Lecce in Puglia: wat te doen in deze Italiaanse stad?

Ik ben al vaak in Italië geweest, maar het zuiden van Italië was tot 2018 nog onbekend gebied voor mij. Mijn moeder vond een goedkope vlucht naar het Italiaanse Brindisi. Na wat uitzoekwerk kwamen we er echter achter dat Lecce een leukere uitvalsbasis is om Puglia te ontdekken. In deze blog deel ik tips voor bezienswaardigheden in Lecce in Puglia, in én rondom de stad!

Lecce ligt overigens in Puglia, maar de inwoners van Lecce zeggen liever dat ze in de provincie Salento wonen. Salento is de hak van de laars van Italië, in het zuidoosten. Het zuiden van Italië is minder toeristisch dan het noordelijke Toscane of het Gardameer en dat merk je. Er lopen minder toeristen rond, mensen op straat spreken weinig tot geen Engels en ook informatieborden zijn vaak alleen in het Italiaans. Maar ik vind het wel fijn dat je je hier wat meer in het dagelijks leven onderdompelt. Je iets minder toerist en iets meer local voelt.

Lees ook: alles wat je niet wilt missen tijdens een eerste stedentrip naar Rome

Lecce in Puglia als uitvalsbasis voor het zuiden van Italië

Lecce is een goede uitvalsbasis om het zuiden van Italië te ontdekken. De stad is klein genoeg om in een dag te ontdekken, maar heeft veel leuke restaurants en een relaxte sfeer. Wij zaten dus eerst te twijfelen of we Lecce of Brindisi als uitvalsbasis moesten gebruiken, maar na een bezoek aan de havenstad Brindisi ben ik blij dat we toch voor Lecce in Puglia hebben gekozen. Maar wat is er eigenlijk te doen tijdens een bezoek aan Lecce en het zuiden van Italië? Ik deel 19 tips in deze blog!

Lecce-zuiden-Italie

Wat te doen in Lecce in Puglia?

1. Bezoek Castello Carlo V

Het kasteel van Lecce ligt in het oostelijke deel van de historische binnenstad. Je kunt naar binnen lopen en de begane grond van het kasteel gratis bezoeken. Een deel van het kasteel bezoek je met een entreekaart, deze kost €3 euro. Misschien heb ik al te veel indrukwekkende kastelen in mijn leven gezien, maar ik vond deze niet zó indrukwekkend van binnen. Bovendien waren bijna alle informatieborden in het Italiaans, waardoor je ook niet veel over de geschiedenis leert. Wel worden er kunsttentoonstellingen in het kasteel gehouden, dus met wat geluk kun je wat mooie werken bewonderen. Ook is het mogelijk om het kasteel met een gids te bezoeken, wat een bezoek denk ik een stuk leuker en interessanter maakt.

Lecce-zuiden-Italie

2. Anfiteatro in het centrum van Lecce

Piazza Sant’Oronzo is een van de belangrijkste pleinen in het centrum van Lecce. Midden op dit plein vind je de ruïnes van een eeuwenoud amfitheater. Het amfitheater bood vroeger plek aan 15.000 mensen! Je kunt er gemakkelijk een rondje omheen lopen om het amfitheater vanaf verschillende hoeken te bekijken. Het is alleen mogelijk om hier met een begeleide tour die je vooraf reserveert naar binnen te gaan.

Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie

3. Palazzo’s in Lecce bewonderen

Lecce heeft – net als veel andere Italiaanse steden – erg veel palazzo’s. Het is leuk om er een aantal te bezoeken, want de architectuur is vaak prachtig. In veel palazzo’s zitten tegenwoordig hotels, bed & breakfasts of appartementen gehuisvest. Vaak kun je wel naar binnen lopen om het gebouw te bewonderen als je je niet te opvallend gedraagt, bijvoorbeeld bij Palazzo Loffredo Adorno. En bij sommige palazzo’s heb je wel toegang tot de binnenplaats maar niet tot het gebouw, zoals bij Palazzo della Provincia.

Lecce-zuiden-Italie

4. Medieval Jewish Museum in Palazzo Taurino

In de Middeleeuwen is dit gebouw een synagoge geweest, maar nadat de Joodse gemeenschap uit Lecce vertrok kreeg het andere functies. Voordat het museum hierin werd gehuisvest was het bijvoorbeeld een restaurant. Het Medieval Jewish Museum bestaat sinds 2016 en is interessant om te bezoeken als je een andere geschiedenis van Lecce wilt horen. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat Joden in Lecce ook al in de Middeleeuwen werden verplicht om een kenmerk op hun kleding te dragen, om hen te differentiëren van de rest van de (katholieke) bevolking. Entreeprijs voor het museum is €5 euro en dat is inclusief de rondleiding met gids. De rondleiding duurt ongeveer 30-35 minuten.

Lecce-zuiden-Italie

5. Voeten laten rusten in stadspark Giardini Pubblici

Heb je genoeg gewandeld door de fotogenieke straten van Lecce in Puglia? Dan kun je op een bankje neerploffen in het stadspark Giardini Pubblici, oftewel Villa Comunale. Het park is niet groot, maar wel fijn om een uurtje in de zon in door te brengen of te lunchen. Er is een fontein en een mooie kapel, net als een kleine speeltuin voor kinderen. Daarnaast heb je ook een restaurant in het stadspark. Het stadspark is gratis te bezoeken, maar gaat ’s avonds wel dicht.

Lecce-zuiden-Italie

6. Bezoek aan de kathedraal van Lecce

Lecce heeft onwijs veel kerken, op iedere straathoek. Het zuiden van Italië is ook nog redelijk gelovig, dus mensen wonen nog regelmatig diensten bij. Buiten de diensten kun je de kerken wel gewoon bezoeken. De grootste kerk in Lecce is de kathedraal, Cathedrale di Santa Maria Assunta. De kathedraal is gratis te bezoeken.

Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie

7. Barok in de Basilica di Santa Croce

Lecce wordt ook wel de stad van de barok genoemd en daar is de Basilica di Santa Croce een perfect voorbeeld van. Onze bed & breakfast eigenaar noemde dit haar favoriete kerk in Lecce, en volgens mij delen meer inwoners die mening met haar. Tijdens mijn bezoek werd de voorgevel van deze kerk gerestaureerd, maar de binnenkant is echt prachtig en rijkelijk versierd.

Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie

8. Door de fotogenieke straatjes van Lecce struinen

Vergeet je camera niet op te laden, want achter iedere straathoek in ‘de stad van de barok’ vind je weer een fotogeniek straatje met kleurrijke huisjes, schattige balkonnetjes en veel decoratie.

Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie

9. De poorten van Lecce bezoeken

De binnenstad van Lecce is ommuurd en een deel van de stadsmuur staat nog steeds overeind. Er waren vroeger slechts 3 manieren om Lecce te bereiken: via Porta San Biagio in het oosten, Porta Rudiae in het westen of Porta Napoli in het noordwesten. Alle drie de poorten staan vandaag de dag nog steeds overeind en zijn te bewonderen tijdens een wandeling door Lecce.

Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie

10. Lokale kunst: papier maché winkels

Vroeger hadden de mensen in Lecce (of eigenlijk de hele regio Puglia) weinig geld om duur materiaal aan te schaffen voor hun beelden en kunstwerken. Zo ontwikkelde zich de vorm van papier maché, waar ze het papier ‘plastificeerden’ en op deze manier kunst maakten. Met name beelden van katholieke heiligen en voor de kerk waren vroeger erg populair om te maken. Tegenwoordig mag Lecce in Puglia ook wel ‘de stad van de papier maché’ worden genoemd, aangezien deze techniek nog steeds uitvoerig wordt gebruikt. In het centrum van Lecce vind je diverse papier maché winkels. Als je ergens ‘cartapesta’ ziet staan zou ik je zeker aanraden om naar binnen te wandelen. Misschien zie je wel een vakman aan het werk! En anders kun je sowieso zijn werk van dichtbij bewonderen.

Wat te doen in de omgeving van Lecce in Puglia?

11. Van oorsprong Grieks: Gallipoli

Gallipoli ligt helemaal ten zuiden van Lecce en is een leuke daguitstap. Gallipoli is niet al te groot, maar de oude stad is wel een wirwar aan straatjes waar je gemakkelijk in kunt verdwalen. Maar omdat de straten zo leuk en fotogeniek zijn is dat helemaal geen straf. De witte huizen geven het een Griekse uitstraling en dat is eigenlijk niet vreemd: Gallipoli is namelijk van oorsprong een Griekse stad. De naam is afgeleid van Kalepolis: dit betekent ‘mooie stad’ in het Grieks. En mooi is het zeker. Je kunt hier onder andere een kasteel bezoeken, een aantal kerken bewonderen of relaxen op het strand in de baai. Als je meer tijd hebt kun je vlak bij het treinstation een fiets huren en de omgeving verkennen.

Lees ook: Gallipoli in Puglia – verborgen parel aan de Zuid-Italiaanse kust

Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie

12. Wandelen van Torre dell’Orso naar Lido Laghi

Ten oosten van Lecce vind je een prachtige kustlijn waar je heerlijk kunt wandelen. Wij starten de wandeling bij de toren van Torre dell’Orso. Vanaf hier ga je via de graffiti-trappen richting het strand. Aan het einde klim je omhoog voor een mooi uitzicht over het strand en om de weg te vervolgen. Na ongeveer 2 kilometer wandelen kom je uit bij een van de mooiste plekken in Puglia: Torre San Andrea. Het water en de kliffen hier zijn echt prachtig! Witte rotsen, helder water in verschillende tinten blauw, groene bossen aan de rand en bruine zandpaden vormen het landschap hier. Er zijn niet echt veel richtingaanwijzers op de route, maar de weg wijst zich eigenlijk vanzelf.

Je kunt zelf kiezen hoe ver je wilt lopen, maar als je doorloopt tot Lido Laghi ben je zo’n 10 kilometer onderweg. Vanaf hier kun je de bus terug naar Torre dell’Orso of Lecce nemen. Tip: voor de lunch kan ik zeker aanraden om bij Il Contadino te eten. Dit is een agriturismo restaurant (en accommodatie) met heerlijk eten! Mijn moeder noemde het zelfs ‘de beste pasta die ze ooit heeft gegeten’.

Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie

13. Grootste natuurlijke havenstad ter wereld: Brindisi

Hoewel Brindisi niet mijn favoriete daguitstap in Puglia was is het zeker een leuke daguitstap vanuit Lecce. Met de trein ben je er binnen een half uur en de stad is bovendien gemakkelijk in een paar uur te bewonderen. Wandel over de boulevard langs het water en aanschouw de grootste natuurlijke haven ter wereld. Vanaf de boulevard zie je onder andere het Marinaio Monument en het kasteel Aragonese Castello, oftewel het ‘zeekasteel van Brindisi’. Het kasteel schijnt open te zijn, maar het ligt ver buiten het centrum van Brindisi, in de buurt van het vliegveld. Het andere kasteel in Brindisi, Swabian Castle, is sowieso niet te bezoeken omdat het onderdeel is van een militaire basis. Dit kasteel wordt ook wel het ‘landkasteel van Brindisi’ genoemd.

Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie

Waar eten en drinken in Lecce?

De Via Vittorio Emanuelle II is een van de drukste straten in Lecce en hier vind je dan ook redelijk wat restaurants. Maar eerlijk gezegd vind ik de prijs-kwaliteitverhouding hier niet heel geweldig. Er zijn namelijk plekken waar je veel beter kunt eten, waar het rustiger is en waar je bovendien minder voor betaalt. Mijn favoriete delen voor eten en drinken in Lecce zijn Via Umberto (vlak bij Basilica di Santa Cruce) en Via Guglielmo Paladini (het gebied ten zuiden van de kathedraal).

14. Lekkere vega opties bij La Barrique

Gezellig en niet te groot restaurant waar ze ook nog eens veel vegetarische en vegan opties hebben. De veggieburger is wat mij betreft een aanrader, maar ook de pasta’s en de lasagne zagen er hier prima uit. Voor een avondmaal ben je gemiddeld €10 euro per persoon kwijt.

15. Lekker drankje bij Shui Wine

Een ideale plek om een goed glas wijn te proeven, al kun je hier natuurlijk ook iets anders bestellen. Ook Shui Wine heeft fijne vegetarische opties, zoals de vegetarische couscous – die je overigens ook niet-vegetarisch kunt bestellen. Voor een avondmaal ben je gemiddeld €10 euro per persoon kwijt.

16. Beste ijs van Lecce bij Baldo Gelato

In Italië eet je ijs. Daar is geen discussie over mogelijk. Er zijn veel ijssalons in Lecce te vinden, maar mijn favoriete plek is toch wel Baldo Gelato. Karamel zeezout en Amarena zijn mijn favoriete smaken, maar mensen om me heen waren ook zeer enthousiast over de chocoladesmaken. Een gemiddelde bak met 2 smaken kost €3 euro. Enige nadeel is dat je niet echt kunt zitten bij Baldo Gelato, maar het stadspark zit hier niet ver vandaan.

Lecce-zuiden-Italie

17. Goedkope koffie en fijne werkplek bij Bar Rosso e Nero

Een fijne koffietent net buiten het centrum voor een goed én goedkoop bak koffie: cappuccino is hier €1 euro. Het personeel spreekt niet altijd Engels, maar ze zijn wel ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Het is een fijne plek om te werken, want de WiFi werkt prima. Er staat zelfs een computer die je tegen betaling kunt gebruiken (als je zelf geen laptop bij je hebt).

18. Altijd druk bij Doppiozero

Iedere keer als ik langs Doppiozero liep was het hier druk, dus dit blijkt wel een geliefde plek onder de inwoners te zijn. Er is een buitenterras, maar je kunt in de koudere maanden ook binnen zitten. Ze gebruiken hier veel lokale producten. Als je niet kunt kiezen zit je hier met een kaasplankje altijd goed.

19. Bezoek een bakkerij in Lecce

De inwoners van Lecce houden echt van zoetigheid en je zult de stad waarschijnlijk niet verlaten zonder een van de zoete gebakjes te proeven. Ze zijn wat mij betreft iets te zoet, maar als je van lokale lekkernijen (en zoete dingen) houdt moet je er zeker een proberen.

 

Waar overnachten in Lecce in Puglia?

Er zijn in Lecce weinig mogelijkheden voor soloreizigers om te overnachten. Er zijn namelijk geen hostels in Lecce. Omdat Lecce niet al te groot is hoef je niet per se in de binnenstad te overnachten. Veel accommodaties die buiten de binnenstad liggen zijn ook prima en vaak betaal je een stuk minder.

ZO.NE Baroque B&B

Zelf verbleef ik met mijn moeder in ZO.NE Baroque B&B. Het is een vrij nieuw bed & breakfast met een onwijs lieve eigenaar. Ze spreekt bovendien ook goed Engels, wat je niet bij iedere accommodatie in Lecce hoeft te verwachten. Ze komt het ontbijt ’s ochtends zelfs op bed brengen! De kamers zijn ruim en netjes en de bedden liggen goed. Bovendien sta je binnen een paar minuten bij de kathedraal van Lecce en bij het treinstation, dus het heeft een ideale ligging. Al met al een hele fijne plek om te overnachten in Lecce!

Hoe kom je in Lecce in Puglia?

Vliegveld Brindisi is het dichtstbijzijnde vliegveld voor Lecce. Houd Skyscanner in de gaten voor de goedkoopste vliegtickets of stel een prijsalarm in voor de data dat jij wilt vliegen.

Vanaf het vliegveld gaat er een aantal keer per dag een directe bus naar Lecce. Deze heten de Sitabus en kosten €6 euro voor een enkele rit. Kijk van tevoren even op de website voor de vertrektijden. Daarnaast gaat er ook een bus vanaf vliegveld Brindisi naar het treinstation in Brindisi. Deze bus vertrekt ongeveer ieder half uur en kost €1,50 euro. De bus doet er ongeveer 20 minuten over om naar het station te rijden. Op het station koop je een treinkaartje voor Lecce, deze kost €2,80 euro en de rit duurt ongeveer een half uur. Let erop dat er in Italië verschillende soorten treinen zijn, waardoor je met jouw ticket niet altijd in bepaalde treinen mag zitten. Zo is er bijvoorbeeld ook een trein die vanaf Brindisi naar Lecce rijdt voor zo’n €11 euro, omdat deze nergens stopt (maar daar win je misschien 5 minuten mee).

Lecce-zuiden-Italie

Lees ook: wat te doen in Matera, Italië? Ik deel tips!

Hoe verplaats jij je in Lecce in Puglia & het zuiden van Italië?

Je kunt je in Lecce gemakkelijk te voet verplaatsen. De binnenstad is klein en alles ligt op loopafstand van elkaar vandaan. Bovendien rijden er geen bussen in de oude binnenstad van Lecce. Maar dat is dus prima lopend te doen.

Je kunt plekken in de omgeving van Lecce gemakkelijk met de bus bezoeken, de SALENTOinBUS. Deze bussen vertrekken bijna ieder uur naar plaatsen zoals Torre dell’Orso, Gallipoli, Otranto, Santa Marcia di Leuca en Porto Cesareo. Houd er rekening mee dat de bussen buiten het hoogseizoen vaak maar 2 keer per dag rijden, dus dan is het verstandig om de tijden van tevoren te vragen bij het busstation of het Tourist Information Center.

De omgeving van Lecce in Puglia is vrij vlak en er is bovendien weinig verkeer op de plattelandswegen. Hierdoor is het een geliefde bestemming voor fietsers. Ik heb heel wat fietsers en mountainbikers in Lecce en omgeving gezien!

Lecce-zuiden-Italie

Eerlijk gezegd vind ik de treinen op sommige trajecten verbazingwekkend slecht. Zo doet de trein van Lecce naar Gallipoli er bijna 2 uur over (en het is een stuk van 50 kilometer). Onderweg stopt de machinist nog voor een sigaretje en moet er ook nog een coupé ontkoppelt worden. Maar voor de prijs hoef je het niet te laten: een rit van Lecce naar Gallipoli kost €4,20 euro (oktober 2018).

Als je meer vrijheid wilt om je te verplaatsen waar je maar wilt is het een goed idee om een huurauto te nemen. Ik vind het altijd fijn om een huurauto via Sunnycars te regelen, aangezien je dan voor alles verzekerd bent en zonder zorgen op pad kunt gaan. Als je het ruim van tevoren boekt zijn de prijzen bovendien een stuk voordeliger dan wanneer je het ter plekke regelt.

Lecce-zuiden-Italie

Lees ook: de mooiste plekken in Puglia – mijn favorieten!

Ben jij wel eens in Lecce in Puglia of ergens anders in het zuiden van Italië geweest? Heb je nog meer tips voor een vakantie? Laat het mij en andere lezers hieronder in een reactie weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments