Potsdam-Duitsland-Park-Babelsberg-toren-zonsondergang

Omgeving Berlijn: leuke dagtrips die je vanuit Berlijn kunt maken

Er is hartstikke veel te zien en te doen in de Duitse hoofdstad Berlijn, maar misschien wil je ook wat van de omgeving van Berlijn ontdekken. In deze blog deel ik de leukste dagtrips die je vanuit Berlijn kunt maken. Denk aan een wandeling door prachtige bossen, het UNESCO-werelderfgoed in Potsdam bewonderen en een bezoek aan een voormalig concentratiekamp.

Lees ook: onbekende bezienswaardigheden in Berlijn

Welke plekken in de omgeving van Berlijn kun je bezoeken?

1. Sachsenhausen concentratiekamp

Berlijn was een belangrijke stad tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de omgeving van Berlijn vind je zelfs een voormalig concentratiekamp. Het concentratiekamp Sachsenhausen ligt slechts 35 kilometer ten noorden van Berlijn vandaan. Er is veel te zien en er zijn wat informatiebordjes aanwezig, maar ik zou je aanraden om een audio guide mee te nemen om nog beter te begrijpen wat hier allemaal is gebeurd. Je kunt Sachsenhausen gratis bezoeken, de audio guide is wel betaald.

Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland

2. UNESCO werelderfgoed in Potsdam

Potsdam is een prachtige stad en ligt niet ver van Berlijn vandaan: zo’n 30 kilometer. Hierdoor is het een ideale dagtrip in de omgeving van Berlijn. Potsdam staat bekend om de vele parken, tuinen en paleizen. Niet voor niets staat de stad zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Bovendien is de stad omringd door verschillende meren, waardoor je hier in de zomer prima kunt afkoelen. Vanaf Berlijn kun je de trein en de S-bahn naar Potsdam nemen. De reis met de S-bahn duurt ongeveer 40 minuten en kost €3,40 enkele rit.

Tip: vergeet niet om de Holländische Viertel in Potsdam te bezoeken. Deze wijk staat vol met typerende Nederlandse woningen: puntige gevels en gemaakt van roodbruine bakstenen.

Lees ook: mooiste bezienswaardigheden in Potsdam, leuke dagtrip vanuit Berlijn

Potsdam-Duitsland-Sanssouci
Potsdam-Duitsland-Hollandisches-Viertel
Potsdam-Duitsland-Park-Babelsberg-toren-Jessica
Potsdam-Duitsland-Nieuw-Paleis
Potsdam-Duitsland-Park-Babelsberg-zonsondergang

3. Mooie stad met een interessante geschiedenis: Dresden

Zo’n 200 kilometer ten zuiden van Berlijn ligt de prachtige stad Dresden. Niet helemaal in de omgeving van Berlijn, maar voor Berlijners een prima bestemming voor een weekend weg. In Dresden is veel te zien, maar omdat alles dicht bij elkaar ligt ben je binnen 1 dag wel klaar. Je kunt er ook nog een dagje wandelen aan plakken, bijvoorbeeld naar de mooie Bastei brug. Dresden is hartstikke leuk voor een dagtrip of een weekendje weg vanuit Berlijn!

Lees ook: wat te doen in Dresden en omgeving? De leukste tips!

Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei

3. Lekker wandelen en de Bastei in het Saksisch Zwitserland

Blijf je wat langer in Dresden? Dan kun je er ook een dagje natuur inplannen in Saksisch Zwitserland, oftewel Sächsische Schweiz. Dit mooie natuurgebied ligt op de grens tussen Duitsland en Tsjechië. Kenmerkend zijn de grote rotsen die tussen de groene natuur opduiken. Het is een heerlijke plek om te wandelen. Een van de bekendste bezienswaardigheden in dit gebied is de Bastei brug. Een mooie route voor een dagje wandelen is van Stadt Wehlen via de Bastei naar Rathen, om vervolgens de rivier over te steken en vanaf daar terug te wandelen naar Stadt Wehlen. Een andere leuke plek om te bezoeken in Saksisch Zwitserland is Vesting Königstein.

Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei

5. Kasteel Schwerin in Schwerin

In Duitsland vind je onwijs veel kastelen. Een van mijn favorieten vind je in Schwerin. Waarschijnlijk heb je nog nooit van dit dorpje gehoord. Ik tot mijn bezoek ook niet. Schwerin ligt zo’n 200 kilometer ten noordwesten van Berlijn. Je kunt het bezoeken als je van Berlijn naar Hamburg rijdt, maar je kunt er ook een dagtrip vanuit Berlijn van maken. Helemaal in de omgeving van Berlijn ligt het niet, maar het is mogelijk om het kasteel in één dag te bezoeken.

Het Kasteel van Schwerin heeft een prachtige ligging aan het water. Je kunt het kasteel bezoeken, al is een wandeling door het dorp ook de moeite waard.

Lees ook: Pretty Picture Time – het Kasteel van Schwerin

Kasteel-Schwerin-Duitsland
Kasteel-Schwerin-Duitsland

Dit waren mijn tips voor dagtrips die je in de omgeving van Berlijn kunt ondernemen. Heb jij nog meer tips? Ik ben benieuwd! Deel jouw tips met mij en andere reizigers via de reacties hieronder.

Reacties via Facebook account

comments

2 gedachten over “Omgeving Berlijn: leuke dagtrips die je vanuit Berlijn kunt maken”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *