Kamperen tussen de alpaca’s in België (bij Leuven)

Kamperen is heerlijk en tegenwoordig komen er steeds meer bijzondere kampeerplaatsen en -mogelijkheden. Bijvoorbeeld kamperen tussen de alpaca’s. Dat klinkt best gaaf, toch? En je hoeft er helemaal niet zo ver voor te reizen. Ik ging een weekend naar het Belgische Leuven en zette mijn tent tussen de alpaca’s op! Hoe kamperen tussen de alpaca’s is en hoe jij dat ook kunt doen vind je in deze blog.

Lees ook: gratis bezienswaardigheden in Leuven & meer tips

Alpaca-met-tent
Kamperen-alpacas-Belgie-baby
vrienden-met-alpacas

Kamperen tussen de alpaca’s in België

Per toeval kwam ik het kamperen tussen de alpaca’s tegen op Campspace. Campspace biedt toffe kampeerplaatsen aan, vaak op boerderijen, bij mensen in de tuin of op een bijzondere locatie.

De kampeerplaats tussen de alpaca’s vind je in Haacht in België, niet ver van Leuven vandaan. Binnen 10 minuten ben je vanaf Leuven Centraal bij treinstation Wespelaar-Tildonk. Vanaf daar is het nog een kwartier lopen naar de kampeerplaats. Wanneer je met de auto komt kun je deze naast het huis of in de wei parkeren.

De kampeerplaats hoort bij het huis van de vriendelijke Stephanie en Michiel. Bij hun huis hebben ze een groot stuk grond. Een deel is ingericht voor kampeerders. Je vindt hier onder andere een paar ligstoelen en een tafel met banken. In het huis is een speciale toilet met wasbak voor kampeerders. Douchen kan in de badkamer van de familie. Stephanie gaf ons ’s ochtends koffie en gaf tips wat we in de omgeving konden doen.

Via deze link krijg jij €10 euro Campspace tegoed, helemaal gratis!

Alpaca-met-blauwe-lucht
Groep-alpaca's-tent-achtergrond

Vrij kamperen: wel of niet tussen de alpaca’s?

De alpaca’s staan in de wei naast de kampeerplaats. Op het moment dat ik hier kampeerde was er zojuist een baby geboren. Onwijs schattig. Je kunt de alpaca’s eigenlijk de hele dag knuffelen en om je heen hebben in hun eigen wei. Maar het leukste is dat je het hek open mag zetten. Dan blijven de alpaca’s rondom de tent grazen. Een leuke manier om ’s ochtends wakker te worden en je koffie op te drinken!

Overigens lopen er niet alleen alpaca’s rond op deze kampeerplaats. Er lopen ook nog een paar pauwen en héél wat schapen rond. De schapen zitten in een aparte wei en kunnen niet bij de tent komen. Maar je kunt gewoon via het hek naar ze toe om ook met de schapen te knuffelen. ’s Nachts zijn ze overigens wel een beetje eng. Een vriendin en ik liepen in het donker terug naar de tent en zagen zo’n 20 schitterende ogen in het duister onze kant op staren. Brrrrr….

Schaap-alpaca-kamperen
Kamperen-alpacas-bruin
Baby-alpaca-met-moeder-kamperen
Alpaca-bij-tent-Belgie

Hoe moet je met de alpaca’s omgaan (en knuffelen)?

Alpaca’s lijken net knuffelbeesten. Vooral in de winter; dan zijn ze niet geschoren. Maar alpaca’s zijn eigenlijk geen huisdieren en vinden knuffelen dus helemaal niet zo leuk als bijvoorbeeld honden. Liever grazen en eten ze de hele dag. Bovendien zijn ze best schuchter, dus ze zullen niet direct op je af komen rennen. Verwacht niet dat je binnen een paar minuten met een hele groep alpaca’s aan het knuffelen bent. Ze hebben tijd nodig om aan je te wennen.

alpaca-vrienden-worden-kamperen
Kamperen-alpacas-Belgie-baby
Kamperen-alpacas-benaderen-Belgie
Nieuwsgierige-alpaca-kamperen

Een paar tips die helpen om een betere band met de alpaca’s op te bouwen:

– Laat ze niet schrikken. Zorg dat je duidelijk in hun zicht bent als je de dieren benadert.

– Alpaca’s vinden het fijn om je eerst even te ruiken. Dit kun je doen door je hand uit te steken. Je zult snel genoeg merken of de alpaca wel of niet geaaid wil worden.

– Verhef je stem niet; dit maakt ze alleen maar bang. Alpaca’s zijn van nature vluchtdieren. Wanneer je tegen ze praat, doe dit dan met een rustige en zachte stem.

– Alpaca’s zijn grazers en zijn dus eigenlijk de hele dag aan het eten. Maar geef ze zelf geen eten, vooral geen graanproducten zoals brood of tarwe. Hun maag raakt daar van streek van.

– Je zult merken dat de dieren eerst een beetje afstandelijk zijn. Maar zodra de eerste nieuwsgierige alpaca jouw kant op komt win je beetje bij beetje hun vertrouwen. En voor je het weet ben je een alpaca aan het aaien (of zelfs knuffelen!). Het kost simpelweg wat tijd. Als je hier gaat kamperen tussen de alpaca’s zou ik je aanraden om minimaal 2 nachten te blijven, zodat de dieren aan je kunnen wennen.

Lees ook: 8 kampeertips die ik graag veel eerder had geweten

Kamperen-tussen-alpaca-Belgie
Alpacas-aaien
Grazende-alpaca-kampeerplaats

Praktische informatie over de kampeerplaats tussen de alpaca’s

Kampeerplek boeken: deze kampeerplaats is via Campspace te boeken. Een vriendin en ik betaalden €10 euro per persoon per nacht, exclusief administratiekosten. Houd er rekening mee dat er geen elektriciteit bij de kampeerplek is, maar wel in het huis (waar ook het toilet is).

Supermarkt & eten: op 10-15 minuten lopen van deze kampeerplaats vind je 2 supermarkten: de Spar in Wespelaar en de Delhaize in Haacht. Delhaize is op zondag gesloten, de Spar is zondagochtend wel open.

De omgeving verkennen: vanaf treinstation Wespelaar-Tildonk kun je de trein naar Leuven of Mechelen nemen. Een treinticket naar Leuven kost €2,60 euro (augustus 2019). En niet ver van de kampeerplaats vandaan vind je ook een leuke brouwerij genaamd Hof ten Dormaal. Deze brouwerij heeft niet alleen een mooie locatie, maar maakt ook bijzondere biersoorten. Denk aan bier met witlof, chocolade of jasmijnthee. Al zijn er ook genoeg ‘normale’ opties.

Lees ook: bier in Leuven – leukste plekken in dé bierstad van België + video

Travel movie kamperen tussen de alpaca’s

Zijn jullie net zo enthousiast als ik over kamperen tussen de alpaca’s? Heb jij een nog een andere favoriete kampeerplek die je graag wilt delen? Laat het hieronder weten in de reacties!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments