Pretty Picture Time: Makhtesh Ramon in Israël

Het kindje van de Amerikaanse nationale parken Grand Canyon en Death Valley: beter kan ik Makhtesh Ramon in Israël niet beschrijven. Het landschap van Makhtesh Ramon is overweldigend en zeker een bezoek waard tijdens een rondreis door Israël. Makhtesh Ramon in Israël is de grootste erosiekrater ter wereld met een lengte van maar liefst 40 kilometer. Deze krater is overigens niet ontstaan door de inslag van een meteoriet of door vulkanische activiteit, maar door erosie. Dit is een uniek natuurverschijnsel wat je enkel in Israël en Egypte tegen kunt komen.

Lees ook: kosten Israël – wat ben je kwijt voor een biertje en een bed? + bespaartips!

Muren van wel 300 meter hoog rijzen hoog boven je uit terwijl je door de kom van de krater loopt of rijdt. Stilte. Het gevoel alsof je op dat moment de enige op deze indrukwekkende plek bent. Of op de maan bent beland. Enkele roofvogels zweven boven je en strijken uiteindelijk neer op de kameelkleurige stenen. De grootsheid van deze plek laat je klein voelen. Maar wat moet je eigenlijk zien en doen als je Makhtesh Ramon gaat bezoeken?

Lees ook: Israël – tips om de Dode Zee en omgeving te bezoeken

Makhtesh-Ramon-Israel
Makhtesh-Ramon-Israel
Makhtesh-Ramon-Israel
Makhtesh-Ramon-Israel

Plekken om te bezoeken in Makhtesh Ramon in Israël

1. The Carpentry

Wanneer je via Route 40 vanaf Mitzpe Ramon naar de kom van de krater rijdt is HaMinsara, oftewel The Carpentry, een van de eerste plekken die je tegenkomt. Hier vind je een heuvel met zwarte rotsen en een mooi uitzicht op Mitzpe Ramon, aan de rand van de krater.

Makhtesh-Ramon-Israel
Makhtesh-Ramon-Israel
Makhtesh-Ramon-Israel
Makhtesh-Ramon-Israel

2. Vulture lookout

Als je verder reist op Route 40 kom je bij een ander uitzichtpunt aan de linkerkant: Vulture lookout. Oftewel het uitzichtpunt van de gieren. Het grappigste was nog wel dat er een gigantische gier over ons heen vloog en exact bij dit uitzichtpunt neerstreek. Toen hij over de krater uitkeek zag hij er overigens wat minder indrukwekkend uit – vinden jullie hem zittend ook niet op een dodo lijken?

Lees ook: rondreis in Israël (& Jordanië en Palestina) + video

Makhtesh-Ramon-Israel

3. Kamperen bij Henyon Be’erot campsite

Wanneer je de weg op Route 40 verder vervolgt kom je na een paar kilometer aan de linkerkant een bord tegen dat aangeeft dat je naar een kampeerplaats verder kunt reizen. Er zijn meerdere kampeerplaatsen in de krater, maar dit is volgens mij de enige kampeerplaats waar bijvoorbeeld watervoorzieningen en een toilet aanwezig zijn. Het duurt overigens wel even voordat je deze plek bereikt, want de weg hiernaartoe is meerdere kilometers lang en niet in de beste conditie.

Makhtesh-Ramon-Israel
Makhtesh-Ramon-Israel

4. Ammonites Wall

Als je nog wat verder reist op Route 40 kom je uit bij Ammonites Wall, een kleurrijke muur met eeuwenoude fossielen in de rotsen verborgen. Wij zijn hier zelf jammer genoeg niet uitgestapt om te wandelen, maar wat ik van een afstand kon zien zag er indrukwekkend uit.

5. Uitzichtpunt Camel Mount in Mitzpe Ramon

Vanaf het dorp Mitzpe Ramon heb je een indrukwekkend uitzicht over het landschap van de krater. Het dorp is namelijk aan de rand van de krater gebouwd. Camel Mount is een van de beste plekken om foto’s van de kom te maken en van het uitzicht te genieten.

Makhtesh-Ramon-Israel
Makhtesh-Ramon-Israel
Makhtesh-Ramon-Israel

Hoe reis je naar Mitzpe Ramon/Makhtesh Ramon?

Makhtesh Ramon ligt in de Negev woestijn, centraal in Israël. Aan de rand van de Makhtesh Ramon ligt het dorpje Mitzpe Ramon. In dit dorp vind je ook een bezoekerscentrum waar je informatie kunt krijgen over verschillende wandelroutes door de krater. Je kunt Mitzpe Ramon met de bus bereiken. Zowel de bussen vanuit Jeruzalem als vanuit Tel Aviv richting Eilat stoppen in Mitzpe Ramon.

Zelf bezochten mijn zusje en ik Mitzpe Ramon per auto. Sunnycars is een goede verhuurmaatschappij om een auto te huren zonder zorgen. Je huurt de auto namelijk all-inclusive, waardoor je je niet meer druk hoeft te maken over verzekeringen en eventuele schade.

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars
Makhtesh-Ramon-Israel
Makhtesh-Ramon-Israel

Overnachten in Mitzpe Ramon in Israël

Ik heb Makhtesh Ramon in Israël tijdens een daguitstap bezocht, dus ik heb geen ervaring met overnachten in Mitzpe Ramon of Makthesh Ramon. Er zijn een paar kampeerplaatsen, maar deze kun je eigenlijk alleen bereiken met een auto (of een erg lange wandeling). HI Mitzpe Ramon Hostel ligt lekker centraal in het dorp, maar als je het wat avontuurlijker wilt aanpakken kun je bijvoorbeeld bij de nabijgelegen Alpaca Farm overnachten. En wil je jezelf écht trakteren? Ga dan voor het Skyline vakantiehuis, aan de rand van Mitzpe Ramon. Een mooie accommodatie met meerdere slaapkamers én een buitenzwembad met uitzicht over de Negev.

Makhtesh-Ramon-Israel

Lees ook: de ervaringen van mijn moeder – één week in Israël

Wil jij een reis naar Israël boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar Israël reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp bij willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Israël willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

Bijzondere plek is Makhtesh Ramon in Israël hè? Deze plek is nog niet echt bekend als toeristische bezienswaardigheid, maar mag eigenlijk niet ontbreken in een rondreis door Israël. Vragen? Laat het me hieronder in een reactie weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments