[:nl]De 8 mooiste kloosters in Moldavië[:en]The 8 most beautiful monasteries in Moldova[:]

[:nl] Ik heb nog nooit zo veel kloosters gezien als in Moldavië. Monniken worden hier op handen gedragen, religie is hier erg belangrijk en een bezoek aan het klooster is een belangrijk onderdeel van de dag voor mensen. Officieel zijn de kerk en de staat niet met elkaar verbonden, maar zo’n beetje iedereen in Moldavië is orthodox Christen. Wanneer je Moldavië bezoekt zul je zeker een paar kloosters bezoeken. In deze blog deel ik de mooiste kloosters in Moldavië met je!

Let op 1: je kunt alle kloosters in Moldavië gratis bezoeken. Mocht je het idee hebben dat je toch ergens moet betalen? Dan is dat bedoeld als een donatie. Het is dus niet verplicht.

Let op 2: voor vrouwen is het verstandig om een sjaaltje mee te nemen en je haren te bedekken als je een klooster binnengaat. Als je niets hebt liggen er meestal wel sjaaltjes bij de entree die je tijdelijk kunt gebruiken.

Lees ook: voorbereid op reis naar Moldavië – alles wat je moet weten voor vertrek

Mooiste kloosters in Moldavië

1. Klooster Ciuflea in Chisinau

De meeste mensen beginnen een rondreis in Moldavië in de hoofdstad Chisinau. En hier kun je gelijk het eerste klooster tijdens jouw reis bewonderen: het Ciuflea Klooster. Het klooster vind je aan het begin van de hoofdstraat, niet ver van het treinstation vandaan. Ik vind de blauwe muren en de gouden koepels wel een mooi contrast.

Lees ook: 11 leuke bezienswaardigheden in Chisinau, Moldavië

Ciuflea-klooster-Chisinau
Close-up-Ciuflea-klooster-gouden-koepels

2. Klooster van Noul Neamt in Chiţcani, bij Tiraspol

Een ander mooi klooster in Moldavië is het klooster van Noul Neamt. Alhoewel, Moldavië.. Er is discussie of het Klooster van Noul Neamt nou bij Moldavië hoort of bij Transnistrië; de regio die eigenlijk een onafhankelijk land wil zijn. Ze hebben zelfs een paspoortcontrole bij de ‘grens’ en een eigen munteenheid. Je kunt het klooster van Noul Neamt het beste bezoeken vanuit Tiraspol, de hoofdstad van Transnistrië. Het is vrij groot kloostercomplex waar niet alleen monniken leven, maar ook de minder bedeelden van de samenleving worden hier opgevangen. De versierde muren in het klooster zijn prachtig. Deze plek wordt ook wel het klooster van Chitcani genoemd, omdat het in het gelijknamige dorp ligt.

Noul-Neamt-klooster-Transnistrië-Moldavie
Deur-met-zuilen-Noul-Neamt-klooster
Noul-Neamt-mooi-klooster
Beschilderd-plafond-Noul-Neamt
Wijnmakerij-Noul-Neamt-vaten
Kloostercomplex-Noul-Neamt

3. Grotklooster van Orheiul Vechi

De meeste kloosters zijn van verre al duidelijk te zien. Het klooster van Orheiul Vechi niet. Dat komt omdat het klooster in de rotsen is gebouwd. Het is dus een grotklooster. De monniken die hier leefden hadden geen verkeerd uitzicht. Niet ver van het klooster in de grot vind je een nieuw klooster, dat wel zichtbaar is. Het klooster van Orheiul Vechi kun je het beste bezoeken vanuit Trebujeni. Ik verbleef bij het gezellige guesthouse Vila Roz. De omgeving van het klooster is trouwens ook onwijs mooi. De rivier snijdt en slingert hier door het rotsachtige landschap, wat voor prachtige uitzichten zorgt.

Klokkentoren-grotklooster-Orheiul-Vechi-Moldavie
Ingang-grotklooster-Orheiul-Vechi
Uitzicht-vanaf-grotklooster-over-rivier
Orheiul-Vechi-nieuw-klooster
Het nieuwe klooster in Orheiul Vechi

4. Klooster van Curchi

Een van de mooiste kloosters die ik in Moldavië heb gezien is het klooster in Curchi. Misschien wel omdat de rode kleur van het gebouw zo mooi kleurt met de herfstkleuren. Het klooster is erg mooi en goed bijgehouden. Je mag binnen geen foto’s maken, maar loop zeker even naar binnen. Ik vond het gebouw namelijk aan de buitenkant erg groot, maar binnen merk je dat het heel knus en intiem is.

In de bosrijke omgeving van het klooster van Curchi kun je trouwens lekker wandelen. Wandel bijvoorbeeld vanaf het klooster naar Donici. Deze wandelroute is 7,5 kilometer en gemarkeerd met een blauwe streep. De route wijst zich vanzelf. Als je de weg niet meer kunt vinden, zoek dan naar blauwe lintjes. Het merendeel van de route is vlak, dus het is voor jong en oud een prima wandeling. Nadeel is wel dat je weer helemaal terug moet lopen naar de auto, dus een transfer of een taxi kan hier handig zijn.

Curchi-klooster-omringd-door-herfstkleuren
Curchi-klooster-close-up
Eekhoorn-met-walnoot-in-boom
Curchi-klooster-Moldavie
Wandelen-omgeving-Churchi-klooster
Routeborden-Curchi-Donici-in-bos
Paddenstoelen-in-bos-bij-Churchi-klooster
Uitzicht-op-Curchi-klooster-vanaf-bos

5. Klooster van Capriana

Een van de oudste kloosters in Moldavië is het klooster van Capriana. Deze werd gebouwd in 1429. Het is een prachtig complex dat nog goed wordt onderhouden. Maar niet alleen het bouwwerk maakt Capriana een van mijn favoriete kloosters in Moldavië. De omgeving van het klooster van Capriana is namelijk ook prachtig. Het klooster wordt omringd door bossen waar je lekker kunt wandelen. Je kunt in ongeveer 12 kilometer zelfs naar het volgende klooster lopen: het klooster van Condrita.

Capriana-klooster-Moldavie-met-trap
Capriana-klooster-Moldavie
Capriana-klooster-met-reflectie-in-meer
Capriana-klooster-omgeving-bossen
Capriana-klooster-close-up

6. Klooster van Condrita

Vanaf het klooster in Capriana kun je dus door het bos wandelen naar het klooster in Condrita. Dit is een van de weinige kloosters die ik heb bezocht die ook een restaurant heeft (naast de parkeerplaats). Wil je dus een maaltijd die bereid is door de monniken? Dan moet je hier zijn.

Standbeeld-monnik-Condrita-klooster
Condrita-klooster-in-Moldavie

7. Klooster van Hirjauca

Net als veel kloosters in Moldavië werd het klooster van Hirjauca gesloten tijdens de communistische Sovjet-periode. Vaak werden de kloosters in deze periode gebruikt als tijdelijke ziekenboeg; een sanatorium. Na de val van de Sovjet-Unie kregen de kloosters hun oorspronkelijke functie. Ik vond het bijzonder om te zien hoe dit gebouw een stenen uiterlijk heeft – en daardoor toch weer heel anders eruitziet dan de andere kloosters in Moldavië die ik heb gezien. De monniken maken trouwens nog steeds traditiegetrouw wijn in het klooster (ik was er in oktober). Ook is dit het enige klooster waar ik werd gezegend door een monnik toen ik in de kapel stond. Het water rook een beetje vreemd en het voelde plakkerig op mijn voorhoofd, maar ik ben weer een ervaring rijker.

Lees ook: wijn in Moldavië – bezoek deze bijzondere wijnmakerijen

Klokken-toren-Hirjauca
Klooster-Hirjauca-voorkant-Moldavie
Klooster-Hirjauca-close-up

8. Grotklooster van Tipova

Nog een kloostercomplex in de rotsen vind je bij Tipova. Dit is niet alleen het grootste grotklooster in Moldavië, maar zelfs in Oost-Europa. Wanneer je voorbij het nieuwe klooster loopt en naar rechts gaat kom je bij een soort openluchtmuseum uit. Na een paar minuten naar beneden wandelen kom je uit bij het kloostercomplex dat in de rotsen is gebouwd. Het is inmiddels verlaten, maar het ziet er wel erg bijzonder uit. Een zeer bijzondere locatie, met uitzicht over de rivier de Dnjestr.

De omgeving van Tipova leent zich bovendien ook goed voor wandeltochten door de mooie natuur. Er schijnen zelfs watervallen in de omgeving te zijn, al heb ik deze zelf niet bezocht. Ik verbleef bij het nabijgelegen Hanul lui Hanganu in Lalova om dit klooster te bezoeken. Een van mijn favoriete accommodaties in Moldavië, met name vanwege het heerlijke eten. Alleen al voor de sarmale (gevulde kool- en wijnbladeren) zou ik hier nog eens naartoe gaan!

nieuw-klooster-Tipova-Moldavie
Het nieuwe klooster van Tipova, Moldavië
Grotklooster-Tipova-Moldavie
Grotklooster-Tipova-Moldavie-ramen-deur
Grotklooster-Tipova-Moldavie
Grotklooster-Tipova-Moldavie

Dit zijn de kloosters in Moldavië die ik heb bezocht. Ken jij nog een ander mooi klooster of heb je vragen over het land? Laat het hieronder weten in de reacties of stuur me even een mailtje!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier. [:]

[:en]

There aren’t many countries where there are SO MANY monasteries as in Moldova. Monks are treated like kings here, religion is really important and a visit to a monastery is a daily routine for most people. Officially the state and the church are separated, but basically everyone in Moldova is ortohodox Christen. So you can imagine how important the monasteries in Moldova are. When you’re travelling in Moldova you will for sure visit some of the monasteries. In this article I share my favorite monasteries in Moldova with you!

Important 1: you can visit all the monasteries in Moldova for free. You have the feeling that you have to pay in any monastery? This is a donation, so it’s not obligated.

Important 2: as a woman it’s important to cover your head when you enter a monastery. So bring a scarf to cover your hairs to avoid any problems. You don’t want to be disrespectful, right? If you don’t have any scarf in most monasteries there are some scarfs at the entrance that you can borrow.

Most beautiful monasteries in Moldova

1. Ciuflea Monastery in Chisinau

Most people start their trip in Moldova in the capital Chisinau. Here you can already visit your first monastery: the Ciuflea Monastery. The monastery is at the beginning of the main street, not far away from the train station. I love the contrast of the blue walls and the golden domes.

Also read: 11 cool things to do in Chisinau, Moldova

Ciuflea-klooster-omringd-door-groen
Close-up-Ciuflea-klooster-gouden-koepels

2. Noul Neamt Monastery in Chitcani, near Tiraspol

Another monastery in Moldova that I love is the monastery of Noul Neamt. Although, Moldova.. There’s a discussion about this, because some people say it’s part of Moldova, some say it’s part of Transnistria. Transnistria is a region that wants to be independent. They even have their own passport control, borders and currency. But Moldova and the rest of the world don’t acknowledge it as a real country, just as part of Moldova. Nonetheless, you can best visit the Noul Neamt Monastery from Tiraspol, the capital of Transnistria. It’s only a couple of kilometers south of Tiraspol, in the village named Chitcani. This is why the monastery is sometimes called Chitcani Monastery as well. It’s a pretty big complex where not only monks live, but also some other people (homeless, sick etc.). I loved the decorated walls and ceilings in the buildings here. Definitely one of my favorites!

Noul-Neamt-klooster-Transnistrië-Moldavie
Noul-Neamt-mooi-klooster
Beschilderd-plafond-Noul-Neamt
Deur-met-zuilen-Noul-Neamt-klooster
Wijnmakerij-Noul-Neamt-vaten
Kloostercomplex-Noul-Neamt

3. Cave monastery of Orheiul Vechi

Most monasteries you will see from miles away. Not the monastery of Orheiul Vechi. At least not the original one. This is because it’s a cave monastery: the monks build the complex within the rocks. The view for these monks is not bad, if I must say. A bit further you can visit the new monastery, that is visible and on top of the hill. The best place to visit the cave monastery of Orheiul Vechi is Trebujeni. I stayed in the lovely guesthouse Vila Roz. The surroundings are amazing as well, so walk around in the area if you have some time. The river cuts through the landscape like a knife and is surrounded by some kind of canyon. Beautiful!

Klokkentoren-grotklooster-Orheiul-Vechi-Moldavie
Ingang-grotklooster-Orheiul-Vechi
Uitzicht-vanaf-grotklooster-over-rivier
Orheiul-Vechi-nieuw-klooster
New monastery of Orheiul Vechi

4. Curchi Monastery

One of the most beautiful monasteries in Moldova that I have visited is definitely the monastery in Curchi. Maybe because the red color of the building matches perfectly with the autumn colors. Also it’s a really well maintained monastery. It’s not without reason that it’s a popular place for photoshoots (especially for weddings). Inside you can’t take pictures, but do go inside. The building looks big, but inside you will notice how small it actually is.

Curchi is also a great place if you wanna combine your visit to the monastery with some hiking. The monastery of Curchi is surrounded by forest. There is a nice hiking trail from Curchi to Donici for about 7,5 kilometers. It’s marked by a blue stripe. If you can’t find it in the forest anymore, just search for some blue scarfs along the road. It’s a pretty easy hike, only the first part you walk up a bit, the rest is flat. Unfortunately you also have to walk the same trail back if you park the car in Curchi. It can be useful to use a transfer or taxi for this.

Curchi-klooster-omringd-door-herfstkleuren
Curchi-klooster-close-up
Eekhoorn-met-walnoot-in-boom
Curchi-klooster-Moldavie
Routeborden-Curchi-Donici-in-bos
Wandelen-omgeving-Churchi-klooster
Paddenstoelen-in-bos-bij-Churchi-klooster
Uitzicht-op-Curchi-klooster-vanaf-bos

5. Capriana Monastery

One of the oldest monasteries in Moldova is the Capriana Monastery. It was build in 1429. It’s a beautiful complex, but not only the buildings make it one of my favorite monasteries in Moldova. The surroundings of Capriana are amazing as well. It’s surrounded by forest and it’s a great starting point for hikes. You can even hike all the way to the next monastery: the Condrita Monastery. This trail is about 12 kilometers.

Capriana-klooster-Moldavie-met-trap
Capriana-klooster-Moldavie
Capriana-klooster-omgeving-bossen
Capriana-klooster-met-reflectie-in-meer
Capriana-klooster-close-up

6. Condrita Monastery

From the Capriana Monastery you can hike to Condrita Monastery, although it’s only a 10 minute drive so you can reach it by car as well. It’s one of the only monasteries with a restaurant for visitors. It’s next to the parking lot. So if you wanna enjoy a meal made by monks you should definitely visit this one.

Standbeeld-monnik-Condrita-klooster
Condrita-klooster-in-Moldavie

7. Hirjauca Monastery

Like many monasteries in Moldova the Hirjauca Monastery was closed during the communist Soviet times. Many monasteries were used as a sanatorium: a place where people can recover from long-term illness. After the Soviet period the monasteries were used for their original purpose again. I loved that this monastery looks different again – and by this point I had seen already lots of monasteries. The monks are still producing wine the traditional way (I was there in October). Also this is the only monastery where a monk felt obligated to bless me. The water smelled weird and sticky on my forehead, but it’s a new experience I can add to my list.

Also read: wine in Moldova – visit these amazing wineries

Klokken-toren-Hirjauca
Klooster-Hirjauca-voorkant-Moldavie
Klooster-Hirjauca-close-up
Klooster-Hirjauca-zijkant

8. Cave monastery of Tipova

So Tipova is a bit far away from most places, but it’s definitely worth a visit. You will find the biggest cave monastery in Moldova here. And not only from Moldova: it’s the biggest one in eastern Europe! There is a new monastery that you have to pass to continue to the old cave monastery. It’s almost like an open air museum, you will reach it after a few minutes walking down. It’s incredible how monks were living here hundreds of years ago. Nowadays it’s abandoned, but it’s still a special place. And the view over the Dnjestr river is super nice as well.

It’s another great place to combine a visit to a monstery with a hike in the beautiful surroundings. Apparently there are even waterfalls in this area, although I haven’t seen them. I stayed in a lovely guesthouse in Lalova: Hanul lui Hanganu. It’s only a couple of kilometers to the monastery from here and it’s one of my favorite places to stay in Moldova. The sarmale (stuffed cabbage or wine leaves) is incredible!

nieuw-klooster-Tipova-Moldavie
The new monastery of Tipova
Grotklooster-Tipova-Moldavie
Grotklooster-Tipova-Moldavie
Grotklooster-Tipova-Moldavie-ramen-deur
Grotklooster-Tipova-Moldavie

These are the monasteries in Moldova I have visited and enjoyed checking out. Do you know another great monastery in Moldova or do you have any questions about this country? Tell me in the comments or send me an email!

This article contains affiliate links. More information about affiliate you can find here.

Reacties via Facebook account

comments