[:nl] 28 levenslessen die ik heb geleerd dankzij mijn reizen [:en] 28 important life lessons I’ve learnt while traveling [:]

[:nl]

Ik ben inmiddels 28 jaar geworden! En hoewel dat helemaal niet een hele speciale leeftijd is lijkt het me wel leuk om een paar levenslessen te delen die ik dankzij al mijn reizen heb geleerd. Vriendinnetje Milou doet het ook al jaren en het is een goede manier om op de afgelopen tijd te reflecteren. Ik heb al een tijdje geen persoonlijke verhalen met jullie gedeeld, dus daar is het wel weer tijd voor, of niet? De afgelopen jaren zijn jaren geweest van veel (zelf-) reflectie. Niet de makkelijkste jaren, maar daardoor heb ik wel heel goed geleerd wie ik ben, wat ik wil en wat ik belangrijk vind in mijn leven. Dus bij deze: mijn 28 levenslessen die ik heb geleerd tijdens het reizen.

Kleine disclaimer

Met deze blog wil ik niet zeggen dat je levenslessen ALLEEN maar tijdens het reizen kunt leren. Maar mijn leven en werk bestaan voornamelijk uit reizen, dus mijn ervaringen zijn daardoor ook reis-gerelateerd. Bovendien ben ik van mening dat reizen jouw wereldbeeld vergroot en je veel dingen op een versneld tempo leert. Vaak sneller dan wanneer je in je vertrouwde bubbel blijft.

28 levenslessen die ik heb geleerd dankzij mijn reizen

1. Je leeft maar één keer

Het lijkt alsof sommige mensen hun leven leiden alsof het een generale repetitie is. Maar je leeft maar één keer, dus zorg ervoor dat je het maximale uit het leven haalt. Dat je ervan geniet en nergens spijt van hebt. Natuurlijk zijn er verplichtingen in het leven die minder leuk zijn, maar zorg dat je minimaal iedere dag 1 ding ziet/doet/ervaart waarna je denkt: dit is een mooie dag geweest.

Levenslessen-reizen-Roemenie-Jess

2. Het is nooit te laat

Het is nooit te laat om een nieuwe koers in te slaan. Ik ben digital nomads tegengekomen die op 70-jarige leeftijd nog het leven van reizen en werken omarmen. Het is nooit te laat om die uitdaging aan te gaan en het avontuur op te zoeken. Ik heb mensen bergen zien beklimmen waarvan ze het zelf nooit hadden verwacht. Het is nooit te laat om sorry te zeggen, want sorry zeggen is een mooie manier van loslaten. Het is pas te laat als je er niet meer bent; tot die tijd is het nooit te laat.

Levenslessen-reizen-Sinai-Jess

3. Breng tijd door met de mensen die belangrijk voor je zijn

Heb je ooit gehoord van the 5 love languages? Dit is een boek van Gary Chapman waar hij ingaat op de 5 manieren hoe je anderen laat zien dat je van ze houdt. Op romantisch vlak, maar ook bij vrienden en familie. De 5 talen van de liefde zijn woorden, quality time, cadeaus geven, gebaren (helpen met klusjes, deuren openhouden) en fysiek contact. Bij mij staat quality time op de eerste plaats. Tijd kun je namelijk maar 1 keer ‘spenderen’. Wanneer iemand tijd voor mij vrijmaakt betekent dat veel voor mij. En zo laat ik andersom ook aan anderen zien dat ik om hen geef. Al helemaal als ik moeite doe om naar een plek te reizen en mensen weer te zien: dat kost immers veel tijd. We leven in een tijd dat tijd zéér kostbaar is. Iedereen heeft het altijd druk. Daarom is het belangrijk om tijd door te brengen met mensen die belangrijk voor je zijn.

Zurich-vrienden-Jessica

4. Het is goed om je hart te beschermen, maar sluit je niet af voor liefde

Een gebroken hart is een van de meest pijnlijke dingen in het leven. Met een beetje pech ben je maanden – zo niet jaren – aan het herstellen. Het is dus niet meer dan logisch dat jij je hart wilt beschermen tegen die pijn. Maar liefde is ook een van de mooiste dingen in het leven, iets dat je niet wilt missen. Dat verliefde, kriebelige gevoel als je iemand voor de eerste keer in de ogen kijkt. Je verbonden voelen met iemand. ‘s Ochtends wakker worden naast iemand die je meteen een glimlach op je gezicht bezorgt. Iemand die jou de beste versie van jezelf laat voelen en laat zijn.

Toegegeven: veel liefdesverhalen hebben geen happy ending. Maar is dat een reden om die mooie en bijzondere momenten mis te lopen? Ik heb in Israël een relatie gehad waarvan ik diep van binnen wist dat die niet voor altijd zou duren. Toch had ik die tijd met hem nooit willen missen. Ik heb van iemand gehouden. We hebben samen fijne herinneringen die niemand me afneemt. Ik leerde veel over mezelf, dankzij hem. Ik koos voor een gebroken hart, in plaats van een gesloten hart. Iets dat ik in jaren niet meer had verwacht. En dat was het hartzeer dat volgde absoluut waard.

Zonsondergang-Tel-Aviv-Jess-hartje

5. Focus op wat er wél is, niet op wat er niet is

Als je namelijk focust op wat je niet hebt zul je nooit gelukkig zijn. Je geeft jouw aandacht namelijk aan iets dat er niet is. Ik heb in verschillende ontwikkelingslanden gereisd en gewoond. Denk aan Colombia, Guatemala, Suriname, de Filipijnen, Egypte, Laos en Moldavië. Sommige families delen met 15 familieleden een klein huisje. Iets wat wij ons amper kunnen voorstellen. Maar het is ontroerend om te zien hoe gelukkig ze met elkaar zijn, hoe blij ze zijn dat iedereen gezond is. En dat er toch iedere dag eten op tafel staat. Dat komt omdat ze focussen op wat ze wél hebben. Het is vaak niet veel, maar deze mensen hebben vaak een enorm positieve mindset.

Kinderen-in-bergen-Laos

6. Leef in het hier en nu

Het is goed om doelen en plannen in de toekomst te hebben, maar het is ook belangrijk om in het heden te leven. Leg je focus op het hier en nu, want hoe jij je OP DIT MOMENT voelt is van belang. Dat zorgt voor jouw rust en geluk. Bijna nergens heb ik dat zo sterk gevoeld als in Israël. Misschien komt het bij veel mensen vanuit de angst dat morgen alles weer anders kan zijn. Een nieuwe oorlog die alles verandert loert altijd om de hoek in het Midden-Oosten. Maar daarom leven veel mensen hier ook alsof iedere dag de laatste kan zijn. Ze genieten van alles wat het leven hen op dit moment biedt. Want genieten doe je in het hier en nu. Een goede manier om te oefenen om in het hier en nu te zijn is meditatie.

Jess-tijdens-zonsopkomst-Masada

7. Wees tevreden met wie je nu bent en waar je nu staat

Er is namelijk altijd een nieuwe stip aan de horizon. Maar als je daar constant op blijft focussen realiseer je je niet waar je momenteel staat. En dat je grote stappen hebt gezet in vergelijking met een jaar geleden. En 5 jaar geleden. Als mens blijf je je altijd ontwikkelen en dat is juist zo mooi. Maar daarom is het des te belangrijker om ook stil te staan bij de persoon die je vandaag de dag bent en welke weg je al hebt afgelegd.

Jess-hiken-Buila-Roemenie

8. Het leven is niet altijd eerlijk

En daar kun jij niet altijd iets aan doen. Als je veel reist kom je veel onrecht tegen. Bedelende straatkinderen. Mishandelde dieren. Mensen die elkaar pijn doen. Ik ben een empathisch persoon, dus iedere keer als ik dit soort situaties tegenkwam brak mijn hart. Zo kwamen we in het Chinese Chengdu een verkoper tegen die in schildpadden handelde. Chinezen geloven dat schildpaddensoep heilzaam is. De schildpadden die hij verkocht zaten in bakjes ter grootte van mijn hand. Met nog geen druppel water om te drinken. Half huilend kocht ik de bakjes met schildpadden en bracht ze naar een tempel waar schildpadden worden opgevangen. Maar los ik het probleem daarmee op? Niet echt. Die verkoper gaat natuurlijk niet stoppen met zijn handeltje. Misschien haalt hij de schildpadden later zelfs weer op bij die tempel. Misschien heb ik het leven van deze 2 schildpadden gered, maar die miljoenen andere dieren zijn daarmee niet geholpen. Het leven is niet altijd eerlijk en ik kan daar vaak weinig aan veranderen.

Schildpadden-Chengdu-Jess-China

9. Neem alles niet altijd zo serieus

Maak je niet zo druk om alles, het komt bijna altijd wel weer goed. Leer relativeren. Is het daadwerkelijk zo ernstig als dat je denkt of heb je het in je hoofd groter gemaakt dan dat het werkelijk is? Je stressniveau zal snel dalen als je alles niet zo serieus neemt. In Suriname heb ik bij het Jeugdjournaal gewerkt en geloof me: de werkmentaliteit was daar héél anders dan in Nederland. Moest er 10 minuten voor de deadline nog iets aan een video worden toegevoegd en liep de computer vast? In Nederland zou ik dan gefrustreerd met mijn muis tegen het scherm aanslaan. In Suriname deden we dan gewoon een minuut een dansje over de redactievloer.

Jessica-filmen-Suriname

10. Doe veel van wat jou gelukkig maakt

Na mijn bijna-doodervaring in de bergen van Roemenië vroegen mensen me of ik nu klaar was met dat hiken. Of ik niet bang was om in m’n eentje eropuit te trekken. Maar wandelen en alleen op avontuur gaan is voor mij net zo logisch als ademen. Ik heb het nodig om me mens te voelen, om gelukkig te zijn. Ik denk dat alleen mensen die diezelfde passie delen dat kunnen begrijpen. Dus waarom zou ik stoppen met iets dat me gelukkig maakt? Je zou juist zo vaak mogelijk iets moeten doen wat je gelukkig maakt.

Lees ook: mijn bijna-doodervaring in de bergen van Roemenië

Jessica-bergen-Piatra-Craiului-Roemenie

11. We moeten zuinig(er) op onze aarde zijn

Inmiddels kan niemand meer ontkennen dat we beter met onze wereld mogen omgaan. Gelukkig denken steeds meer mensen na over hoe de wereld er over een paar jaar uitziet. Want wat doen we als we deze wereld hebben ‘opgebruikt’? Tijdens mijn werk met zeeschildpadden in Costa Rica was het schrijnend om te zien hoe veel plastic er dagelijks aanspoelde aan het strand. We ruimden het op, maar de volgende dag was de berg plastic er weer. En hoewel El Nido in de Filipijnen voor veel mensen een droombestemming is was het voor mij een fantoomparadijs. Het merendeel van het koraal was beschadigd of dood. Duurzaamheid is inmiddels niet meer een term voor hippies: iedereen mag een steentje bijdragen om te zorgen dat we onze aarde niet compleet vernietigen.

Baby-schildpad-Costa-Rica

12. Een lach kan iedereen z’n dag maken

Lachen kost niets en het is een handeling van slechts een paar seconden. En is er ooit iemand slechter geworden van een paar keer lachen naar anderen?

Kinderen-Filipijnen-op-scooter

13. Iedereen heeft zijn eigen waarheid

Israël is een van mijn favoriete bestemmingen, deels door de intensiteit en complexiteit. Toen ik in 2017 voor de eerste keer naar het land vertrok dacht ik dat ik in 2 maanden het Israël-Palestinaconflict wel zou begrijpen. Little did I know.. Hoe meer mensen ik sprak, hoe moeilijker het werd om alles te begrijpen. Over 1 gebeurtenis hoorde ik wel 20 verschillende verhalen. Niemand loog over wat zij voelden, hadden gezien of hadden ervaren. Voor alle mensen die ik sprak was het hun waarheid. Er bestaat niet 1 waarheid: iedereen interpreteert die op z’n eigen manier en onthoudt andere dingen. Deze levensles heeft mij door de jaren heen heel erg geholpen, met name bij ruzies en conflicten. Sta open om het verhaal en het perspectief van een ander te horen.

Jess-bij-Tempelberg-Jeruzalem

14. Niet iedereen heeft slechte bedoelingen

Wanneer je alleen reist moet je extra alert zijn met wie je omgaat. Mensen kunnen je proberen op te lichten of pijn doen. Dus het is goed om hier waakzaam voor te zijn. Maar soms kan dit een beetje doorslaan naar paranoïde gedrag. Ik werd mij hiervan bewust toen een jongen in de Tatacoa woestijn in Colombia mij vroeg of hij mee mocht wandelen. Ik dacht dat hij mee wilde lopen om me vervolgens te overvallen. Toen ik hem dit vertelde keek hij me vol verbazing aan. Hij was blij dat er eindelijk een buitenlander in ‘zijn thuis’ was en wilde dat graag laten zien. Hij kon zich niet voorstellen dat iemand zulke slechte bedoelingen had. Natuurlijk lopen er wel degelijk mensen met slechte intenties rond, maar houd in je achterhoofd dat niet iedereen zo is.

Zonsondergang-Tatacoa-woestijn-Colombia

15. Je intuïtie is jouw beste gids

Aansluitend op nummer 14: ik vertrouw altijd op mijn intuïtie als het gaat om het contact met mensen. Voelt iets niet prettig? Dan zorg ik dat ik snel uit die situatie vertrek. Ik maak bijna al mijn beslissingen met mijn intuïtie. Die zijn voor andere mensen soms niet logisch, maar voor mij wel. En daar gaat het om. Ik ben van nature vrij intuïtief, maar het luisteren naar die innerlijke stem kun je ook trainen. Bijvoorbeeld door te mediteren en je even af te sluiten van logica. Als de mening en tips van anderen er niet toe doen, wat hoor je dan?

Jessica-mediteren

16. Geluk kun je aantrekken

Natuurlijk praat ik depressies en ongelukkig gevoelens niet goed – die bestaan wel degelijk. Maar jouw gedachten zijn erg sterk en bepalen wat jij aantrekt. Iedereen heeft op een bepaald moment in z’n leven verdriet of moet afscheid nemen van mensen en situaties. Maar als jij erin gelooft dat jij geluk verdient en gelukkig wilt zijn trek je dat ook aan. Dat wat je aandacht geeft, groeit. Jouw geluk dus ook. Omring jezelf bijvoorbeeld zo veel mogelijk met positief ingestelde mensen.

Jess-springen-bij-Dode-Zee

17. Eet fruit

Véél fruit. Wees een beetje lief voor je lichaam, want fruit is goed voor je. Ik merk dat ik in het buitenland veel sneller fruit eet dan in Nederland. Géén idee waarom. Misschien omdat het in Nederland 360 dagen per jaar rotweer is? En fruit associeer ik onbewust toch een beetje met een zonnetje en lekker weer. Maar probeer het anders eens door een smoothie of door een bak yoghurt te verwerken. Ik zit veel beter in m’n vel als ik veel fruit eet. En de beste tip tegen een kater? Eet een banaan voordat je gaat slapen. Een banaan hydrateert je lichaam én heeft een zuurremmende werking, waardoor jij je minder misselijk voelt. Inmiddels heb ik zo veel exotische fruitsoorten geproefd waar ik als kind nog nooit van had gehoord. Dus niet met het smoesje komen dat je fruit niet lekker vindt: er bestaat ongetwijfeld iets wat ook jij lekker vindt!

Jessica-Chayenne-sinaasappels-eten

18. Leer je grenzen aan te geven

Je hoeft niet altijd overal ‘ja’ op te zeggen. Vroeger vond ik het heel lastig om mijn grenzen aan te geven. Ik wilde immers niemand voor het hoofd stoten. Ik wilde simpelweg dat de hele wereld gelukkig is. Maar weet je? Dat gaat sowieso nooit lukken. Dus als ik tegenwoordig ergens geen zin in heb of geen tijd voor heb, dan zeg ik ook wel eens nee. Voelt super goed. Zoals die keer dat ik in Wadi Rum ontvoerd werd en ik geen zin had om met die bedoeïen te trouwen en in de woestijn te wonen.

Lees ook: vrouwelijke soloreizigers hebben het niet altijd makkelijk

Zonsondergang-Wadi-Rum-Jordanië-met-jeep

19. We kunnen met z’n allen echt véél minder plastic gebruiken

Het is soms schrijnend om te zien HOE VEEL plastic er wordt gebruikt. Als ik in Nederland door de supermarkt loop zijn zelfs de paprika’s per stuk verpakt in plastic. Dus dat kan eigenlijk wel een beetje minder. En als iedereen daar al een klein beetje op let maakt dat een groot verschil. Een van de beste manieren om plastic op reis te verminderen is door het gebruik van eigen waterflessen. Dan hoef je namelijk niet meer al die plastic flesjes te kopen. Ik ben een groot fan van de Dopper. Kom je mensen in het buitenland tegen met een Dopper? De kans is groot dat het 1. een Nederlander is of 2. een van mijn buitenlandse vrienden is die ik een Dopper cadeau heb gedaan. 

Dopper-in-Wadi-Rum-woestijn

20. Investeer in dingen die JIJ belangrijk vindt – en laat anderen hetzelfde doen

Iedereen heeft andere wensen en vindt andere dingen belangrijk. Er zijn mensen die veel geld uitgeven aan mooi meubilair en dingen om hun huis op te leuken. Of die het heerlijk vinden om een keer per week buiten de deur te eten. Als dat jou happy maakt: go for it! Ik merk dat veel van mijn leeftijdgenoten het vreemd vinden dat ik niet investeer in het opbouwen van een thuis op een vaste plaats. Maar omdat dat belangrijk is voor hen betekent niet dat het daarom ook belangrijk is voor mij. Ik investeer mijn geld liever in zaken die belangrijk zijn voor mij: camera-apparatuur, kampeerspullen, nieuwe kennis opdoen en reizen om vrienden in het buitenland op te zoeken. Luister dus niet te veel naar anderen hoe jij je geld moet uitgeven en investeer in datgene wat jou gelukkig maakt.

Jess-in-Monteverde-Costa-Rica-brug

21. Spreek eens spontaan iemand aan – gewoon omdat het kan

In een koffiezaak, in de bus of als je op het strand ligt te zonnebaden. Ik heb door de jaren heen super interessante gesprekken gehad en zelfs vriendschappen opgebouwd door deze spontane ontmoetingen. In het Cubaanse Trinidad was ik bijvoorbeeld de versierpogingen van de lokale jongens helemaal zat. Tijdens een wandeling ging ik daarom naast een Canadese jongen zitten. “Je hoeft niet eens met me te praten, maar als ik hier even naast je kan zitten gaan die jongens vanzelf wel weg.” Uiteindelijk hebben we 4 dagen met elkaar doorgebracht en allerlei leuke activiteiten ondernomen in de omgeving van Trinidad.

Cuba-omgeving-Trinidad

22. Let op jouw drinken als je gaat stappen

Als ik uitga houd ik mijn hand meestal over mijn glas, zodat mensen er niet zo gemakkelijk iets in kunnen gooien. Ik ben ooit in Letland gedrogeerd in een kroeg. Gelukkig was ik met mensen die voor mij hebben gezorgd en me in een veilisge situatie hebben gebracht, maar dat geluk heb je niet altijd. Laat jouw drankje dus nooit zomaar ergens achter als je even weg bent en let altijd goed op jouw glas.

Jessica-champagne-thuis

23. Ga regelmatig naar buiten, de natuur in

Mensen vonden mij vroeger suf omdat ik van wandelen houd, maar inmiddels is wandelen heel hip geworden. Lekker mindful door de natuur struinen is helemaal in. En dat is natuurlijk niet voor niets. Wanneer je in de natuur bent kom je tot rust, omdat je jezelf fysiek uit het drukke dagelijks leven haalt. Status, spullen en andere mensen doen er op dat moment even niet toe. En dat is vaak best wel een lekker gevoel. Wat frisse buitenlucht doet een mens goed!

Jess-uitzicht-Dana-Jordanië

24. Apen zijn hartstikke gek

Blijf dus een beetje bij ze uit de buurt als je ze in het buitenland tegenkomt. Je zult niet de eerste zijn die door een aap aangevallen of gekrabd wordt en daardoor in het ziekenhuis beland.

Apen-Candidasa-Bali

25. Kleine stapjes zijn ook stapjes

Dit is mijn mantra tijdens zware wandelingen. Als je aan een nieuw avontuur begint lijkt het einddoel vaak ongelooflijk ver weg. Of het nou het beklimmen van een berg of het starten van een nieuw project is. Maar onthoud: ieder stapje dat je zet is weer een stapje dichterbij je doel. Breek iets ‘groots’ dus op in etappes of stapjes. Je zult zien dat die kleine stappen apart best meevallen, maar je wel dichterbij jouw eindpunt brengen.

Jess-in-Loonse-en-Drunense-Duinen-Nederland

26. IJsjes maken het leven altijd beter

Goede vrienden van mij weten inmiddels hoe ze mij op moeten vrolijken –  en staan op slechte dagen standaard met ijs klaar. Het maakt voor mij ook niet uit of het 40 of -10 graden is: ijs stelt nooit teleur. Maar een reep Tony Chocolonely wordt ook altijd gewaardeerd.

Jess-met-ijs-Lesbos-Griekenland

27. Maak je niet al te druk over wat anderen van jou denken

Mensen hebben toch wel een mening over je, ongeacht of jij je daar druk om maakt of niet. Geloof me: ik heb mijn portie met uitgesproken (en onuitgesproken) meningen over hoe ik mijn leven leid ook al gehad. Ik heb daardoor regelmatig aan mezelf getwijfeld. Waarom doe ik de dingen niet zoals anderen die van mij verwachten? Ben ik minder volwassen, succesvol of gelukkig dan iemand die het leven leid zoals de samenleving van hem/haar verwacht? Is het verkeerd om het minder bewandelde pad te willen belopen en het avontuur na te jagen? Inmiddels sta ik een stuk sterker in mijn schoenen en weet ik wie ik ben en wat ik belangrijk vind. Maar zonder mensen die me hier constant aan herinneren zoals mijn moeder zou ik misschien wel een heel ander leven leiden. Alleen maar door de meningen van anderen. Dat is niet de bedoeling, hè?

Jess-freediven-Filipijnen

28. Alles wat verschrikkelijk begint kan prachtig eindigen

De zonsondergangen die ik van over de hele wereld al heb gezien zijn daar een prachtig bewijs van. Iedere dag kan stormachtig beginnen, maar prachtig eindigen. Net als iedere gebeurtenis in je leven.

Lees ook: het Google Maps fiasco in Aswan, Egypte

Zonsondergang-Aswan-Egypte

Ik hoop dat je deze blog vermakelijk vindt, bepaalde levenslessen tijdens het reizen herkent of dat het je heeft geïnspireerd om zelf even te reflecteren. In ieder geval wens ik je een mooie dag vandaag! [:]

[:en]

Yay it’s my birthday! I am now 28 years old and it may not be a really special age, but I feel like sharing some wisdom today. Some important life lessons I’ve learnt while traveling. The last couple of years have not been the easiest, but that’s what being a 20-something is all about, right? It was for sure a time of self-reflection, focusing on being confident and being content with the person that I am today. So here we go: 28 important life lessons I’ve learnt while traveling.

Disclaimer

I don’t think traveling is THE ONLY way to learn these life lessons. But most of my life is focused on traveling and working abroad, so most of my experiences are travel-related as well. Besides that I do believe that traveling can teach you things way faster than in your daily life, in your well-known ‘bubble’.

28 life lessons I’ve learnt while traveling

1. You only live once

It sounds like such a cliché, but it’s true. Soms people are living their life like it’s a general repetition. But it’s not. You only live once, so make sure you absolutely enjoy it and make the most out of it. Make sure you don’t regret things. Of course you have obligations in life that are not fun at all (think about administration and taxes), but make sure you do/see/experience at least 1 thing a day that makes you feel happy about and grateful for your life.

Levenslessen-reizen-Roemenie-Jess

2. It’s never too late

It’s never too late to start something new. I have met digital nomads that were experiencing this new lifestyle once they were 70 years old. It’s never too late to accept new challenges, to search for a new adventure. I have seen people climbing mountains and they never expected it to happen. It’s never too late to apologize to someone, because saying sorry is a great way of letting go. It’s only too late if you’re not here anymore: until then it’s never too late.

Levenslessen-reizen-Sinai-Jess

3. Spend time with the people you care for

Have you ever heard of the 5 love languages? This is a book from Gary Chapman. He explains that there are 5 ways to show people you love and appreciate them. It can be romantic, but also for family and friends. The 5 love languages are words, quality time, giving gifts, gestures (like holding doors, helping in the house) and physical touch. Quality time is my number #1. You can only spend your time once. So if people spend time on me I really appreciate that. It’s also MY way to show others that I care about them. Especially if I have to travel long distances to see people again. We live in a time that time is precious, because everyone is always busy. So it’s super important to spend time with the people you care for.

Zurich-vrienden-Jessica

4. Protect your heart, but don’t close it for love

A broken heart is one of the most painful things in life. It can take months – even years – to recover from it. So it makes sense if you want to protect your heart and avoid that pain. But love is also one of the most beautiful things in life. It’s something that you don’t want to miss. That bubbly feeling if you’re staring in someone’s eyes for the first time. Feeling connected with someone. Waking up next to someone that puts a smile on your face, first thing in the morning. Being with someone that makes you want to be the best version of yourself. Simply because that person allows and inspires you to be the best version of yourself.

I have to admit: most love stories don’t have a happy ending. It’s sad, but it’s the truth. But is that a reason to miss out on all the amazing moments? In Israel I was together with someone for a couple of months. I knew it was probably not gonna last forever. But I love the time we have spent together. I cared for someone. We have amazing memories together – and nobody will take that away from me. I chose for a broken heart, instead of a closed heart. For years I didn’t expect to feel like that anymore, so the heartbreak that followed was absolutely worth it.

Zonsondergang-Tel-Aviv-Jess-hartje

5. Focus on what you DO have, not on what you don’t have

If you’re focusing on something you don’t have you won’t be happy. Because you’re giving your attention to something that doesn’t exist. I have worked and lived in multiple developing countries. Colombia, Guatemala, Suriname, the Philippines, Egypt, Laos and Moldova are just some examples. I have seen families living with 15 people under 1 roof. We can’t imagine that people can be happy in those conditions. But I’m touched to see how happy most people are. They are healthy. They are together. And there is food on the table. They focus on what they DO have. Most of the times it’s not much, but those people for sure have a positive mindset.

Kinderen-in-bergen-Laos

6. Live in the present

Of course you can make plans and have goals for the future, but also realize that you are living NOW, in the present. So focus on this moment, because how you feel right now matters. You can only feel peace and happiness in the present. Israel is one of the countries where I really learnt this lesson. Most people live in the now, because they simply don’t know how tomorrow will look like. A new war can start out of the blue in the Middle East, always. So there is this constant fear that every day can be your last day. Because of that most people enjoy their lives right now. A great way to learn to live in the present is to meditate.

Jess-tijdens-zonsopkomst-Masada

7. Be content with who you are and where you’re standing right now

There will always be another goal to achieve. But if you’re always focusing on the future you never realize where you’re standing right now. Who are you right now? It’s good to develop yourself, but also check what you already achieved. You probably made so much progress in 1 year. And who were you 5 years ago, in comparison with nowadays? Slow down to check where you’re coming from, what steps you already took and who you are right now. And be totally happy with that.

Jess-hiken-Buila-Roemenie

8. Life isn’t always fair

And most of the time there’s nothing you can do about that. If you’re traveling a lot you will experience and see a lot of injustice. Children begging in the streets. Abused animals. People who hurt each other. I’m an empath, so in the beginning this really broke my heart. Every single time. When I was in the Chinese city of Chengdu I found a market where they sold turtes in small boxes. The boxes were not bigger than my hand and the animals didn’t had any water. Chinese people believe turtle soup is good for your health. With tears in my eyes I bought the turtles of this salesman and brought them to a monastery where they take care of turtles. But of course by doing that I don’t solve the problem. The salesman will probably find new turtles. Or maybe the monastery will resell them. Even if these 2 turtles now have a great life, I couldn’t help the millions of other animals at that moment. Life isn’t always fair and there’s not always something that you can do about it.

Schildpadden-Chengdu-Jess-China

9. Don’t take everything so serious

Don’t make a big fuzz about everything, because most of the times it will be alright anyways. Learn how to put things in perspective. Is it really that big of a deal or did you make it bigger in your head than it actually is? You will experience less stress if you don’t take everything so serious. I have worked for a news channel for children in Suriname, and in the beginning I really had to get used to their way of working. 10 minutes before going live and a computer would not do anything anymore? In the Netherlands I would be super frustrated, probably throw something to the computer screen. But in Suriname we would just take a little break and dance for a minute through the room to destress. And everything always worked out in the end.

Jessica-filmen-Suriname

10. Do a lot of what makes you happy

After my near death experience in the mountains of Romania people asked me if I was now done with hiking. If I was afraid to travel solo again and go on adventures by myself. But hiking and traveling solo is like breathing to me. I need it to feel human, to feel happy. I think that only people with those same strong passions will understand that need. For me it didn’t make sense to stop with something that makes me happy. You should do the things that make you feel alive as often as you can!

Jessica-bergen-Piatra-Craiului-Roemenie

Also read: how I almost died in the mountains of Romania

11. We have to be more careful towards our planet

You can’t deny it anymore: we have to be a bit nicer to Mother Earth. Luckily more and more people are thinking about the future of our planet and how we can save it. Because what will we do if we used all the natural sources? What if there is no way back, because we destroyed too much? During my volunteer work with sea turtles in Costa Rica we also cleaned the beach on a regular base. We would clean one day, but the next day the pile of garbage on the beach was as big as the day before. And lots of people say El Nido in the Philippines is a paradise, but for me it was an anti-climax. Most of the reef was damaged by boats and people, some coral was already dead. Sustainability is not longer a subject only for hippies. It’s relevant to everyone. Because everyone should learn more about how to save our planet and act on it.

Baby-schildpad-Costa-Rica

12. A smile can make everyone’s day

Smile as often as you can. It’s not only good for you, but also for other people. It won’t cost you anything and it only takes a couple of seconds. And you can definitely make someone’s day by doing it!

Kinderen-Filipijnen-op-scooter

13. Everyone has their own truth

Israel is one of my favorite destinations in the world because of the intensity and the complexity. When I arrived for the first time, in 2017, I thought I would figure out the whole Israel-Palestine situation within 2 months. Little did I know… The more people I was talking to, the more confusing everything became. I heard 20 different versions about 1 situation, all in a different perspective. Nobody was lying about what they had seen or experienced. For all of those people it was the truth. But the truth is: there is not only 1 truth. There are lots of interpretations of it. People remember different things. This is a life lesson that helped me a lot with conflicts and arguments. Have an open mind to listen to the perspective of the other person if you’re in an argument.

Jess-bij-Tempelberg-Jeruzalem

14. Not everybody in the world has bad intentions

If you’re traveling solo you have to be on guard, you can’t trust everyone that you will meet. People can hurt you, rob you or try to scam you. So it’s good to be aware of that. But if you’re always like that it can make you paranoid. When I was in Colombia I went to the Tatacoa desert: back then it wasn’t a touristy place at all. Only a couple of foreigners would go there. I met a guy and he asked me to walk along during the sunset, while I was taking photos. I thought he wanted to rob me, or kill me in the middle of nowhere. When I shared my thoughts with him he was flabbergasted. He was just happy that someone that wasn’t from Colombia was visiting his home and he wanted to show that to me. He couldn’t imagine people would even have bad intentions in that place. Of course there are people that you shouldn’t trust while you’re traveling, but it doesn’t mean EVERYONE is like that.

Zonsondergang-Tatacoa-woestijn-Colombia

15. Your intuition is your best guide in life

Talking about trusting people: I always trust my intuition if I’m meeting new people. Do I feel uncomfortable by this person? Then I will just remove myself from that situation. I make most of the decisions in life based on my intuition. It’s not always logical for other people, but it is to me. And that’s all that matters. I’m an intuitive person by nature, but of course you can train this as well. By meditating and focusing what you’re intuition is telling you, instead of your head (logic). If you’re not listening to the opinions and tips of other people, what do you hear then?

Jessica-mediteren

16. You can attract happiness

I’m not saying depressions or unhappy feelings aren’t real – of course they are. But your thoughts are stronger than you probably realize. They decide where you’re energy is going to and what you attract. Everyone experiences sadness at some point in life, everyone has to say goodbye to people or specific situations. And I get it: it’s hard. But if you believe that you deserve happiness and are worth that happiness you will attract it by focusing on that. Everything that you give some attention will grow. So it’s important to put yourself in some positive vibes, for example by hanging out with people with that positive energy.

Jess-springen-bij-Dode-Zee

17. Eat fruit

Eat lots of fruit. Be nice to your body, because a healthy body can do so much more. I always eat more fruit abroad than in the Netherlands. No idea why. Maybe because it’s shitty weather in the Netherlands 360 days a year and I associate fruit with sun and good weather? But you can also put fruit in smoothies or mix it with yoghurt to get your daily fruit portions. And the best tip for a hangover? Eat a banana before you go to sleep. Bananas are hydrating your body and have acid-inhibiting effect, so you definitely feel less nauseous. I tried exotic fruit all over the world, so you can’t say that you don’t like fruit. There is so much that you can try and there’s definitely something that you will love!

Jessica-Chayenne-sinaasappels-eten

18. Learn how to set boundaries

You don’t have to say ‘yes’ to everything. When I was younger this was really hard for me (and sometimes it still is). I wanted everyone to be happy, I didn’t want to offend anyone. But you know: that’s never gonna happen. So if I don’t have time or the energy to do something, sometimes I do say no. Feels great. Like that time a bedouin in Wadi Rum wanted to kidnap and marry me, but I didn’t really feel like that.

Zonsondergang-Wadi-Rum-Jordanië-met-jeep

Also read: it’s not always easy being a female solo traveler

19. We all should use way less plastic

It’s sad to see HOW MUCH plastic we all use. In the Netherlands I barely can buy a bell pepper or a cucumber without having it wrapped in plastic. It’s unnecessary and it would be quite easy to reduce the use of plastic. So if everybody is paying a little attention to the use of plastic it can make a big difference. One of the best ways to reduce plastic is to use your own water bottle. I love the brand Dopper (it’s really popular among Dutch people), but there are also great alternatives. And if you like to filter your water you have options like the Grayl bottle or Lifestraw.

Dopper-in-Wadi-Rum-woestijn

20. Invest in things that are important to YOU – and let everybody else do the same

Everybody has different interests. What you think is important might not be the same for others. Some people love spending their money on fancy furniture or food in good restaurants. If that makes you happy: go for it! Some people think it’s strange I don’t wanna invest in a house and creating a home for myself. But because that’s important to them doesn’t mean it’s important to me. It’s not something that makes me happy right now, so I rather invest in other things like camera gadgets, camping gear, going to workshops or events and visiting friends in different countries. Don’t listen to others if it’s about spending your time, energy or money into something. You should spend it on something that makes YOU happy.

Jess-in-Monteverde-Costa-Rica-brug

21. Start a spontaneous conversation with a stranger – just because you can

In a coffee bar, in the bus or on the beach. I have had many interesting conversations and even created new friendships via these spontaneous meetings. In the Cuban city Trinidad I was tired of the local guys hitting on me. So during a walk I saw down next to a Canadian guy. “You don’t have to talk to me, but I would appreciate it if I can sit next to you for some time, so those guys will leave me alone.” After that meeting we spend 4 days together and explored the surrounding of Trinidad. Just because I started a random conversation with this guy.

Cuba-omgeving-Trinidad

22. Keep an eye on your drinks while you’re going out

I always put my hand over my glass, so it’s not easy to put something in my drink. I have been drugged in Latvia once, while I was going out with some fellow students. Luckily those people took care of me and everything was okay, but you’re not always as lucky as I was that day. So never leave your drink unattended and keep an eye on your glass.

Jessica-champagne-thuis

23. Go outside often and enjoy nature

When I was younger I was a nerd for my love for hiking / walking, but right now it’s super popular. People are all about mindfulness these days and a walk in the forest is hot right now. When you’re in nature you’ll get a peaceful mind, because you remove yourself physically from a busy daily life. Nothing really matters when you’re in nature: what you do, the stuff you have and other people are not important in that moment. And that feels great. Some fresh air is good for your body and soul!

Jess-uitzicht-Dana-Jordanië

24. Monkeys are crazy little bastards

Keep your distance if you see them abroad. I know it’s super cool to have a picture with a monkey and all, but when monkeys scratch or bite you the fun is over. You can even end up in the hospital, so it’s just better to avoid them and let them be. Enjoy the crazy little guys from a distance – because they can be super funny.

Apen-Candidasa-Bali

25. Baby steps are also steps

I keep saying this to myself (and others) during tough hikes. If you start a new adventure your goal seems really far away. This can be climbing a mountain, but also starting a new job for example. But every step you take will bring you closer to that goal, that destination point. Does it feel too big? Break it up into smaller parts. You will see it’s much easier to finish that small part and start the next part rather than thinking of you from the start to the end point.

Jess-in-Loonse-en-Drunense-Duinen-Nederland

26. Ice cream makes life better

Always. Some of my friends know me very well – and they know how to cheer me up: with ice cream. It doesn’t even matter if it’s -10 or 40 degrees is outside. Some chocolate (especially from Tony Chocolonely) will make me happy as well.

Jess-met-ijs-Lesbos-Griekenland

27. Don’t worry about the opinions of others about you

Because people will always have an opinion about most people. It doesn’t even matter if you worry about it or not. So it’s just better to ignore their opinions about you in general. Trust me: I know what some people think of me (because they told me or they showed me without words) and the way I live my life. Why would I not do things, just because people will think it’s weird? Am I less successful, grown up or happy if I live a different life than others? Is it wrong to walk the road less traveled and chase adventures? By now I’m more confident and I know who I am. Whoever likes me likes me, but otherwise it’s fine as well. But a couple of years ago I was influenced by the opinion of others about me. If it wasn’t for people like my mum I would now maybe live a life how others want me to life. That would be pretty weird, right?

Jess-freediven-Filipijnen

28. Everything that starts horrible can end in a beautiful way

Hundreds of beautiful sunsets I have seen, all over the world. Sometimes days might start crappy, but those sunsets are proof that a day can end in a beautiful way as well. Just like all the situations in your life.

Zonsondergang-Aswan-Egypte

I hope you liked this blog. Maybe it made you laugh, maybe it made you reflect on your own life. Maybe it inspired you to think about the life lessons you have learnt the last couple of years as well. Share them with me in the comments below if you want. And of course enjoy your day! [:]

Reacties via Facebook account

comments