Kamperen op een onbewoond eiland: Pampus

Een onbewoond eiland in Nederland. Bestaat dat?

Jazeker.

Er zijn zelfs meer onbewoonde eilanden dan bewoonde eilanden in Nederland. Dat had je niet verwacht hè? Door de getijden (eb en vloed) komen zandbanken regelmatig boven water. Wanneer zo’n plek bij vloed nog steeds zichtbaar is kun je spreken over een eiland.

De meeste onbewoonde eilanden liggen in de Waddenzee. Maar een ander onbewoond eiland ligt in het IJmeer: onbewoond eiland Pampus. Dit forteiland ligt slechts enkele kilometers van Muiden vandaan. Vanaf de westkant van het eiland kun je zelfs de skyline van Amsterdam zien.

Lees ook: wat te doen in Amsterdam? Tips & mijn favoriete bezienswaardigheden

Pampus-forteiland-kamperen-aankomst
Pampus-forteiland-kamperen
Pampus-forteiland-kamperen
Pampus-forteiland-kamperen
Pampus-forteiland-kamperen-bloemen

Pampus: onderdeel van de bad ass verdedigingslinie van Amsterdam

Pampus is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Dit is een verdedigingslinie die bestaat uit tientallen dijken en forten. In tijden van oorlog moeten deze de Nederlandse hoofdstad beschermen. Wanneer Amsterdam aangevallen wordt kunnen de gebieden rondom de stad onder water worden gezet. Wij Nederlanders weten immers goed hoe we het water moeten beheersen. Zo kunnen we een gebied gemakkelijk droogleggen, maar ook zo weer onder water zetten.

Vanuit de forten kan er vervolgens aangevallen en verdedigd worden. Best een verrassende en bijzondere manier van verdedigen, toch? De Stelling van Amsterdam wordt daardoor ook wel ‘het geheim van Amsterdam’ genoemd.

Wist je dat de Stelling van Amsterdam samen met de Hollandse Waterlinie zelfs werelderfgoed van UNESCO is? De forten staan op het vasteland rondom Amsterdam. Onbewoond eiland Pampus is de uitzondering. Dit eiland ligt enkele kilometers voor de kust van Muiden.

Pampus-forteiland-kamperen-fort
Pampus-forteiland-kamperen-fort-bovenkant

Zelfvoorzienend eiland: optimale vorm van duurzaamheid

Pampus werd in 1895 voltooid als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Onbewoond eiland Pampus ontstond door een zandplaat uit te baggeren en droog te leggen. Het forteiland kreeg een zelfvoorzienend karakter. Als er immers oorlog uitbrak was de kans groot dat de toevoer van eten en spullen vanaf het vasteland zou stoppen. Het eiland heeft dus altijd een eigen water-, energie- en afvoersysteem gehad.

Maar Stichting Forteiland Pampus wil het eiland anno 2019 verbeteren. Onder andere door deze systemen te verduurzamen. Denk aan het opwekken van energie door natuurlijke bronnen zoals wind, water en zon. Batterijen uit elektrische auto’s worden momenteel op het eiland gebruikt om energie op te slaan. Er is een tuin waar groenten worden verbouwd, voor maaltijden in het restaurant. En dit zijn slechts enkele voorbeelden van de verduurzaming van het eiland.

Lees ook: 10x de leukste tips voor een dagje Haarlem

Pampus-forteiland-kamperen-zonnepanelen
Pampus-forteiland-kamperen-tuin
Pampus-forteiland-kamperen-vogels

Kamperen op onbewoond eiland Pampus in het IJmeer

Normaal gesproken is het NIET toegestaan voor mensen om te kamperen en te overnachten op Pampus. Een fortwachter is in het hoogseizoen op het eiland aanwezig om toe te zien of er geen mensen op het eiland achterblijven (of dat er privéboten aanmeren). Er zijn meerdere fortwachters, die elkaar steeds na een paar dagen afwisselen.

Pampus-forteiland-kamperen-verboden-overnachten
Pampus-forteiland-kamperen-zonsondergang
Pampus-forteiland-kamperen
Pampus-forteiland-kamperen-zonsondergang
Pampus-forteiland-kamperen-tent

Maar deze zomer (2019) organiseren Stichting Forteiland Pampus en Campspace enkele kampeernachten en mogen mensen WEL overnachten op het onbewoond eiland Pampus. Met de opbrengst van deze evenementen willen ze het eiland helpen met verduurzamen. Wanneer jij dus gaat kamperen op Pampus help je ook mee aan een duurzame toekomst voor het eiland! Bekijk wanneer je nog kunt gaan kamperen op Pampus.

En via deze link krijg jij €10 euro Campspace tegoed, helemaal gratis!

PS. Neem genoeg drinken en een ontbijt mee als je gaat kamperen op Pampus. Er is een restaurant op Pampus aanwezig, maar deze gaat pas om 10.30 uur ’s ochtends open. Ook als je ’s avonds nog iets wilt drinken of snacken zul je dit zelf mee moeten nemen. Bij de kampeernachten is een barbecue inbegrepen, dus je hoeft geen avondeten mee te nemen.

Lees ook: 8 kampeertips die ik graag veel eerder had geweten

Pampus-forteiland-kamperen-bij-fort
Pampus-forteiland-kamperen-tent
Pampus-forteiland-kamperen-tent-uitzicht
Pampus-forteiland-kamperen-tent
Pampus-forteiland-kamperen-eten
Pampus-forteiland-kamperen-kampvuur

Wat kun je doen als je Forteiland Pampus bezoekt?

Je kunt Forteiland Pampus bezoeken van april tot en met oktober. Wat is er te doen op Pampus? Ik deel een paar tips met je:

1. Het fort op Pampus verkennen

Het onbewoond eiland Pampus is 200 bij 160 meter breed. Binnen een paar minuten heb je jouw rondje wandelen al voltooid. De grootste – en eigenlijk enige – bezienswaardigheid op het eiland is het fort. Wanneer je door het fort loopt voelt het helemaal niet alsof je op zo’n klein eiland bent. Het is gigantisch. Ik raakte er zelfs verdwaald. Zonder de bordjes voor de uitgangen had ik misschien nooit meer daglicht gezien. Just kidding.

Maar er is genoeg te zien in het fort. Je leert alles over Pampus en het forteiland door middel van een interactie, multimediale rondleiding. Het leuke is dat je het fort verkent en meer over de geschiedenis leert, maar niet per se met een gids hoef te gaan. Wist je bijvoorbeeld dat het eiland na de oorlogen werd overgenomen door feestende studenten – en dat je nog steeds graffiti van die tijd kunt vinden? Of waarom we het gezegd ‘voor Pampus liggen’ gebruiken als iemand iets te veel heeft gefeest en gedronken? Leuk om op zo’n interactieve manier meer te weten te komen over Pampus!

Tip voor een bezoek met kinderen: er zijn verschillende spellen te spelen in het fort en er zijn speurtochten uitgezet.

Pampus-forteiland-kamperen
Pampus-forteiland-kamperen-fort
Pampus-forteiland-kamperen-fort
Pampus-forteiland-kamperen-fort-nacht
Pampus-forteiland-kamperen-communicatiesysteem
Pampus-forteiland-kamperen-toiletten

2. Een virtuele luchtballonvaart

Ik vertelde al dat de uitleg op een interactieve manier wordt gegeven in het fort. Zo ook over de Stelling van Amsterdam. Eerlijk gezegd kende ik het begrip nog wel uit mijn geschiedenislessen, maar ik had weinig informatie daadwerkelijk onthouden. In het fort kun je mee met een virtuele luchtballonvaart. De tocht laat je niet alleen Amsterdam van bovenaf zien, maar leert je ook alles over de verdedigingslinie: de Stelling van Amsterdam. Het voelde zo echt dat ik zelfs een beetje misselijk werd (ik word héél snel reisziek). Heel leuk gemaakt!

3. Zwaluwen tellen

In het fort vind je tientallen nesten van zwaluwen. Hierdoor kom je ze overal in en rondom het fort tegen. Het ziet er onwijs schattig uit (kijk maar in de video hieronder). Wanneer ze vliegen is het lastig om ze op de foto te krijgen. Maar het ziet er zeker leuk uit hoe ze rondvliegen op Pampus.

Pampus-forteiland-kamperen-zwaluw
Pampus-forteiland-kamperen-water

4. Kasteel Muiderslot in Muiden bezoeken

De meeste mensen vertrekken vanuit Muiden naar Forteiland Pampus. Tijdens de vaartocht zie je al een indrukwekkend gebouw aan je linkerzijde: het Muiderslot. Het is een van de best bewaarde kastelen in Nederland. En ook de tuin is een bezoek waard, zeker als deze in bloei staat. Je kunt de tickets voor het kasteel zowel online als ter plekke kopen. Een ticket voor volwassenen is €15,50 euro. Een audiotour is bij de prijs inbegrepen.

Pampus-forteiland-kamperen-muiderslot-kasteel
Pampus-forteiland-kamperen-muiderslot
Pampus-forteiland-kamperen-muiderslot-vanaf-boot

Hoe kom je op Forteiland Pampus?

Er vertrekken boten vanaf IJburg (Amsterdam), Almere en Muiden naar Forteiland Pampus. Zelf nam ik de boot vanaf de Herengracht in Muiden. Dit is de meest gebruikelijke manier om naar Pampus te gaan. De vaartocht van Muiden naar Pampus duurt 20 minuten. Daarnaast zijn er steigers voor mensen die met een eigen boot willen aanmeren. Dit kan echter alleen overdag: ’s avonds zijn er geen bezoekers op het eiland toegestaan. Je kunt de tickets zowel aan boord als online kopen (online krijg je korting). Kijk op de website voor de tijden en de huidige prijzen.

Er zijn verschillende parkeerplaatsen in Muiden. Als je met de auto komt kun je deze het beste parkeren op P2. Op Google Maps staat deze aangegeven als P Muiden aan de Lange Muiderweg. Dit is een gratis parkeerplaats, maar wel met camerabewaking. Vanaf hier is het zo’n 10 minuten lopen naar Herengracht 33, vanwaar de boot naar Pampus vertrekt.

Lees ook: Zaanse Schans bezoeken – alles wat je moet weten voor jouw bezoek

Pampus-forteiland-kamperen-boot
Pampus-forteiland-kamperen-eiland

Travel video: kamperen op Forteiland Pampus

Overnachten op onbewoond eiland Pampus was een toffe ervaring! En ik ben wel benieuwd: heb jij wel eens op een onbewoond eiland geslapen? Waar was het? En hoe was het?

Disclaimer: ik kampeerde op het eiland als fotograaf voor Stichting Forteiland Pampus en Campspace.

Reacties via Facebook account

comments