bijna altijd een hele kamer boekt kan de prijs voor een overnachting dus ineens best oplopen. Vaak heb je een tweepersoonsbed of drie bedden op 1 kamer. Het kan dus lonen om de kamer te delen met andere reizigers. Je betaalt immers voor de gehele kamer, ongeacht met hoeveel mensen je die deelt. Stel: je betaalt 15 CUC voor een kamer, dan betaal je met 3 personen ineens nog maar 5 CUC per persoon. Een stuk voordeliger! Je moet die andere reizigers nog wel zelf regelen, de eigenaar van jouw verblijf doet dit niet voor jou.

2. Hoe ga je die toffe accommodaties fixen?

Het is best lastig om vooraf accommodaties vast te leggen. De staatshotels zijn wel online te boeken, maar deze zijn een stuk duurder (en vaak ook minder sfeervol) dan de casa particulares. Bij een casa particular huur je in feite een kamer in het huis van een Cubaanse familie. Een soort AirBnB, maar dan op z’n Cubaans. Door te verblijven in een casa particular krijg je direct wat mee van het dagelijks leven in Cuba. Vaak woont de hele familie – tot wel vier generaties – in hetzelfde huis waar jij verblijft. Zo heb ik met jonge kinderen de Minions film gekeken en met stokoude Cubanen interessante gesprekken gehad – voor zover mijn Spaans dat toeliet. Bovendien spendeer ik mijn geld liever aan de lokale bevolking – en dus aan de lokale economie – dan aan de staat.

Mijn nieuwe slaapplek vond ik soms met de hulp van de eigenaren andere casa particulares, maar soms ook door gewoon op straat rond te lopen. Let dan op de borden met het teken op onderstaande foto. Vaak zijn deze accommodaties aangegeven met ‘hostal’, ‘casa particular’ of ‘arrendador divisa’. Als je met de Viazulbussen reist zullen er ongetwijfeld ook enkele eigenaren bij het busstation rondhangen om reizigers hun kamers te laten zien. Daarnaast hebben de meeste eigenaren een telefoonnummer en een mailadres. Houd er wel rekening mee dat de Cubanen niet iedere dag gebruik kunnen maken van het internet (duur én slechts op beperkte plekken aanwezig).

overnachten-in-cuba

3. Onderhandelen is mogelijk

Een kamer is gemiddeld 15 tot 25 CUC en heeft doorgaans een tweepersoonsbed met eventueel nog een eenpersoonsbed erbij. Het is soms mogelijk om te onderhandelen, als je bijvoorbeeld meerdere dagen blijft kun je een kleine korting of gratis ontbijt regelen.

4. Eten mogelijk?

Bij het regelen van mijn volgende accommodatie lette ik er altijd op of het mogelijk was om in de casa particular te ontbijten en/of te dineren. Het eten in Cuba is niet heel denderend, maar de lekkerste maaltijden heb ik in de casa’s gegeten. Doorgaans betaalde ik 3 – 5 CUC voor het ontbijt en 6 – 10 CUC voor het avondeten. Er staat gegarandeerd altijd te veel op tafel, dus ik sloeg de lunch meestal over omdat ik nog helemaal geen honger had op dat moment.

5. Hablas Ingles? No… Español?

De meeste Cubanen zijn erg gemotiveerd om Engels te leren, maar een taal leer je natuurlijk niet in een week. Ga er dus niet zomaar vanuit dat jouw gastheer of vrouw perfect Engels spreekt. Het is daarom erg handig om van tevoren een paar Spaanse zinnen te leren. Al is het maar om te vragen hoeveel je moet betalen en wat voor eten er ’s avonds op jouw bord verschijnt. De Cubanen waarderen het enorm en bovendien maakt het jouw verblijf net wat gezelliger. In dit artikel geef ik een aantal tips hoe je een taal kunt oefenen.

6. Altijd een adres bij de hand: Cuba Casa Directory

Voordat ik naar Cuba vertrok schafte ik de telefoon applicatie Cuba Casa Directory van Junky Dot Com aan. Deze app biedt de adresgegevens van honderden casa particulares aan, verspreid door heel Cuba. Vaak staat er ook extra informatie en een review bij. De informatie is bovendien offline te bekijken, ook niet onbelangrijk. De app kost maar een paar euro, maar ik vond het erg fijn om de adressen achter de hand te hebben.

Mijn favoriete accommodaties in Cuba

Dan nu mijn aanbevelingen! Bij de accommodaties heb ik de prijs gezet die ik er op dat moment voor heb betaald. Houd er rekening mee dat de prijs kan variëren, afhankelijk van de periode en hoe goed je in onderhandelen bent.

Havana

Mijn verblijf in Havana is de eerste en enige overnachting die ik vooraf online heb geboekt. Casa Maritza de la Osa was de perfecte start van mijn rondreis op Cuba. Je kunt hier een bed op een 4-persoons slaapzaal boeken, ideaal dus voor soloreizigers. Bovendien heb ik een paar van mijn favoriete reisgenootjes in dit hostel ontmoet. Maritza en haar familie zijn erg behulpzaam en bij het lekkere ontbijt staat er zelfs chocoladepasta op tafel (en ja, dat is vrij bijzonder haha)!

Casa Maritza de la Osa
San Miguel #532b, Havana (kruising Gervasio y Escobar)
Overnachten 4-persoons slaapzaal: 8 CUC
Ontbijt: 3 CUC

overnachten-in-cuba
overnachten-in-cuba

Viñales

Zoals je eerder al kon lezen vond ik Viñales een heerlijke plek: prachtige natuur, relaxte sfeer en vriendelijke mensen. Heerlijk om iedereen ’s avonds al schommelend op de veranda te zien zitten. Er staan ook schommelstoelen voor je klaar bij Casa Pechano y Yamilé. Het huisje lijkt één groot kleurenparadijs, chagrijnig zijn is hier haast onmogelijk. Er is een bovenverdieping wat dient als extra terras. De mango’s die aan de boom groeien kun je vanaf hier bijna uit de boom plukken!

Casa Pechano y Yamilé
Salvador Cisnero #5, Viñales (het appeltjesgroene huis)
Overnachten kamer 2-persoonsbed: 25 CUC
Ontbijt: 4 CUC
Avondeten: 8 CUC

Tijdens mijn verblijf in Viñales sprak ik ook af met Jesús, de vriend van collega-blogger Edith (Travel.create.repeat). Ook bij hem kun je terecht voor mooie casa particulares in Viñales én het is online te boeken! Kijk zelf maar op zijn website (in het Spaans én Engels).

overnachten-in-cuba

Cienfuegos

Dit is een voorbeeld van een accommodatie die ik heb geregeld bij het busstation. De eigenaar stond met een bord vol foto’s en informatie klaar om reizigers op te vangen. Juist omdat hij iets minder opdringerig was dan de rest besloot ik om met hem mee te gaan. De casa particular was heel fijn en de hele familie was zo ontzettend vriendelijk. Nog voordat ik mijn spullen op de kamer had gezet kreeg ik gratis koffie en mangosap aangeboden (ik kreeg overigens tijdens mijn verblijf véél gratis koffie aangeboden, volgens mij vond Norma het erg leuk dat ik haar koffie zo lekker vond). Er zijn bovendien meerdere kamers, dus het is als soloreiziger gemakkelijker om met andere reizigers in contact te komen. Bovendien ligt de casa op een steenworp afstand van het busstation vandaan, dus je hoeft niet lang met jouw spullen te sjouwen.

Hostal Nidia y Norma
Ave 54 #4918, Cienfuegos (kruising straat 49 en 51, het witte huis)
Mailen: hostalnidiaynorma@gmail.com
Bellen: +53 53 28 34 87
Overnachten 3-persoonskamer: 15 CUC
Ontbijt: 5 CUC
Avondeten: 5 CUC

overnachten-in-cuba
overnachten-in-cuba

Trinidad

De eigenaar van het hostel in Cienfuegos heeft deze accommodatie voor mij geregeld. Hij vroeg me of ik al een plek had om te slapen en wat mij betreft mocht hij iets voor mij regelen, als het maar in dezelfde prijsklasse zou vallen. En het was een van de fijnste plekken waar ik heb overnacht! Omar is een grote vriendelijke knuffelbeer en Yolanda maakt de lekkerste maaltijden, waardoor ik vrijwel altijd in de casa at! Bovendien was het dakterras een heerlijke plek om te ontspannen met de schommelstoelen en de hangmat. Ik verbleef meer dan een week in Trinidad en verzamelde de leukste tips. Deze tips kun je hier vinden.

Hostal Omar y Yolanda
Pedro Zerquera #516A, Trinidad (kruising Piro Guinart en Fidel Claro, blauwe huis)
Mailen: omar780109@nauta.cu
Bellen: 0153 41 94 25
Overnachten 2-persoonskamer: 15 CUC
Ontbijt: 4 CUC
Avondeten: 8-13 CUC (afhankelijk van wat je wilt)

overnachten-in-cuba
overnachten-in-cuba
overnachten-in-cuba

Santa Lucia

Volgens veel reizigers was het onmogelijk om een casa particular te vinden in Santa Lucia: de strandbestemming heeft namelijk vooral bekendheid bij resortsliefhebbers. Maar er zijn wel degelijk casa particulares! De buschauffeur bracht mij naar Paradise Inns, de casa particular van Vladimir (geen typische Cubaanse naam hè haha). Vanaf zijn huis kon ik bijna kruipend naar het strand toe, hartstikke fijn! Bovendien heb ik bij hem de lekkerste visgerechten op die ik in Cuba geproefd heb. Santa Lucia is een van de beste plekken om te snorkelen, zoals je in deze blog kunt zien.

Paradise Inns, casa van Vladimir
Playa Santa Lucia (bestaat letterlijk uit 1 straat. Het ligt een stuk ten zuiden van de resorts. Even tegen de buschauffeur zeggen waar je wilt stoppen)
Overnachten 2-persoonskamer: 20 CUC
Ontbijt: 3 CUC
Avondeten: 7 – 10 CUC

overnachten-in-cuba

Baracoa

Misschien wel de leukste casa particular waar ik heb geslapen is die in Baracoa. Yamina is een felle – zoals je eerder kon lezen kreeg ze al ruzie met een taxichauffeur op het busstation van Baracoa – maar ze is ook onwijs lief en behulpzaam. Bovendien heb je niet alleen een dakterras, maar ook nog eens een éxtra terras voor mooie uitzichten over het dorp. De laatste avond heb ik vanaf hier een prachtige onweershow boven zee zitten bewonderen. In ongeveer 5 minuten loop je naar het centrale plein Plaza Indepdencia. Zoek je nog inspiratie voor Baracoa? Lees dan dit artikel!

Hostal Arturo y Yamina
Calle Moncada #13 (kruising Marti e Independencia, blauwe huis)
Mailen:
Bellen: 0121-64 22 75
Overnachten 3-persoonskamer: 15 CUC
Ontbijt: 3 CUC
Avondeten: 7 CUC

Lees ook: 5 tips voor alleen reizen op Cuba + video

overnachten-in-cuba

Heb je nog meer vragen? Misschien vind je het antwoord wel in een van de artikelen over Cuba, maar je mag mij ook altijd een mailtje sturen!

Op deze pagina vind je affiliatelinks. Klik hier voor meer informatie over affiliate.

Reacties via Facebook account

comments

6 gedachten over “Overnachten in Cuba: mijn favoriete accommodaties”

    1. Ja de meeste accommodaties op Cuba zijn ook (nog) vrij simpel, want je slaapt in hetzelfde huis als de rest van de Cubaanse familie. Maar ik vond dat altijd wel gezellig. Een praatje met de oma of een spelletje met de kinderen haha ;p Sri Lanka lijkt me ook nog een gave bestemming trouwens!

        1. Ja heerlijk! Ik doe het ook steeds meer, offline gaan. Altijd maar online zijn bezorgt zo veel onrust in je hoofd. En eerlijk is eerlijk: de wereld vergaat niet als je een week niet online bent ;p

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *