6 nadelen van een leven als digital nomad + oplossingen!

Mijn leven en mijn locatie-onafhankelijke werk is geweldig en er zijn ongetwijfeld veel mensen die jaloers zijn op deze levensstijl. Ik zie immers zo veel mooie plekken, ontmoet dagelijks interessante mensen en heb ontzettend veel vrijheid. Hoewel de levensstijl als digital nomad op dit moment perfect is voor mij kleven er wel degelijk nadelen aan. Maar gelukkig denk ik liever in oplossingen dan in problemen, dus ook die oplossingen deel ik graag met jullie!

Lees ook: starten als digital nomad – hoe doe je dat?

Nadelen van het leven als digital nomad + oplossingen

1. Aanpassen blijft zwaar – hoe vaak je het ook doet

Als digital nomad verplaats je je regelmatig van plek naar plek: sommige mensen doen dit iedere paar dagen, anderen reizen na een paar weken of zelfs maanden naar een andere bestemming. Uiteindelijk is het idee dat een digital nomad niet aan één locatie gebonden wil zijn. En dat is fantastisch! Maar soms ook erg lastig.

Oplossing?

De eerste dag dat ik op een nieuwe plek arriveer moet ik altijd even wennen. Alles is nieuw en zo’n eerste dag draait voor mij dan ook vooral om oriënteren. Waar zijn de stopcontacten? Waar vind ik de beste supermarkt? Wat voor mensen heb ik op dit moment in mijn omgeving? Is de WiFi wel goed genoeg? Uit ervaring weet ik dat je als digital nomad graag zo veel mogelijk op pad wilt zijn: je hebt immers vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Je wilt zo veel mogelijk ontdekken in je vrije tijd. Maar inmiddels – 2 jaar later – heb ik een stapje teruggezet en blijf ik liever wat langer op één plek, om juist ook wat rust in mijn nogal drukke leven te hebben.

Lees ook: 16x de meest gestelde vragen over mijn leven als digital nomad

nadelen-leven-als-digital-nomad

2. Je zult je uiteindelijk een keer eenzaam gaan voelen

“Voel je je wel eens eenzaam?” Het is een vraag die ik zeker wekelijks gesteld krijg. Een duidelijk antwoord kan ik hier niet echt op geven. Eenzaamheid is namelijk een gevoel dat niet locatie-gebonden is. Ik denk dat mensen zich ook eenzaam kunnen voelen als ze een vaste baan, een koophuis en een relatie hebben. Als ze constant zijn omringd met mensen. Maar als je goed in je vel zit, blij bent met je eigen gezelschap en gemakkelijk alleen kunt zijn is het moeilijk om je eenzaam te voelen als digital nomad.

Maar natuurlijk voel ik me wel eens eenzaam. Of beter gezegd: ik heb soms heimwee naar het bekende, naar het veilige, naar thuis. Dit gevoel heb ik vooral wanneer ik word omringd door mensen die vooral vakantie vieren en mijn manier van leven niet begrijpen.

Oplossing?

Maar er zijn een aantal manieren waardoor je dit vrij gemakkelijk kunt oplossen.

Boek een vliegticket terug naar huis

Vorig jaar had ik het een beetje gehad met reizen, ik miste mijn thuishaven en ik kon een aantal klussen in Nederland doen. Een vliegticket naar huis is zo geboekt en vaak kun je binnen 24 uur alweer thuis zijn. Op zoek naar tips voor goedkope vliegtickets? Lees dan even dit artikel!

Let op de beoordelingen van accommodaties

Wanneer ik een hostel boek lees ik altijd de beoordelingen, met name wat er wordt gezegd over de WiFi en de sfeer van een plek. Daarnaast lees ik regelmatig (reis-) blogs van andere digital nomads die een accommodatie aanbevelen. De kans dat gelijkgestemde mensen of freelancers daar overnachten is dan zeker aanwezig. En hoe leuk is het om andere digital nomads on the road tegen te komen?

– In contact blijven met andere (online) ondernemers en digitale nomaden

Het helpt veel als je je ei kwijt kunt bij mensen die op dezelfde manier in het leven staan. Veel van mijn kennissen en vrienden zijn ook niet aan één locatie gebonden voor hun werk. Het contact met gelijkgestemden zorgt ervoor dat ik me minder eenzaam voel. Ik kan immers bijna al mijn problemen en struggles met hen bespreken. Wil je Nederlandstalige digital nomads leren kennen? Word dan lid van mijn Facebookgroep Wereldse Ondernemers, helemaal gratis!

Ga naar een coworking plek

In Nederland ben je misschien wel bekend met cafés en werkplekken waar freelancers naartoe gaan om te werken. Seats2Meet is een van de meest bekende en zit in meerdere steden. Maar zulke plekken heb je dus ook gewoon in het buitenland! Je kunt bijvoorbeeld eens iets zoeken via Croissant, Coworking Map of Desks Near Me. Je kunt zowel gratis als betaalde werkplekken zoeken.

Ga op zoek naar iets herkenbaars

Dit doe ik vooral bij heimwee, niet zozeer als ik me eenzaam voel. Ik koop dan bijvoorbeeld een reteduur stuk Hollandse kaas of luister naar Nederlandstalige muziek. Of ik Skype met het thuisfront om verhalen uit te wisselen.

Lees ook: 6 belangrijke eigenschappen van digital nomads

nadelen-leven-als-digital-nomad

3. Je zult thuis dingen missen

Je gaat ongetwijfeld dingen missen als je in het buitenland bent: verjaardagen, geboortes en trouwfeestjes, maar ook het overlijden van oude huisdieren en grootouders. En geloof me: de teleurstelling – zowel van jezelf als van vrienden en familie – op dat soort momenten is echt niet leuk.

Oplossing?

Voor dit probleem zijn helaas niet zo heel veel tips te geven. Allereerst: stel je erop in en deel ook met je omgeving dat je niet bij alles thuis aanwezig kunt zijn. Hierdoor voorkom je teleurstelling. Probeer daarnaast zo veel mogelijk contact te houden met de mensen thuis. Stuur regelmatig een berichtje en laat hen vooral ook over hun dag vertellen. Of stuur eens een kaartje vanaf jouw bestemming – ook al komt ie pas een half jaar later aan. En mochten er nou écht belangrijke gebeurtenissen op de planning staan, dan kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om op die momenten toch terug naar huis te gaan.

Lees ook: 7 tips voor digital nomads

nadelen-leven-als-digital-nomad

4. Je zult je levensstijl vaak moeten uitleggen/verdedigen

Hoewel ik al een tijdje een digital nomad ben is dit lang niet voor iedereen een bekende levensstijl. En daardoor kan het soms frustrerend zijn om uit te moeten leggen hoe mijn leven precies in elkaar zit. Ik kan mijn werk via mijn laptop doen, waar dan ook ter wereld. En daardoor heb ik veel vrijheid om te werken waar en wanneer ik wil. Dat snappen mensen soms niet of nog vervelender: ze denken dat ik 24/7 vakantie vier. Ik probeer vaak met geduld uit te leggen wat ik precies doe en hoe mijn dagen eruitzien, maar het voelt niet fijn om mijn leven als digital nomad constant te moeten verdedigen. Mensen zijn vaak juist erg geïnteresseerd, maar je zult gegarandeerd ook mensen ontmoeten die jaloers zijn of simpelweg niet willen begrijpen hoe het precies werkt.

Oplossing?

Inmiddels negeer ik vaak opmerkingen zoals “Waarom ben je altijd op vakantie?”, “Kun je niet zo’n relaxte baan voor mij regelen?” of “Wanneer ga je aan het echte leven beginnen?”. Die opmerkingen tegenspreken kost me energie; energie die ik liever in andere, positieve dingen wil steken.

Maar ik vind het ontzettend leuk om geïnteresseerde mensen over mijn leven als digital nomad te vertellen en ik help ze graag om diezelfde levensstijl te creëren. Samen met Suzanne van Artikel 2.55 organiseer ik regelmatig evenementen genaamd De Reislustige Freelancer. Op deze manier willen we mensen helpen met hun vragen en twijfels over het leven als digital nomad. We geven hen zo veel mogelijk tips, via onze kennis en eigen ervaringen. Benieuwd wanneer we het volgende evenement organiseren? Neem een kijkje op onze Facebookpagina!

Lees ook: werken als digital nomad – wat kun je doen om geld te verdienen?

nadelen-leven-als-digital-nomad

5. Slecht internet = problemen met werk

Hoe vaak ik inmiddels al stress heb gehad vanwege niet-werkend internet… Want als er geen of slecht internet is, is het vaak ook niet mogelijk om je werk op een normale manier te kunnen uitvoeren.

Oplossing?

Allereerst is het ook weer verstandig om bij het boeken van een accommodatie erop te letten wat mensen over de internetvoorziening zeggen. Voor velen is hygiëne of de locatie de belangrijkste reden om een accommodatie te boeken: voor mij is dat de kwaliteit van de WiFi. Daarnaast zoek ik ter plekke ook vaak of er cafés of restaurants in de omgeving zijn waar de WiFi goed werkt. Internationale ketens zoals Starbucks, Costa Coffee en McDonalds hebben over het algemeen prima WiFi en als je iets besteld kun je daar de rest van de dag gebruik van maken.

Daarnaast is het verstandig om bij de voorbereiding te checken of jouw bestemming in het algemeen goed internet heeft. Voorbeelden van landen met slechte/weinig WiFi zijn Cuba en de Filipijnen. Zoek via de website van Nomadlist en kies het filter ‘fast internet’ om te bekijken welke bestemmingen geschikt zijn voor digital nomads.

Lees ook: 5x handige websites voor digital nomads

nadelen-leven-als-digital-nomad
Digital-nomad-Jessica-Italie

6. Balans tussen werk en leuke dingen is essentieel

Wanneer je in het buitenland woont en werkt zijn er ontzettend veel nieuwe dingen om te zien en te doen. Maar ja, er moet ook gewerkt worden….

Oplossing?

– Jouw werkdag efficiënt indelen

Het is erg belangrijk dat je voor jezelf zo snel mogelijk uitzoekt wat voor jou het beste werkt. Werk je liever één hele dag door of spreid je jouw werkuren juist liever over de dag heen. Sommige dagen ben ik ’s ochtends heel productief, waardoor ik de rest van de dag iets leuks kan doen. Soms sluit ik mezelf liever op in mijn kamer, om zo’n 12 uur te knallen en werk af te ronden.

– Maak een to do-lijst

Daarnaast werk ik vaak met een wekelijkse to do-lijst. Op die manier heb ik nog wat vrijheid om te bepalen wat ik per dag gedaan wil hebben. Heb ik zin om foto’s te bewerken of ben ik meer in een creatieve schrijfbui? Zet ik de vliegtuigmodus aan om in alle rust een video te monteren of vind ik het juist fijn om wat aandacht aan social media te besteden? Per dag vink ik dan een aantal taken af.

– Blijf langer op één plek

Tot slot blijf ik langer op een plek, zodat ik die werkdagen ook gemakkelijk in kan delen. Gek genoeg vind ik het onderdeel ‘reizen’ verschrikkelijk aan mijn leven als digital nomad. Ik word snel reisziek en bovendien kom je vaak vermoeid aan op de nieuwe bestemming. Vaak blijf ik minimaal 1 week – het liefst langer – op een plek, terwijl veel reizigers na 3 dagen weer vertrekken.

nadelen-leven-als-digital-nomad

Dit zijn wat mij betreft de nadelen van mijn leven als digital nomad. Ben jij een digital nomad en missen er nog andere nadelen? Of heb je vragen over dit artikel en het leven als digital nomad? Laat het me gerust weten, hieronder in een reactie of in een mailtje! En je kunt natuurlijk altijd even tussen mijn andere artikelen over het leven als digital nomad snuffelen.

Reacties via Facebook account

comments