Sinaïberg-Egypte

Sinaïberg in Egypte: magische zonsopkomsten & heilige bergen

In deze blog deel ik mijn ervaring met en tips voor het hiken op de Sinaïberg in Egypte.

Lees ook: 11 redenen om Egypte op jouw bucket list te zetten

De deur van het busje vliegt open. “Passports please!”, roept een man naar binnen. M’n hoofd knikkebolt en mijn ogen gaan met moeite open. De hoeveelste controle is dit inmiddels? Ik dacht dat ik tijdens de rit van Dahab naar de Sinaïberg wel even kon slapen, maar het lijkt erop dat ik de nacht ga doorhalen. We hebben zeker tien controles gehad. Soms geeft iedereen zijn paspoort af, soms slechts de helft van de groep. Het maakt volgens mij weinig uit zolang je er niet mega verdacht uitziet.

De rit zou anderhalf uur duren, maar met alle stops bij de controlepunten doen we er bijna 2,5 uur over. Bij de laatste controle lijkt het alsof we een war zone binnenrijden: alles is met grote vaten en hekken afgezet op de weg, er lopen mannen met wapens rond en deze keer worden onze paspoorten uitvoerig bestudeerd. Bij het startpunt van de wandeling geef ik mijn tas af en loop ik door een metaaldetectiepoort. Wat denken ze dat we mee de berg op willen nemen?

Sinaïberg-Egypte

De Sinaïberg in Egypte, oftewel de Berg van Mozes

De omgeving is donker: slechts de silhouetten van de bergen rondom ons tekenen af tegen de hemel met honderden sterren. “Camel? Camel?” roepen mannen langs de weg naar iedere wandelaar. “La, shukran”, zeg ik glimlachend. Ik focus op de grond en probeer niet over de losliggende stenen – of mijn eigen voeten – te struikelen.

Ik dwaal af met mijn gedachten. Duizenden jaren geleden dwaalden Mozes en zijn mensen hier door de woestijn. Liepen over dezelfde stenen die we hier misschien nog steeds zien liggen. Dit is de plek waar hij de 10 geboden zou hebben ontvangen van God. Ik gniffel. Toen ik 8 jaar oud was gaf mijn moeder ons op om in een televisieserie over het leven van Mozes te figureren. We zijn totaal niet religieus en de film werd opgenomen in de Loonse & Drunense Duinen, maar hier lopen roept toch nostalgische gevoelens op. Nu loop ik in het ‘echte decor’ rond. Ik dwaal verder en verder af in mijn gedachten. “Camel?” hoor ik zachtjes, net voordat ik tegen het hoofd van een kameel op bots. De kameel lijkt te glimlachen, rijst zijn hoofd op en loopt verder met zijn eigenaar.

Sinaïberg-Egypte

Nachtwandeling naar de top van de Sinaïberg

Wat een rustgevende omgeving is dit. Bijna iedereen wandelt in stilte – al wordt dat zo nu en dan onderbroken door het gehijg vanwege het wandelen. We klimmen toch bijna 800 meter omhoog. Bovendien voelt iedereen de tijdsdruk, want je wilt de zonsopkomst niet missen omdat je te traag de berg op bent geklommen. Na een paar kilometer komen we een berghutje tegen waar thee en snacks worden verkocht. Ik voel rillingen over mijn lijf. Als we wandelen zweten we, maar wanneer we stilstaan merk ik hoe koud het is.

Het brullende geluid van de kamelen aan het begin van de route verdwijnt verder naar de achtergrond. De weg wordt steeds steiler. De lucht begint lichter te worden wanneer we eenmaal bij de top aankomen. Met een kop thee zoeken we een plek om de zonsopkomst te zien. Aangezien we een van de eersten zijn kunnen we de beste plekjes uitzoeken. Al delen we de bergtop niet met meer dan vijftig mensen – iedereen heeft een eersterangs plek voor de zonsopkomst.

“Look!”, roept een van de bedoeïen terwijl iedereen knikkebolt, wachtend op de zonsopkomst. Mensen kijken stuk voor stuk op en de eerste rode glinstering langs de bergen is al snel te bewonderen. De zonsopkomst gaat sneller dan verwacht en binnen een aantal minuten staat de zon al hoog in de lucht. Ik kijk naast me: mijn wandelgenootje is in de tussentijd in slaap gevallen. Ik neem het hem niet kwalijk, het was een lange nacht. Maar het is de zware wandeling meer dan waard.

Lees ook: reisroute in Egypte – routes van 7, 10 & 14 dagen

Sinaïberg-Egypte
Sinaïberg-Egypte
Sinaïberg-Egypte
Sinaïberg-Egypte
Sinaïberg-Egypte
Sinaïberg-Egypte
Sinaïberg-Egypte
Sinaïberg-Egypte
Sinaïberg-Egypte
Sinaïberg-Egypte
Sinaïberg-Egypte
Sinaïberg-Egypte

Wandelen naar het Katharinaklooster

Nu de omgeving is verlicht besef ik pas dat ik GEEN IDEE had waar we wandelden. Mijn mond valt open van verbazing bij ieder uitzichtpunt. Wat een surreëel landschap. Ik zou hier gemakkelijk nog een paar dagen kunnen blijven zitten om van de uitzichten te genieten. Maar na de zoveelste foto van de zoveelste berg roept onze gids dat we ons klaar moeten maken om weer naar beneden te wandelen. Al snel komen we bij een tweesplitsing. “Wil je een andere route naar het klooster proberen?”, vraagt een van de bedoeïen. Ik kijk naar mijn vrienden en ze knikken. Met slechts een handvol wandelaars volgen we het trappenpad, dat uit meer dan 3700 treden zou bestaan. Als een berggeit spring ik van trap naar trap, helemaal in mijn element. We hebben de bergen en de oase van rust helemaal voor onszelf.

Lees ook: 6 minder leuke dingen in Egypte om rekening mee te houden

Sinaïberg-Egypte
Sinaïberg-Egypte
Sinaïberg-Egypte
Sinaïberg-Egypte
Sinaïberg-Egypte

Na een uur wandelen werpen we de eerste blik op het Katharinaklooster, een van de oudste kloosters ter wereld. We ploffen neer op een groep grote stenen en genieten van dit uitzicht en ons ontbijt. “Jullie kunnen héél rustig lopen, jullie gaan veel te snel. Het klooster is pas over een uur open!”, lacht onze gids. Zo langzaam mogelijk slenteren we naar beneden.

Het is pas net ochtend maar het is al snikheet en eerlijk gezegd wil ik nu gewoon in de bus in slaap vallen. Toch zet ik mezelf ertoe om naar binnen te lopen. De Grieks-orthodoxen weten duidelijk hoe rijkelijk ze moeten decoreren en het is interessant om een paar monniken tegen het lijf te lopen. Eenmaal terug in het busje plof ik op mijn stoel: ik heb niet eens in de gaten dat we wegrijden en word pas weer wakker als we in Dahab zijn. Wat een nacht. Wat een prachtige nacht.

Lees ook: voorbereid op reis naar Egypte – alles wat je moet weten voor vertrek

Katharinaklooster-Egypte
Katharinaklooster-Egypte
Katharinaklooster-Egypte

Praktische informatie over de Sinaïberg in Egypte

1. De top van de Sinaïberg ligt op 2285 meter hoogte en het is ’s nachts KOUD op de berg. Neem daarom dus een trui of een deken mee. Je kunt ook een deken ‘huren’ op de top van de berg voor 20 Egyptische pond.

2. Neem een hoofdlamp of zaklamp mee. Het is op de heenweg pikkedonker en je hebt zeker licht nodig om het pad te verlichten. Je kunt natuurlijk ook je telefoon gebruiken, maar het kan vervelend worden om 2,5 – 3 uur met je telefoon in je hand te lopen.

3. Onderweg zijn verschillende hutjes waar je eten en drinken kunt kopen. Maar het is natuurlijk handiger om dit van tevoren in te pakken. Zelf gebruik ik voor lange wandelingen een Camelbak van 3 liter. Deze neemt relatief weinig ruimte in beslag, neemt genoeg water mee voor de hele wandeling en je kunt bovendien drinken tijdens het lopen.

Welk pad naar de top van de Sinaïberg?

4. Er zijn twee wegen naar de top van de Sinaïberg in Egypte: het kamelenpad en het ‘trappenpad’. Ik zou je aanraden om het kamelenpad omhoog te nemen en naar beneden te gaan via het trappenpad. De kamelenroute is weliswaar langer, maar minder steil. Daarnaast is de weg beter onderhouden en kom je mensen en hutjes tegen als je iets nodig hebt. Het trappenpad – dat bestaat uit zo’n 3700 trappen – is een prima weg om weer naar beneden te gaan. De weg is korter, je hebt de route bijna helemaal voor jezelf en het uitzicht op het klooster aan het einde van deze weg is prachtig.

5. Voor de zonsopkomst vanaf de top moet je rond 1 uur ’s nachts bij de voet van de Sinaïberg zijn. Een taxirit vanaf Dahab of Nuweiba kost ongeveer 200 Egyptische pond en zou 1,5 tot 2 uur moeten duren.

6. Je mag de berg niet zelfstandig op, er gaat altijd een bedoeïengids met je mee. Deze betaal je ongeveer 100-150 Egyptische pond per groep (ongeacht hoe groot de groep is).

Katharinaklooster-Egypte
Sinaïberg-Egypte
Katharinaklooster-Egypte

Praktische informatie over het Katharinaklooster

1. Houd er rekening mee dat het klooster op vrijdag en zondag is gesloten.

2. Er wonen nog steeds monniken in het Katharinaklooster. Het klooster is daarom enkel open voor bezoekers tussen 9 uur ’s ochtends en 12 uur ’s middags.

3. Het klooster is gelegen aan de voet van de twee hoogste bergen in Sinai: de Sinaïberg en de Katharinaberg. Het is zeker de moeite om een uitstap naar een van deze bergen te maken voor fenomenale uitzichten over het Sinaïgebergte.

4. Het is onduidelijk wat de entreeprijs is voor de Sinaïberg en het klooster. Sommige mensen zeggen dat het gratis is, anderen geven een prijs tussen 15 en 50 Egyptische pond. Als je met een tour meegaat is dit sowieso in de prijs inbegrepen. Wij betaalden 250 Egyptische pond voor de tour. Je vertrekt dan rond 11 uur ’s avonds en bent rond 12 uur ’s middags weer terug in Dahab.

Lees ook: wat te doen in Dahab in Egypte? Veel tips!

Katharinaklooster-Egypte

Wil jij een reis naar Egypte boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar en in Egypte reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Egypte willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

  • Miriam van Kingfisher Tours is een Nederlandse vrouw die al jaren met haar gezin in Egypte woont. Ze spreekt Nederlands, heeft ook Nederlandssprekende gidsen en kan echt geweldige reizen in Egypte op maat voor jou samenstellen. Ook hebben ze speciale activiteiten voor (jonge) kinderen, dus hartstikke leuk als je een familiereis maakt. Ben je in Luxor en heb je wat vrije tijd? Dan nodigen ze je vaak uit voor een boottocht op hun eigen felucca, super leuk!
  • Sawadee heeft een 12-daagse groepsreis door Egypte waarbij je Caïro, Luxor, Aswan en Safaga aan de Rode Zee bezoekt. De groep wordt begeleid door een Nederlandse reisgids. Het leuke aan deze groepsreis is dat de groep zich onder andere met de nachttrein én met een boot over de Nijl verplaatst.
  • Tui heeft een 12-daagse groepsreis door Egypte met Nederlandse reisbegeleiding. Ook tijdens deze groepsreis bezoek je Caïro, de piramides, Luxor, Aswan en maak je een 4-daagse Nijlcruise. Je kunt bovendien verlengen als je langer aan de Rode Zee wilt chillen.
  • Djoser is niet voor niets vernoemd naar een Egyptische farao: een van de eerste bestemmingen van dit reisbureau was Egypte! Zij bieden verschillende rondreizen in Egypte aan.

Wat vinden jullie van de Sinaïberg in Egypte? Zouden jullie deze wandeling ook willen maken? Of misschien ben je hier wel geweest en heb je nog extra tips? Deel het hieronder in een reactie!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier. 

Reacties via Facebook account

comments

12 gedachten over “Sinaïberg in Egypte: magische zonsopkomsten & heilige bergen”

  1. Wauw, wat een geweldige foto’s! Dit klinkt echt als een prachtig natuurgebied, die zonsopkomst; wauw! Dit zou ik ook wel eens met eigen ogen willen zien. Ik wist ook helemaal niet dat Egypte zulke mooie plekken had

    1. Het is een van de beste zonsopkomsten die ik tot nu toe heb gezien, echt magisch! Ik had van tevoren ook niet echt een beeld van Sinaï (het tussengebied tussen Egypte en Israël) maar met de bergen en de onderwaterwereld is het hier echt een paradijsje. 🙂

  2. Wow wat een mooie pictures weer zeg. Ja de de mozes in de Drunense duinen was ook leuk maar toch net iets minder prachtige omgeving haha

    1. Haha de Loonse en Drunense Duinen zijn ook mooi (en iets dichter bij huis), maar dit is inderdaad wel een fantastische plek!

  3. WAUW wat een prachtige foto’s!! Zou daar zéker willen wandelen 😀 Of beter gezegd: metéén als ik ooit in Egypte kom 😉

    1. Merci meid! Ja ik had niet verwacht dat je in het Midden-Oosten op zo veel mooie plekken kunt wandelen <3

  4. Wat een mooi verhaal en prachtige foto’s. Dit is toch wel een heel andere kant van Egypte. Meestal zie je plaatjes van stranden voorbij komen maar dit zou mij ook bevallen.

    1. Bedankt Sandra! De Rode Zee blijft ook fantastisch (heb er uuuuuren in doorgebracht) maar de combinatie met de woestijn en de bergen maakt het helemaal top! 🙂

Reacties zijn gesloten.