Ode aan Spanje

Ik werd verliefd op de gevarieerde landschappen en de oprechte dankbaarheid van de Colombianen. Indonesië – het land waar ik voor het eerst alleen naartoe vertrok – zal altijd een speciale plek in mijn hart hebben. Mijn nieuwsgierige gevoelens voor Jamaica, de bad boy van de Cariben, veranderden in ware liefde. En zo hebben nog veel meer landen mijn hart veroverd. Maar er is bijna geen enkel land waar ik me zo thuis voel als in Spanje. Deze keer daarom een ode aan dit heerlijke land.

Lees ook: de 15 mooiste plekken van Spanje

Spanje, mijn tweede thuis

Inmiddels ben ik de tel kwijtgeraakt; de keren dat ik voet op Spaanse bodem zette. De aantal soorten tapas die ik heb geproefd. De vele fijne stranden waar ik mocht zonnebaden. De uren dat ik mijn Spaans probeerde te verbeteren door de gesprekken op straat en in koffiebarretjes. De keren dat ik me heb verbaasd dat er een plek zo dicht bij huis zó mooi en divers is.

San Sebastián, wat was jij een verrassing.

Ik trotseerde de golven op mijn surfplank, genoot van het adembenemende uitzicht vanaf Monte Urgull en at de hele dag door heerlijke ijsjes en pintxos. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de prachtige omgeving en de geweldige vuurwerkshow tijdens de Semana Grande – met misschien wel het mooiste vuurwerk dat ik ooit heb gezien. Wat heb ik genoten van deze parel aan de noordelijke kust.

ode-aan-spanje
ode-aan-spanje
ode-aan-spanje

En ook jij stelde me niet teleur, Valencia.

Want als er een stad over schoonheid mag spreken ben jij het wel. De speelse rococo. De romantische barokstijl. De haast futuristsische architectuur van Ciudad de las Artes y de las Ciencias. Alles vloeit naadloos in elkaar over. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de perfecte ligging aan het strand. Of de relaxte sfeer die ervoor zorgt niemand de betekenis van stress of haast lijkt te kennen.

Lees ook: wat te doen in Valencia? Mijn favoriete tips!

ode-aan-spanje
ode-aan-spanje
ode-aan-spanje
ode-aan-spanje

Barcelona, sorry dat we elkaar pas na een tijdje écht hebben leren kennen.

Ik was bij onze eerste ontmoeting niet zo gecharmeerd van je. Of beter gezegd: ontmoetingen. Maar je bleef moeite doen en bij onze laatste kennismaking heb je me toch overtuigd dat je de moeite waard bent. Met de heerlijke uitzichten vanaf Tibidabo. De prachtige werken van Antoni Gaudí. Het rondstruinen door het historische Borne, waar je na iedere straathoek weer talrijke leuke restaurants tegenkomt. Het uitwaaien aan de kilometerslange stranden.

En er zijn bovendien nog veel meer interessante plekken te bezoeken aan de kustlijn van Catalonië. Ik zal nooit genoeg krijgen van de wandelingen door de bergen van Montserrat. Steden als Lloret de Mar hebben naast de vele feesten ook nog meer te bieden, maar je moet juist even de tijd nemen om op ontdekkingstocht gaan. En de stad Girona bewijst maar weer dat ook kleine plekken groots kunnen zijn. Misschien zelfs memorabel kunnen zijn.

ode-aan-spanje
ode-aan-spanje
ode-aan-spanje
ode-aan-spanje

En dan heb je nog Andalusië, de zonnige zuidelijke parel van Spanje.

We hebben al een keer kennisgemaakt, maar ik wil meer zien. Meer proeven. Meer ontdekken. Ik weet zeker dat het liefde op het gezicht is in steden als Sevilla, Cordoba en Murcia. Steden met niet alleen Spaanse, maar ook Noord-Afrikaanse invloeden. Ik wil nog vaker de warme zonnestralen op mijn huid voelen, de zilte smaak van de zee op mijn lippen proeven en van de temperamentvolle flamenco dansen genieten. Ik weet zeker dat deze regio mij niet teleur kan stellen.

Lees ook: wat te doen in Sevilla? Mijn favoriete bezienswaardigheden

ode-aan-spanje

Maar geen enkele stad ter wereld heeft mijn hart zo veroverd zoals jij, Madrid.

Mijn grote liefde. De Spaanse hoofdstad is precies zoals een stad zou moeten zijn: mooi en weelderig, met een rauw randje. Street art spotten in Lavapiés, relaxen in stadspark Retiro, genieten van de pop art in de kathedraal van Madrid en de schaduw opzoeken in het Koninklijk Paleis. Beroemde kunst bewonderen in Museo del Prado, rondstruinen op de grootste vlooienmarkt van Europa in La Latina, het straatentertainment bekijken op Puerta del Sol en genieten van een cocktail bij een van de rooftop bars. Tot in de late uurtjes dansen en je ogen uitkijken in de regenboogwijk Chueca. En dag en nacht kun je terecht bij San Ginés voor de beste churros met chocoladesaus ter wereld. En dan ben ik pas net begonnen…

Lees ook: wat te doen in Madrid? Mijn favoriete bezienswaardigheden

ode-aan-spanje
ode-aan-spanje
ode-aan-spanje
ode-aan-spanje

Spanje met De Jong Intra Vakanties

Zoals jullie misschien inmiddels wel hebben gemerkt ben ik een groot fan van Spanje. Er gaat geen jaar voorbij dat ik niet in Spanje te vinden ben. De Jong Intra Vakanties heeft al jaren ervaring met reizen in alle soorten en maten, waaronder vakanties naar Spanje. Wat ik persoonlijk een fijn aspect vind van De Jong Intra is de flexibiliteit. Je kunt namelijk zelf de duur en dus ook de dagen van jouw vertrek- en terugkomst uitkiezen; iets dat niet altijd mogelijk is bij reisorganisaties. Je kunt dus een samengesteld pakket boeken bij De Jong Intra Vakanties, maar er zijn ook reizen op maat mogelijk.

Zijn er meer liefhebbers van Spanje in de zaal? Laat vooral van je horen én deel jouw favoriete plek hieronder in een reactie! Er zijn namelijk nooit genoeg plekken om te bezoeken in dit prachtige land.

 

Dit artikel is geschreven is samenwerking met De Jong Intra Vakanties. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments