20 podcasts over reizen, ondernemen & meer leuke dingen

Ik houd van podcasts! En al helemaal van podcasts over reizen. Lekker wegdromen bij mooie reisbestemmingen en meeleven met de bijzondere reisavonturen van anderen. Al vallen podcasts over ondernemen en persoonlijke ontwikkeling bij mij ook goed in de smaak. Ik luister regelmatig naar podcasts in de bus, de trein of het vliegtuig. Het is namelijk een goede manier om je tijd nuttig te besteden. Maar ook wanneer ik een stukje ga wandelen vind ik het prettig om naar een podcast te luisteren. In deze blog verzamel ik leuke podcasts over reizen, ondernemen en andere leuke dingen. De podcasts zijn zowel Nederlandstalig als Engelstalig.

Allereerst: hoe kun je naar podcasts luisteren?

Podcastmakers bieden de podcasts meestal direct via een website aan. Soms worden ze ook geüpload naar YouTube (zodat je kunt zien hoe het behind the scenes is). Zelf luister ik onderstaande podcasts via Castbox (Android), een gratis telefoonapp. Ik vind het een gebruiksvriendelijke app en ik kan alles downloaden en offline luisteren. Bijna alle podcasts zijn ook via Spotify, Soundcloud en Apple Podcasts te beluisteren.  

Leuke podcasts over reizen

1. Reisgenoten Podcast

Op zoek naar leuke podcasts over reizen? Een van mijn favorieten is Reisgenoten Podcast. Deze podcast wordt gemaakt door Daisy en Niels. Daisy ken je misschien wel van de reiswebsite All Day Every Daisy en Niels is radiomaker. Een geweldig duo voor het maken van een podcast over reizen dus. Daisy is een hele tijd met haar vriend Patrick op wereldreis geweest, dus je luistert naar leuke reisreportages in bijzondere bestemmingen. Bovendien is Daisy een zeer bewuste reiziger, dus je krijgt ook veel tips over duurzaam reizen, leven en zelfs eten. Een erg prettige podcast om naar te luisteren en de gesprekken tussen Daisy en Niels verlopen ook erg fijn. De afleveringen duren gemiddeld 1 uur.

De Reisgenoten Podcast is in het Nederlands te beluisteren.

2. Podcast voor Avontuurlijke Vrouwen

Een Nederlandse podcast gericht op avontuurlijke en reislustige vrouwen, hoe leuk is dat? Antonette van We12Travel interviewt in deze podcast vrouwen die avontuurlijk reizen en leven. Interessante onderwerpen komen aan bod, zoals veiligheid als je alleen wandelt, hoe ga je met angst om en heel veel toffe avontuurlijke bestemmingen. De podcasts duren ongeveer 1 uur, maar het luistert zo lekker weg dat je het amper in de gaten hebt als dat uur voorbij is. De kwaliteit van het geluid is ook goed, wat ook wel prettig is. Al met al dus een echte aanrader als je een leuke Nederlandse podcast over reizen wilt luisteren! Extra leuk: Anto sprak in aflevering 12 met mij over Israël, alleen hiken en het leven als digital nomad.

De Podcast voor Avontuurlijke Vrouwen is in het Nederlands te beluisteren.

3. BNR Podcast: Goede Reis

Veel podcasts worden opgezet door ondernemers en reisbloggers, dus daarom is het ook wel leuk om te zien dat de media iets met podcasts doet. Goede Reis is een samenwerking tussen BNR en Columbus Travel. Allereerst is het fijn dat de kwaliteit van het geluid erg goed is: radiomakers weten inmiddels hoe ze kwaliteit moeten leveren. De podcast wordt gepresenteerd door Geert-Jan Hahn. Met zijn gasten spreekt hij over onderwerpen zoals vliegschaamte en het reizen in minder toeristische gebieden. Ik heb het gevoel dat ze nog een beetje op zoek zijn naar een format, maar ze hebben tot nu toe in ieder geval interessante gesprekken en leuke gastsprekers. De afleveringen duren gemiddeld 30-40 minuten. Ik ben benieuwd waar ze nog meer mee gaan komen!

De Goede Reis BNR Podcast is in het Nederland te beluisteren.

4. Adventure Bound

Rob Roy interviewt bijzondere mensen in zijn podcast Adventure Bound. Ik vind het jammer dat de podcasts vrij ‘abrupt’ beginnen: ik zou liever eerst de introductie hebben en dan pas het gesprek met de gastspreker. Maar dat even terzijde, want de mensen die hij spreekt zijn hartstikke tof en doen veel avontuurlijke dingen. Als je een avontuurlijker leven wilt hebben moet je zeker naar deze podcast luisteren. Mensen die in een camperbusje leven, de Mount Everest beklimmen, skydiven en freediven bijvoorbeeld. Maar ook inspirerende gesprekken met adventure photographers, national park rangers en families die met hun kinderen fulltime reizen. De focus ligt voornamelijk op Amerikaanse sprekers en Amerikaanse outdoor plekken, maar dat is vrij logisch omdat de host ook Amerikaans is. De afleveringen duren gemiddeld 1 uur.

De Adventure Bound podcast is in het Engels te beluisteren.

5. The Thoughtful Travel Podcast

De Australische Amanda Kendle heeft een leuke podcast waarin ze alles wat met reizen te maken heeft bespreekt. Ik vind het wel prettig dat de podcast vrij nuchter is; in tegenstelling tot veel Amerikaanse podcasts (die soms wat schreeuwerig zijn). Haar podcast zet me altijd aan het denken over bepaalde aspecten van reizen. Ze deelt niet alleen handige tips, maar ook grappige anekdotes en levenslessen aan de hand van haar eigen ervaringen. Zo gaat het onder andere over de mogelijke mensen die naast je zitten in het vliegtuig, hoe het is om naar een ander land te verhuizen en hoe mensen daten als je veel reist.

Extra leuk is het contact met haar luisteraars, die meepraten over bepaalde aspecten van reizen. Daarnaast heeft ze soms ook bijzondere gasten in haar podcast zoals Tony Wheeler, de oprichter van de Lonely Planet reisgidsen. De afleveringen zijn – jammer genoeg – vrij kort: 25-30 minuten. Maar gelukkig staan er bijna 200 afleveringen online, dus je kunt wel even vooruit.

The Thoughtful Travel Podcast is in het Engels te beluisteren.

6. KidsErOpUit Luistermagazine

Ook Saskia van de reiswebsite KidsErOpUit is een podcast gestart. Nu heb ik zelf geen kinderen, maar ik heb toch naar een aflevering van de KidsErOpUit Podcast geluisterd en ik vond het verrassend leuk en divers. Er worden praktische tips gedeeld voor families met kinderen en leuke hotspots die kids-proof zijn. Daarnaast komen er andere mensen aan het woord in de interviews, waardoor je het amper in de gaten hebt dat je

De KidsErOpUit Podcast is in het Nederlands te beluisteren.

7. Break Into Travel Writing

Voor iemand die werkzaam is in de reiswereld is dit een zeer leuke én nuttige podcast om te luisteren. Alexa Meisler is zelf schrijfster en wil andere mensen op weg helpen in de reiswereld met zo veel mogelijk tips en inspirerende interviews. Ze spreekt niet alleen met medeschrijvers, maar ook met andere mensen die werkzaam zijn in de industrie. Denk aan marketing managers bij vliegmaatschappijen. PR-bureaus en verkeersbureaus. Reisfotografen en videomakers. Reisbureaus en tour companies over de hele wereld. Het is tof dat ze op die manier verschillende perspectieven aan haar luisteraars biedt. Daarnaast heeft ze een prettige stem om naar te luisteren. De afleveringen variëren qua tijd, van 30-60 minuten, met een paar uitzonderingen van 90 minuten.

Break Into Travel Writing Podcast is in het Engels te beluisteren.

8. Travel Tales

Mike Siegel nodigt allerlei vrienden in zijn podcast uit om te praten over hun reisavonturen. The good stuff and the bad stuff. Iedere aflevering heeft hij 1 gast en bespreken ze de meest memorabele reisavonturen. Mike weet de juiste vragen te stellen en de nodige humor in de gesprekken te voegen. Veel van zijn gastsprekers ken ik eerlijk gezegd niet, maar het blijft erg leuk om naar hun gesprekken te luisteren. De afleveringen duren gemiddeld 1 uur.

De Travel Tales Podcast is in het Engels te beluisteren.

9. The Journey (van KLM)

The Journey is de podcast van KLM Royal Dutch Airlines. Verschillende mensen vertellen een bijzonder reisverhaal dat hun leven heeft veranderd. Ik vind het lekker om hiernaar te luisteren als ik even geen podcasts met tips en adviezen wil. Dit luistert lekker gemakkelijk weg, als een luisterboek. De geluidseffecten maken het helemaal af. Jammer genoeg is er al een tijdje geen nieuwe aflevering geplaatst, maar wie weet gaan ze in de toekomst weer met een nieuw seizoen van start? De afleveringen die online staan duren gemiddeld 30 minuten.

The Journey is in het Engels te beluisteren.

video-rechtenvrije-muziek

Lees ook: de leukste Netflix tips voor reisliefhebbers

Leuke podcasts over (online) ondernemen & persoonlijke ontwikkeling

10. 100% Inspiratie Podcast

Op zoek naar leuke podcasts over ondernemen? Een van mijn favorieten is die van Thijs Lindhout: de 100% Inspiratie Podcast. Hij richt zich overigens niet zozeer op ondernemen, maar vooral op de balans tussen geluk en succes. Hij heeft echt bijzondere mensen te gast in zijn podcast. Sommige zijn bekende namen zoals radiomaker Giel Beelen, stand-upcomedian Jandino Asporaat, presentatrice en zangeres Angela Groothuizen en astronaut André Kuipers. Maar ook minder bekende namen komen voorbij met intrigerende gesprekken. Zoals Joseph Oubelkas die jarenlang onschuldig vastzat in Marokko en wat dat met hem deed. Ik vind het zo bijzonder hoe iemand na zo’n gebeurtenis zo positief in het leven kan staan. Of de Vlaamse psycholoog Manu Keirse, die met Thijs in gesprek gaat over de dood, rouwen en hoe je het verlies van een dierbare een plekje kunt geven.

Ik vind Thijs een goede interviewer, geïnteresseerd in zijn gasten en wat zij te vertellen hebben, zonder er een oordeel aan te geven. Daarnaast heeft hij een prettige stem om naar te luisteren, ook niet onbelangrijk. Er staan honderden podcasts online en ze duren gemiddeld 1 uur, dus je bent wel even zoet met de podcast van Thijs.

De 100% Inspiratie Podcast is in het Nederlands te beluisteren.

11. De Anne Neijnens Show

Anne heeft ZO’N fijne en positieve energie, je wordt spontaan vrolijk als je naar haar luistert. Haar podcasts gaan over ondernemen, maar niet alleen op praktisch vlak. Ze wil juist ook weten wat andere ondernemers drijft. Ze gaat een laagje dieper dan veel andere interviewers. Ze heeft allereerst een prettige stem om naar te luisteren. Daarnaast heeft ze echt bijzondere ondernemers in haar podcast als gast. Zo sprak ze Marleen Hoftijzer, die een boek schreef over haar bezoekjes bij mensen thuis over de hele wereld. Of Charlotte van ’t Wout, een voorbeeld voor veel ondernemers. En Charles Witlox, die in Kenia woont en een reisbureau heeft opgezet voor unieke reizen in Afrika. Of de schrijfcoach Eveline Broekhuizen, die ondernemers helpt om een boek uit te geven. De podcasts duren gemiddeld 1 uur. Ze is jammer genoeg gestopt met de podcast, maar de meer dan 80 podcasts die er zijn gemaakt blijven wel lekker luistervoer!

De Anne Neijnens Show is in het Nederlands te beluisteren.

12. Successtof Podcast

Successtof is de podcast van Deisy Amelsbeek. Jaren geleden kwam Deisy naar een evenement dat Suzanne en ik organiseerden om ondernemers te helpen. En sindsdien heeft Deisy hard aan de weg getimmerd en is ze een succesvolle coach. Heel tof om te zien! Ik luister dan ook met plezier naar haar podcasts. In eerste instantie kwam Deisy op mij over als een nuchtere, praktische dame. Haar fijne tips gaan bijvoorbeeld over doelen stellen, succesvolle evenementen lanceren en money mindset. Daarom is het extra leuk als Deisy mij af en toe verrast, bijvoorbeeld met een podcast over hypnose en de Wet van Aantrekkingskracht. De meeste podcasts duren een half uur. Zeker een aanrader als je tips met een goede combinatie van nuchterheid en spiritualiteit wilt horen!

De Successtof Podcast is in het Nederlands te beluisteren.

13. De IMU Podcast

IMU staat voor Internet Marketing Unie en is het bedrijf van Tonny Loorbach en Martijn van Tongeren. Dit zijn twee van de meest succesvolle mensen in Nederland op het gebied van online marketing. Wil je hier meer over leren? Dan is hun podcast zeker een aanrader. Er zitten een paar lange podcasts tussen, maar de meeste zijn ongeveer 30 minuten. Het gaat niet alleen over de praktische zaken. Hoe krijg je meer bezoekers naar je webshop? Hoe kun je beter focussen? Hoe kun je funnels opzetten? Het gaat ook over andere zaken die met de mentaliteit van ondernemers te maken heeft. Hoe ga je om met copycats? Hoe pak je jouw rust en ervaar je minder stress tijdens het ondernemen? Wat doe je als je botst met jouw compagnon? Zeker interessant om te horen hoe deze mannen over zulke kwesties denken.  

De IMU Podcast is in het Nederlands te beluisteren.

14. Vrije Meid Podcast

Suzanne van de website is in 2020 ook met een podcast gestart, super leuk! Suus en ik kennen elkaar van jaren geleden, toen bijna niemand sprak over reizen en werken combineren. Samen organiseerden we evenementen en workshops en brachten we gelijkgestemde mensen samen. Suzanne schreef onder andere het boek Work Hard Travel Harder voor startende digital nomads (en geïnteresseerden in deze manier van werken en leven). Voor mensen die zich wat meer willen verdiepen heeft ze ook een toffe online cursus over het worden van een digital nomad en de stappen die je moet zetten tot een vrijer leven. En inmiddels deelt Suzanne al haar tips dus ook via haar podcast Vrije Meid. Zeker luisteren als je meer vrijheid wilt ervaren in jouw werk, relaties of het leven in het algemeen!

De Vrije Meid podcast is in het Nederlands te beluisteren.

Lees ook: leestip voor digital nomads – Work Hard Travel Harder

15. Celine Charlotte Podcast

Celine Charlotte van ‘t Wout is een heerlijk persoon om naar te luisteren. Als er iemand in Nederland is die zich niets van anderen aantrekt en alles op haar eigen manier doet qua business is zij het wel. Ze is een inspiratie en bron van motivatie voor veel mensen – myself included. Haar podcasts gaan niet alleen over ondernemen en tips om jouw business te laten groeien, maar ook veel over persoonlijke ontwikkeling. Zo gaat haar allereerste podcast over een “sekskamp” waar ze zichzelf voor heeft opgegeven omdat ze meer over tantra wilde leren. Maar ook onderwerpen zoals HSP (hoogsensitief persoon) en introvert zijn als ondernemer komen voorbij. Luisteren!

De Celine Charlotte Podcast is in het Nederlands te beluisteren.

16. Leef Je Mooiste Leven Podcast

Leef Je Mooiste Leven Podcast van Michael Pilarczyk. Ik gebruik de meditatieapp Meditation Moments die door Michael is opgericht en ingesproken. Hij heeft een prettige stem en hij heeft interessante gasten in zijn podcast. Aanrader als je op zoek bent naar een podcast over geluk, bewustzijn en persoonlijke ontwikkeling! 

De Leef Je Mooiste Leven Podcast is in het Nederlands te beluisteren.

17. Mindful & Miljonair Podcast

De Mindful & Miljonair podcast is van Steffie Roos du Maine. Ze praat in deze podcast over succes (in business) en spiritualiteit. En volgens haar gaan die twee prima samen. Ik vind het leuk om te zien hoe ze spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling samenbrengt met een succesvolle carrière. Ze deelt interessante tips en spreekt met diverse interviewkandidaten over zowel hun business als hun spirituele ontwikkeling.

De Mindful & Miljonair Podcast is in het Nederlands te beluisteren.

leuke-podcasts-reizen-ondernemen

Leuke podcasts die niet in een specifieke categorie vallen

18. Make Love Work Podcast

In de Make Love Work Podcast hebben Mariëtte en Dwight hele eerlijke gesprekken, vaak over taboe-onderwerpen. Ze spreken met allerlei interessante personen over seks, geluk, relaties en gezondheid. Ik vind de chemie tussen deze twee mensen in de gesprekken top en bovendien ken ik weinig podcastmakers die op zo’n open en eerlijke manier over zelfontwikkeling praten. Ze laten zien dat anders zijn en denken helemaal niet slecht is, of dat jouw “gekke” gedachten juist heel normaal zijn. Door zowel het perspectief van een man als van een vrouw te horen krijg je interessante inzichten tijdens het luisteren. Aanrader!

De Make Love Work Podcast is in het Nederlands te beluisteren.

19. Man man man, de podcast

Deze podcast wordt gemaakt door 3 radiomakers: Domien, Bas en Chris. De podcasts gaan elke aflevering over een bepaald thema: van winkelen tot verslavingen en van seks tot kinderen. In iedere aflevering zoeken ze uit hoe mannelijk zij zijn rondom deze thema’s. Conclusie: ze komen erachter dat ze eigenlijk helemaal niet zo mannelijk zijn. Maar ze zijn wel hilarisch om naar te luisteren. Domien, Bas en Chris hebben een goede chemie, waardoor het een feestje is om naar hun gesprekken te luisteren. De afleveringen duren gemiddeld 45 minuten. Een van mijn favoriete podcasts en zeker een aanrader als je jouw buikspieren wilt trainen (van het lachen).

De podcast Man man man, de podcast is in het Nederlands te beluisteren.

20. Datevermaak

Timo, Lisa en Lieke zijn single en zoeken in deze podcast alles uit over daten. Ze behandelen in iedere aflevering een ander aspecten rondom daten. Van Valentijnsdag tot bindingsangst en van ongeschreven regels tijdens een date tot dating apps. Ze behandelen deze onderwerpen aan de hand van hun eigen ervaringen en meningen. Lekker nuchter en eerlijk, heerlijk om naar te luisteren! De meeste afleveringen duren 1 uur, maar er zitten ook kortere afleveringen tussen.

Datevermaak is in het Nederlands te beluisteren.

Lees ook: 42 reisfilms en films om in de reisstemming te komen

Dit waren mijn favoriete podcasts over reizen, ondernemen en andere leuke zaken. Ken jij nog andere leuke podcasts die niet in deze lijst staan? Deel het hieronder in de reacties!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments