Natuurlijke zonnebrand: fijne merken voor jou én de planeet!

Zonnebrand gebruiken is belangrijk. Van kinds af aan leren we om ons goed in te smeren als we de zon in gaan. Zonnebrand beschermt jouw huid en vermindert de kans op huidkanker. Als je nooit smeert raakt jouw huid beschadigd en die schade kan zelfs blijvend zijn. Maar niet iedere zonnebrand is goed voor jou. En wist je dat veel zonnebrandcrème ook nog eens slecht is voor de planeet? Ik vertel je alles over duurzame zonnebrand in deze blog. En natuurlijk deel ik een paar fijne merken die natuurlijke zonnebrand maken, die goed is voor jouw lichaam én het milieu.

Lees ook: 8 levenslessen die ik heb geleerd dankzij (duurzaam) reizen

Avondzon-Loonse-en-Drunense-Duinen

Wat is duurzame zonnebrand & waarom is niet alle zonnebrand oké?

Veel zonnebrand is gemaakt met chemische en synthetische ingrediënten. Als jij deze op jouw lichaam smeert komen trekt dat allereerst in jouw huid – en dat is niet goed. Je wilt immers geen slechte ingrediënten in jouw lichaam hebben, toch?

Daarnaast zijn veel zonnebrandcrèmes ook nog eens slecht voor het milieu. Wanneer jij in de zee duikt weekt de zonnebrand langzaam los. Je ziet vaak zo’n laagje op het water drijven als je na het smeren het water induikt. Die slechte ingrediënten komen vervolgens in het water terecht. En doordat deze niet afbreekbaar zijn blijven ze in het water zwerven.

Net zoals microplastics: minuscule stukjes plastic die vaak in zonnebrand zijn verwerkt. Daar ga ik straks nog verder op in. Dieren zoals schildpadden kunnen deze ongemerkt doorslikken en het koraal kan ook slecht tegen al deze troep. Zelfs als jij niet in het water springt kunnen de slechte ingrediënten van jouw zonnebrand in het water komen, doordat het bijvoorbeeld via het zand of de lucht indirect in de zee terechtkomt. Alle zonnebrandmerken die ik in deze blog vermeld zijn reef safe en dus veilig als jij in zee gaat zwemmen.

Enkele landen zoals Hawaii hebben zelfs een verbod op schadelijke zonnebrand. Er wordt gelukkig steeds meer onderzoek gedaan naar natuurlijke zonnebrand die goed is voor mens én milieu. Het aantal verzorgingslijnen met natuurlijke zonnebrand groeit – en dat is natuurlijk hartstikke fijn!

Zakynthos-helder-water

Microplastics in verzorgingsproducten

Microplastics zijn hele kleine stukjes plastic die je met het oog amper kunt zien. Ze zijn namelijk kleiner dan 5 millimeter. Deze worden vaak in make-up en verzorgingsproducten toegevoegd, meestal om ingrediënten met elkaar te mengen die dat uit zichzelf niet doen. Dankzij deze microplastics smeert een crème vaak soepeler. Microplastics worden vaak aangeduid als nanodeeltjes, al zijn dit eigenlijk stukjes plastic die nóg kleiner zijn: 100 nanometer (= 0,0001000 millimeter). En ze zitten in veel meer producten dan dat jij denkt.

Zo kwam ik er jaren geleden in Costa Rica achter dat veel tandpasta’s microplastics bevatten. Daar zijn ze al jaren bezig om dit probleem tegen te gaan; in Europa speelt het probleem met microplastics veel minder. Maar goed… die tandpasta. Als jij die in de wasbak uitspuugt komen de microplastics in jouw tandpasta via het riool uiteindelijk in zee terecht. Een vis slikt dat door en belandt uiteindelijk op jouw bord. En raad eens? Jij slikt die minuscule stukjes plastic dus in terwijl je het niet eens door hebt.

In veel zonnebrandcrèmes zitten ook microplastics verwerkt. Dankzij het Zero Plastic Inside logo op de verpakking weet jij of er microplastics in jouw zonnebrand zitten.

Schildpad-in-Filipijnen-in-oceaan

En UV-filters… wat bedoel je daarmee?

Allereerst goed om te weten: UV staat voor ultraviolet. Zonnestralen bestaan uit verschillende soorten straling. Ten eerste heb je de lichtstralen: deze kun je met jouw blote oog zien als je richting de zon kijkt. Ten tweede heb je infraroodstraling. Deze kun je niet zien, maar wel voelen. Dit is de straling die jouw huid verwarmt. Tot slot hebben we de ultraviolette straling. Daarbij kunnen we een onderscheid maken in UVC, UVB en UVA. Deze termen zie je vaak ook op de verpakking van zonnebrand staan.

UVC-straling is een zeer krachtige straling die zelfs huidcellen kan vernietigen. Gelukkig bereikt deze straling de aarde niet, omdat deze door de ozonlaag wordt tegengehouden.

UVB-straling is minder sterk, maar deze is wel erg gevaarlijk. Deze straling beschadigt de buitenste laag van jouw huid waardoor jouw huid verbrandt. Deze straling raakt jouw huid meestal op het hoogtepunt van de dag (tussen 12 en 4 uur ’s middags). Op de lange termijn kan dit tot blijvende huidschade leiden.

Tot slot de UVA-stralen. Deze straling is minder sterk, maar wel de hele dag aanwezig. UVA-stralen kunnen bijvoorbeeld ook door wolken en glas dringen. En als je te veel UVA-straling krijgt kan dit jouw huid ook beschadigen Ook op een bewolkte dag is het goed om jouw lichaam te beschermen tegen UVA-straling.

Een beetje ultraviolette straling is goed voor ons, want op die manier maakt ons lichaam vitamine D aan. Maar te veel ultraviolette straling leidt tot schade aan jouw huid en kan zelfs tot huidkanker leiden.

Alle zonnebrandmerken die ik in deze blog vermeld beschermen tegen UVA én UVB.

Zonnestralen-door-boom-in-Lissabon

Chemische UV-filters versus minerale UV-filters

Chemische of synthetische UV-filters absorberen de zonnestralen en trekken in jouw huid. Ze maken de straling onschadelijk, maar gaan te werk IN jouw huid. Met name de gevoelige huid zal dit snel merken, want dit leidt vaak tot huidirritatie. Een voorbeeld van chemische UV-filters in zonnebrand is oxybenzone. Deze wordt ook wel aangeduid als Benzofen-3 of bp-3.

Natuurlijke zonnebrand bevat minerale UV-filters. Die worden niet in de huid geabsorbeerd, maar creëren als het ware een laagje over jouw huid. Deze minerale UV-filters weerkaatsen de zonnestralen, waardoor ze niet in jouw huid doordringen. Voorbeelden van minerale UV-filters in zonnebrand zijn titaniumdioxide en Zinkoxide.

Zorg wel dat je de non-nano variant hebt. Anders heb je weer dat probleem met de  microplastics… Meestal laten deze minerale UV-filters wel een witte waas achter op je huid. Juist omdat het niet in jouw huid dringt, maar als een laagje erbovenop ligt. Een witte waas is misschien niet fijn, maar het geeft je wel extra zekerheid dat er geen microplastics in de zonnebrand zitten. Zorg er wel voor dat jij jouw huid aan het einde van de dag schoonspoelt. De minerale UV-filters kunnen jouw poriën anders verstoppen.

Lees ook: Correctbook, ideaal én duurzaam notitieboek

Zonnestralen-ochtend-in-Roemenië

Welke ingrediënten wil je vermijden bij het kopen van zonnebrand?

Hoe weet je nou welke zonnebrand goed is voor jouw lichaam en het milieu? Door een paar ingrediënten te vermijden die als chemisch UV-filter dienen. Check de lijst met ingrediënten van jouw zonnebrand en vermijd de volgende ingrediënten:

  • Avobenzon
  • Butylparaben
  • Octixonate
  • Octinoxate
  • Oxtocrylene
  • Oxybenzone

Helemaal duurzaam? Dan wil je de volgende ingrediënten ook vermijden, vooral als je een gevoelige huid hebt:

  • Alcohol
  • Parabenen
  • (synthetische) parfum
  • Palmolie

Fijne merken voor duurzame zonnebrand: getest!

  • Dé zonnebrand die het fijnste smeert: Earth Line (Altruist Sun smeert voor een zonnebrand met factor 50 ook lekker)
  • Zonnebrand met de lekkerste geur: Lavera (maar die van Suntribe verdient een goede 2e plek!)
  • Dé zonnebrand waarmee je een Nederlandse onderneming steunt: SMPL en The OHM Collection
  • Zonnebrandmerk met een mooie missie: Altruist Sun
  • Dé zonnebrand die geschikt is voor de gevoelige huid: SMPL en Earth Line
  • Zonnebrand met de meest duurzame verpakking: Suntribe
  • Dé zonnebrand met de hoogste factor: Altruist Sun
  • Zonnebrand die prettig is voor sporters: Suntribe
  • Dé zonnebrand die speciaal voor jouw gezicht is: Earth Line en SMPL
  • Zonnebrand met de fijnste prijs: Altruist Sun en Lavera
natuurlijke-zonnebrand-op-hand-strepen
Van links naar rechts: Suntribe, Earth Line, Altruist, The OHM Collection, SMPL, Lavera
zonnebrand-verschillende-merken-op-gras

Fijne merken voor natuurlijke zonnebrand

1. SMPL

SMPL is een natuurlijke zonnebrand van Hollandse bodem. Willemijn en Liselotte creëerden SMPL omdat ze een natuurlijke, eerlijke, no nonsense zonnebrand op de markt wilden brengen. Leave out the unnecessary is bij SMPL zeker van toepassing. Geen overbodige ingrediënten, geen parfum, geen parabenen en niet getest op dieren. Er zitten bovendien ook geen dierlijk producten zoals bijenwas in, dus deze zonnebrand is vegan. De zonnebrand van SMPL is ook geschikt voor de gevoelige huid omdat er geen essentiële oliën zijn toegevoegd.

De verpakking is – zoals de naam al suggereert – simpel. Ik vind dit er leuk uitzien. Het doet denken aan De Stijl: een Nederlandse kunststroming die na de Eerste Wereldoorlog ontstond. Piet Mondriaan is een bekende naam binnen deze kunststijl.

Je kunt de SMPL zonnebrand gebruiken als vervanging van jouw dagcrème. De zonnebrand hydrateert en verzorgt mijn huid. Na het smeren voelt mijn huid heerlijk zacht aan! Ik zou deze zonnebrand niet voor m’n hele lichaam gebruiken, als ik bijvoorbeeld op het strand lig. Dan is de zonnebrand denk ik zo op – en dat is zonde. Maar voor m’n gezicht, schouders en armen is dit een heerlijke duurzame zonnebrand. De maat van het flesje is ook ideaal om in een kleine tas of rugzak mee te nemen. En hij mag ook nog eens mee in de hangbagage als je vliegt, hoe fijn is dat?

Factor: SMPL heeft zonnebrand SPF 30

UVA & UVB beschermd: yes

Kosten: €25 euro voor 50ml

Waar kun je deze zonnebrand kopen: o.a. bij de website van SMPL en De Bijenkorf

SMPL-natuurlijke-zonnebrand-in-gras
SMPL-natuurlijke-zonnebrand
SMPL-natuurlijke-zonnebrand-op-strand

2. Altruist Sun

De makers van Altruist Sun – een Nederlander en een Engelsman – hebben elkaar in Zuid-Afrika leren kennen en samen kwamen ze tot één missie: een zonnebrand maken die huidkanker zo veel mogelijk tegengaat én die ook nog betaalbaar is. Een deel van de winst van Altruist Sun wordt ingezet voor een stichting die albino-kinderen in Afrika helpt. Heel mooi om te zien!

De verpakking ziet er niet heel bijzonder uit en doet in eerste instantie denken aan tandpasta. Ook de geur is niet heel speciaal. Maar deze duurzame zonnebrand moet het ook niet van z’n looks hebben. Ik denk dat Altruist Sun een prettige én betaalbare zonnebrand is die goed is voor jou én het milieu. Wat mij betreft kent de zonnebrand van Altruist Sun een hele goede prijs-kwaliteitverhouding. Vaak is zonnebrand met een hoge factor dik en moeilijk uit te smeren. Dit is met Altruist Sun helemaal niet het geval. Hij smeert lekker uit en voedt de huid ook nog eens.

Extra fijn: er bestaat zelfs een Altruist Sun 1-literfles! Deze kun je via de website van Altruist bestellen. Ideaal als jij met meerdere mensen in 1 huis moet insmeren.

Factor: Altruist Sun heeft zonnebrand SPF 30 en SPF 50

UVA & UVB beschermd: yes

Kosten: vanaf €7,50 euro voor 100ml

Waar kun je deze zonnebrand kopen: o.a. bij de website van Altruist Sun, Plein.nl en bij drogisterij DA

Altruist-natuurlijke-zonnebrand-in-gras
Altruist-zonnebrand-op-strand
Natuurlijke-zonnebrand-Altruist-Sun-in-gras

3. Lavera

Lavera is een natuurlijke verzorgingslijn uit Duitsland en ook zij hebben een natuurlijke zonnebrand ontwikkeld. Dit bedrijf heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Bij de productie wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van groene stroom. Het is jammer dat ze nog geen verpakkingsvrije zonnebrand hebben uitgevonden, want ik ben fan van dit merk! Extra fijn is dat je dit merk regelmatig in (natuur-) drogisten binnen Europa tegenkomt.

De verpakking ziet er niet heel creatief uit, maar door de gele kleur oogt het vrolijk. Van alle zonnebrandmerken in deze blog vind ik deze van Lavera de lekkerste geur hebben. De zonnebrand ruikt bloemig en doet aan de zomer denken. De zonnebrand is geel, dus dat is misschien even wennen als je dat voor de eerste keer ziet. Maar hij smeert lekker en er blijft bijna geen waas achter. Lavera geeft wel aan dat dit per huidtype kan verschillen. Maar een prima zonnebrand om over je hele lichaam te smeren.

Ook fijn: ze hebben heeft een hele lekkere after sun lotion, voor na het zonnen!

Factor: Lavera heeft zonnebrand SPF 20 (spray) en SPF 30 (fles)

UVA & UVB beschermd: yes

Kosten: vanaf €10,50 euro voor 75ml / 100ml

Waar kun je deze zonnebrand kopen: o.a. bij drogisterij DA en diverse natuurvoedingswinkels, via de website van Lavera vind je meer info

Extra: deze zonnebrand van Lavera is niet vegan, maar het merk heeft ook een Sun Spray SPF 20 die wél vegan is.

Natuurlijke-zonnebrand-Lavera-in-gras
Lavera-zonnebrand-op-strand-met-schelpen
Lavera-zonnebrand-en-after-sun

4. The OHM Collection

The OHM Collection is een Nederlands bedrijf dat natuurlijke verzorgingsproducten maakt. Hun natuurlijke zonnebrandlijn heet Sun Safe. Als je op zoek bent naar een vegan zonnebrand is dit een goede optie. Deze natuurlijke zonnebrand is gemaakt met fijne ingrediënten, zonder parfum, zonder parabenen en zonder synthetische stoffen. Niet alleen goed voor jou dus, maar ook voor de oceaan.

Van alle verpakkingen vind ik dit een van de leukste. Ik houd van de mintgroene kleur en de gouden accenten zoals het schildpadje en de mandala. De zonnebrand komt eruit door een pompje. Persoonlijk vind ik dit fijner dan het uit de tube spuiten, omdat je dan al snel te veel hebt. Net als Lavera is deze zonnebrand niet wit, maar geel. Hij smeert gemakkelijk uit in m’n gezicht en ruikt lekker. De geur van kokos blijft zeker even hangen. Je moet de zonnebrand wel echt goed uitsmeren over de rest van je lichaam om de gele waas weg te werken. Als je dit niet prettig vindt is dit misschien niet jouw zonnebrand.

Factor: The OHM Collection heeft zonnebrand 15 SPF en 30 SPF

UVA & UVB beschermd: yes

Kosten: vanaf €16,95 euro voor 75ml / vanaf €29,95 euro voor 150ml

Waar kun je deze zonnebrand kopen: o.a. via de website van The OHM Collection, Big Green Smile, Bol en Vitaminstore

The-OHM-Collection-natuurlijke-zonnebrand-SPF30
Sun-safe-OHM-collection-zonnebrand
Sun-safe-zonnebrand-OHM-collection-op-strand

5. Suntribe

Na lang zoeken kwam ik slechts één natuurlijke zonnebrand tegen die over een duurzame verpakking nadenkt én gemakkelijk in Europa te koop is. En dat is Suntribe. Suntribe is een Zweeds merk dat zonnebrand maakt van slechts een paar natuurlijke ingrediënten. No nonsense dus. In de zonnebrand die ik test zit enkel kokosolie, bijenwas, zinc oxide en iron oxide. Deze zonnebrand van Suntribe is door de bijenwas dus niet vegan. De zonnebrand is ontworpen door 3 Zweedse vrienden die een goede zonnebrand wilden creëren voor buitensporters (wandelaars), watersporters (zoals surfers) en wintersporters.

Suntribe’s zonnebrand is heel compact en past zelfs in een broekzak. De zonnebrand zit in een tinnen doosje en de tekst is geprint op recyclebaar papier. Het is misschien wel even wennen om deze zonnebrand te gebruiken. Het is namelijk geen vloeibare zonnebrand. Desondanks valt deze zonnebrand van Suntribe wel onder de vloeistoffen. Ik nam hem tijdens de wintersport mee in m’n handbagage en op het vliegveld vertelden ze dat de zonnebrand in het vloeistoffentasje moest.

Je moet even flink wrijven over het blokje voordat je gaat insmeren, om de zonnebrand ‘op te warmen’. Je blijft de kleur van de zonnebrand (in mijn geval roze) wel zien op je huid. Maar je bent goed beschermt in het water of de sneeuw en zult dus niet snel verbranden. Hij is bovendien waterproof, dus als je in het water bent of gaat zweten zal de zonnebrand niet over je gezicht lekken.

Suntribe heeft ook een after sun body butter, voor na het zonnen. In deze after sun zit onder meer eucalyptus, pepermuntolie en jojoba. Ruikt heerlijk!

Factor: Suntribe Zinc Sunscreen is SPF 30

UVA & UVB beschermd: yes

Kosten: vanaf €15 euro voor 45g

Waar kun je deze zonnebrand kopen: o.a. via de website van Suntribe en Big Green Smile

Natuurlijke-zonnebrand-Suntribe
After-sun-Suntribe-zonnebrand

6. Earth Line

Mijn huid houdt van de producten van Earth Line, dus ik ben erg blij dat ze ook een natuurlijke zonnebrandlijn hebben! Ook voor de gevoelige huid is dit een fijn merk, want de producten zijn vrij van parabenen, parfum en schadelijke ingrediënten. Ik heb een zonnebrand speciaal voor m’n gezicht én een voor zowel gezicht als lichaam. Mijn huid voelt altijd lekker fris als ik deze zonnebrand op heb gesmeerd. De Argan Sun Care Face Age Control heeft SPF 15 en is voor dagelijks gebruik. De Argan Sun Care Body & Face heeft SPF 20 en gebruik ik vooral als ik ga zonnen.

De verpakking is bruin en past daardoor goed bij de naam. De zonnebrand smeert gemakkelijk uit en laat geen witte waas achter. Wel is het belangrijk om eerst even te schudden voordat je gaat smeren. Als je dit niet doet is het eerste beetje zonnebrand erg waterig. Bijna alle producten van Earth Line zijn vegan, maar check dit voor de zekerheid per product. De zonnebrand die ik hier vermeld is in ieder geval wel vegan.

Factor: SPF 15 en SPF 20

UVA & UVB beschermd: yes

Kosten: Sun Care Face SPF 15 vanaf €15 euro voor 50ml / Sun Care Body & Face SPF 20 vanaf €19 euro voor 150ml

Waar kun je deze zonnebrand kopen: o.a. via de website van Earth Line, Holland & Barrett en De Online Drogist

Earth-Line-natuurlijke-zonnebrand-in-gras
Earth-Line-Body-SPF-20-zonnebrand-op-strand
Earth-Line-SPF-15-20-in-gras-natuurlijke-zonnebrand

Collegablogger Kim heeft nog meer fijne merken voor duurzame zonnebrand op een rijtje gezet. Check haar artikel voor meer info en inspiratie!

Lees ook: duurzaam reizen – tips tijdens het reizen

Rode-Zee-Egypte-koraal

Ik hoop dat deze uitgebreide blog over natuurlijke zonnebrand nuttig was en dat je inspiratie hebt opgedaan voor fijne zonnebrandmerken. Ken jij nog een ander merk dat duurzame zonnebrand maakt? Laat het hieronder in de reacties weten, ik ben benieuwd!

Voor de research van dit artikel ontving ik een testproduct van de desbetreffende merken. De mening over en ervaring met de producten is enkel die van mijzelf. Daarnaast kun je affiliate links in dit artikel tegenkomen. Meer informatie over samenwerkingen en affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

2 gedachten over “Natuurlijke zonnebrand: fijne merken voor jou én de planeet!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven