9 onbekende bezienswaardigheden in Berlijn

Berlijn is een geweldige stad en in deze blog vind je alle tips voor jouw citytrip naar Berlijn. Maar ben je inmiddels al vaker in de Duitse hoofdstad geweest? Dan wil je misschien ook de bijzondere en onbekende bezienswaardigheden in Berlijn ontdekken. In deze blog deel ik een paar van mijn favoriete plekken met je!

Bijzondere en onbekende bezienswaardigheden in Berlijn

1. Nostalgie bij Computerspiele Museum

Alle nerds opgelet! Als je in Berlijn bent en een fan bent van computerspelletjes moet je zeker het Computerspiele Museum bezoeken. Niet alleen leer je hier alles over de geschiedenis en ontwikkeling van computerspellen, je vindt hier ook oude arcadegames. Het museum is te vinden aan de Karl-Marx-Allee en de entree voor volwassenen is €9 euro.

Lees ook: Berlijn voor digital nomads – fijne koffiezaken en werkplekken

Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland

2. Bijzonder museum: Museum Blindenwerkstatt Otto Weidt

Museum Blindenwerkstatt Otto Weidt is een van de bijzondere, maar onbekende bezienswaardigheden in Berlijn. Dit museum vind je bij Haus Schwarzenberg. Ik dacht eigenlijk dat het een museum was met kunstwerken van blinde kunstenaars. Niets is waar. Het museum vertelt het verhaal van Otto Weidt, een man met een werkplaats waar hij blinde en dove mensen hielp aan werk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft hij veel joden aangenomen en geholpen met onderduiken. In het museum is zelfs een originele schuilkamer te zien. Zeker een aanrader, want het is super interessant, het museum is vrij compact en een bezoek is bovendien gratis.

Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland

3. Gave tours in bunkers en metro’s bij Berliner Unterwelten

Er worden heel wat tours in Berlijn aangeboden die over de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog gaan. Maar als je slechts één tour in Berlijn wilt doen moet je absoluut naar Berliner Unterwelten. Deze organisatie biedt meerdere tours aan. Wat ik extra tof vind is dat zij zich inzetten in het behoud van de gebouwen die je bezoekt. Bovendien maken zij zich sterk om historische plekken zoals deze tot monumenten te realiseren, zodat ze beter behouden kunnen blijven. Het geld dat je uitgeeft aan de tour is dus ook voor het behoud van deze plekken.

Verschillende tours bij Berliner Unterwelten

Ticketprijzen voor de tours variëren van €12-15 euro voor volwassenen. Zelf ging ik mee met Tour 1, Dark Worlds. Tijdens deze tour van 90 minuten bezoek je een voormalige bunker onder de metrohalte Gesundbrunnen. Ik dacht dat ik tijdens mijn geschiedenislessen veel over de oorlogen had geleerd, maar toch hoorde ik veel nieuwe informatie tijdens de tour. Tijdens je bezoek hoor je regelmatig het gedonder van de metro. “Maar zo heeft het in de oorlog geklonken als er bommenwerpers over Berlijn bloven”, vertelt onze gids. Iemand die ooit zijn tour volgde en de Tweede Wereldoorlog had meegemaakt vertelde hem dat eens.

Onze gids is een geweldige verhalenverteller en vertelt alles zó gedetailleerd dat je fantasie direct begint te werken. Daarnaast is het interessant om hier rond te lopen. Bijvoorbeeld om de lichtgevende muren te zien, maar ook gevonden voorwerpen en oude propaganda. Jammer genoeg mag je binnen niet filmen of fotograferen, maar kijk even op de website van Berliner Unterwelten voor een impressie en welke tours er allemaal zijn. O ja, de meeste tours zijn in het Engels maar je kunt een paar tours ook in het Nederlands doen!

Onbekende-bezienswaardigheden-Berlijn-Berliner-Unterwelten-tours

4. Beklim een voormalige bunker bij Flakturm

Tegenover het kantoor van Berliner Unterwelten vind je een voormalige bunker. Steek de straat over en volg de bordjes “Bunkeranlage Humboldthain (Flakturm)”. Wanneer je de trappen naar boven volgt kom je uiteindelijk op het dak van deze bunker. Hier besef je hoe immens groot deze bunker in de Tweede Wereldoorlog geweest moet zijn. Vandaag de dag staat er namelijk nog maar een klein gedeelte van de bunker overeind.

Na de Tweede Wereldoorlog werden de meeste bunkers vernietigd. Dit zodat Duitsland niet gemakkelijk nóg een oorlog kon starten. Maar sommige bunkers waren zó sterk dat ze niet vernietigd konden worden. Andere bunkers konden niet helemaal worden verwoest omdat er metrolijnen in de buurt lagen. Door bijvoorbeeld de Flakturm helemaal te verwoesten zou deze instorten op de U-bahn die er al lag.

Onbekende-bezienswaardigheden-Berlijn-uitzicht-Flakturm

5. Siegessäule beklimmen voor mooi uitzicht over het park

In het centrum van Berlijn vind je een gigantisch stadspark: Tiergarten. Het is een heerlijke plek om de drukte van de stad te ontvluchten en een wandeling te maken. Te midden van dit park staat de Siegessäule, oftewel de overwinningszuil. De zuil zelf is bekend, maar behoort ook tot de onbekende bezienswaardigheden. Niet iedereen weet namelijk dat je deze toren kunt beklimmen voor een mooi uitzicht!

Dit monument herdenkt niet 1 overwinning, maar zelfs 3. In eerste instantie werd de zuil gebouwd om de overwinning op de Denen te vieren in 1864. Maar tijdens de bouw behaalde het Pruisische Rijk meer overwinningen, tegen Frankrijk en tegen Oostenrijk. Hierdoor werd er een bronzen beeld bovenop de overwinningszuil geplaatst.

Voor €3 euro kun je omhoog klimmen in de Siegessäule. En het uitzicht vanaf de top is behoorlijk tof. Vanaf hier zie je pas hoe groot het stadspark is. In de verte kun je diverse bezienswaardigheden zoals de Fernsehturm en de Brandenburger Tor spotten. Op de benedenverdieping vind je een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van Duitsland en monumenten in Berlijn (en de rest van de wereld).

Onbekende-bezienswaardigheden-Berlijn-Siegessäule
Onbekende-bezienswaardigheden-Berlijn-Siegessäule
Onbekende-bezienswaardigheden-Berlijn-Siegessäule-uitzicht
Onbekende-bezienswaardigheden-Berlijn-Siegessäule
Onbekende-bezienswaardigheden-Berlijn-Siegessäule

6. Vlooienmarkten in Berlijn op zondag

Berlijn staat ook bekend om de vele vlooienmarkten die hier iedere zondag worden gehouden. In iedere wijk is er wel een markt te vinden, de ene nog groter en leuker dan de andere. De grootste en meest bekende markten zijn te vinden in het Mauerpark, Arkona Platz en het Boxhagener Platz. Een van mijn favorieten is de RAW-Gelände Flohmarkt.

De markt staat op een voormalig rangeerterrein en heeft een industrieel sfeertje. Je vindt hier ook veel street art. Het is niet groot, niet te druk maar wel erg gezellig. Neem wel contant geld mee, want niet bij ieder kraampje kun je met een kaart betalen. Er staan ook een paar ATM’s op het terrein, mocht je ter plekke nog geld willen pinnen. Marjolein van Berlijn Blog woont al jaren in Berlijn. In deze uitgebreide blog heeft zij haar favoriete markten op een rijtje gezet.

Lees ook: hippe hotspots in Berlijn – waar kun je lekker eten & drinken?

Onbekende-bezienswaardigheden-Berlijn-RAW-Flohmarkt
Onbekende-bezienswaardigheden-Berlijn-RAW-Flohmarkt
Onbekende-bezienswaardigheden-Berlijn-RAW-Flohmarkt-streetart
Onbekende-bezienswaardigheden-Berlijn-RAW-Flohmarkt

7. Gratis kunst- en fotogalerijen in West-Berlijn

Onbekende bezienswaardigheden in Berlijn hoeven niet altijd geld te kosten. In het westen van Berlijn, niet ver van de winkelstraat Kurfürstendamm, vind je veel galerijen. Zowel kunstgalerijen als fotogalerijen zijn hier te vinden. Deze zijn bijna altijd gratis te bezoeken, maar soms voelt dit een beetje ongemakkelijk. Je gaat hoogstwaarschijnlijk geen schilderij van €2000 euro aanschaffen als je naar binnen loopt om het te bewonderen. Maar daardoor loop je ook met een schuldgevoel weer naar buiten.

Bij CAMERA WORK Photogallery is dit gelukkig niet zo. Het is weliswaar een fotogalerij, maar het voelt eerder als een klein museum. Je betaalt geen entree en de tentoonstellingen veranderen regelmatig. Tijdens mijn bezoek zag ik bijvoorbeeld een toffe serie over dirigenten en muzikanten. Bekijk op de website van CAMERA WORK Photogallery even wat je kunt verwachten tijdens jouw bezoek.

Onbekende-bezienswaardigheden-Berlijn-Camerawork-Photogallery

8. Vintage selfie bij de fotohokjes van Berlijn

In Berlijn zijn verrassend veel fotohokjes te vinden. Vroeger vond ik het geweldig om met vriendinnen in zo’n hokje te kruipen en maffe foto’s te maken. Maar waarom zou dat eigenlijk nu niet meer kunnen? Er staat er een bij het Fotografiemuseum C/O Berlin, maar je vindt ze eigenlijk door de hele stad. En anders vraag je even aan een local naar een “photoautomat” in de buurt. Je betaalt €2 euro voor 4 foto’s.

Berlijn-Duitsland

9. Zonsondergang bewonderen op Tempelhofer Field

Een van de beste plekken om de zonsondergang te zien in Berlijn is Tempelhofer Field. Tempelhof is een voormalig vliegveld in het zuiden van Berlijn. Vliegtuigen landen hier al jaren niet meer, maar Tempelhofer Field is nu een geliefde plek bij locals om te genieten van de (avond-) zon. Je kunt over de landingsbaan fietsen of lopen van oost naar west: zo’n 2,5 kilometer. Maar je kunt ook gewoon met een picknick neerploffen in het gras. Sommige mensen nemen zelfs barbecues mee, heel leuk!

Op Avonturen Sparen vind je trouwens een leuke blog over fietsen door Berlijn met kinderen, check it out!

Er zijn verschillende ingangen voor Tempelhofer Field. Een bij de U-bahn halte Tempelhof in de zuidwestelijke hoek en een bij Boddinstrasse in de noordoostelijke hoek. Bij de entree kun je een biertje kopen; deze mag je gewoon mee het terrein op nemen. Entree voor Tempelhofer Field is gratis, maar het park gaat ’s avonds wel dicht (waarschijnlijk om wildkampeerders tegen te gaan).

Onbekende-bezienswaardigheden-Berlijn-Tempelhofer-Field-hoofdgebouw
Onbekende-bezienswaardigheden-Berlijn-Tempelhofer-Field-zonsondergang
Onbekende-bezienswaardigheden-Berlijn-Tempelhofer-Field-park
Onbekende-bezienswaardigheden-Berlijn-Tempelhofer-Field-zonsondergang

Reisvideo: onbekende bezienswaardigheden in Berlijn

Lees ook: mooiste bezienswaardigheden in Potsdam, leuke dagtrip vanuit Berlijn

Dit waren mijn tips voor onbekende bezienswaardigheden in Berlijn waar je (nog) niet zo veel toeristen tegenkomt. Heb jij nog meer tips die je wilt delen met mij en andere reizigers? Deel het hieronder in de reacties!

Reacties via Facebook account

comments