[:nl]6 minder leuke dingen tijdens een rondreis in Egypte [:]

[:nl]Egypte. Een land vol mysteries die tot op de dag van vandaag nog steeds niet zijn uitgevogeld. Het proces van het mummificeren en de fascinatie die de oude Egyptenaren hadden voor de dood. Eeuwenoude tempels en piramides die je laten inzien hoe vindingrijk mensen duizenden jaren geleden al waren. Woestijnvlaktes waar je de rust opzoekt of juist drukke markten waar je uren kunt wandelen en je ogen uitkijkt. Hiërogliefen in tempels die de grappigste dingen uitbeelden. De groene oevers van de Nijl, waar je het échte leven van de Egyptenaren aan je voorbij ziet trekken. Egypte stond lange tijd op mijn bucket list en een rondreis door dit land was een fantastische ervaring.

Er zijn echter wel een aantal dingen die mij soms tot waanzin dreven tijdens mijn rondreis in Egypte. Ik hoop je met deze blog alvast voor te bereiden op dingen die je kunnen irriteren tijdens een rondreis in Egypte. Als je hierop bent voorbereid kan het alleen maar meevallen, toch? Je moet dit artikel ook met korreltje zout lezen – ik kan soms erg sarcastisch van aard zijn. Zoals eerder gezegd vind ik Egypte een fantastisch land om een rondreis te maken – zelfs als soloreiziger – en kan het absoluut aan iedereen aanraden om hier een keer naartoe te gaan!

Lees ook: rondreizen in Egypte: verschillende routes + video

Piramides-Egypte
Luxor-Egypte
Luxor-Egypte

1. Baksheesh?

“Baksheesh?”, vaak gevolgd door een ophoudend handje. Egypte is een land van aalmoezen. Wanneer iemand dit aan je vraagt vragen ze in feite om een fooi of een aalmoes. Dit kan al gebeuren wanneer je iemand om de weg naar een bezienswaardigheid vraagt. Of wanneer iemand ongevraagd met je door een graftombe loopt en volledig willekeurig naar een paar hierogliéfen wijst. “Dit is een slang. Dit is de godin Isis. Baksheesh?”

In Nederland zijn we niet gewend om voor alles fooi te geven, dus dit is in het begin even wennen. Al helpt het wel veel voor je gemoedstoestand als je je hier van tevoren op instelt. Leg een bepaald bedrag opzij (bijvoorbeeld €5-10 euro per dag) voor fooien en aalmoezen. Het maakt je reis een stuk relaxter als je je hierop instelt, anders ga je je continu ergeren.

Ik heb overigens ook vaak genoeg nee gezegd. Als iemand bijvoorbeeld ongevraagd ergens mee naartoe loopt vind ik namelijk niet dat ik ze iets ‘schuldig’ ben. Of als ze mijn koffie bij het ontbijt inschenken terwijl ik dit ook zelf kan doen. Het kan helpen door een extra portemonnee mee te nemen waar je slechts een paar Egyptische pond in doet, zodat je laat zien dat je niets hebt om te geven. Zorg altijd dat je genoeg kleingeld bij je hebt (briefjes van 5,10 en 20 Egyptische pond) zodat je mensen iets kunt geven als je dat wel wilt doen.

Cairo-Egypte
Cairo-Egypte

Lees ook: Luxor in Egypte, land van de baksheesh

2. Het kan heet zijn in Egypte…

Met name in de zomer loopt de temperatuur hoog op. En met heet bedoel ik dat de temperaturen soms kunnen oplopen tot 50 graden! Ik heb in de zomermaanden in Egypte gereisd en hoewel het goed te doen is zou ik voor een volgende reis toch kijken of ik in het voor- of najaar naar Egypte kan gaan. Je wilt namelijk niet – net als ik – flauwvallen door de hitte.

Voorbereiding-Egypte

Lees ook: het Google Maps fiasco in Aswan, Egypte

3. Batterijen van jouw apparatuur zijn zo leeg

Aanvullend op punt 2: door die hitte raken de batterijen van de apparaten zoals telefoons en camera’s zo leeg. Sommige dagen ging ik door maar liefst 3 camerabatterijen heen! Voor zowel filmen als fotograferen, maar toch. Ook mijn telefoon was bijna altijd aan het einde van de dag leeg, terwijl ik hem amper had gebruikt. Of hij raakte wel eens oververhit als deze te lang in de zon was geweest. Het is daarom erg handig om een extra powerbank bij je te hebben zodat je in noodgevallen iets kunt opladen.

Voorbereiding-Egypte
Piramides-Egypte
Cairo-Egypte

4. Egypte is ontzettend fotogeniek, maar…

Ik noemde het ook al bij de redenen waarom je naar Egypte zou moeten gaan. Maar houd er rekening mee dat je continu met een camera van hot naar her rent. Het is ook handig om een extra batterij aan te schaffen als jouw camera een externe batterij heeft. En ook een paar SD-kaarten zijn geen overbodige luxe. Tot slot is het behoorlijk irritant dat je bijna overal een extra foto-ticket voor moet kopen. Meestal zijn deze 50 Egyptische pond (€2,5 euro), maar soms is dit ticket zelfs duurder dan het entreeticket. Zo is de entree voor de Vallei van de Koningen 120 Egyptische pond, maar als je jouw camera mee wilt nemen betaal je 300 Egyptische pond extra!

Cairo-Egypte
Piramides-Egypte
Luxor-Egypte

Lees ook: de stad van duizend oplichters en minaretten: Caïro in Egypte

5. “You speak Arabic?”

In steden zoals Caïro, Alexandrië en Luxor spreken de meeste mensen Engels en ook aan de Rode Zee zijn de mensen gewend aan toeristen. Maar er zijn ook plekken waar mensen amper tot geen Engels spreken. In Siwa kostte het me bijvoorbeeld de grootste moeite om gesprekken met mensen te voeren. Zelfs de gesprekken met het hotelpersoneel gebeurden met handen en voeten. Of met een hotelgast die als tolk moest dienen. Ik bereid me altijd voor met een aantal basiszinnetjes en -woordjes, maar dat is soms niet genoeg. Als ik ergens niet tegen kan is als mensen in hun eigen taal tegen mij blijven praten, met de illusie dat ik het na 20 keer herhalen ineens wel begrijp.

Luxor-Egypte
Aswan-Egypte
Aswan-Egypte
Voorbereiding-Egypte

Lees ook: heilige bergen en een kleurrijke onderwaterwereld in Dahab, Egypte

6. Egypte is GROOT

Je vliegt in een paar uurtjes naar Caïro. En dan? Als je naar SinaÏ wilt ben je minimaal 7 uur met de bus onderweg. De busreis naar Siwa doet er vaak 10 uur over en hetzelfde geldt voor de treinreis naar Luxor. Met wat geluk ben je binnen 6 uur in Hurghada aan de Rode Zee.

Ik heb zo’n 6 weken door Egypte gereisd en ik wil niet eens nadenken over het totaal aantal kilometers dat ik heb afgelegd tijdens deze rondreis. Voor mij werd het normaal om minimaal 8 uur in een bus te zitten of in een trein te overnachten. Maar als ik er later over nadenk: doe ik dit ook dagelijks als ik in Europa ben? Een busreis van 5 uur naar Parijs vind ik dan al een opgave. Egypte is gigantisch en als je iets wilt zien zul je dus wel wat uren in jouw reisschema moeten meerekenen voor het verplaatsen van A naar B.

Voorbereiding-Egypte
Sahara-beach-camp-Sinai-Egypte
Aswan-Egypte
Aswan-Egypte

Lees ook: voorbereid op reis naar Egypte – alles wat je moet weten voor vertrek

Dit waren mijn irritaties tijdens het rondreizen in Egypte. Wat vind je ervan? En heb jij al eens door Egypte gereisd en ergerde jij je aan andere dingen? Laat het me hieronder weten in een reactie!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.[:]

Reacties via Facebook account

comments