De Loonse en Drunense Duinen bezoeken, oftewel de Brabantse Sahara

Mijn favoriete plek om te wandelen in Nederland is de Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant. En dat komt niet alleen omdat het dichtbij mijn thuisstad Den Bosch is. Dit nationale park heeft een bijzondere combinatie van zandduinen, bossen en heides. Dit natuurgebied wordt daarom ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Op sommige momenten waan je je namelijk haast even in Afrika. Wil je de Loonse en Drunense Duinen bezoeken? Dan heb ik hier een paar tips voor je!

Loonse-Drunense-Duinen

Tips om de Loonse en Drunense Duinen te bezoeken

1. Waar vind je het natuurgebied Loonse en Drunense Duinen?

De Loonse en Drunense Duinen is een natuurgebied in Noord-Brabant. Het ligt in het gebied tussen de steden Tilburg, Waalwijk en Den Bosch. Vanuit deze steden kun je dit nationale park het beste bezoeken. Daarnaast kun je het ook prima bezoeken als je bijvoorbeeld een paar dagen in het vakantiepark van de Efteling verblijft. De Loonse en Drunense Duinen liggen namelijk maar een paar kilometer van dit attractiepark vandaan.

Loonse-Drunense-Duinen-bloem
Loonse-Drunense-Duinen-Jessica
Loonse-Drunense-Duinen-zand

2. Wat maakt de Loonse en Drunense Duinen bijzonder?

Ik vind het heerlijk om in de Loonse en Drunense Duinen te wandelen. Na de zoveelste wandeling waan ik me nog steeds in een ander, exotisch land. Bovendien is het een natuurgebied waar je sommige stukken helemaal voor jezelf hebt. Bij sommige wandelingen ben ik niet meer dan 5 mensen tegengekomen in 2 uur tijd. Ook de combinatie van de schaduw opzoeken in de bossen en lekker uitwaaien op de zandheuvels vind ik heerlijk.

De Loonse en Drunense Duinen vormen een van de grootste stuifzandgebieden in Europa. De wind heeft hier vrij spel waardoor het landschap steeds een beetje verandert. Je vindt hier zowel droge zandgebieden als drassige moerasgebieden. Door vee zoals schapen te latne grazen in dit natuurgebied kan het zand blijven stuiven. Anders gaat dit unieke landschap ooit verloren.

Door de zandduinen worden de Loonse en Drunense Duinen ook wel de Sahara van Brabant genoemd. Maar dat komt ook omdat de temperaturen in het park extreem kunnen verschillen – net zoals in een woestijn. In de zomer kan het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur wel 40 graden zijn!

Er worden regelmatig activiteiten in de Loonse en Drunense Duinen georganiseerd. Denk aan het spotten van reeën (zomer) of een zoektocht naar paddenstoelen (najaar). Kijk even in de agenda van Natuurmonumenten of er iets leuks tussen zit.

Loonse-Drunense-Duinen-Brabant
Loonse-Drunense-Duinen
Loonse-Drunense-Duinen-meertje-Plantloon

3. Wat zijn de leukste wandelroutes in de Loonse en Drunense Duinen?

Er is een uitgebreid wandelnetwerk in de Loonse en Drunense Duinen. Ik deel hier mijn 3 favoriete wandelingen:

1. Wandeling bij Plantloon (Kaatsheuvel/Waalwijk)

De omgeving rondom landgoed Plantloon is wat moerasachtiger dan andere gebieden in de Loonse en Drunense Duinen. Lekker veel schaduw in het bosrijke gebied, dus ook op een warme zomerdag leuk om hier te wandelen. Ook bewonder je typisch Nederlandse architectuur bij landgoed Plantloon.

Honden mogen hier loslopen. Er is een kinderboerderij (met alpaca’s!) en een speeltuin aanwezig. Het is een rustig gebied binnen de Loonse en Drunense Duinen. Je hebt de mogelijkheid om te zwemmen bij het meer bij de parkeerplaats. Het gebied is niet mega groot, maar wel prima voor een korte wandeling. Er is overigens geen eetgelegenheid aan de rand van het park, daarvoor moet je het dorp in rijden.

Parkeren kan aan de Vijverlaan, bij het Hoefsven.

Loonse-Drunense-Duinen-meertje
Loonse-Drunense-Duinen-planten-water
Loonse-Drunense-Duinen-moerasachtig
Loonse-Drunense-Duinen-plantloon
Loonse-Drunense-Duinen-plantloon
Loonse-Drunense-Duinen-herten
Loonse-Drunense-Duinen-alpaca

2. Wandeling bij De Drie Linden (Drunen)

Aan de noordelijke zijde van de Loonse en Drunense Duinen vind je herberg De Drie Linden. Vanaf hier heb je een uitstekend fietspad dat door het park loopt, maar waar je natuurlijk ook kunt wandelen. Vanaf dit hoofdpad dat door het bos loopt kun je afslaan naar heides en zandheuvels. Tijdens deze wandeling kom je dus verschillende landschappen tegen. Erg leuk! In sommige delen mogen de honden loslopen, anders moeten ze aangelijnd zijn. Het is hier wel wat drukker wat betreft fietsers, die van de Drie Linden naar De Rustende Jager fietsen.

Parkeren kan bij herberg De Drie Linden.

Loonse-Drunense-Duinen-zand-bomen
Loonse-Drunense-Duinen-zand
Loonse-Drunense-Duinen
Loonse-Drunense-Duinen-natuur
Loonse-Drunense-Duinen-boom

3. Wandeling van de Roestelberg naar Bosch en Duin en terug (Waalwijk/Udenhout)

Een leuke en populaire wandelroute is die tussen de restaurants De Roestelberg en Bosch en Duin. Je start meteen met een wandeling door het stuifzand en wordt getrakteerd op mooie uitzichten. Vanaf de Roestelberg loopt er ook een loslooproute die erg populair is. Hierdoor kom je veel honden onderweg tegen en kan het drukker zijn dan in andere gebieden van de Loonse en Drunense Duinen.

Parkeren kan bij restaurant De Roestelberg

4. Mag ik 24/7 door de Loonse en Drunense Duinen fietsen en wandelen?

Bezoekers mogen tussen zonsopkomst en zonsondergang in het park zijn – en dus ook fietsen en wandelen. Maar aangezien er geen hekken rondom het park staan kun je hier in principe ook ’s avonds nog wandelen – als je bijvoorbeeld bosuilen wilt spotten of een mooie sterrenhemel wilt fotograferen.

Loonse-Drunense-Duinen-zonsondergang

5. Met een mountainbike door de Loonse en Drunense Duinen, mag dat?

Ja, je mag mountainbiken in de Loonse en Drunense Duinen. Er lopen meerdere routes door het natuurgebied. Een groene route voor beginners en een zwarte route van zo’n 25 kilometer voor mensen die van een uitdaging houden. Je hebt wel een mountainbikevignet nodig om door de Loonse en Drunense Duinen te mogen mountainbiken.

Loonse-Drunense-Duinen-heide

6. Mogen honden loslopen in de Loonse en Drunense Duinen?

Honden mogen sowieso mee naar de Loonse en Drunense Duinen. In sommige gebieden mogen de honden loslopen, maar er zijn ook delen waar ze aan de lijn moeten. Dit staat aangegeven met een bordje “Honden loslooproute” of met een bordje met een hondenteken erop. Het meest populaire losloopgebied vind je bij de Roestelberg, dus hier is het wat drukker wat betreft wandelaars met honden. Wil je liever de rust opzoeken met jouw hond? Dan zou ik het losloopgebied in Plantloon aanraden.

Loonse-Drunense-Duinen-honden-loslooppad

7. Wat voor een dieren kun je tegenkomen in de Loonse en Drunense Duinen?

Ik heb al meerdere malen reeën gespot in de Loonse en Drunense Duinen. De kans dat je deze dieren spot is dus reëel. De meeste kans heb je aan het einde van de dag. Ik ben ze zowel op de heides als in de bossen tegengekomen. Het zijn wel schuchtere dieren, dus ze sprinten er meestal snel vandoor als je ze tegenkomt.

In de moerasachtige delen – bijvoorbeeld bij Plantloon – kom je ook dieren zoals kikkers en hagedissen tegen. De boomkikker – groen met zwarte vlekken – schijnt hier ook te leven.

Met wat geluk kun je ’s avonds dassen en bosuilen tegenkomen. Dassen zijn roofdieren die vooral in het donker actief zijn. Maar wees gerust: ze jagen vooral op insecten en wormen, dus mensen hoeven niet bang voor dassen te zijn.

Loonse-Drunense-Duinen-ree-wild

8. Waar kan ik in de buurt van de Loonse en Drunense Duinen overnachten?

Het natuurgebied ligt tussen de steden Tilburg, Waalwijk en Den Bosch. In deze steden heb je een leuk aanbod aan hotels en bed & breakfasts.

Wil je je liever terugtrekken in de natuur? Dan heb je een paar prachtige vakantieparken en campings in de buurt van de Loonse en Drunense Duinen. Voor het leukste aanbod kijk je op Parkvakanties. Je kunt bijvoorbeeld in het park van de Efteling verblijven: Vakantiepark Efteling Loonsche Land.

Het is niet mogelijk om te wildkamperen in de Loonse en Drunense Duinen, maar er zijn wel een paar campings rondom het nationale park.

Loonse-Drunense-Duinen-stuifzand
Loonse-Drunense-Duinen-rode-besjes

9. Kun je het beste met de fiets of met de auto komen?

Er zijn genoeg plekken om de auto te parkeren. Als je in Tilburg of Den Bosch verblijft ben je binnen 10 minuten al bij de Loonse en Drunense Duinen met de auto. Vanaf iedere parkeerplaats kun je een leuke wandelroute kiezen om dit natuurpark te verkennen.

Wil je liever naar verschillende plekken in de Loonse en Drunense Duinen? Dan zou ik je aanraden om met de fiets te komen. Er zijn prima fietspaden in de Loonse en Drunense Duinen en op die manier kun je verschillende gebieden ontdekken.

Lees ook: 10 leuke in Nederland die je kunt bezoeken met de trein

Loonse-Drunense-Duinen-paarse-bloemen
Loonse-Drunense-Duinen-heide

10. Waar kun je het beste parkeren als je naar de Loonse en Drunense Duinen gaat?

De Loonse en Drunense Duinen zijn groot, dus er zijn verschillende plekken waar je kunt parkeren. De parkeerplaatsen horen bij horecagelegenheden, waar je gratis kunt parkeren. Een paar van mijn favoriete plekken om te parkeren:

1. De Drie Linden, Drunen (in het noorden van het park)

2. Duinoord, Helvoirt (in het oosten)

3. De Rustende Jager, Biezenmortel (in het zuiden)

4. Landgoed Bosch en Duin (in het zuidwesten)

5. De Roestelberg (in het westen)

Loonse-Drunense-Duinen-boom

11. Zijn er restaurants in de Loonse en Drunense Duinen of is het handiger om zelf eten mee te nemen?

Bij de meeste parkeerplaatsen – waar veel wandelroutes beginnen – zit ook een horecagelegenheid. Hier kun je terecht voor een kop koffie, lunch en zelfs diner. Deze restaurants liggen verspreid langs de randen van de Loonse en Drunense Duinen. Je zou dus een grote ronde in het nationaal park kunnen wandelen, waarbij je iedere 4-5 kilometer een horecagelegenheid tegenkomt.

Maar het is altijd verstandig om een flesje water en een snack mee te nemen. Je kunt namelijk ook uren in de duinen en bossen rondlopen zonder dat je een horecagelegenheid tegenkomt.

Loonse-Drunense-Duinen
Loonse-Drunense-Duinen-grote-boom

Lees ook: wat te doen in de omgeving van Den Bosch? Tips voor de leukste dagjes uit!

De Loonse en Drunense Duinen is absoluut een van mijn favoriete natuurparken in Nederland. Wat is jouw favoriete natuurplek in Nederland? Laat het me hieronder weten in de reacties!

Reacties via Facebook account

comments