digital-nomad-spanje

Online geld verdienen #1: een online cursus opzetten

Er zijn tegenwoordig allerlei manieren om online geld te verdienen. Steeds meer ondernemers verplaatsen (een deel van) hun werkzaamheden naar het web, zodat het locatie-onafhankelijk uitgevoerd kan worden. In deze nieuwe serie ga ik dieper in op de verschillende werkzaamheden om online geld te verdienen. Deze keer: een online cursus opzetten!

Wat heb je nodig voor een online cursus opzetten?

Eigenlijk heb je niet zo veel nodig om een online cursus op te zetten. Dit zijn mijn aanraders:

  • Telefoon met goede camera: bijvoorbeeld Huawei P30, iPhone 11 of Samsung Galaxy S20
  • Vlogcamera (met kantelbaar scherm): bijvoorbeeld Sony Cybershot DSC-WX500 of Canon G7X. Wil je jouw camera upgraden? Ik ben zelf erg tevreden over de Sony A7-serie, omdat deze voor zowel fotografie als film goed werkt.
  • Statief om de camera op te zetten: ik heb meerdere statieven. Die van Hama Star zijn betaalbaar en van prima kwaliteit om online cursussen op te nemen.
  • Microfoon: wil je een externe microfoon aansluiten? Ik heb zelf onder andere een Rode VideoMicro microfoon, maar met interviews werk ik ook wel eens met een draadloze zenderset van Sennheiser.
  • Videobewerkingssysteem: zelf werk ik met Adobe Première Pro (betaald), maar je kunt ook Windows Movie Maker (gratis), iMovie (gratis), Final Cut Pro (betaald), Lightworks (gratis) of MAGIX (betaald) gebruiken.
  • Enthousiasme: of je nou jezelf in beeld brengt of met een schermopname werkt en een voice-over gebruikt… Enthousiasme is ontzettend belangrijk! Mensen zullen het aan jouw gezicht of stem merken als je niet enthousiast bent. Bovendien werkt enthousiasme aanstekelijk. Als jij het leuk vindt en dat kan overbrengen vinden de deelnemers het gelijk ook al een stuk leuker.

Online geld verdienen met een cursus geven

1. Online cursus geven via een Instacursus

Een online cursus opzetten vond ik een paar jaar geleden nog best spannend. Bovendien leek het me ontzettend veel werk en gedoe, dus daar had ik geen zin in. Maar…. ik wilde wel graag mijn kennis delen. Dat deed ik al in “offline” workshops en cursussen, maar ik wilde ook graag iets locatie-onafhankelijks hebben. Toen ik in Roemenië woonde wilde ik een online cursus geven via een Instacursus. Een Instacursus is een mini-cursus die via een besloten Instagramaccount wordt gegeven. Via de Instagram Stories deel ik dagelijks tips en opdrachten en aan het einde van de week is er een live Q&A voor feedback en vragen. De deelnemers hebben vervolgens nog een maand lang toegang tot het account, zodat ze alles nog eens terug kunnen kijken.

Ik laat geïnteresseerden een ticket via Eventbrite kopen, maar je kunt mensen ook een ticket via een eigen webshop op jouw site laten kopen. WooCommerce is hiervoor een goede optie als je een WordPress website hebt. Nadat de deelnemer een ticket heeft gekocht stuur je een mail met meer info en een volgverzoek naar het desbetreffende Instagramaccount. Zorg er dus voor dat je van tevoren het account op privé hebt gezet, zodat jij als beheerder besluit wie toegang heeft tot de cursus.

Extra tips voor het maken van een Instacursus

  1. Neem per tip een video op en zorg ervoor dat jouw video’s steeds in 15 seconden worden opgesplitst. Instagram breekt een video namelijk op in kortere video’s van 15 seconden. Een video van 16 seconden is dus 1 Story van 15 seconden en 1 Story van 1 seconden. Dat kijkt niet zo prettig voor de deelnemers. Dus tijdens het opnemen let ik erop dat de instructievideo’s steeds 15, 30 of 45 seconden zijn per tip. Maak ze niet langer dan 1 minuut, want alles na 1 minuut video wordt niet meer geplaatst in je Instagram Stories.
  2. Heb je alle video’s opgenomen? Knip het begin en einde van iedere video eraf. Dat is vaak het moment dat je de op de recordknop drukt en dat vertraagt jouw video’s.
  3. Ondertitel jouw video’s. Mensen kunnen Instagram Stories met geluid bekijken, maar veel mensen vinden het ook prettig als er tekst in beeld staat. Dit is de eerste keer wat werk, dus sla de video’s daarna MET ondertiteling op vanuit Instagram!
  4. Promoot via Instagram. Dit is immers het platform waar jouw potentiële deelnemers al tijd doorbrengen. Je kunt advertenties aanmaken voor Instagram posts en Instagram Stories. Advertenties via Stories werken bij mij het beste. Op die manier bereik je ook veel mensen die jou (nog) niet volgen, maar wel geïnteresseerd zijn in jouw cursus.
  5. Start met een voorstelronde. Zo leer jij de deelnemers kennen, maar weten de deelnemers ook met wie zij de cursus volgen. Sommige cursisten raken zelfs bevriend!

Voordelen Instacursus

  • Het is laagdrempelig voor jezelf om ermee te starten. Misschien ben je al gewend om jezelf met jouw telefoon vast te leggen via Instagram Stories. Dan zul je merken hoe makkelijk het is om een Instacursus op te nemen.
  • Ook is het laagdrempelig voor de deelnemers. Veel mensen hebben Instagram en ze volgen zo’n Instagramcursus net iets sneller dan dat ze een online cursus via een platform aanschaffen.
  • Je hebt er weinig voor nodig; bijna iedereen heeft immers een telefoon. En meer heb je eigenlijk niet nodig om de cursus op te nemen.
  • Doordat je weinig investeringen hoeft te doen (Instagram is immers gratis) is de Instacursus betaalbaar voor deelnemers. De meeste Instacursussen zijn €10-25 euro.
  • Daarnaast maakt het niet uit hoeveel deelnemers je hebt: op Instagram kun je oneindig veel mensen jouw cursus laten volgen.
  • Je kunt de cursus meerdere keren per jaar uploaden, maar je hoeft de cursus maar één keer op te nemen.
  • Het is interactief. Ik merk dat deelnemers tijdens de Instacursus meer betrokken zijn bij de opdrachten en ook op de tips reageren. Dit is bij een cursus op een platform minder het geval.
  • Deelnemers leren elkaar ook kennen. Je ziet namelijk in de volgerslijst wie er nog meer meedoen en bovendien reageren mensen ook op de posts.

Nadelen Instacursus

  • Mijn Instacursussen duren 1 week, daarna kunnen de deelnemers alles nog 1 maand lang bekijken. Mensen hebben daardoor minder vrijheid om zelf te kiezen wanneer ze de cursus willen volgen, want na 1 maand wordt alles van het Instagramaccount verwijderd voor de volgende ronde. Hierdoor hebben mensen minder vrijheid om te kiezen wanneer ze de cursus willen volgen.
  • De cursus neem je eenmalig op, maar het uploaden moet je iedere keer doen als je de Instacursus aanbiedt. Je plaatst immers dagelijks tips en opdrachten, dus dat moet je dan ook dagelijks handmatig doen. Meestal zit er ook een live moment in mijn Instacursussen, zodat deelnemers vragen kunnen stellen. Dit doe ik via een live video op Instagram Stories. Ook voor zo’n moment moet je natuurlijk tijd vrijmaken.
  • Je moet meerdere deelnemers aantrekken om lekker te verdienen aan jouw Instacursus. Een Instacursus voor honderden euro’s aanbieden is onmogelijk. Bij mijn cursussen deden gemiddeld 15 à 20 deelnemers per keer mee.
hoe-kan-ik-videobellen-jessica-met-telefoon-laptop

2. Online cursus opzetten via leerplatform Soofos

Ik zat er al een tijdje aan te denken om mijn cursussen online aan te bieden, maar ik had weinig zin om een eigen leerplatform op te zetten. Ik heb wel eens gekeken naar Udemy, maar ik wilde eigenlijk focussen op een Nederlandstalig publiek. Tijdens de corona lockdown leerde ik het leerplatform Soofos kennen. Op dit platform vind je honderden cursussen die door allerlei professionals worden aangeboden. Het aanbod is erg divers – en daarom erg leuk voor zowel zakelijke als persoonlijke cursussen. Je kunt bijvoorbeeld gitaar leren spelen, een basiscursus Spaans of Frans volgen, meer leren over astrologie, stap voor stap een WordPress website opzetten of aan de slag gaan met een eigen webshop.

Voordat je begint met een online cursus via Soofos

Bij Soofos krijg je allerlei handvatten om zelf aan de slag te gaan met een online cursus opzetten. Ze bieden diverse cursussen aan zodat jij de beste cursus online zet. Zo is er een gratis cursus Hoe maak ik een cursus?” en een cursus “Basiscursus Video’s Maken” die gratis beschikbaar is voor hun instructeurs. Zij hebben daar ook voordeel aan, want ze willen dat de cursussen op Soofos van goede kwaliteit zijn.

Daarnaast begeleiden ze de instructeurs. Van tevoren vroeg ik een telefonisch gesprek aan, zodat we samen konden brainstormen over de mogelijkheden voor mijn cursussen. Zij weten of er vraag naar / interesse in mijn cursussen is.

Tot slot is er een besloten Facebookgroep voor instructeurs waar mensen elkaar kunnen helpen en waar tips worden gedeeld. Je hebt dus niet het gevoel dat je er helemaal alleen voor staat als je start met een online cursus opzetten.

Voordelen online cursus met Soofos

  • Je krijgt begeleiding van Soofos en kunt altijd om hulp vragen. Zo heb je niet het gevoel alsof je het helemaal alleen hoeft te doen.
  • Er is geen eigen leeromgeving of technische kennis nodig om de cursus online te zetten. Als er achter de schermen iets fout gaat lossen de technische mensen van Soofos het op.
  • Je hebt geen (maandelijkse) vaste kosten aan Soofos. Je betaalt alleen een commissie aan Soofos als er deelnemers zijn. Hierdoor hoef je niet van tevoren geld te investeren en is het ook prima als jouw cursus een tijdje minder populair is.
  • Het is een eenmalige investering van tijd en energie, maar je kunt er jaren passieve inkomsten mee verdienen.
  • Je kunt jouw cursussen natuurlijk op jouw eigen kanalen en website promoten. Maar het fijne is dat jouw cursus ook deelnemers aantrekt door de marketing van Soofos. Zo bereik je mensen die anders misschien nooit van jouw cursus hadden gehoord!
  • Je kunt via Soofos een eigen affiliate programma voor jouw cursus opzetten. Wanneer bijvoorbeeld oud-deelnemers of bloggers jouw cursus aanraden krijgen zij een kleine commissie als er via hen nieuwe deelnemers meedoen.

Nadelen online cursus met Soofos

  • Bij Soofos is de voorwaarde dat de cursus hoofdzakelijk uit video bestaat. Het is wel mogelijk om teksten toe te voegen aan de cursus, maar de focus ligt op video/beeld. Je kunt dus géén geschreven cursussen plaatsen op Soofos.

Lees ook: digital nomad worden – de beste tips om reizen en werken te combineren

Jessica-met-laptop-gele-muur

3. Online cursus via een eigen platform

Wil je jouw online cursus op een eigen leerplatform aanbieden? Dan ben je van niets of niemand afhankelijk en kun je de cursus helemaal inrichten zoals jij dat wilt. Nadeel is wel dat je van tevoren veel research moet doen, misschien zelfs verschillende platformen en systemen uitproberen. Juist omdat je meer mogelijkheden hebt kan dit overweldigend zijn als je met jouw online cursus begint. Zelf heb ik geen ervaring met een eigen leerplatform voor mijn online cursussen, maar er zijn zeker mogelijkheden.

  • Maatos. Maatos is opgezet door de oprichters van Soofos, maar dan voor ondernemers die hun eigen cursuswebsite willen hebben. Jij hebt de cursusomgeving zelf in beheer en richt alles in naar jouw wensen. Het technische gedeelte is zo makkelijk mogelijk voor je ingericht en je kunt ergens op terugvallen, maar in principe is de website helemaal van jou. Dit betekent dat jij dus ook tijd en energie moet steken in de marketing, maar dat alle opbrengsten voor jou zijn. Je kunt bovendien ook certificaten uitreiken aan de cursisten.
  • Huddle. Huddle is een goede optie als je een online community of een lidmaatschap wilt opzetten. Deze e-learning software is opgezet door de Internet Marketing Unie (IMU). Fijn aan Huddle is dat cursisten het materiaal ook gemakkelijk via een app op de telefoon kunnen volgen. Je kunt Huddle 14 dagen gratis proberen. En in het boek De Online Marketing Tornado van IMU vind je heel wat tips over online communities opzetten.
  • Learndash. Dit is een WordPress plugin, waardoor je de cursus makkelijk op jouw bestaande WordPress website kunt integreren. Qua techniek moet je hier echt even voor gaan zitten, want er zijn redelijk wat mogelijkheden.
  • Teachable. Focus jij voornamelijk op internationale cursisten, buiten Nederland? Misschien is het dan fijner om een Engelstalig platform te gebruiken voor jouw online cursus(sen). Van andere ondernemers heb ik goede verhalen gehoord over Teachable.

Extra tips

  • Verkoop jouw cursus via een pre-order. Op die manier word jij extra gemotiveerd om aan de slag te gaan met jouw cursus. Zo weet je bovendien of er vraag is naar jouw cursus én of jouw tijdsinvestering de moeite waard is.
  • Als je de verschillende software en platformen gaat bestuderen is het belangrijk om te kijken naar de verschillende betaalmogelijkheden. In Nederland is iDeal bijvoorbeeld het populairste betaalmiddel.
digital-nomad-life

Lees ook: online geld verdienen #2 – geld verdienen met affiliate marketing

Dit zijn een paar manieren voor een online cursus opzetten. Online cursussen zijn een goede manier als je online geld wilt verdienen en locatie-onafhankelijk wilt werken. Een goede bron van inkomsten voor digital nomads dus! Heb jij een online cursus? Laat het hieronder weten!

Dit artikel is geschreven met behulp van Soofos. Daarnaast vind je een affiliate link in dit artikel. Meer informatie over samenwerkingen en affiliate links vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *