Die keer in de oudste kapsalon van Madrid

“Ik ga naar de kapper”, zegt mijn moeder in Nederland vol enthousiasme. Ik probeer me te herinneren wanneer ik voor het laatst in een kapperszaak ben geweest. 2,5 jaar geleden? 3 misschien? Mijn moeder verstoort mijn gedachten. “Jij moet ook echt weer eens gaan. Kun je in Madrid niet naar de kapper? Het is daar bovendien vast goedkoper!”

Misschien is het belangrijk om te vermelden dat ik geen groot fan ben van de kapper. Sterker nog: ik voel me ongemakkelijk bij de verplichte praatjes – ik kan immers minstens een half uur nergens heen als ik eenmaal in die kappersstoel beland – en de zenuwen gieren door mijn lijf als die kappersschaar de hele tijd rakelings langs mijn gezicht schiet. Maar aangezien zelfs ik de dode punten in mijn haar begin op te merken laat ik me toch overhalen om op z’n minst de kapperszaken in Madrid in de gaten te houden.

Lees ook: wat te doen in Madrid – mijn favoriete bezienswaardigheden

kapsalon-in-madrid

“Op zoek” naar een kapperszaak in Madrid

Alsof de kappersgoden mijn moeders’ gebeden hebben gehoord loop ik de volgende dag langs een kapperszaak. Ik word aangetrokken door de vrolijke gevel en als ik naar binnen kijk draaien zeker tien hoofden verbaasd mijn kant op. Aan een van de kappers vraag ik of ik hier mijn haren kan laten knippen. Ze schudt haar hoofd.

In eerste instantie denk ik dat ze een grapje maakt, maar ze draait zich alweer om om haar klant zijn baard verder te trimmen. Aarzelend blijf ik staan en dankzij mijn verbaasde blik geeft ze me meer uitleg: in deze kapsalon worden alleen mannen geknipt. In het Spaans vraag ik haar of het écht niet mogelijk is om geknipt te worden. Gek genoeg heb ik een goed gevoel bij deze kapsalon en bovendien bevindt het zich in de buurt van mijn hostel. Ik zie haar twijfelen, maar uiteindelijk pakt ze toch de agenda erbij en plant me in voor de volgende ochtend.

“Is dat nou wel slim, je haren laten knippen bij een kapperszaak die gespecialiseerd is in mannen knippen? Er kan een hoop misgaan hoor!” Mijn moeder slaagt er niet bepaald in om mij gerust te stellen.

kapsalon-in-madrid

De knipbeurt

De volgende ochtend zit ik enigszins nerveus in de kappersstoel. In de oudste kapsalon van Madrid. De muur hangt vol met foto’s, certificaten en krantenartikelen. De vergeelde kleur laat zien dat veel foto’s hier al voor mijn geboorte hingen. Hierbinnen waan je je even in een andere tijd. De vrolijk gekleurde vloer, het lage plafond, de ouderwetse kappersstoelen. Nee, ik heb Madrid anno 2016 even achter me gelaten. Vol temperament pratend maar beheerst knippend vullen deze kappers hun dagen. Ik vraag me af wanneer ze een moment rust hebben, want zodra iemand de stoel verlaat is ie binnen 10 seconden weer gevuld.

De kapster trekt een moeilijk gezicht als ze door mijn haren probeert te kammen. I know lady, dat probleem heb ik dus iedere ochtend… Ze wil mijn haar eigenlijk droog knippen, maar komt tot de conclusie dat dat een onmogelijke klus is. Na het wassen vraagt ze me hoeveel er minimaal af mag. Alleen het hoognodige natuurlijk. Ze pakt een lange pluk haar vast. Moet er echt zo véél af? Met wat moeite begrijp ik dat het slechter gesteld is met mijn haar dan ik van tevoren dacht.

Lees ook: 15 gratis bezienswaardigheden in Madrid (voor een goedkope stedentrip)

Als ik weer gezond haar wil zal er toch een heel stuk af moeten… Zoals jullie misschien wel weten ben ik vrij impulsief. Binnen een minuut besluit ik dat als er dan toch een heel stuk af moet ik net zo goed voor een ander kapsel kan gaan. En zo belanden mijn lange lokken een voor een op de grond, naast de kleine hoopjes mannenharen.

Doei haar!

Mis ik mijn lange haren? Ongetwijfeld. Maar haar groeit wel weer aan en mijn haar voelt nu een stuk gezonder. En hoewel ik bang was dat een kort kapsel mij niet zou staan ben ik er zelf eigenlijk heel tevreden over. Wat vinden jullie? Bovendien sta ik ’s ochtends niet een half uur klitten uit mijn haar te borstelen. En misschien nog wel de leukste reden is dat ik toch kan zeggen dat ik in de oudste (mannen-) kapsalon van Madrid ben geknipt! Mijn lange krullen heb ik achtergelaten in die kapperszaak in Madrid, maar mijn wilde haren zal ik nooit verliezen.

kapsalon-in-madrid

Disclaimer: met dit verhaal wil ik alles behalve kappers beledigen, dus houd in gedachten dat het een artikel met een knipoog is. En dat ik uiteindelijk heel blij ben dat ik toch naar de kapper ben gegaan, mijn haar voelt weer als herboren!

Reacties via Facebook account

comments