Hoe blijf je online en bereikbaar op reis? (voor reizigers en digital nomads)

Naar het buitenland gaan en toch online en bereikbaar blijven: het is voor veel mensen belangrijk. Niet alleen om het thuisfront jaloers te maken met foto’s van prachtige stranden en exotische steden. Wie op vakantie gaat gebruikt tegenwoordig allerlei apps om alles te regelen. Denk aan apps om accommodaties en vliegtickets te boeken, om de beste reisroute van A naar B te zoeken en om teksten in een vreemde taal te vertalen. En dan wordt de groep mensen die reizen en (online) werken combineert steeds groter; de digitale nomaden.

Voor steeds meer mensen is het dus belangrijk om online en bereikbaar te zijn als ze op reis gaan. Maar hoe zorg je ervoor dat je online en bereikbaar blijft in het buitenland? In deze blog deel ik mijn ervaringen en tips met je!

digital-nomad-vragen

Tips om online en bereikbaar te blijven op reis

1. Bekijk wat voor telefoonabonnement het beste bij jouw situatie past

Wanneer je het merendeel van het jaar in Nederland (of in ieder geval Europa) bent is het vaak voordelig om een abonnement af te sluiten. Binnen Europa kun je jouw telefoon namelijk gebruiken zoals je in Nederland zou doen. Ideaal als je bijvoorbeeld ongelimiteerd internetgebruik in jouw abonnement hebt. En als je veel belt (privé of voor werk) zijn er interessante bundels waarmee je goedkoop kunt bellen in Europa met KPN.

Zelf vind ik een Nederlandse prepaid simkaart prettig. Soms ben ik namelijk maanden niet in Nederland (/Europa) en heb ik er dus niets aan om voor een abonnement te betalen dat ik niet kan gebruiken. Wanneer ik wel in Nederland / Europa ben kan ik mijn beltegoed van de prepaid kaart gemakkelijk opwaarderen om belminuten en internetdata te kopen. Ik ben hierdoor nooit meer dan €20 euro per maand voor mijn Nederlandse sim kwijt. Buiten Europa koop ik vaak een lokale simkaart zodat ik gewoon kan blijven bellen en internet gebruiken. En als ik interviews telefonisch afneem of met Europese klanten moet bellen bel ik regelmatig via Skype. Als je naar vaste nummers belt moet je wel even het Skype-tegoed opwaarderen, maar het is een voordelige manier van bellen vanuit het buitenland.

Digital-nomad-Jessica-Italie

2. Vermijd extra telefoonkosten door enkele zaken te checken

Je wilt natuurlijk niet aan het einde van de maand voor onverwachte kosten opdraaien. Of binnen 1 dag al jouw databundel verbruiken. Het is daarom belangrijk dat je enkele zaken checkt om dit te vermijden.

Hoe voorkom je hoge telefoonkosten in het buitenland?

Op zee of in de lucht kunnen de kosten hoog oplopen. Ik ken horrorverhalen van mensen die duizenden euro’s moesten betalen omdat ze tijdens een cruise Netflix streamden zonder dat ze doorhadden dat dit buiten hun internetbundel gebeurde. Omdat dit via speciale satellieten gebeurt zijn de kosten extra hoog. Let hier dus goed op!

– Zorg ervoor dat applicaties alleen updaten via een WiFi-verbinding, niet via jouw databundel. Die is dan namelijk in no time op.

– Wil je er zeker van zijn dat je geen internet verbruikt? Zet dan de dataroaming van jouw telefoon uit. Als deze uit staat maakt de telefoon geen verbinding met het internet als er geen WiFi-verbinding mogelijk is.

– Tegenwoordig gebruik je jouw telefoonabonnement binnen Europa net zoals hoe je die in Nederland zou gebruiken. Er zijn echter een paar landen in Europa waar je jouw abonnement niet kunt gebruiken omdat ze niet bij de Europese Unie horen (Noorwegen, Zwitserland, Turkije).

3. Gebruik jouw telefoon als hotspot voor een tablet of laptop

Soms moet je op reis een belangrijk mailtje versturen of wil je graag iets op een tablet of computer checken. Is er geen WiFi in de buurt? Dan kun je jouw telefoon in een lokale hotspot veranderen. Deze instellingen staan meestal onder “Netwerken en internet” in de telefoon. Door vervolgens de tablet of computer met deze hotspot te verbinden kun je het internet van de telefoon gebruiken. Houd er wel rekening mee dat het dan ineens snel met jouw internetbundel kan gaan. Als je geen ongelimiteerde internetbundel hebt is het daarom verstandig om een limiet in te stellen. Mijn telefoon verbreekt bijvoorbeeld automatisch de verbinding als er 200 mb is verbruikt.

Lees ook: welke laptop mee op reis – tips voor reizigers en digital nomads

4. Gebruik een VPN-verbinding voor veilig internetgebruik

Met een VPN-verbinding zorg je ervoor dat jij veilig kunt internetten, zowel in Nederland als in het buitenland. Met name wanneer je gebruik maakt van openbare wifinetwerken is het verstandig om een VPN te gebruiken. Hierdoor is de kans kleiner dat jouw apparaat wordt gehackt en dat gegevens worden gestolen. Zelf gebruik ik ExpressVPN. Deze is prettig in gebruik, ik kan hem op meerdere apparaten gebruiken (telefoon en laptop) en bovendien kan ik Netflix over de hele wereld streamen (dit is niet bij alle VPN aanbieders het geval).

Lees ook: waarom een VPN op reis? 5 voordelen van een VPN-verbinding

5. Deel in e-mails en Whatsapp status wanneer je bereikbaar bent en/of waar je bent

Online contact verloopt tegenwoordig heel vaak via Whatsapp. Ben je in het buitenland? Dan is het handig om jouw status te veranderen zodat andere mensen weten waar je bent. Gebruik je Whatsapp ook voor werkdoelen? Dan kan het handig zijn om jouw beschikbaarheid te delen, zodat mensen weten dat je op bepaalde momenten niet bereikbaar bent. Hetzelfde geldt voor e-mails. Deel bijvoorbeeld in jouw handtekening op welke dagen je wel en niet bereikbaar bent, als dit vaste dagen zijn. Of stel een e-mail in die aangeeft dat jij op vakantie bent en tot een bepaalde datum niet bereikbaar bent.

Dit zijn een paar tips die ervoor zorgen dat jij online en bereikbaar op reis blijft, of je nou op vakantie bent of vanuit het buitenland werkt. Heb jij nog meer tips of handige trucjes om voordelig bereikbaar te blijven in het buitenland? Laat het mij en andere reizigers hieronder weten in een reactie!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een andere partij. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments