30 levenslessen die ik heb geleerd dankzij mijn reizen

Ik ben inmiddels 30 jaar geworden! En hoewel dat voor mij niet echt een hele speciale leeftijd is lijkt het me wel leuk om een paar levenslessen te delen die ik dankzij al mijn reizen heb geleerd. Vriendinnetje Milou doet het ook al jaren en het is een goede manier om op de afgelopen tijd te reflecteren. Ik heb al een tijdje geen persoonlijke verhalen met jullie gedeeld, dus daar is het wel weer tijd voor, of niet? De afgelopen jaren zijn jaren geweest van veel (zelf-) reflectie. Niet de makkelijkste jaren, maar daardoor heb ik wel heel goed geleerd wie ik ben, wat ik wil en wat ik belangrijk vind in mijn leven. Dus bij deze: mijn 30 levenslessen die ik heb geleerd tijdens het reizen.

Kleine disclaimer

Met deze blog wil ik niet zeggen dat je levenslessen ALLEEN maar tijdens het reizen kunt leren. Maar mijn leven en werk bestaan voornamelijk uit reizen, dus mijn ervaringen zijn daardoor ook vaak reis-gerelateerd. Bovendien ben ik van mening dat reizen jouw wereldbeeld vergroot en je veel dingen op een versneld tempo leert. Vaak sneller dan wanneer je in je vertrouwde bubbel blijft.

30 levenslessen die ik heb geleerd dankzij mijn reizen

1. Je leeft maar één keer

Het lijkt alsof sommige mensen hun leven leiden alsof het een generale repetitie is. Maar je leeft maar één keer, dus zorg ervoor dat je het maximale uit het leven haalt. Dat je ervan geniet en nergens spijt van hebt. Natuurlijk zijn er verplichtingen in het leven die minder leuk zijn, maar zorg dat je minimaal iedere dag 1 ding ziet/doet/ervaart waarna je denkt: dit is een mooie dag geweest. Wat mij betreft een van de belangrijkste levenslessen die ik tijdens het reizen heb geleerd.

Levenslessen-reizen-Roemenie-Jess

2. Het is nooit te laat

Het is nooit te laat om een nieuwe koers in te slaan. Ik ben digital nomads tegengekomen die op 70-jarige leeftijd nog het leven van reizen en werken omarmen. Het is nooit te laat om die uitdaging aan te gaan en het avontuur op te zoeken. Ik heb mensen bergen zien beklimmen waarvan ze het zelf nooit hadden verwacht. Het is nooit te laat om sorry te zeggen, want sorry zeggen is een mooie manier van loslaten. Het is pas te laat als je er niet meer bent; tot die tijd is het nooit te laat.

Levenslessen-reizen-Sinai-Jess

3. Breng tijd door met de mensen die belangrijk voor je zijn

Heb je ooit gehoord van the 5 love languages? Dit is een boek van Gary Chapman waar hij ingaat op de 5 manieren hoe je anderen laat zien dat je van ze houdt. Op romantisch vlak, maar ook bij vrienden en familie. De 5 talen van de liefde zijn woorden, quality time, cadeaus geven, gebaren (helpen met klusjes, deuren openhouden) en fysiek contact. Bij mij staat quality time op de eerste plaats. Tijd kun je namelijk maar 1 keer ‘spenderen’.

Wanneer iemand tijd voor mij vrijmaakt betekent dat veel voor mij. En zo laat ik andersom ook aan anderen zien dat ik om hen geef. Al helemaal als ik moeite doe om naar een plek te reizen en mensen weer te zien: dat kost immers veel tijd. We leven in een tijd dat tijd zéér kostbaar is. Iedereen heeft het altijd druk. Daarom is het belangrijk om tijd door te brengen met mensen die belangrijk voor je zijn.

Zurich-vrienden-Jessica

4. Het is goed om je hart te beschermen, maar sluit je niet af voor liefde

Een gebroken hart is een van de meest pijnlijke dingen in het leven. Met een beetje pech ben je maanden – zo niet jaren – aan het herstellen. Het is dus niet meer dan logisch dat jij je hart wilt beschermen tegen die pijn. Maar liefde is ook een van de mooiste dingen in het leven, iets dat je niet wilt missen. Dat verliefde, kriebelige gevoel als je iemand voor de eerste keer in de ogen kijkt. Je verbonden voelen met iemand. ‘s Ochtends wakker worden naast iemand die je meteen een glimlach op je gezicht bezorgt. Iemand die jou de beste versie van jezelf laat voelen en laat zijn.

Toegegeven: veel liefdesverhalen hebben geen happy ending. Maar is dat een reden om die mooie en bijzondere momenten mis te lopen? Ik heb in Israël een relatie gehad waarvan ik diep van binnen wist dat die niet voor altijd zou duren. Toch had ik die tijd met hem nooit willen missen. Ik heb van iemand gehouden. We hebben samen fijne herinneringen die niemand me afneemt. Ik leerde veel over mezelf, dankzij hem. Ik koos voor een gebroken hart, in plaats van een gesloten hart. Iets dat ik in jaren niet meer had verwacht. En dat was het hartzeer dat volgde absoluut waard.

Zonsondergang-Tel-Aviv-Jess-hartje

5. Focus op wat er wél is, niet op wat er niet is

Als je namelijk focust op wat je niet hebt zul je nooit gelukkig zijn. Je geeft jouw aandacht namelijk aan iets dat er niet is. Ik heb in verschillende ontwikkelingslanden gereisd en gewoond. Denk aan Colombia, Guatemala, Suriname, de Filipijnen, Egypte, Laos en Moldavië. Sommige families delen met 15 familieleden een klein huisje. Iets wat wij ons amper kunnen voorstellen. Maar het is ontroerend om te zien hoe gelukkig ze met elkaar zijn, hoe blij ze zijn dat iedereen gezond is. En dat er toch iedere dag eten op tafel staat. Dat komt omdat ze focussen op wat ze wél hebben. Het is vaak niet veel, maar deze mensen hebben vaak een enorm positieve mindset.

Lees ook: positief in het leven staan, hoe doe ik dat? Ik geef je 12 tips!

Kinderen-in-bergen-Laos

6. Leef in het hier en nu

Het is goed om doelen en plannen in de toekomst te hebben, maar het is ook belangrijk om in het heden te leven. Leg je focus op het hier en nu, want hoe jij je OP DIT MOMENT voelt is van belang. Dat zorgt voor jouw rust en geluk. Bijna nergens heb ik dat zo sterk gevoeld als in Israël. Misschien komt het bij veel mensen vanuit de angst dat morgen alles weer anders kan zijn. Een nieuwe oorlog die alles verandert loert altijd om de hoek in het Midden-Oosten. Maar daarom leven veel mensen hier ook alsof iedere dag de laatste kan zijn. Ze genieten van alles wat het leven hen op dit moment biedt. Want genieten doe je in het hier en nu. Een goede manier om te oefenen om in het hier en nu te zijn is meditatie.

Jess-tijdens-zonsopkomst-Masada

7. Wees tevreden met wie je nu bent en waar je nu staat

Er is namelijk altijd een nieuwe stip aan de horizon. Maar als je daar constant op blijft focussen realiseer je je niet waar je momenteel staat. En dat je grote stappen hebt gezet in vergelijking met een jaar geleden. En 5 jaar geleden. Als mens blijf je je altijd ontwikkelen en dat is juist zo mooi. Maar daarom is het des te belangrijker om ook stil te staan bij de persoon die je vandaag de dag bent en welke weg je al hebt afgelegd.

Jess-hiken-Buila-Roemenie

8. Het leven is niet altijd eerlijk

En daar kun jij niet altijd iets aan doen. Als je veel reist kom je veel onrecht tegen. Bedelende straatkinderen. Mishandelde dieren. Mensen die elkaar pijn doen. Ik ben een empathisch persoon, dus iedere keer als ik dit soort situaties tegenkwam brak mijn hart. Zo kwamen we in het Chinese Chengdu een verkoper tegen die in schildpadden handelde. Chinezen geloven dat schildpaddensoep heilzaam is. De schildpadden die hij verkocht zaten in bakjes ter grootte van mijn hand. Met nog geen druppel water om te drinken. Half huilend kocht ik de bakjes met schildpadden en bracht ze naar een tempel waar schildpadden worden opgevangen.

Maar los ik het probleem daarmee op? Niet echt. Die verkoper gaat natuurlijk niet stoppen met zijn handeltje. Misschien haalt hij de schildpadden later zelfs weer op bij die tempel. Misschien heb ik het leven van deze 2 schildpadden gered, maar die miljoenen andere dieren zijn daarmee niet geholpen. Het leven is niet altijd eerlijk en ik kan daar vaak weinig aan veranderen.

Schildpadden-Chengdu-Jess-China

9. Neem alles niet altijd zo serieus

Maak je niet zo druk om alles, het komt bijna altijd wel weer goed. Leer relativeren. Is het daadwerkelijk zo ernstig als dat je denkt of heb je het in je hoofd groter gemaakt dan dat het werkelijk is? Je stressniveau zal snel dalen als je alles niet zo serieus neemt. In Suriname heb ik bij het Jeugdjournaal gewerkt en geloof me: de werkmentaliteit was daar héél anders dan in Nederland. Moest er 10 minuten voor de deadline nog iets aan een video worden toegevoegd en liep de computer vast? In Nederland zou ik dan gefrustreerd met mijn muis tegen het scherm aanslaan. In Suriname deden we dan gewoon een minuut een dansje over de redactievloer.

Jessica-filmen-Suriname

10. Doe veel van wat jou gelukkig maakt

Na mijn bijna-doodervaring in de bergen van Roemenië vroegen mensen me of ik nu klaar was met dat hiken. Of ik niet bang was om in m’n eentje eropuit te trekken. Maar wandelen en alleen op avontuur gaan is voor mij net zo logisch als ademen. Ik heb het nodig om me mens te voelen, om gelukkig te zijn. Ik denk dat alleen mensen die diezelfde passie delen dat kunnen begrijpen. Dus waarom zou ik stoppen met iets dat me gelukkig maakt? Je zou juist zo vaak mogelijk iets moeten doen wat je gelukkig maakt.

Lees ook: mijn bijna-doodervaring in de bergen van Roemenië

Jessica-bergen-Piatra-Craiului-Roemenie

11. We moeten zuinig(er) op onze aarde zijn

Inmiddels kan niemand meer ontkennen dat we beter met onze wereld mogen omgaan. Gelukkig denken steeds meer mensen na over hoe de wereld er over een paar jaar uitziet. Want wat doen we als we deze wereld hebben ‘opgebruikt’? Tijdens mijn werk met zeeschildpadden in Costa Rica was het schrijnend om te zien hoe veel plastic er dagelijks aanspoelde aan het strand. We ruimden het op, maar de volgende dag was de berg plastic er weer. En hoewel El Nido in de Filipijnen voor veel mensen een droombestemming is was het voor mij een fantoomparadijs. Het merendeel van het koraal was beschadigd of dood. Duurzaamheid is inmiddels niet meer een term voor hippies: iedereen mag een steentje bijdragen om te zorgen dat we onze aarde niet compleet vernietigen.

Baby-schildpad-Costa-Rica

12. Een lach kan iedereen z’n dag maken

Lachen kost niets en het is een handeling van slechts een paar seconden. En is er ooit iemand slechter geworden van een paar keer lachen naar anderen?

Kinderen-Filipijnen-op-scooter

13. Iedereen heeft zijn eigen waarheid

Israël is een van mijn favoriete bestemmingen, deels door de intensiteit en complexiteit. Toen ik in 2017 voor de eerste keer naar het land vertrok dacht ik dat ik in 2 maanden het Israël-Palestinaconflict wel zou begrijpen. Little did I know.. Hoe meer mensen ik sprak, hoe moeilijker het werd om alles te begrijpen. Over 1 gebeurtenis hoorde ik wel 20 verschillende verhalen. Niemand loog over wat zij voelden, hadden gezien of hadden ervaren. Voor alle mensen die ik sprak was het hun waarheid. Er bestaat niet 1 waarheid: iedereen interpreteert die op z’n eigen manier en onthoudt andere dingen. Deze levensles heeft mij door de jaren heen heel erg geholpen, met name bij ruzies en conflicten. Sta open om het verhaal en het perspectief van een ander te horen.

Jess-bij-Tempelberg-Jeruzalem

14. Niet iedereen heeft slechte bedoelingen

Wanneer je alleen reist moet je extra alert zijn met wie je omgaat. Mensen kunnen je proberen op te lichten of pijn doen. Dus het is goed om hier waakzaam voor te zijn. Maar soms kan dit een beetje doorslaan naar paranoïde gedrag. Ik werd mij hiervan bewust toen een jongen in de Tatacoa woestijn in Colombia mij vroeg of hij mee mocht wandelen. Ik dacht dat hij mee wilde lopen om me vervolgens te overvallen. Toen ik hem dit vertelde keek hij me vol verbazing aan. Hij was blij dat er eindelijk een buitenlander in ‘zijn thuis’ was en wilde dat graag laten zien. Hij kon zich niet voorstellen dat iemand zulke slechte bedoelingen had. Natuurlijk lopen er wel degelijk mensen met slechte intenties rond, maar houd in je achterhoofd dat niet iedereen zo is.

Zonsondergang-Tatacoa-woestijn-Colombia

15. Je intuïtie is jouw beste gids

Aansluitend op nummer 14: ik vertrouw altijd op mijn intuïtie als het gaat om het contact met mensen. Voelt iets niet prettig? Dan zorg ik dat ik snel uit die situatie vertrek. Ik maak bijna al mijn beslissingen met mijn intuïtie. Die zijn voor andere mensen soms niet logisch, maar voor mij wel. En daar gaat het om. Ik ben van nature vrij intuïtief, maar het luisteren naar die innerlijke stem kun je ook trainen. Bijvoorbeeld door te mediteren en je even af te sluiten van logica. Als de mening en tips van anderen er niet toe doen, wat hoor je dan?

Jessica-mediteren

16. Geluk kun je aantrekken

Natuurlijk praat ik depressies en ongelukkig gevoelens niet goed – die bestaan wel degelijk. Maar jouw gedachten zijn erg sterk en bepalen wat jij aantrekt. Iedereen heeft op een bepaald moment in z’n leven verdriet of moet afscheid nemen van mensen en situaties. Maar als jij erin gelooft dat jij geluk verdient en gelukkig wilt zijn trek je dat ook aan. Dat wat je aandacht geeft, groeit. Jouw geluk dus ook. Omring jezelf bijvoorbeeld zo veel mogelijk met positief ingestelde mensen.

Jess-springen-bij-Dode-Zee

17. Eet fruit

Véél fruit. Wees een beetje lief voor je lichaam, want fruit is goed voor je. Ik merk dat ik in het buitenland veel sneller fruit eet dan in Nederland. Géén idee waarom. Misschien omdat het in Nederland 360 dagen per jaar rotweer is? En fruit associeer ik onbewust toch een beetje met een zonnetje en lekker weer. Maar probeer het anders eens door een smoothie of door een bak yoghurt te verwerken. Ik zit veel beter in m’n vel als ik veel fruit eet. En de beste tip tegen een kater? Eet een banaan voordat je gaat slapen. Een banaan hydrateert je lichaam én heeft een zuurremmende werking, waardoor jij je minder misselijk voelt. Inmiddels heb ik zo veel exotische fruitsoorten geproefd waar ik als kind nog nooit van had gehoord. Dus niet met het smoesje komen dat je fruit niet lekker vindt: er bestaat ongetwijfeld iets wat ook jij lekker vindt!

Jessica-Chayenne-sinaasappels-eten

18. Leer je grenzen aan te geven

Je hoeft niet altijd overal ‘ja’ op te zeggen. Vroeger vond ik het heel lastig om mijn grenzen aan te geven. Ik wilde immers niemand voor het hoofd stoten. Ik wilde simpelweg dat de hele wereld gelukkig is. Maar weet je? Dat gaat sowieso nooit lukken. Dus als ik tegenwoordig ergens geen zin in heb of geen tijd voor heb, dan zeg ik ook wel eens nee. Voelt super goed. Zoals die keer dat ik in Wadi Rum ontvoerd werd en ik geen zin had om met die bedoeïen te trouwen en in de woestijn te wonen.

Lees ook: vrouwelijke soloreizigers hebben het niet altijd makkelijk

Zonsondergang-Wadi-Rum-Jordanië-met-jeep

19. We kunnen met z’n allen echt véél minder plastic gebruiken

Het is soms schrijnend om te zien HOE VEEL plastic er wordt gebruikt. Als ik in Nederland door de supermarkt loop zijn zelfs de paprika’s per stuk verpakt in plastic. Dus dat kan eigenlijk wel een beetje minder. En als iedereen daar al een klein beetje op let maakt dat een groot verschil. Een van de beste manieren om plastic op reis te verminderen is door het gebruik van eigen waterflessen. Dan hoef je namelijk niet meer al die plastic flesjes te kopen. Ik ben een groot fan van de Dopper. Kom je mensen in het buitenland tegen met een Dopper? De kans is groot dat het 1. een Nederlander is of 2. een van mijn buitenlandse vrienden is die ik een Dopper cadeau heb gedaan. 

Dopper-in-Wadi-Rum-woestijn

20. Investeer in dingen die JIJ belangrijk vindt – en laat anderen hetzelfde doen

Iedereen heeft andere wensen en vindt andere dingen belangrijk. Er zijn mensen die veel geld uitgeven aan mooi meubilair en dingen om hun huis op te leuken. Of die het heerlijk vinden om een keer per week buiten de deur te eten. Als dat jou happy maakt: go for it! Ik merk dat veel van mijn leeftijdgenoten het vreemd vinden dat ik niet investeer in het opbouwen van een thuis op een vaste plaats. Maar omdat dat belangrijk is voor hen betekent niet dat het daarom ook belangrijk is voor mij. Ik investeer mijn geld liever in zaken die belangrijk zijn voor mij: camera-apparatuur, kampeerspullen, nieuwe kennis opdoen en reizen om vrienden in het buitenland op te zoeken. Luister dus niet te veel naar anderen hoe jij je geld moet uitgeven en investeer in datgene wat jou gelukkig maakt.

Jess-in-Monteverde-Costa-Rica-brug

21. Spreek eens spontaan iemand aan – gewoon omdat het kan

In een koffiezaak, in de bus of als je op het strand ligt te zonnebaden. Ik heb door de jaren heen super interessante gesprekken gehad en zelfs vriendschappen opgebouwd door deze spontane ontmoetingen. In het Cubaanse Trinidad was ik bijvoorbeeld de versierpogingen van de lokale jongens helemaal zat. Tijdens een wandeling ging ik daarom naast een Canadese jongen zitten. “Je hoeft niet eens met me te praten, maar als ik hier even naast je kan zitten gaan die jongens vanzelf wel weg.” Uiteindelijk hebben we 4 dagen met elkaar doorgebracht en allerlei leuke activiteiten ondernomen in de omgeving van Trinidad.

Cuba-omgeving-Trinidad

22. Let op jouw drinken als je gaat stappen

Als ik uitga houd ik mijn hand meestal over mijn glas, zodat mensen er niet zo gemakkelijk iets in kunnen gooien. Ik ben ooit in Letland gedrogeerd in een kroeg. Gelukkig was ik met mensen die voor mij hebben gezorgd en me in een veilisge situatie hebben gebracht, maar dat geluk heb je niet altijd. Laat jouw drankje dus nooit zomaar ergens achter als je even weg bent en let altijd goed op jouw glas.

Jessica-champagne-thuis

23. Ga regelmatig naar buiten, de natuur in

Mensen vonden mij vroeger suf omdat ik van wandelen houd, maar inmiddels is wandelen heel hip geworden. Lekker mindful door de natuur struinen is helemaal in. En dat is natuurlijk niet voor niets. Wanneer je in de natuur bent kom je tot rust, omdat je jezelf fysiek uit het drukke dagelijks leven haalt. Status, spullen en andere mensen doen er op dat moment even niet toe. En dat is vaak best wel een lekker gevoel. Wat frisse buitenlucht doet een mens goed!

Jess-uitzicht-Dana-Jordanië

24. Apen zijn hartstikke gek

Blijf dus een beetje bij ze uit de buurt als je ze in het buitenland tegenkomt. Je zult niet de eerste zijn die door een aap aangevallen of gekrabd wordt en daardoor in het ziekenhuis beland.

Apen-Candidasa-Bali

25. Kleine stapjes zijn ook stapjes

Dit is mijn mantra tijdens zware wandelingen. Als je aan een nieuw avontuur begint lijkt het einddoel vaak ongelooflijk ver weg. Of het nou het beklimmen van een berg of het starten van een nieuw project is. Maar onthoud: ieder stapje dat je zet is weer een stapje dichterbij je doel. Breek iets ‘groots’ dus op in etappes of stapjes. Je zult zien dat die kleine stappen apart best meevallen, maar je wel dichterbij jouw eindpunt brengen.

Jess-in-Loonse-en-Drunense-Duinen-Nederland

26. IJsjes maken het leven altijd beter

Goede vrienden van mij weten inmiddels hoe ze mij op moeten vrolijken –  en staan op slechte dagen standaard met ijs klaar. Het maakt voor mij ook niet uit of het 40 of -10 graden is: ijs stelt nooit teleur. Maar een reep Tony Chocolonely wordt ook altijd gewaardeerd.

Jess-met-ijs-Lesbos-Griekenland

27. Maak je niet al te druk over wat anderen van jou denken

Mensen hebben toch wel een mening over je, ongeacht of jij je daar druk om maakt of niet. Geloof me: ik heb mijn portie met uitgesproken (en onuitgesproken) meningen over hoe ik mijn leven leid ook al gehad. Ik heb daardoor regelmatig aan mezelf getwijfeld. Waarom doe ik de dingen niet zoals anderen die van mij verwachten? Ben ik minder volwassen, succesvol of gelukkig dan iemand die het leven leid zoals de samenleving van hem/haar verwacht? Is het verkeerd om het minder bewandelde pad te willen belopen en het avontuur na te jagen? Inmiddels sta ik een stuk sterker in mijn schoenen en weet ik wie ik ben en wat ik belangrijk vind. Maar zonder mensen die me hier constant aan herinneren zoals mijn moeder zou ik misschien wel een heel ander leven leiden. Alleen maar door de meningen van anderen. Dat is niet de bedoeling, hè?

Jess-freediven-Filipijnen

28. Alles wat verschrikkelijk begint kan prachtig eindigen

De zonsondergangen die ik van over de hele wereld al heb gezien zijn daar een prachtig bewijs van. Iedere dag kan stormachtig beginnen, maar prachtig eindigen. Net als iedere gebeurtenis in je leven.

Lees ook: het Google Maps fiasco in Aswan, Egypte

Zonsondergang-Aswan-Egypte

29. Blijf openstaan voor nieuwe ervaringen

Mijn 2021 staat in het teken van openstaan voor nieuwe ervaringen. Onze comfortzone is hartstikke prettig, maar onze groei zit daar vaak buiten. Ik geloof dat we hier op aarde zijn om ons te ontwikkelen tot de leukste en beste versie van onszelf. Op die manier kunnen we ook het meest teruggeven aan de wereld en aan anderen. Je moet er alleen wel voor openstaan. Je bent nooit te oud om iets nieuws te leren, met een nieuwe hobby aan de slag te gaan, een nieuwe relatie te starten of een nieuw bedrijf te starten.

Een van mijn favoriete zinnetjes die ik ‘s ochtends tegen mezelf herhaal is: vandaag sta ik open voor mooie, onverwachte dingen. Ik sta open voor alles, zelfs dingen die ik zelf nooit had kunnen bedenken. In het begin voelt dit misschien een beetje gek, maar geloof me: er gebeuren de meest idiote dingen als je voor ALLES open staat. Dankzij een onverwachts gesprek met een zwerver leerde ik een nieuwe app kennen. Op manieren die ik zelf nooit had kunnen bedenken komen er klussen op mijn pad. Ik heb mensen via de meest onmogelijke manieren leren kennen, die later een belangrijke rol in mijn leven gingen spelen.

Ik geloof niet in toeval, alles gebeurt met een reden. En zodra jij je openstelt voor alle mogelijkheden zul je zien hoe magisch de wereld soms kan werken.

30. Loslaten is een van de belangrijkste skills die je kunt trainen

Inmiddels heb ik in de afgelopen 10 jaar tijdens het reizen héél wat mensen leren kennen. En van 95% van die mensen heb ik ook weer afscheid moeten nemen. Dat vond ik in het begin verschrikkelijk. Waarom kon ik al die mensen niet op één plek samenbrengen en zien wanneer ik dat wilde? Maar dat is jammer genoeg niet hoe de wereld werkt. Ik heb veel van die mensen weer losgelaten.

Het doet nog steeds pijn als ik afscheid moet nemen en mensen, plekken of bepaalde situaties moet loslaten. Mensen houden niet van verandering: ergens vinden we het heel fijn om in onze vertrouwde bubbel te zitten. Ik ook. Maar geloof me: hoe vaker je uit die comfort bubble stapt, hoe makkelijker het wordt om het nieuwe te omarmen. Het nieuwe is spannend, maar brengt ook veel moois met zich mee.

“Maakt deze situatie mij nog gelukkig?”
“Geeft de connectie met deze persoon mij nog energie en verrijkt diegene mijn leven?”
“Wat biedt deze plek mij momenteel waardoor ik naar een nog betere versie van mezelf kan groeien?”

Dit soort vragen stel ik mijzelf als ik reflecteer of ik iets mag vasthouden of juist mag loslaten. Check regelmatig bij jezelf of dingen je nog gelukkig maken (ik doe dit bijna dagelijks door te mediteren en te journalen). Dat maakt het een stuk gemakkelijker om los te laten. Je mag erop vertrouwen dat er iets nieuws op je pad komt als je loslaat.

Ik hoop dat je deze blog vermakelijk vindt, bepaalde levenslessen tijdens het reizen herkent of dat het je heeft geïnspireerd om zelf even te reflecteren. In ieder geval wens ik je een mooie dag vandaag!

Reacties via Facebook account

comments