Koffer of rugzak? 7 tips voor het uitkiezen van jouw handbagage

Neem jij een koffer of rugzak mee op reis? Beide soorten bagage hebben voordelen en nadelen. Voor het merendeel van mijn reizen neem ik het liefst een rugzak mee, maar in sommige situaties is een koffer fijner. In deze blog leg ik uit wanneer ik voor een koffer of rugzak kies, inclusief tips voor het uitkiezen van jouw handbagage.

Reizen met een koffer of rugzak: kies jouw handbagage uit

1. Rugzakken hoeven (bijna) nooit ingecheckt te worden

De regels over de afmetingen voor handbagage worden steeds strikter, vooral bij budgetmaatschappijen. Mijn ervaring in de afgelopen jaren is dat ik met een rugzak nooit problemen heb, maar dat koffertjes bijna altijd worden gewogen en afgemeten. Mijn Osprey Quasar 28L rugzak past sowieso onder de vliegtuigstoel, dus daarom hoeft deze niet ingecheckt te worden. Ik mag mijn tas dus altijd bij me houden. Voor mij is dit erg belangrijk, omdat mijn laptop en camera-apparatuur in deze rugzak zitten. Koffertjes worden bij drukke vluchten alsnog vaak (kosteloos) als ruimbagage opgeslagen als je bij de gate bent. Wil je er dus zeker van zijn dat jouw handbagage jouw zijde niet verlaat? Ga dan voor een rugzak.

Tip: ik heb een bagagelabel in/aan mijn rugzak en mijn koffer. Wanneer mijn handbagage kwijtraakt heeft de vinder mijn contactgegevens. Met name belangrijk als jouw handbagage toch ingecheckt moet worden!

Lees ook: 10 beste tips om goedkope vliegtickets te vinden

Goedkope-vliegtickets-vinden-bagage

2. Een koffer is overzichtelijker

In een rugzak kun je veel spullen kwijt, maar waarschijnlijk moet je de hele tas overhoop halen om iets onderin te pakken. Een koffer is een stuk overzichtelijker. Vaak heeft deze 2 compartimenten waar je jouw spullen in kunt onderverdelen. In één oogopslag zie je wat je bij je hebt als je de koffer opent. Bij een rugzak moet ik meestal alles eruit en er vervolgens weer in proppen. Moet jij voor of tijdens de reis regelmatig iets uit jouw bagage pakken? Dan is een koffer dus een stuk handiger. Bij Bagageonline vind je bijvoorbeeld leuke kortingen voor een Samsonite reiskoffer.

Tip: of je nou met een koffer of rugzak reist, het is goed om een paar pakzakken aan te schaffen. Met deze pakzakken kun jij jouw kleding heel gemakkelijk verdelen en inpakken. Zo schep je een beetje orde in de chaos. Daarnaast helpt het om kledingstukken op te rollen, omdat ze op die manier minder ruimte in beslag nemen.

3. Een rugzak is praktisch als je veel op pad bent (of naar the middle of nowhere gaat)

Waar gaat jouw reis eigenlijk naartoe? Voor een korte stedentrip waar je enkel van het vliegveld naar jouw accommodatie reist met jouw handbagage is een koffer geen probleem. Waarschijnlijk reis je het grootste gedeelte toch met de bus, metro of een taxi. Voor mijn trips ben ik echter vaak onderweg en verplaats ik regelmatig. Ik wandel naar accommodaties aan onverharde wegen, ga veel de natuur in en verplaats me sowieso vaak van A naar B naar C. En die handbagage moet natuurlijk wel mee. Een rugzak op mijn rug is dan een stuk praktischer om mee te sjouwen dan een rolkoffer die het halverwege begeeft in the middle of nowhere. Je bent dus een stuk flexibeler als je reist met een rugzak.

Tip: reis je met een koffer maar wil je ook een daguitstap maken? Neem dan een opvouwbare rugzak of een katoenen tas mee. Die nemen helemaal geen ruimte in beslag, maar zijn ter plekke wel erg fijn om bij je te hebben.

Wintersport-sneeuwschoenwandelen

4. Met een koffer kom je beter en zakelijker voor de dag

Mensen zijn gewend om mij met een rugzak te zien. Bijna overal waar ik ga, ook in Nederland, heb ik een rugzak bij me. Naast die zakenmannen die in pak met hun rolkoffer het vliegtuig uitstappen zie ik er natuurlijk nogal avontuurlijk uit, maar dat past bij mij en mijn werk. Veel mensen geven toch de voorkeur voor een koffer als ze een zakenreis maken of een belangrijke afspraak hebben. Kies daarom aan de hand van jouw persoonlijkheid en hoe jij voor de dag wilt komen voor een rugzak of koffer.

5. Een rugzak kun je gemakkelijker opbergen dan een koffer

Waar bewaar jij jouw spullen als je op vakantie bent? Als je in een privékamer of een AirBnB slaapt maakt het weinig uit waar jij jouw spullen bewaart. Maar als je bijvoorbeeld in een hostel overnacht is een rugzak fijner. De meeste hostels hebben een kluisje, maar een koffer past er vaak niet in.

Tip: zorg dat je jouw spullen altijd veilig kunt opbergen. Ik check van tevoren in hostels of er kluisjes aanwezig zijn – en het liefst ook hoe groot deze zijn. Het is namelijk prettig als je de hele rugzak in het kluisje kunt plaatsen, in plaats van alle belangrijke dingen er apart uit te halen. Neem dus altijd een (TSA-) slot mee. Mijn koffer kan overigens ook op slot. Ter plekke kunnen ze er dus niets uit stelen, maar ze kunnen natuurlijk nog wel de hele koffer meenemen.

Pacsafe-rugzak-Campz.nl

6. Breekbare spullen bewaar je beter in een koffer

Reis je met veel breekbare spullen? Dan is het beter om met een koffer te reizen. Breekbare spullen zijn beter bewaard en beschermd in een koffer dankzij de harde buitenkant. Wanneer je met een rugzak reist kun je bepaalde spullen wel extra inpakken. Zo zit mijn laptop in een laptophoes en mijn camera in een beschermde cameratas. Maar breekbare souvenirs zoals mokken en borden zijn in mijn rugzak ook wel eens gesneuveld. Het is dus belangrijk om te bekijken hoe veel breekbare spullen je meeneemt. Zijn dit er veel? Ga dan voor een koffer.

bagage-kwijt-vliegperikelen

7. Een rugzak kun je gemakkelijker bewaren/bewaken tijdens een bus- of treinreis

Het uitkiezen voor handbagage geldt natuurlijk niet alleen voor vliegreizen. Reis je veel met de bus of trein? Dan si een rugzak prettiger. Deze kun je namelijk op jouw schoot, tussen jouw voeten of onder de stoel bewaren. Treinen hebben vaak wel een apart deel waar koffers geplaatst kunnen worden, maar dat is soms ver van je vandaan. Koffers moeten ook bij busreizen vaak in het ruim, maar een rugzak mag je altijd bij je houden.

Rugzak-of-koffer-reizen

Ga je voor een koffer of rugzak?

De bestemming en de manier van reizen zijn erg belangrijk bij de keuze voor een koffer of rugzak. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

  • Verplaats je veel tijdens deze reis of blijf je op één plek? En heb je een privékamer of een slaapzaal?
  • Hoe flexibel moet jij jezelf en jouw bagage kunnen verplaatsen? Reis je met een eigen auto? Dan is een koffer prima. Moet je veel naar accommodaties op onbereikbare plekken? Dan is een rugzak handiger.
  • Wat voor bagage gaat er mee? Breekbare spullen moet je ofwel goed inpakken ofwel in een hardcase koffer verplaatsen.
  • Is het een warme bestemming? Met een rugzak krijg je ongetwijfeld een plakkerige, zweterige rug. Als je dit erg vervelend vindt is een koffer een beter idee.
  • Ben je fysiek oké? Ik kan me voorstellen dat een rugzak minder prettig is voor iemand met rugklachten of een slechte conditie. Dan is een koffer een beter idee.

Lees ook: 10 tips voor handbagage inpakken – zo ga je alleen met handbagage op reis!

Ben jij team koffer of team rugzak? Ik ben benieuwd naar jullie voorkeur en ervaringen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een andere partij. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments