Moeilijke beslissingen en stappen vooruit

Het verlies van mijn vader heeft mij veranderd, op een manier die ik niet kan beschrijven aan mensen. Wat eigenlijk ontzettend rot is voor een schrijver. Maar sommige gevoelens zijn simpelweg niet te verwoorden. Of misschien heb ik de juiste woorden gewoon nog niet gevonden.

Mijn vader was mijn steun, mijn voorbeeld, mijn held. Hij motiveerde me om altijd voor het uiterste te gaan en stimuleerde me om mijn plannen en dromen waar te maken. Maar hij leerde me ook om een goede balans te vinden tussen ambitieus en gelukkig zijn. Want wat heb je eraan als je een goedbetaalde baan en een mooi huis hebt, maar hartstikke ongelukkig bent? Hij leerde me om het leven met beide handen vast te grijpen. Want mijn vader zat vol levenslust. Hij genoot van het leven, van iedere dag. De dag dat hij stierf, verdween er een beetje van mijn levenslust. Dat beetje komt ongetwijfeld terug, maar het heeft tijd nodig.

Reizen is voor mij als pleister op een wond die nog aan het helen is

Reizen is voor mij de perfecte pleister op een wond die na maanden nog steeds aan het helen is. Het verlies van mijn vader zal altijd een schaafwond blijven, maar in de loop der tijd verdwijnt de pijn en herinner je je hoe je aan die wond komt. Je herinnert je de fijne momenten samen. De lachbuien om onzinnige dingen. De jaren dat we naast elkaar zaten en hij me troostte, simpelweg door er te zijn. De tijden dat hij zich frustreerde terwijl hij me wiskunde probeerde uit te leggen. De momenten dat hij om 4 uur ’s nachts een grote spin op mijn kamer moest vangen. De onvoorwaardelijke liefde. De wond is een herinnering aan wat voor geweldige man mijn vader was.

moeilijke-beslissingen-en-stappen-vooruitmoeilijke-beslissingen-en-stappen-vooruit

Tweestrijd

Het was de afgelopen maanden een tweestrijd. Enerzijds wil ik geborgenheid. Zekerheid. Tijd doorbrengen met mijn familie en vrienden. Maar anderzijds weet ik ook dat dat niet in mijn aard zit. Dat dat niet mijn plannen en dromen zijn. Van kleins af aan heb ik altijd geroepen dat ik niet in Nederland blijf wonen. Ik wil de wereld verkennen, avonturen opzoeken. Me laten inspireren door andere mensen en culturen. De zon op zo veel mogelijk verschillende plaatsen in de wereld zien ondergaan. Momenten met mijn pen en camera vereeuwigen. Nieuwe ervaringen opdoen. Informatie met andere mensen delen. En Nederland is simpelweg te klein voor zulke dromen.

Ik stond de afgelopen tijd op een weg met twee afsplitsingen en ik stelde mezelf talloze vragen. Moet ik niet in Nederland blijven om steun te bieden aan mijn moeder en zusje? Hoe is een serieuze relatie mogelijk met mijn impulsieve levensstijl? Wat ga ik verliezen als ik Nederland eenmaal achter me laat? Wat moet ik doen als ik me eenzaam ga voelen in een ruimte vol met mensen? Wat als ik te veel tegenslagen krijg? Wat als ik het verkeerde pad heb gekozen maar niet kan terugkeren? Maar na vele gesprekken en overpeinzingen heb ik eindelijk een keuze gemaakt.

moeilijke-beslissingen-en-stappen-vooruit

Het voelt vreemd om al deze gedachten vast te leggen, te vereeuwigen. Maar het voelt ook alsof er een last van mijn schouders valt. Ik ga doen waar ik dolenthousiast over ben, waar mijn hart sneller van gaat kloppen als ik erover praat, waar ik al mijn tijd aan wil besteden. Ik deel graag verhalen met mensen. Ik wil schrijven over mooie plekken en bijzondere mensen. Ik wil de ideeën voor documentaires die al zo lang in mijn hoofd zitten realiseren. Ik wil bijzondere vrijwilligersprojecten bezoeken en iets goeds doen voor de wereld. Ik wil mijn reisblog serieuzer gaan aanpakken.

Misschien zijn het grote plannen voor een klein meisje als ik, maar ik ben het mijn vader verschuldigd om het in ieder geval te gaan proberen. Ik blijf nog wel een paar maanden in Nederland om enkele zaken af te handelen en bovendien staan er nog een aantal trips in Europa op de planning. Binnenkort ga ik op zoek naar goedkope enkeltjes richting Centraal-Amerika en vanaf daar laat ik me verrassen door alles wat er op mijn pad komt.

Reacties via Facebook account

comments