De 8 mooiste kloosters in Moldavië

Ik heb nog nooit zo veel kloosters gezien als in Moldavië. Monniken worden hier op handen gedragen, religie is hier erg belangrijk en een bezoek aan het klooster is een belangrijk onderdeel van de dag voor mensen. Officieel zijn de kerk en de staat niet met elkaar verbonden, maar zo’n beetje iedereen in Moldavië is orthodox Christen. Wanneer je Moldavië bezoekt zul je zeker een paar kloosters bezoeken. In deze blog deel ik de mooiste kloosters in Moldavië met je!

Let op 1: je kunt alle kloosters in Moldavië gratis bezoeken. Mocht je het idee hebben dat je toch ergens moet betalen? Dan is dat bedoeld als een donatie. Het is dus niet verplicht.

Let op 2: voor vrouwen is het verstandig om een sjaaltje mee te nemen en je haren te bedekken als je een klooster binnengaat. Als je niets hebt liggen er meestal wel sjaaltjes bij de entree die je tijdelijk kunt gebruiken.

Lees ook: voorbereid op reis naar Moldavië – alles wat je moet weten voor vertrek

Mooiste kloosters in Moldavië

1. Klooster Ciuflea in Chisinau

De meeste mensen beginnen een rondreis in Moldavië in de hoofdstad Chisinau. En hier kun je gelijk het eerste klooster tijdens jouw reis bewonderen: het Ciuflea Klooster. Het klooster vind je aan het begin van de hoofdstraat, niet ver van het treinstation vandaan. Ik vind de blauwe muren en de gouden koepels wel een mooi contrast.

Lees ook: 11 leuke bezienswaardigheden in Chisinau, Moldavië

Ciuflea-klooster-Chisinau
Close-up-Ciuflea-klooster-gouden-koepels

2. Klooster van Noul Neamt in Chiţcani, bij Tiraspol

Een ander mooi klooster in Moldavië is het klooster van Noul Neamt. Alhoewel, Moldavië.. Er is discussie of het Klooster van Noul Neamt nou bij Moldavië hoort of bij Transnistrië; de regio die eigenlijk een onafhankelijk land wil zijn. Ze hebben zelfs een paspoortcontrole bij de ‘grens’ en een eigen munteenheid. Je kunt het klooster van Noul Neamt het beste bezoeken vanuit Tiraspol, de hoofdstad van Transnistrië. Het is vrij groot kloostercomplex waar niet alleen monniken leven, maar ook de minder bedeelden van de samenleving worden hier opgevangen. De versierde muren in het klooster zijn prachtig. Deze plek wordt ook wel het klooster van Chitcani genoemd, omdat het in het gelijknamige dorp ligt.

Noul-Neamt-klooster-Transnistrië-Moldavie
Deur-met-zuilen-Noul-Neamt-klooster
Noul-Neamt-mooi-klooster
Beschilderd-plafond-Noul-Neamt
Wijnmakerij-Noul-Neamt-vaten
Kloostercomplex-Noul-Neamt

3. Grotklooster van Orheiul Vechi

De meeste kloosters zijn van verre al duidelijk te zien. Het klooster van Orheiul Vechi niet. Dat komt omdat het klooster in de rotsen is gebouwd. Het is dus een grotklooster. De monniken die hier leefden hadden geen verkeerd uitzicht. Niet ver van het klooster in de grot vind je een nieuw klooster, dat wel zichtbaar is. Het klooster van Orheiul Vechi kun je het beste bezoeken vanuit Trebujeni. Ik verbleef bij het gezellige guesthouse Vila Roz. De omgeving van het klooster is trouwens ook onwijs mooi. De rivier snijdt en slingert hier door het rotsachtige landschap, wat voor prachtige uitzichten zorgt.

Klokkentoren-grotklooster-Orheiul-Vechi-Moldavie
Ingang-grotklooster-Orheiul-Vechi
Uitzicht-vanaf-grotklooster-over-rivier
Orheiul-Vechi-nieuw-klooster
Het nieuwe klooster in Orheiul Vechi

4. Klooster van Curchi

Een van de mooiste kloosters die ik in Moldavië heb gezien is het klooster in Curchi. Misschien wel omdat de rode kleur van het gebouw zo mooi kleurt met de herfstkleuren. Het klooster is erg mooi en goed bijgehouden. Je mag binnen geen foto’s maken, maar loop zeker even naar binnen. Ik vond het gebouw namelijk aan de buitenkant erg groot, maar binnen merk je dat het heel knus en intiem is.

In de bosrijke omgeving van het klooster van Curchi kun je trouwens lekker wandelen. Wandel bijvoorbeeld vanaf het klooster naar Donici. Deze wandelroute is 7,5 kilometer en gemarkeerd met een blauwe streep. De route wijst zich vanzelf. Als je de weg niet meer kunt vinden, zoek dan naar blauwe lintjes. Het merendeel van de route is vlak, dus het is voor jong en oud een prima wandeling. Nadeel is wel dat je weer helemaal terug moet lopen naar de auto, dus een transfer of een taxi kan hier handig zijn.

Curchi-klooster-omringd-door-herfstkleuren
Curchi-klooster-close-up
Eekhoorn-met-walnoot-in-boom
Curchi-klooster-Moldavie
Wandelen-omgeving-Churchi-klooster
Routeborden-Curchi-Donici-in-bos
Paddenstoelen-in-bos-bij-Churchi-klooster
Uitzicht-op-Curchi-klooster-vanaf-bos

5. Klooster van Capriana

Een van de oudste kloosters in Moldavië is het klooster van Capriana. Deze werd gebouwd in 1429. Het is een prachtig complex dat nog goed wordt onderhouden. Maar niet alleen het bouwwerk maakt Capriana een van mijn favoriete kloosters in Moldavië. De omgeving van het klooster van Capriana is namelijk ook prachtig. Het klooster wordt omringd door bossen waar je lekker kunt wandelen. Je kunt in ongeveer 12 kilometer zelfs naar het volgende klooster lopen: het klooster van Condrita.

Capriana-klooster-Moldavie-met-trap
Capriana-klooster-Moldavie
Capriana-klooster-met-reflectie-in-meer
Capriana-klooster-omgeving-bossen
Capriana-klooster-close-up

6. Klooster van Condrita

Vanaf het klooster in Capriana kun je dus door het bos wandelen naar het klooster in Condrita. Dit is een van de weinige kloosters die ik heb bezocht die ook een restaurant heeft (naast de parkeerplaats). Wil je dus een maaltijd die bereid is door de monniken? Dan moet je hier zijn.

Standbeeld-monnik-Condrita-klooster
Condrita-klooster-in-Moldavie

7. Klooster van Hirjauca

Net als veel kloosters in Moldavië werd het klooster van Hirjauca gesloten tijdens de communistische Sovjet-periode. Vaak werden de kloosters in deze periode gebruikt als tijdelijke ziekenboeg; een sanatorium. Na de val van de Sovjet-Unie kregen de kloosters hun oorspronkelijke functie. Ik vond het bijzonder om te zien hoe dit gebouw een stenen uiterlijk heeft – en daardoor toch weer heel anders eruitziet dan de andere kloosters in Moldavië die ik heb gezien. De monniken maken trouwens nog steeds traditiegetrouw wijn in het klooster (ik was er in oktober). Ook is dit het enige klooster waar ik werd gezegend door een monnik toen ik in de kapel stond. Het water rook een beetje vreemd en het voelde plakkerig op mijn voorhoofd, maar ik ben weer een ervaring rijker.

Lees ook: wijn in Moldavië – bezoek deze bijzondere wijnmakerijen

Klokken-toren-Hirjauca
Klooster-Hirjauca-voorkant-Moldavie
Klooster-Hirjauca-close-up

8. Grotklooster van Tipova

Nog een kloostercomplex in de rotsen vind je bij Tipova. Dit is niet alleen het grootste grotklooster in Moldavië, maar zelfs in Oost-Europa. Wanneer je voorbij het nieuwe klooster loopt en naar rechts gaat kom je bij een soort openluchtmuseum uit. Na een paar minuten naar beneden wandelen kom je uit bij het kloostercomplex dat in de rotsen is gebouwd. Het is inmiddels verlaten, maar het ziet er wel erg bijzonder uit. Een zeer bijzondere locatie, met uitzicht over de rivier de Dnjestr.

De omgeving van Tipova leent zich bovendien ook goed voor wandeltochten door de mooie natuur. Er schijnen zelfs watervallen in de omgeving te zijn, al heb ik deze zelf niet bezocht. Ik verbleef bij het nabijgelegen Hanul lui Hanganu in Lalova om dit klooster te bezoeken. Een van mijn favoriete accommodaties in Moldavië, met name vanwege het heerlijke eten. Alleen al voor de sarmale (gevulde kool- en wijnbladeren) zou ik hier nog eens naartoe gaan!

nieuw-klooster-Tipova-Moldavie
Het nieuwe klooster van Tipova, Moldavië
Grotklooster-Tipova-Moldavie
Grotklooster-Tipova-Moldavie-ramen-deur
Grotklooster-Tipova-Moldavie
Grotklooster-Tipova-Moldavie

Dit zijn de kloosters in Moldavië die ik heb bezocht. Ken jij nog een ander mooi klooster of heb je vragen over het land? Laat het hieronder weten in de reacties of stuur me even een mailtje!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments