Lunchen in Breda: leuke hotspots om Bourgondisch te genieten

Ik ben opgegroeid in het prachtige Den Bosch, maar ik ben geboren in Breda. Dus dat zorgt er toch wel voor dat de stad een speciaal plekje in m’n hart heeft. Ik kom hier nog regelmatig en deel graag mijn favoriete hotspots met je om te lunchen in Breda!

Lees ook: street art in Breda spotten – Blind Walls Gallery

Lunchen in Breda: mijn favoriete hotspots

1. Sunshine Lunch & Lounge

De meest kleurrijke plek om te lunchen in Breda is toch wel Sunshine. Deze lunchzaak geeft me altijd een beetje reiskriebels. Hierdoor is Sunshine ideaal voor wereldreizigers die niet op reis zijn. Zowel de decoratie als de gerechten zijn een feest om naar te kijken. Aan de muren hangt kunst van over de hele wereld en als je naar de benedenverdieping gaat vind je een kleine winkel met leuke hebbedingen. Er staan een paar tafels buiten bij de entree en binnen kun je zowel aan een tafel als in een zithoek plaatsnemen. Ook de menukaart is een reis rondom de wereld. Denka an Zuid-Afrikaans braaibrood, broodje falafel met bietenhummus en de Japanse quinoa- en zeewiersalade (mijn favoriet). Qua drinken zijn e rook genoeg opties, van speciale theeën en koffie tot mangosapjes en versie smoothies. Er is WiFi; vraag het wachtwoord aan het personeel. Sunshine is op dinsdag gesloten.

Adres: Lange Brugstraat 47

Hangstoelen-en-kleurrijk-eten-Sunshine-Breda
Behang-met-pinguins-Sunshine-Breda
groene-thee-decoratie-Sunshine-Breda

2. Puick

Puick is erg leuk ingericht en voelt als een gezellige huiskamer of een urban jungle. Prachtige planten, steigerhout als versiering en leuke details maken dit een fijne plek om te lunchen in Breda. Het enige nadeel vind ik dat het binnen vrij donker is en dat je niet echt buiten kunt zitten. De menukaart is heel fijn, met veel Midden-Oosterse invloeden. I like it! Denk aan pita’s, Libanese broden en shakshuka. Een van mijn favorieten is de Buddha Bowl: lekker gezond en er zit een heerlijke dressing doorheen. Er is WiFi; vraag het wachtwoord aan het personeel. Puick is op maandag en dinsdag gesloten.

Adres: Veemarktstraat 56

3. De Botanist Bar & Kitchen

Ben je met een grotere groep? Dan is de Botanist ideaal. Zowel binnen als op het buitenterras zijn er genoeg zitplaatsen. De Botanist is in 2019 geopend en nog vrij nieuw in de stad, maar wel een leuke plek om te lunchen in Breda. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een groen restaurant met planten en een urban jungle sfeertje. De menukaart is opgedeeld in vlees, vis en vegetarisch. Je kunt hier dus met een gevarieerd gezelschap genieten van een lunch. Ook voor een cocktail ben je hier op de juiste plek, want ze blijven tot laat in de avond open. De Botanist is bovendien iedere dag geopend.

Adres: Tolbrugstraat 19

Botanist-Breda

4. Yirga

Yirga is een van mijn favoriete plekken om met mijn laptop te zitten, maar het is ook een fijne plek om te lunchen in Breda. De lunchzaak is niet héél groot, maar je kunt zowel binnen als buiten zitten. Als ik hier zit zie ik voornamelijk andere mensen met laptops, dus dat is geen probleem. Er is ook WiFi: vraag het wachtwoord aan het personeel. Het fijne van Yirga vind ik dat ze duurzaamheid belangrijk vinden. Zo gebruiken ze ijzeren rietjes om plastic rietjes te vermijden. Daarnaast kopen ze de ingrediënten zo lokaal mogelijk in – en sommige ingrediënten produceren ze zelfs zelf! De menukaart is niet heel uitgebreid maar alles wat erop staat is lekker. Mijn favorieten zijn de salted caramel chocolademelk, de vlierbloesem soda, de oesterzwamburger en de beetroot sandwich. Yirga is op maandag gesloten.

Adres: Sint Annastraat 19C

Yirga-soda-Breda

5. In Kannen & Kruiken

Bij In Kannen & Kruiken heb ik dat huiskamergevoel waardoor ik me daar direct op m’n gemak voel. Je kunt binnen prima met een laptop zitten, achter in de tuin geniet je van het zonnetje of van de schaduw. Dit restaurant zit in het drukke centrum, maar het is de ideale plek om te ontsnappen aan die drukte. De menukaart is niet heel uitgebreid, maar je hebt toch al keuzestress. Ik ben gek op de wentelteefjes met ijs, maar ook het vega flatbread is erg lekker. Ook fijn: ze zijn iedere dag geopend!

Adres: Veemarktstraat 45

Wentelteefjes-ijs-In-kannen-en-kruiken-breda

6. JanenAlleman

JanenAlleman is een bijzondere plek om te lunchen in Breda. Allereerst vind ik het tof dat dit restaurant werkt met jongeren met een verstandelijke beperking. Door het enthousiasme van het personeel verandert een baaldag zo weer in een leuke dag. Daarnaast vind ik het prettig dat er oog is voor duurzaamheid. Er wordt veel samengewerkt met lokale leveranciers en veel gerechten zijn klaargemaakt met biologische producten. Ook in de inrichting is dit terug te zien: want veel interieur in dit restaurant is tweedehands.

En laten we de menukaart niet vergeten. De menukaart is een goede combinatie van vlees en vegetarisch. Mijn favorieten (als vegetariër) zijn de Naan Falafel en het broodje Geitenkaas. Je kunt hier natuurlijk binnen zitten, maar in de zomermaanden zit je ook lekker in de tuin van JanenAlleman. JanenAlleman is op maandag gesloten.

Adres: Sint Janstraat 22

Lees ook: wat te doen tijdens een dagje Breda? Mijn tips!

Dit waren mijn favoriete plekken om te lunchen in Breda. Ken jij nog een andere leuke hotspot in de stad? Laat het mij en andere lezers weten via de reacties hieronder!

Reacties via Facebook account

comments