Pretty Picture Time – Lesbos in Griekenland

Lesbos, wat was je mooi. Dit Griekse eiland heeft mij absoluut ingepalmd met een zekere charme. De ingetogen, maar vriendelijke mensen. De lieflijke straatjes. De stranden. En laat ik over het eten maar niet beginnen – en zoals jullie weten schrijf ik bijna nooit over eten, dus dat zegt wel iets. Ik snap dat mensen een negatief beeld van Lesbos hebben gekregen vanwege de nieuwsberichten rondom vluchtelingen. Restaurants en hotels moeten sluiten, want de vakantiegangers blijven weg. Zo zonde, daarom deelde ik eerder al 7 redenen waarom je inmiddels zo snel mogelijk richting Lesbos moet (willen) vertrekken. Nog niet overtuigd? Dan gaan de foto’s in dit artikel dat wel doen!

1. Beklim de rots van Petra op het Griekse Lesbos

Petra ligt in het noorden van Lesbos en is een populaire plek onder vakantiegangers op Lesbos. Langs het strand en de boulevard vind je verschillende restaurants met een fijn uitzicht, maar het beste uitzicht over de stad heb je vanaf de Mariakerk, op de rots van Petra.

Lesbos-Griekenland-view-Petra

2. Mooie plaatjes in Petra & Agiassos

Volgens mij is er geen discussie over mogelijk dat mensen vrolijk worden van bloemen en planten. Gek genoeg was het vrouwtje op de foto iedere keer aan het lachen tijdens de fotoshoot, maar stond ze er zelf enigszins verzuurd op. Jammer, want ze was ontzettend schattig! Rechts de toren van de kerk in Agiassos, omringd door klimop.

Lees ook: pretty picture time #19 – sprookjesachtig Tunesië

Lesbos-Griekenland

3. Octopussen laten drogen op Lesbos

Typerend voor Lesbos vond ik de octopussen die bij veel restaurants werden gedroogd in de zon. Dit ziet er best wel schattig en vrolijk uit, toch? Al moet ik bekennen dat de geur iets minder fijn was.

Lesbos-Griekenland-Plomari

4. Het vissersdorp Sykaminia

Een van de beste plekken om vis, schelpdieren en zeevruchten te proeven is Skala Sykaminia.

Lesbos-Griekenland-Sykaminea

5. Het drogen van de octopussen in vissersdorp Sykaminia

Yes, je zult dit plaatje regelmatig tegenkomen op Lesbos.

Lesbos-Griekenland-octopus

6. Lesbos is fotogeniek, dat kun je niet ontkennen

Zo veel bloemen en mooie uitzichtpunten… En het gaat niet vervelen!

Lees ook: reisfotografie – 9 tips om met geweldige foto’s thuis te komen

Lesbos-Griekenland

7. Flamingo’s spotten bij de zoutvlaktes van Kalloni

De zoutvlaktes van Kalloni zijn een populaire plek voor vogelliefhebbers. Door de aanwezigheid van kleine garnalen schijnen de flamingo’s hier graag te vertoeven. Daarnaast vind je hier nog veel meer verschillende vogels; een van de meest bijzondere schijnt de zwarte ooievaar te zijn.

Lesbos-Griekenland-Kalloni

8. Slingerende weggetjes en haarspeldbochten op Lesbos

De wegen op Lesbos zijn rustig en je zult amper tot geen ander verkeer tegenkomen. Het heuvelachtige landschap zorgt voor prachtige uitzichtpunten, maar houd er rekening mee dat je je niet snel verplaatst op Lesbos: harder dan 40 kilometer per uur kun je meestal niet rijden met al die haarspeldbochten en slingerende wegen. Zoals jullie misschien weten word ik vrij snel misselijk als ik met de auto, bus of boot reis. Gelukkig heb ik door de jaren heen enkele tips verzameld.

Lesbos-Griekenland-Ypsilos-klooster

9. Het idyllische Sigri op Lesbos in Griekenland

Het vissersdorpje Sigri ligt in het westen van Lesbos. De boten gaan ’s nachts of vroeg in de ochtend de zee op om te vissen. Overdag verkopen de vissers hun vangst onder meer aan restaurants en onderhouden ze hun boten en andere spullen. De man op de foto was bezig met het repareren van zijn boot. “Iedereen doet dat hier zelf, het is leuk om te doen”, antwoordde hij glimlachend toen ik bewonderde hoe secuur hij te werk ging.

Lesbos-Griekenland-Sigri

10. Uitzicht in Sigri

Wat een fijn uitzicht hè? Ik had hier wel de hele dag van kunnen genieten.

Lesbos-Griekenland-Sigri

11. Kleurrijk Lesbos

Lesbos-Griekenland

12. Klooster van Ypsilou

Een bezoek aan het klooster van Ypsilou, bovenop een berg in de buurt van Sigri, is zeker een aanrader.

Lesbos-Griekenland-klooster-Ypsilos

13. Klooster van Taxiárchis in Mandamados

In het plafond en de muren van dit gebouw maken zwaluwen nestjes, zo schattig!

Lees ook: pretty picture time #12 – Joshua Tree Nationaal Park in Amerika

Lesbos-Griekenland-Taxiarhis-church

14. Pottenbakkerijen op Lesbos

Tijdens een bezoek aan een pottenbakkerij liet deze lieve man zien hoe hij zijn kunstwerken maakte. Na het vormen en het drogen kleurt hij zijn potten, schalen en koppen met natuurlijk materiaal. Wanneer hij alles in de oven heeft geplaatst begint hij aan een nieuwe serie. Het was leuk om te zien hoeveel plezier deze man uit zijn werk haalt.

Lesbos-Griekenland-keramiek

15. Uitzicht vanaf het Molyvos kasteel op Lesbos

Een van mijn favoriete plekken op Lesbos was toch wel Molyvos. De schilderachtige haven, de sfeervolle restaurants, de nauwe straatjes die als een doolhof richting het kasteel omhoog slingeren. Bovenop de heuvel staat het kasteel van Molyvos. In de zomer worden hier regelmatig culturele activiteiten gehouden, maar daarnaast is het zeker de moeite waard om het kasteel te bezoeken en van dit soort uitzichten te genieten.

Lesbos-Griekenland-uitzicht-Molyvos

16. Zonsondergang in Molivos

Dag na dag genoot ik van een adembenemende zonsondergang op Lesbos. Hier word je toch gelukkig van?

Lees ook: pretty picture time #20 – wat te doen in Matera in Italië

Lesbos-Griekenland-sunset-Molyvos

17. Chillebillen op het strand van Skala Kalloni

Lesbos heeft een aantal prachtige stranden. Skala betekent ‘trap’ in het Grieks, maar duidt eigenlijk op een badplaats. Het strand van Kalloni ligt in een baai, waardoor het water erg rustig is en je hier amper golven hebt.

Lesbos-Griekenland-strand-Kalloni

18. Street art in Mytilini

Street art is tegenwoordig overal te vinden, zelfs op het rustieke Lesbos. Tijdens een wandeling door de hoofdstad Mytilini kwam ik enkele kunstwerken op de muren tegen, waaronder deze.

Lees ook: Tel Aviv, Israël – graffiti en street art in Florentin

Lesbos-Griekenland-Mytilini-streetart

19. Haven van Mytilini

Lesbos-Griekenland-Mytilini

20. Relaxen op het terras in Agiassos

Het bergdorp Agiassos kan bestempeld worden als het culturele hart van Lesbos. Creatieve zielen zoals pottenbakkers en schilders komen hier graag naartoe om zich te laten inspireren en hun kunstwerken te verkopen. Door al de oude mensen die op de terrassen zaten voelde Agiassos een beetje als het Benidorm van Lesbos. Ik vind het heerlijk om met oude mensen op reis te praten, want ze hebben altijd tijd en zin om met je te praten.

Lesbos-Griekenland-Agiassos

21. Kleurrijk Agiassos en Sykaminia

Lesbos-Griekenland

22. Home away from home bij Hotel Votsala

Dat is denk ik de beste omschrijving die ik kan geven aan Hotel Votsala. Deze accommodatie ligt in de buurt van de hoofdstad Mytilini, direct aan zee. Niet alleen een perfecte ligging dus, maar ook onwijs lieve mensen die je gelijk thuis laten voelen. Het ontbijt is onwijs lekker en in de gemeenschappelijke ruimte is het gezellig: gasten en personeel maken gemakkelijk een praatje met elkaar. Bovendien worden er regelmatig activiteiten georganiseerd, maar wordt er ook gestimuleerd om er zelf op uit te trekken om meer van Lesbos te ontdekken. Zeker een leuke plek om te overnachten als je naar Lesbos gaat!

Lesbos-Griekenland-Hotel-Votsala

23. Pier van Hotel Votsala

Lesbos-Griekenland-Hotel-Votsala

Ben je nog niet overtuigd? Ook Stéphanie van Expeditie Aardbol ontdekte hoe mooi Lesbos is. Op haar blog vind je nog meer inspiratie wat je kunt zien en doen op Lesbos!

Ben je inmiddels overtuigd dat het Griekse Lesbos op jouw bucket list moet staan? Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

De trip naar Lesbos is georganiseerd door Zoover. Op de Zoover blog vind je veel inspiratie – voor Lesbos, maar ook andere bestemmingen. Daarnaast kun je op Zoover heel veel beoordelingen vinden van andere reizigers, ter voorbereiding van jouw vakantie.

Reacties via Facebook account

comments