Online games met vrienden: zo houd jij een virtuele spelletjesavond!

Ik houd ontzettend van gezelschapsspellen. Maar als digital nomad heb je niet altijd de mogelijkheid om in real life spelletjes te spelen. Gelukkig kun je ook online games met vrienden spelen. In deze blog zet ik een paar leuke online games die je met jouw vrienden kunt spelen. Tijd voor een virtuele spelletjesavond!

Online games met vrienden

1. Cards Against Humanity [niet langer beschikbaar]

Dit is een geschikt spel voor mensen met sarcastische, droge en duistere humor. Het kaartspel werkt vrij simpel. Iedere speler krijgt 10 kaarten met antwoorden daarop. Per ronde wordt er een kaart met een vraag of stelling neergelegd. Aan de deelnemers de taak om het grappigste / meest foute antwoord neer te leggen. Je legt de antwoorden gesloten in het midden. Er bestaan 2 varianten om het grappigste antwoord te kiezen.

1. Ofwel de quizmaster mag het grappigste antwoord uitkiezen. Dit is degene die de vorige ronde heeft gewonnen. Zelf mag hij geen antwoord neerleggen.

2. Ofwel je telt af en je laat iedereen stemmen op het grappigste antwoord. Het antwoord met de meeste stemmen wint. Je mag dan natuurlijk niet op jouw eigen antwoord stemmen.

Ik zou je aanraden om met je vrienden te videobellen tijdens het spelen. Zo kun je ondertussen kletsen, aftellen en elkaars reacties zien als de antwoorden worden omgedraaid. Ik gebruik hier meestal de app Houseparty voor.

Cards Against Humanity is niet langer beschikbaar via Playingcards.io.

2. Cluedo

Houd je ervan om raadsels op te lossen? Dan vind je Cluedo een leuk spel. Er is een moord gepleegd en aan de groep is het de taak om de dader, het moordwapen en de locatie te raden. Iedere speler heeft een aantal kaarten, die uitsluiten dat dit de dader, het moordwapen of de locatie is. Je mag iedere beurt een beschuldiging doen. De deelnemer naast je moet, als het mogelijk is, een kaart aan jou tonen om de beschuldiging te ontkrachten. Als dit niet mogelijk is probeert de volgende speler dit. Enzovoorts, net zolang totdat er iemand de juiste beschuldiging maakt.

De graphics van het spel zijn erg mooi en het spel wijst zichzelf. Je kunt met willekeurige spelers een game starten, maar je kunt ook een privé-multiplayer game beginnen met vrienden en familie. Kies dan voor de optie “Play with Friends”. Je krijgt dan een code die je met jouw vrienden deelt. Houd er wel rekening mee dat dit spel redelijk wat telefoongeheugen inneemt. En als je het spel een tijdje speelt is je batterij zo leeg.

Cluedo is een betaalde app voor Android (€2,29) en iOS (€4,49).

3. Wordfeud

Wordfeud is de online versie van Scrabble. Volgens mij heeft dit spel weinig uitleg nodig, toch? Je krijgt letters en daar leg je om de beurt woorden mee. Je begint op het vakje in het midden en je mag alleen letters neerleggen als ze ergens aansluitem dus niet zomaar los op het bord. Op bepaalde vakjes op het bord krijg je bonuspunten als je daar een letter neerlegt. And that’s about it. Op de app kun je zowel tegen willekeurige tegenstanders als tegen vrienden spelen. Er is ook een chatfunctie, zodat je met elkaar kunt kletsen.

Wordfeud is gratis beschikbaar voor Android en iOS.

4. Weerwolven

Weerwolven is een hartstikke leuk spel als je met een grote groep bent. Bij dit spel heb je een dorp met allemaal burgers. Maar onder de burgers bevinden zich ook een paar weerwolven. Hoe veel dat er zijn is afhankelijk van het aantal spelers. ’s Nachts gaat iedereen slapen, maar slaan de weerwolven toe. Gelukkig zijn er ook nog een paar burgers met speciale vaardigheden. De heks mag bijvoorbeeld iemand ’s nachts een keer iemand doden en een keer tot leven wekken. En de ziener mag de rol van een speler opvragen.

Overdag wordt er gestemd, want er moet iemand worden opgehangen. De burgers willen natuurlijk dat dit een weerwolf is, maar de weerwolven zien er overdag niet meer zo moordlustig uit. Ben je een burger? Dan moet je zorgen dat de weerwolven worden vermoord. Ben je een weerwolf? Dan moet je zorgen dat jij en jouw mede-weerwolven blijven leven – en dat onschuldige burgers dus worden opgehangen. Bij dit spel is er overigens geen speler die de alwetende verteller is: dat doet de computer. Via de chatfunctie in het spel kun je met elkaar overleggen.

Voor dit spel heeft minstens één van de spelers een Premiumaccount nodig. Die kan vervolgens de rest uitnodigen om mee te doen met een spel Weerwolven. Premium kost €4 euro per maand (of €24 per jaar).

Weerwolven is te spelen via Boardgamearena.

5. Saboteur

Bij het spel Saboteur ga je met een groep mijnwerkers tunnels graven, op zoek naar goud. Er zijn echter ook saboteurs onder de mijnwerkers, die juist willen voorkomen dat jullie het goud vinden. Je kunt dit spel ook tegen vreemden spelen, maar mijn ervaring is dat dat niet zo leuk is. Er is namelijk weinig interactie. Er is wel een chatfunctie, al is dat toch minder leuk. Maar als je het met vrienden speelt – in combinatie met videobellen – is het hartstikke leuk!

Saboteur is te spelen via Boardgamearena. Dit spel is gratis te spelen.

Lees ook: hoe kan ik videobellen? Ik geef je 7 mogelijkheden!

6. De Slimste Mens

Ken je het spelprogramma De Slimste Mens van NCRV? Tijdens verschillende rondes testen deelnemers hun kennis. En dat kun jij nu ook met jouw vrienden (of vreemden) doen in De Slimste Mens app. Je mist dan wel de nonchalante reacties van Maarten van Rossum, maar verder is het spel op de app vermakelijk. De quiz bestaat net als op tv uit diverse rondes: de 3-6-9 ronde, de puzzelronde, de open deur ronde, de ingelijst ronde en de finale. Er schijnen zo’n 10.000 vragen in de app te staan, dus daar ben je wel even zoet mee!

De Slimste Mens is gratis beschikbaar voor Android en iOS.

7. Yahtzee

Yahtzee is een van mijn all time favorites. Ik heb dit triljoenen keren met mijn familie gespeeld en het verveelt nooit. Het is een dobbelspel waarbij je met 5 dobbelstenen combinaties moet maken. Het is simpel maar erg vermakelijk. En je kunt het dus ook gewoon online tegen je vrienden spelen!

Yahtzee is gratis te spelen via Boardgamearena.

8. Catan Universe

Kolonisten van Catan is een van mijn favoriete gezelschapsspellen. Ik ben daarom erg blij dat ik deze ook online kunt spelen! Het spel werkt simpel: door te dobbelen verzamel je grondstoffen. Met die grondstoffen kun je dingen bouwen die jou punten én extra grondstoffen opleveren. Je moet jouw tegenspelers af en toe tegenwerken, maar soms moet je ook even lief zijn. Als je moet handelen bijvoorbeeld. Degene die het eerst een bepaalde score haalt wint.

Je kunt tegen de computer spelen, maar het is natuurlijk veel leuker om tegen jouw vrienden te spelen. Maak van tevoren een account aan, zodat jij en jouw vrienden daar geen tijd mee kwijt zijn als je tegen elkaar wilt spelen. Gebruik de app Houseparty om te videobellen en met elkaar te communiceren, dat maakt het spel extra leuk. Heel tof dat je niet alleen het originele spel kunt spelen, maar ook varianten zoals Zeevaarders en Rise of the Inca.

Catan Universe is gratis te spelen, op voorwaarde dat je de tutorials vrijspeelt. Je moet dus wel even een account aanmaken en de tutorial spelen voordat je met je vrienden kunt spelen. Je kunt Catan Universe ook spelen via de app voor Android en iOS. Persoonlijk vond ik het niet prettig spelen op mijn telefoon vanwege het kleine beeldscherm. Je moet best wel vaak in- en uitzoomen, dus dat voelt chaotisch.

Lees ook: 17 leukste reisspellen om mee te nemen op reis

online-games-met-vrienden-kolonisten-Catan-universe

9. Exploding Kittens

Exploding Kittens is een kaartspel dat een beetje aanvoelt als Russian Roulette. En dit spel is nu ook op jouw telefoon te spelen! Het is een van mijn favoriete online games met vrienden, omdat de kaarten hilarisch zijn. Iedereen pakt en/of speelt een kaart om de beurt. Wanneer je een gestoorde kat-kaart trekt moet je deze onschadelijk maken, anders lig je uit het spel. Heel moeilijk is het niet, maar grappig is het wel!

Exploding Kittens is beschikbaar voor iOS en Android voor €1,99 euro.

Dit zijn mijn favoriete online games met vrienden voor een virtuele spelletjesavond. Ken jij nog meer leuke spellen die je online met vrienden kunt spelen? Laat het mij en anderen weten via de reacties hieronder!

Reacties via Facebook account

comments