Een ode aan de hangmat

Mensen die mij al wat langer kennen weten dat ik het liefst in een hangmat slaap. Niet voor niets nam ik vanuit Suriname een felgekleurde hangmat mee om tijdens de Nederlandse zomers in te chillen. De hangmat verdient wat mij betreft daarom wel een kleine ode.

reishangmat

Avontuurlijk

Overnachten in een hangmat heeft iets avontuurlijks. Misschien is het soms iets té avontuurlijk. De allereerste keer dat ik in een hangmat sliep was in Suriname. Samen met een Nederlandse vriendin en een Surinaamse vriend verbleven we een weekend in de jungle. Nadat we de hangmatten hadden opgehangen luisterden we naar het getjirp van de krekels en genoten we van de vuurvliegjes die zich al dansend tussen de bomen door bewogen.

Net voordat we gingen slapen vertelde het meisje over haar laatste ervaring met hangmatten en jungles. Midden in de nacht was ze namelijk wakker geworden en kroop er een vogelspin over het touw richting haar hangmat! Het verbaasde me dat ze eigenlijk dat weekend nog met ons naar de jungle wilde. Ik voel nu weer kippenvel over mijn hele lichaam als ik eraan denk. Wat nou als ik die nacht wakker was geworden en er een vogelspin op mijn gezicht lag te slapen….?

reishangmat

Gemakkelijk & flexibel

Gelukkig gebeurde er die nacht niks vreemd en daardoor kreeg ik de smaak van het slapen in hangmatten goed te pakken. Want over het algemeen is overnachten in de jungle met een hangmat een onwijs leuke ervaring. Bovendien is het ook gewoon erg gemakkelijk. Toen ik in Medellín in Colombia een paar gezellige Nieuw-Zeelanders tegenkwam besloot ik om nog een paar dagen langer in de stad te blijven. Ik kon echter voor de laatste nacht geen bed meer boeken, omdat alles was volgeboekt.

Gelukkig zei het personeel dat ik best een nachtje in de hangmat op de bovenverdieping mocht overnachten. Gratis! Ze hadden weliswaar geen extra bedden meer, maar een hangmat past altijd. Op reis ben ik bovendien meerdere mensen tegengekomen die hun eigen hangmat meenamen, waardoor ze veel flexibeler waren. Als de bedden al waren volgeboekt mochten ze hun hangmat ergens tussen twee palen of twee bomen ophangen. Ideaal!

De reishangmat van Amazonas

En zo kan ik nog veel meer anekdotes vertellen over hoe fijn ik een hangmat vind. Nadat ik ook nog eens op reis alle fijne ervaringen van andere reizigers hoorde wilde ik ook een reishangmat aanschaffen. In outdoor winkels zoals Bever kon ik helaas maar weinig vinden. Online was er meer aanbod, maar dan vond ik het weer jammer dat ik de hangmat niet eerst kon zien, kon voelen. De vraag van Hangmatwereld of ik een van hun hangmatten wilde testen kwam daarom als een cadeautje. Letterlijk, want ik ontving de mail op mijn verjaardag! Ik testte de Amazonas Moskito reishangmat een middag in het bos uit en deel mijn ervaringen graag met jullie.

reishangmatreishangmat

Voordelen van de Amazonas Moskito reishangmat

1. Deze reishangmat is licht van gewicht, namelijk zo’n 450 gram. Bovendien neemt de reishangmat niet veel ruimte in beslag in een backpack of koffer. Lekker licht en compact dus.

reishangmatreishangmat

2. De hoes zit aan de reishangmat vast. Zo kun je die in ieder geval niet verliezen! Ik ben bovendien altijd een beetje huiverig voor dingen die PRECIES in een hoes passen. Leuk dat het ruimte bespaart, maar vaak ben je een half uur aan het puzzelen om alles daadwerkelijk in de hoes te krijgen. Daar heb je bij dit exemplaar gelukkig geen last van. Ik kan niet alleen de hangmat er gemakkelijk in stoppen, maar ook het touw om alles op te hangen past er gemakkelijk bij.

reishangmatreishangmat

3. Het is niet moeilijk en het duurt niet lang om de hangmat op te hangen. Zo kun je deze niet alleen gebruiken om in te slapen, maar bijvoorbeeld ook om in te chillen als je naar het strand gaat. Een zacht briesje, voetjes in het zand, een cocktail erbij, schommelend in de hangmat… Zie je het al voor je?

4. Een van de grote voordelen van deze hangmat ten opzichte van andere reishangmatten vind ik de klamboe. De klamboe wordt omhoog gehouden door een extra koord dat erbij zit. Er zijn twee ritsen waarmee je de hangmat kunt ‘openen’. Wil je de klamboe een keer niet gebruiken? Dan slaap je gewoon op de andere kant van de reishangmat!

reishangmatreishangmatreishangmat

5. Aan iedere zijde van de klamboe vind je een bewaarvakje. Hier kun je bijvoorbeeld lenzendoosjes, pasjes of iets anders van klein formaat in bewaren.

reishangmat

6. Er bestaan twee varianten van de reishangmat: op de foto’s zie je de Amazonas Moskito reishangmat, maar bij Hangmatwereld kun je ook nog een hangmat met een geïmpregneerde klamboe kopen. Dit houdt de muggen nog beter op afstand. Héél budgetvriendelijk is een reishangmat niet, maar voor de kwaliteit en de functies van deze reisgadget vind ik het zeker de investering waard. Ik ben bovendien maar weinig reishangmatten tegengekomen mét een klamboe.

reishangmat

7. Avontuurlijker overnachten kan bijna niet, toch? Bovendien kun je op veel plekken gratis of voor weinig geld jouw hangmat ophangen. Het is dus niet alleen onwijs leuk, maar je bespaart ook nog eens geld op jouw reisbudget.

reishangmat

Nadelen van de Moskito reishangmat

1. Ik ben zelf niet claustrofobisch, maar ik kan me wel voorstellen dat mensen die dat wel zijn de klamboe een beetje intimiderend vinden. Na verloop van tijd zakt de klamboe namelijk iets naar beneden. Misschien dat je dit kunt oplossen door het koord extra hoog en strak te spannen.

reishangmat

2. Mocht de klamboe kapot gaan, dan is het denk ik vrij lastig om deze te repareren. Maar dat heb je bij iedere klamboe, dus dat vind ik eigenlijk geen nadeel voor deze specifieke reishangmat.

3. De reishangmat werd bezorgd door de bezorgservice DPD. Omdat ik op de verwachte leverdatum niet thuis was werd het pakketje naar een algemeen ophaalpunt in een ander dorp gebracht. Sommige mensen vinden het misschien prettig dat ze hun pakketjes zelf kunnen ophalen, maar ik vertrouw mijn buren en vind het fijner om het bij hen op te halen dan bij een ophaalpunt 10 kilometer verderop. Ik heb geen idee of dit met alle pakketjes gebeurt, maar het zou fijn zijn als je van tevoren kunt aangeven wat de mogelijkheden zijn als je niet thuis bent.

WIN!

Een ode aan de hangmat2

Ik hoop dat ik jullie een beetje enthousiast heb gemaakt over hangmatten, want…… Ik mag namens Hangmatwereld een Moskito reishangmat t.w.v. €54,95 aan een van jullie weggeven! Let op: dit is alleen de reishangmat, je zult zelf nog wel de bevestiging of het touw moeten aanschaffen. Ik kocht zelf 10 meter touw voor €4,95, maar er zijn ook bevestigingen die je via de website kunt bestellen. De winactie loopt tot en met maandag 25 april 23.59 uur.

1. Like de Facebookpagina van Corners of the World

2. Laat onder dit artikel in een reactie weten dat je meedoet met de winactie. Eventueel ook waar jij de hangmat mee naartoe zou nemen. Lijkt me leuk om te weten wat jullie komende reisplannen zijn!

Na de deadline zal ik de winnaar een mailtje sturen en zal ik deze bovendien ook bekend maken op de Facebookpagina van Corners of the World. Succes!

UPDATE: de winnaar van de hangmat is bekend, gefeliciteerd Jaimy Panjoel!

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Hangmatwereld.nl. De review en alle meningen in dit artikel zijn uiteraard van mijzelf. Ik schrijf niet over producten waar ik niet zelf achter sta. Meer info vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments