7 redenen (voor reizigers) om een N26 rekening te openen

Enkele jaren geleden hoorde ik voor het eerst over N26, een Duitse online bank. Nadat een (Duitse) vriend die regelmatig reist de kaart aanraadde wilde ik ook een N26 rekening openen. Inmiddels kan ik wel zeggen dat ik fan ben van N26. Deze online bank is gebruiksvriendelijk én voordelig voor wereldburgers en mensen die regelmatig reizen.

Zelf heb ik een N26 creditcard: dit is een prepaid Mastercard. Dat houdt in dat je de kaart éérst moet opwaarderen voordat je geld kunt uitgeven. Dit is dus anders dan bij een normale creditcard, waarbij het gebruikte saldo aan het einde van de maand van jouw reguliere bankrekening wordt geschreven. Met een N26 rekening kun je dus NIET rood komen te staan. Je kunt namelijk alleen uitgeven wat je op de rekening hebt staan.

Je kunt ook een N26 Maestro aanvragen. Beide N26 kaarten (Mastercard en Maestro) zijn gratis aan te vragen. Zelf vind ik de Maestrokaart van N26 niet zo interessant, omdat deze in Nederland niet goed werkt. Dan gebruik ik liever mijn andere Maestrokaarten van Knab en Rabobank.

N26-rekening-openen-voor-reizigers

N26 rekening openen

Een N26 rekening openen en een kaart aanvragen gaat verrassend gemakkelijk. Iedereen vanaf 18 jaar kan een N26 rekening openen. Momenteel is het alleen voor Europeanen mogelijk om een N26 rekening te openen, al willen ze in de toekomst wereldwijd kunnen aanbieden. N26 is een internationale bank, waardoor ook het aanmeldproces in het Engels is. Op dit moment kun je ook voor andere talen kiezen, zoals Duits en Frans, maar Nederlands is nog niet beschikbaar.     

Het aanmeldproces is binnen een paar minuten gebeurd. Je vult je persoonlijke gegevens in en koppelt je telefoonnummer en adres aan de N26 rekening. Voor de verificatie zijn er verschillende mogelijkheden. Zelf koos ik voor de verificatie via een foto (van mezelf en mijn paspoort). Een videogesprek schijnt ook mogelijk te zijn om jezelf te verifiëren, maar hier heb ik geen ervaring mee.

Het opsturen van de N26 kaart duurt 5 tot 10 dagen en gebeurt via USPS. In de app van N26 kun je de verzending van de kaart volgen.

Ga je op reis en wil je jouw N26 creditcard meenemen? Vraag hem dus niet last minute aan maar doe dit ruim voor vertrek.  

Let er ook op welk N26 pakket je neemt. Het reguliere N26 pakket is gratis, het N26 You pakket (voorheen N26 Black) kost €9,90 euro per maand. N26 You is vooral interessant als je ongelimiteerd gratis geld wilt opnemen bij ATM’s en als je een reisverzekering erbij wilt hebben.

N26-rekening-openen

7 redenen om een N26 rekening te openen

1. Een N26 rekening is gratis

Een N26 rekening openen én houden is gratis. Voor mijn andere bankrekeningen betaal ik niet veel (tussen €1,50 – 3 euro per maand), maar toch. We blijven Nederlanders en Nederlanders houden van gratis dingen. Er zijn geen verborgen kosten bij het openen van een N26 rekening en je betaalt dus ook géén jaarlijkse kosten. En een van de fijnste dingen wat mij betreft: pinnen in het buitenland (winkels, restaurants, musea) met een N26 rekening is gratis. Bij N26 wordt er dus geen koersopslag of vast bedrag per betaling in rekening gebracht. Via Rabobank (zowel pinpas als creditcard) betaal ik altijd nog een koersopslag bij betalingen in het buitenland.

De enige kosten die je maakt met een N26 rekening zijn:

  • Een snellere levertijd voor de kaart aanvragen (€25 euro). Dan heb je de kaart binnen 2 dagen in huis, anders moet je wat langer wachten. De langere levering van de kaart is gewoon gratis.
  • Ben je jouw eerste kaart kwijtgeraakt? Voor het vervangen van jouw kaart betaal je €10 euro.
  • 3 keer per maand kun je gratis euro’s pinnen bij een ATM met jouw N26 kaart. Daarna betaal je €2 euro per opname bij een ATM
  • Geldopname van vreemde valuta (dus alles behalve euro’s) betaal je 1,7% koersopslag over.
N26-rekening-openen

2. Gratis ATM opnames & gratis betalen in vreemde valuta met N26

Een van de voordelen van een N26 rekening is dat je 3 keer per maand gratis euro’s kunt pinnen bij ATM’s. In de app zie je onder ATM Usage hoe vaak je nog gratis geld kunt opnemen. Daarna betaal je €2 euro per opname.

Ook het betalen in vreemde valuta is gratis. Je betaalt met een N26 rekening dus geen wisselkoersopslag. Iets dat bij bijvoorbeeld Rabobank wel het geval is. Erg fijn in landen zoals Roemenië en Israël, waar je in een andere valuta afrekent als je pint. Maar ook wanneer je bijvoorbeeld een hotel in Londen hebt geboekt en de totaalprijs in Pond afgerekend moet worden.

geld-verschillende-valuta-wereldbol

3. Je kunt gemakkelijk internationaal geld overmaken

Of het nou van N26 naar een van mijn eigen rekeningen of naar de rekening van (internationale) vrienden is: het gaat allemaal lekker snel en gemakkelijk. Naar een andere N26 rekening wordt het meteen overgemaakt. Geld overmaken van N26 naar andere rekeningen gaat vrij snel; meestal staat het binnen een paar uur op de andere rekening. Erg handig als je bijvoorbeeld een andere reiziger moet terugbetalen na een tour of een etentje.  Andersom duurt het trouwens wel langer. Van Rabobank naar N26 duurt het bij mij meestal 1 dag, in het weekend moet ik zelfs tot maandag wachten. Dit komt overigens door Rabobank.    

Tips-vakantie-grote-groep

4. De N26 klantenservice werkt prettig

Sterker nog: als ik met mijn N26 creditcard een probleem heb en ik een bericht naar de klantenservice stuur is het vrijwel direct opgelost. In de paar jaar dat ik mijn N26 kaart heb zijn er gelukkig weinig problemen geweest. Een keer had een accommodatie in Israël 2 keer een bedrag afgeschreven (eenmaal via mijn creditcard vooraf en eenmaal via mijn reguliere kaart ter plekke). Toen ik kon aantonen dat er dubbel was betaald heeft de klantenservice het geld binnen een paar dagen teruggeboekt.

Daarnaast heb ik een keer gehad dat mijn N26 creditcard tijdelijk was geblokkeerd. Ik gebruik meestal contactloos betalen (want dat kan dus ook gewoon met N26), maar na €150 euro moet je jouw pincode invoeren ter controle. Ik heb toen 3 keer per ongeluk de pincode van mijn andere creditcard ingevuld, waardoor deze was geblokkeerd. Na een kort gesprek met de klantenservice hebben zij dit ongedaan gemaakt en direct daarna kon ik de kaart alweer gebruiken.     

5. Directe meldingen bij betalingen via N26

Je kunt in de N26 app instellen dat je een melding ontvangt als je een betaling hebt gemaakt met N26. Met name in landen met een vreemde valuta is dit erg fijn. Heb je net jouw avondeten afgerekend, krijg je direct te zien hoe veel die maaltijd nou in euro’s was. Om zo’n real time melding te ontvangen moet jouw telefoon wel internetverbinding hebben, anders krijg je het pas te zien wanneer je verbinding hebt (als je terug in jouw accommodatie bent bijvoorbeeld).

Daarnaast is dit natuurlijk ook een goede manier om te zien als iemand anders jouw creditcard gebruikt. Als je zo’n melding krijgt en je weet niets van deze betaling kun je de kaart gelijk blokkeren en contact opnemen met de klantenservice.

N26-app

6. Inzicht in jouw uitgaven & potjes op jouw N26 rekening

In de N26 app kun je jouw geld op de N26 rekening verdelen in verschillende ‘potjes’. Voor zo’n potje kun je dan ook een spaardoel instellen, zodat je ziet hoe ver je nog te gaan hebt. Voor mensen die van potjes houden erg fijn!

De N26 rekening is erg overzichtelijk en ook nog eens fijn om bij te houden waar jij jouw geld aan uitgeeft. Als je Statistics aanklikt krijg je direct te zien waar jij jouw geld maandelijks aan uitgeeft. Per categorie bekijk je vervolgens waar je op welke dag geld hebt uitgegeven.  

N26-wireless-contactloos-betalen

7. Geen BKR toetsing voor het aanvragen

Voor de meeste creditcards word je getoetst voordat je de creditcard ontvangt. Dit komt omdat een creditcardmaatschappij het geld voorschiet als jij met de kaart betaalt. Het is eigenlijk een lening. Aan het einde van de maand betaal jij dat verschuldigde bedrag terug aan de creditcardmaatschappij. Maar dan moeten ze dus wel weten of jij dat geld kunt terugbetalen. Creditcardmaatschappijen checken dit vaak aan de hand van een BKR toetsing. Stichting BKR, oftewel Bureau Krediet Registratie, geeft een overzicht van leningen die je hebt en hoe jij daarmee omgaat.

Bij het openen van een N26 rekening is er geen BKR toetsing. Dit is erg gunstig voor studenten, starters en mensen met een minimum inkomen. Ter vergelijking: voor het aanvragen van een Knab creditcard is het minimum inkomen zo’n €1900 euro. De gemiddelde student of starter kan waarschijnlijk niet aantonen dat ze dat bedrag per maand verdienen. Bij Rabobank is er geen minimum inkomen, dus daar kun je makkelijker een creditcard aanvragen. Maar je moet dan wel weer een reguliere rekening bij Rabobank hebben. Dit geldt voor de meeste creditcards van reguliere banken zoals ING, SNS en ABN AMRO.

betalen-in-het-buitenland

Is N26 veilig?

Je vraagt je misschien af of zo’n online bank dan veilig is. Het antwoord is: ja, N26 is veilig. Dat weet ik niet alleen uit persoonlijke ervaring. N26 heeft een Duitse bankvergunning, waardoor de bank een vergunning heeft die vergelijkbaar is met Nederlandse banken. Bij faillissement is er daardoor een wettelijke garantie tot €100.000 euro.

Ook voor online betalingen is N26 veilig. Via de app moet je een extra verificatie doen om de betaling te voltooien. Wanneer je een online aankoop doet via een website krijg je een melding op jouw telefoon (waar de N26 app op staat) om de betaling te verifiëren in de app. 

Wil jij inmiddels een N26 rekening openen? Reden nummer 8!

Ben je inmiddels ook enthousiast geworden over het openen van een N26 rekening? Dan heb ik NOG een leuke reden voor je. N26 werkt namelijk met een friend referral programma. Als jij na het lezen van dit artikel besluit om een N26 rekening te openen krijg ik daar een beloning voor. Voor iedere persoon die een kaart aanvraagt, activeert én gebruikt krijg ik €15 euro op mijn N26 rekening. Hierdoor heb ik al een paar honderd euro verdiend dankzij N26 – en dat kun jij dus ook! Let wel op: met het friend referral programma kun je maximaal €1500 verdienen.

Nadat jij jouw N26 rekening hebt geopend en alles hebt afgerond zie je in de app onder My Account een optie “Refer friends”. Hier vind jij jouw unieke referral code. Die van mij is jessical3880. Wanneer lezers deze referral code invullen tijdens het aanmelden weet N26 dat die persoon via mij is aangemeld. Maar je kunt ook gewoon op deze link klikken, daar is mijn referral code al automatisch toegevoegd.

Tel-Aviv-stedentrip

Lees ook: betalen in het buitenland – tips voor reizigers en digital nomads

Ik zou een N26 rekening zeker aanraden aan mensen die regelmatig reizen en online bestellingen doen in het buitenland. In Nederland vind ik de N26 kaart overigens minder goed werken, omdat deze in sommige winkels (nog) niet wordt geaccepteerd. Nederland is simpelweg niet echt een creditcard-land. Maar het is een fijne en voordelige (extra) manier om te kunnen betalen als je op reis bent. Mocht je nog vragen hebben over N26 of wil jij jouw mening over de N26 rekening delen? Laat het mij en andere mensen weten via de reacties hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.   

Reacties via Facebook account

comments