Leestip voor online ondernemers: Handboek voor Wereldburgers

“Leef je leven in vrijheid. Laat je niet begrenzen door het systeem.” Dat is een goed begin van het boek. Wereldburgers kunnen hun leven vormgeven zoals ze zelf willen. Alleen wordt dit niet altijd makkelijk gemaakt door het systeem. Maar wat als je eigenlijk helemaal geen onderdeel wilt zijn van dat systeem? Met die gedachte kocht ik het Handboek voor Wereldburgers van Esther Jacobs.

Lees ook: digital nomad worden – de beste tips om reizen en werken te combineren

Esther Jacobs is een van de eerste Nederlanders die werken en reizen met elkaar combineerde, ver voordat het populair werd. Esther is daardoor voor veel mensen een voorbeeld en wordt regelmatig de ‘moeder der nomads’ genoemd. Het is tegenwoordig steeds makkelijk om te wonen en werken in andere landen, zolang er maar internet is. Helaas kent de wereld nog geen nieuwe wetgeving en regels voor mensen zonder een vaste woonplaats. In het boek Handboek voor Wereldburgers vertelt Esther hoe je een eigen weg kunt vinden, aan de hand van haar eigen ervaringen én die van anderen.

handboek-voor-wereldburgers-van-esther-jacobs

Het is lastig voor een ondernemer zonder vaste woonplaats

Als je geen vast woonadres hebt wordt het je vrijwel onmogelijk gemaakt om een bedrijf te hebben, een paspoort te verlengen en ga zo maar door. Maar steeds meer mensen willen helemaal niet aan één woonplaats gebonden zijn.

Laat ik mezelf als voorbeeld nemen. Ik leef inmiddels zo’n 5 jaar als digital nomad en blijf meestal een paar maanden op één plek. Soms voor langere tijd, soms reis ik juist wat meer rond in een land. Veel van mijn werk kan ik online uitvoeren en enkele locatie-gebonden opdrachten zijn vaak flexibel in te plannen. Ik ben nergens aan gebonden en dat vind ik heerlijk.

Momenteel sta ik op het adres van mijn moeder ingeschreven en daar verblijf ik het merendeel van de tijd als ik in Nederland ben. Soms blijf ik overnachten bij vrienden of in accommodaties, want als ik er ben doe ik meestal opdrachten door het hele land. Het huis waar een paar van mijn weinige bezittingen staan voelt niet echt als mijn thuis. Mijn thuis is waar ik naartoe ga, de sfeer van een plek en de mensen met wie ik me omring. Ik ben een wereldburger, ik voel me snel thuis op een nieuwe plek en pas me makkelijk aan. Maar omdat ik regelmatig verplaats kan ik ook geen adres in het buitenland opgeven als ‘basis’.

Er komt een dag dat ik niet meer op het huis van mijn moeder wil terugvallen en misschien helemaal niet meer regelmatig in Nederland ben. En dan heb ik volgens de gemeente dus een probleem. Daarom besloot ik dit boek te lezen. Om te kijken wat mijn mogelijkheden zijn als ondernemer zonder vaste woonplaats.

digital-nomad-spanje

Leestip voor ondernemers zonder vaste woonplaats: Handboek voor Wereldburgers

Esther heeft op een vervelende manier ontdekt hoe lastig bureaucratie en wetten kunnen zijn. Ze had een koophuis in Amstelveen, betaalde netjes haar belastingen en kreeg verder geen subsidies of uitkeringen. Ze was alleen net iets vaker in het buitenland dan de gemiddelde Nederlander.

Het boek Handboek voor Wereldburgers is opgedeeld in mijn verhaal (van Esther Jacobs), hun verhaal (van andere mensen) en jouw verhaal.

Jessica-met-laptop-Spanje

Het verhaal van Esther Jacobs

In de eerste hoofdstukken vertelt Esther uitgebreid haar verhaal, hoe het contact met de gemeente verliep toen deze haar zomaar uitschreef en een adressenonderzoek startte. Het verhaal wordt in detail verteld, met zelfs brieven en mails. Terwijl je de volgende pagina omslaat vraag je jezelf af: is dit echt gebeurd? Hoe is dit mogelijk? Het is een bizar en oneerlijk verhaal, want Esther doet eigenlijk niets fout. De bureaucratie en de wetten lopen alleen een beetje achter op een levensstijl die steeds populairder wordt.

Voor mij was het verhaal van Esther inspirerend omdat ik me in veel dingen herken. “Ik word steeds heen en weer geslingerd tussen de behoefte aan een eigene plek en de onlogische praktische invulling ervan”, aldus Esther. Ik had zelf niet mooier kunnen zeggen.

Uiteindelijk wordt Esther uitgeschreven uit de gemeente Amstelveen en wordt er een (online) debat op gang gebracht over nomaden en wereldburgers. Er worden zelfs kamervragen gesteld over de case Esther Jacobs.

Met het boek Handboek voor Wereldburgers gebruikt Esther haar ervaringen en zet die om in bruikbare tips voor lotgenoten. Want veel mensen – waaronder ik – willen wel bekijken wat er mogelijk is, maar geen slapende honden wakker maken bij ‘het systeem’.

digital-nomad-tips-paspoort-stempels

JOUW verhaal

Het verhaal van Esther Jacobs (en overigens ook van andere wereldburgers) is bizar, maar ze geeft in dit boek ook tips hoe jij een vrijer leven kunt leiden. Het hoofdstuk “jouw verhaal” begint met een test: ben jij een wereldburger? Het is namelijk belangrijk om te weten wat je (niet) wilt voordat je halsoverkop jouw huis en baan opzegt om het avontuur aan te gaan. Misschien zijn er al mogelijkheden binnen jouw huidige leven om meer vrijheid te ervaren? Ze deelt tips hoe jij in eigen land al kunt starten met (kleine) stappen.

Ook gaat Esther in op veelvoorkomende problemen die wereldburgers ervaren. Denk aan het missen van vrienden en familie, problemen met autoriteiten, slecht internet (belangrijk voor de digitale nomaden) en het creëren van een routine. Daarnaast gaat ze in op minimaliseren, want als je immers weinig fysieke spullen hebt heb je ook weinig om je druk over te maken. Bovendien wordt de deeleconomie – waar mensen spullen van elkaar lenen of samen delen – gelukkig steeds populairder. En denk ook aan papieren: veel kun je digitaliseren. Maar Esther gaat ook in op het minimaliseren van je (werk) tijd en zorgen dat je méér tijd overhoudt voor dingen waar jij energie van krijgt. Dit maakt het boek niet alleen interessant voor de wereldburger, maar ook voor mensen die het nét even anders willen aanpakken.

Daarnaast gaat Esther in op een stukje financiën en hoe je locatie-onafhankelijk geld kunt verdienen. Denk aan het organiseren van workshops, digitale producten verkopen, bloggen, en een webshop onderhouden. De tips hoe je klanten vindt kunnen natuurlijk niet ontbreken. Ook deelt ze tips over het creëren van passief inkomen, voor mensen die af willen stappen van uurtje-factuurtje.

digital-nomads-tips-inspirerende-quote

Locatie-onafhankelijk leven: tips van Esther

Tot slot vertelt ze de belangrijke zaken rondom locatie-onafhankelijk leven. Dit vond ik een van de meest interessante delen van het boek, want het bevat veel praktische tips en informatie. Wat kun je bijvoorbeeld allemaal niet (meer) als je niet in Nederland staat ingeschreven? Waar heb je geen recht meer op? Hoe regel je een nieuw paspoort als je nergens staat ingeschreven? Wat doe je met belastingen als wereldburger? Hoe zit het met verzekeringen? En hoe leer je eigenlijk andere wereldburgers en digital nomads kennen?

Esther legt het allemaal op een no-nonsense manier uit die jouw zoektocht een stuk makkelijker maken. Ze geeft niet een hapklaar plan dat iedereen op dezelfde manier moet uitvoeren, maar diverse opties op allerlei vlakken. Sommige hoofdstukken heb je misschien al uitgevogeld of zijn niet voor jou (voor mij bijvoorbeeld het hoofdstuk “verhuur je huis”), maar ook als doorgewinterde nomad heb ik er veel tips en informatie uit gehaald.

Dit boek is perfect voor de beginnende nomade of iemand die over een vrijere levensstijl denkt, maar ook voor nomaden die al langere tijd onderweg zijn en zich dus in dat grijze gebied bevinden: mensen die veel onderweg zijn en geen vaste thuisbasis (willen) hebben.

leestip-handboek-voor-wereldburgers-van-esther-jacobs

Handboek voor Wereldburgers kopen?

Lijkt het Handboek voor Wereldburgers van Esther Jacobs jou ook een interessant boek om te lezen? Het boek is te koop bij enkele boekwinkels zoals Bruna. Het boek is natuurlijk via Bol.com te bestellen. Heb je liever een e-book (pdf)? Die kun je bestellen via de website van Esther Jacobs.

“Als vrije tijd en vrijheid de nieuwe statussymbolen worden (in plaats van geld en bezittingen), dan zijn wereldburgers misschien wel de nieuwe elite” – Esther Jacobs

Lees ook: leestip voor digital nomads – Work Hard Travel Harder

Het boek Handboek voor Wereldburgers is geschikt voor zowel de backpackende hippie als de avontuurlijke zakenman (en alles wat ertussenin zit), zoals een lezer in de testimonials dit mooi zegt. Ben jij een wereldburger of ben je geïnteresseerd in een vrijere levensstijl? Dan is dit boek zeker iets voor jou!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments