Corners of the World jaaroverzicht 2021

We dachten dat 2020 al een intens jaar was, maar 2021 bleek nog meer vol verrassingen te zitten. Leuke verrassingen, maar ook een paar vervelende wendingen. Voor mij persoonlijk was 2021 het jaar waarin ik wilde openstaan voor nieuwe ervaringen. En gepaard met die intentie kwamen ook heel wat nieuwe inzichten en het doorbreken van patronen. In dit Corners of the World jaaroverzicht van 2021 neem ik je mee door mijn jaar én blikken we vooruit op 2022.

Jessica-Revolution-Race-hoodie-Elements-Zwitserland

Corners of the World jaaroverzicht van 2021

Bestemmingen in 2021: waar was ik allemaal?

1. Januari – september: Portugal

Sinds september 2020 zit ik in Portugal, in Lissabon en de omgeving (Costa da Caparica). Dit is een van de plekken waar ik me in al die jaren reizen het meeste thuis voel. Dicht bij zee en lekker veel tijd om te surfen, met veel gelijkgestemden en vrienden om me heen, in een land met een fijn klimaat. Lissabon is prachtig en het verveelt nooit om door de straten van de Portugese hoofdstad te slenteren.

In de zomerperiode werk ik ook nog een paar maanden voor de marketingafdeling van een NGO in Lissabon. Deze NGO koppelt internationale vrijwilligers aan projecten om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan, oceaanvervuiling te minimaliseren en jonge moeders te helpen om hun leven weer op de rit te krijgen.

Ik schreef onder andere:

Lissabon-vanaf-miradouro-senhora-do-monte

2. Maart – mei: Nederland

Ik blijf tot september in Portugal (1 jaar vliegt zo voorbij!), maar vlieg tussendoor nog wel terug naar Nederland. Ik vind het fijn om m’n vrienden en familie weer te zien, verjaardagen te vieren en even “vakantie” te houden. Want dat is Nederland vaak voor mij. Al ga ik tussendoor nog wel voor een opdrachtgever op pad om de Dutch Mountain Trail te lopen, een leuke meerdaagse wandelroute in het zuiden van Nederland!

Ik schreef onder andere:

Jessica-met-rugzak-Dutch-Mountain-Trail

3. Juni – juli: Bulgarije

Eind juni vlieg ik voor anderhalve week naar Bulgarije: een nieuwe bestemming! Ik ben uitgenodigd als spreker voor Bansko Nomad Fest, een relatief nieuw evenement voor online ondernemers en mensen die locatie-onafhankelijk (willen) werken. Mijn presentatie over het creëren van passieve inkomsten was een van de populairste presentaties, wat ervoor zorgde dat ik redelijk nerveus was door de week heen. Maar de leuke reacties tijdens en na de presentatie zorgden ervoor dat ik barstte van de energie. Zo fijn om mensen te helpen met mijn kennis en ervaringen!

Daarnaast was het vooral erg fijn om zo veel gelijkgestemde mensen om me heen te hebben en te leren van elkaar. Ik geloof er heilig in dat we elkaar vooruit kunnen helpen, in plaats van elkaar als concurrenten te zien. Er is plek voor iedereens talent. Naast het enorm drukke schema van het evenement vond ik nog de tijd om wat wandelingen te maken rondom Bansko en de hoofdstad Sofia te ontdekken.

Ik schreef onder andere:

Jessica-wandelen-Pirin-Bulgarije

4. September: Nederland

Opnieuw ben ik weer even in Nederland, dit keer om op het huis van mijn moeder en het appartement van mijn zusje te passen terwijl zij allebei op vakantie zijn. Een Argentijns vriendinnetje komt me opzoeken, dus gelukkig zit ik niet constant alleen thuis. Omdat ik ook met een redelijk grote klus voor de ANWB bezig was in september vloog deze maand zo voorbij. En aan het einde van de maand was het tijd voor…

Ik schreef onder andere:

Heide-Posbank-heuvelachtig-Veluwe-Nederland

5. September-november: Interrail trip door Europa

…de Interrail campagne om van Den Bosch naar Istanbul te reizen met de trein. Tijdens deze treinreis van 2 maanden bracht ik tijd door in de prachtige natuur van Zwitserland, Slovenië, Hongarije en eindigde ik uiteindelijk opnieuw in Bulgarije. Het idee was om deze treinreis af te ronden in Istanboel, maar omdat er geen treinen tussen Sofia en Istanboel gaan (vanwege de pandemie?), besloot ik om naar een andere eindstop te gaan en Bansko opnieuw te bezoeken.

Ik schreef onder andere:

Jessica-zittend-in-het-gras-met-uitzicht-op-Brienzersee

6. November: Mallorca, Spanje

De laatste week van november vlieg ik van Sofia in Bulgarije naar het Spaanse eiland Mallorca, voor Traverse. Dit is een evenement voor content creators in de reiswereld, maar het is eigenlijk meer een combinatie van een congres en een persreis. Een week lang ontdek je Mallorca door allerlei activiteiten en workshops, ’s avonds zijn er etentjes en netwerkborrels en het eindigt vervolgens met 2 dagen lang seminars en workshops. En dat allemaal met honderden creatieve en reislustige mensen. Het was een heerlijke week en hoewel de reisindustrie het al 2 jaar lang ontzettend zwaar heeft was het ontzettend fijn om zulke goede vibes met elkaar te delen.

Ik schreef onder andere:

Uitzicht-op-kathedraal-Palma-de-Mallorca

7. November-december: Bansko, Bulgarije

En zodra ik met de bus weer in Bansko arriveerde voelde het als thuiskomen. En dat is een vreemd gevoel, als je al meer dan 6 jaar rondzwerft en dat rusteloze gevoel niet snel van je af kunt schudden. Ik wil blijven ontdekken, onderweg zijn, nieuwe mensen ontmoeten en gave ervaringen opdoen.

Maar hoe meer tijd ik in Bansko doorbracht, hoe meer ik merkte dat ik nu juist behoefte heb om te aarden, om tot rust te komen. Om die innerlijke rust die ik al jaren in mezelf heb gevonden ook in mijn dagelijks routine toe te passen. Waar veel mensen nu behoefte hebben aan iets nieuws, heb ik juist behoefte aan routine en structuur. Extra leuk is dat mijn zusje me een week komt opzoeken, gezellig!

Mijn huisbaas is gelukkig erg makkelijk en vindt het prima dat ik regelmatig de huur van mijn appartement verleng. Ik zit hier in ieder geval tot eind maart voor het wintersportseizoen (lekker veel snowboarden!), maar dit is ook een van de eerste plekken in al die jaren waar ik mezelf regelmatig zie thuiskomen. Wie weet, misschien ga ik een betaalbaar appartementje op de kop tikken zodat ik hier regelmatig thuis kan komen?

Sneeuw-bergen-Bulgarije-Revolution-Race

12 selfies en foto’s die je waarschijnlijk nog niet eerder hebt gezien

1. Januari: een van de eerste selfies die ik in 2021 maakte was na mijn Nieuwjaarsjaarduik in Portugal (de eerste die ik ooit heb gedaan)

2. Februari: Portugal was aan het begin van het jaar in een strenge lockdown. Dus als je dan een pony bij moet knippen, knip je die gewoon zelf. Altijd een groot succes.

Corners-of-the-World-jaaroverzicht1
Corners-of-the-World-jaaroverzicht-selfie

3. Maart: de selfie die ik nam nadat ik voor honderden mensen een online workshop had gegeven over reisfotografie voor Riksja Travel

4. April: als je je afvroeg hoe ik eruitzie met steile haren: alsjeblieft.

Corners-of-the-World-jaaroverzicht-Jessica-steile-haren

5. Mei: tijdens mijn bezoek aan Nederland verraste ik mijn moeder met een leuk uitje: koe knuffelen!

6. Juni: als je in Lissabon, een van de meest populaire Europese steden van dit moment, woont kun je regelmatig met leuke mensen meeten. Zo was Agnès van Girl on the Move in Lissabon en vierden we haar verjaardag met lekkere drankjes!

Corners-of-the-World-jaaroverzicht-Jessica-koe-knuffelen
Corners-of-the-World-jaaroverzicht-drankjes-Lissabon

7. Juli: de laatste selfie die ik op het strand maakte voordat ik corona kreeg en in quarantaine moest. Het vriendinnetje met wie ik naar het strand was gegaan was positief door haar huisgenoot en daardoor duurde het niet lang voordat ik ook positief testte en in quarantaine mocht. Ik ben er gelukkig slechts 2 dagen ziek van geweest, maar vrijheid ga je daarna wel nóg meer waarderen.

8. Augustus: deze foto staat voor mij voor een van de leukste dagen van 2021. Wat begon als een moeilijke dag waar ik door omstandigheden niet lekker in m’n vel zat veranderde in een heerlijke namiddag met vrienden. Goed eten, veel gelach en vooral veel liefde.

Corners-of-the-World-jaaroverzicht-Jessica-strand-Portugal
Jessica-jaaroverzicht-2021-met-vriendinnetje

9. September: mijn Interrail reis begon moeizaam, met een treinreis naar Interlaken die niet 8 uur maar bijna 24 uur duurde. Deze selfie maakte ik op het treinstation van Bazel, waar ik ’s nachts een paar uur strandde.

10. Oktober: ’s ochtends vroeg wakker worden voor de zonsopkomst bij een Zwitsers bergmeer met heerlijk uitzicht (oké, wel terwijl het -2 graden en windkracht 10 is). Love it!

Corners-of-the-World-jaaroverzicht-Jessica-treinstation-bazel
Corners-of-the-World-jaaroverzicht-berg-Zwitserland-Jessica

11. November: bad ass mode: wijn in een koffiekop, wandelend over het fietspad in Palma de Mallorca tijdens Traverse

12. December: de eerste dag van het wintersportseizoen! Boven op de berg was de zichtbaarheid slecht en was het behoorlijk koud. Zó koud dat mijn haar bevroor.

Corners-of-the-World-jaaroverzicht-Traverse-Jessica-strand
Corners-of-the-World-jaaroverzicht-Jessica-wintersport-Bulgarije

Andere favorieten in 2021

1. Mijn favoriete gerechten in 2021

 • Nederlandse wentelteefjes (die je heel goed met oud brood kunt maken)
 • Bulgaarse shopska salade (simpel, maar heerlijk)
 • Portugese pasteís de nata (er bestaan zelfs vegan varianten)
 • Pimientos de Padrón (een van de beste dingen die ik op heb tijdens Traverse in Palma de Mallorca)
groene-pepers-markt-Mallorca

2. De beste aankopen in 2021:

 • Mijn 4 millimeter dikke wetsuit van Ripcurl. Een van de beste aankopen dit jaar, aangezien ik een groot gedeelte van het jaar in het water lag om te surfen.
 • Een nieuwe camerabody; de Sony Alpha 7II. Omdat mijn vorige body waterschade had en niet meer gerepareerd kon worden besloot ik dat het dan maar meteen tijd was voor een upgrade. De foto’s zijn nog scherper en ik vind de body echt prettig werken.
 • Ik houd van persoonlijke ontwikkeling, dus mijn geld gaat vooral naar technologie, ervaringen en kennis. Dit jaar kocht ik diverse cursussen en online programma’s. Een van mijn favorieten was toch wel de 12-weekse Hypnose Audio Training van vriendinnetje Anne Neijnens. Mede hierdoor ben ik nog meer geïnteresseerd in het programmeren van ons onderbewuste.
 • Wat betreft kennis heb ik ook redelijk wat boeken aangeschaft. Mijn favorieten dit jaar waren The Magic Of Thinking Big, Rich Dad Poor Dad en Mindful & Miljonair.
 • Ook koop ik regelmatig crypto bij. Ik weet dat niet iedereen hier fan van is, maar ik geloof er heilig in dat mensen die voor de lange termijn inleggen winst gaan zien (mits ze voldoende research doen, zodat ze weten waar ze wanneer in investeren). Dit heeft mij enorm geholpen om mijn patronen aan te passen over toekomstplannen en sparen voor de lange termijn. Ik heb dankzij cryptocurrency al veel geleerd over investeren, beleggen, de wereldwijde economie en hoe de beurs werkt (op korte en lange termijn).
The-magic-of-thinking-big-boek

3. Mijn favoriete accommodaties in 2021:

 • Alplodge in Interlaken, Zwitserland (dakterras met heerlijk uitzicht over de stad)
 • Meschermolen tijdens de Dutch Mountain Trail in Zuid-Limburg (hoe leuk is het om in een oude molen te overnachten)
 • Selina in Porto, Portugal (Selina is een van mijn favoriete ketens in de reiswereld. Schoon, gezellig en van alle gemakken voorzien)
 • NETIZEN in Boedapest, Hongarije (hoe fijn is het om een aparte co-working IN deze accommodatie te hebben?)
 • 1A Adventure Hostel in Lesce, Slovenië (een van de meest sfeervolle en fijne hostels waar ik dit jaar ben geweest, met erg vriendelijk personeel)
Balkon-met-uitzicht-Alplodge-Interlaken

4. De leukste series die ik keek in 2021:

 • Black Mirror: een serie die laat zien wat er gebeurt als technologie net een stapje te ver gaat. De afleveringen zijn allemaal losse verhaallijnen.
 • Jane the Virgin: als je meer op zoek bent naar een avondje lachen is dit een goede serie. De serie wordt verteld als een telenovela; een vorm van een serie met een verteller die erg populair is in Latijns-Amerika.
 • Undercover: een goede serie van eigen bodem, over de maffiapraktijken van drugsdealers en wapenhandelaars – en een paar undercoveragenten die hen proberen te ontmantelen
 • Archer: deze cartoon heeft soms hele slechte humor, maar ik ben fan. De serie gaat over een spionnenbedrijf waar de meest uiteenlopende persoonlijkheden werken: een getrainde narcistische spion met mother issues, een seksverslaafde accountant en de alcoholische geldgeile bazin van het bedrijf zijn slechts een paar personages.
 • La Casa de Papel: deze mag natuurlijk niet ontbreken in het lijstje met series van 2021. Ook het nieuwste seizoen is weer ontzettend spannend!
Jessica-ochtend-zonsopkomst-Vissersbastion-Boedapest-tips

5. Favoriete apps in 2021:

 • Croissant: een ideale app voor digital nomads. Met een account van Croissant kun je gebruikmaken van werkplekken in verschillende co-workings in heel wat steden. Via deze link krijg je €15 euro korting op jouw eerste membership en kun je het praktisch gratis uitproberen!
 • Peaks: met deze app kun je heel laagdrempelig beleggen. Je belegt namelijk met het wisselgeld van jouw online betalingen. Betaal je bijvoorbeeld in de supermarkt €8,33? Dan legt Peaks €0,67 eurocent in jouw beleggingspotje in. Voor mij gaat dat om een paar euro per week, maar het is leuk om te volgen wat er met dat wisselgeld gebeurt en hoe je er winst mee kunt behalen (maar dus ook in de min kunt zakken). Een goede manier om de beurs en beleggen beter te leren begrijpen. Je kunt de actiecode JESSINKFX verzilveren in de app om €5 euro gratis in jouw portfolio te ontvangen.
 • Shazam: als muziekliefhebber zul je deze app ongetwijfeld kennen. Wanneer je de muziek een paar seconden opneemt geeft de app de artiest en de naam van het nummer aan. Ideaal als je bijvoorbeeld in een koffiezaak een leuk nummer voorbij hoort komen.
 • ASR Vitality: bepaalde zorgverzekeringen geven je toegang tot de ASR Vitality App. Met deze app kun je een activity tracker zoals een Fitbit koppelen. Wanneer jij voldoende beweegt krijg je wekelijks punten, die je vervolgens kunt inleveren voor iets leuks. Voor mij is dat doorgaans een Bol.com cadeaukaart.
 • Meditation Moments: voor begeleide meditaties en rustgevende muziek gebruik ik het liefst mijn favoriete meditatie app.
Revolution-Race-review-rescue-pants

Wat waren de populairste artikelen op Corners of the World in 2021?

1. 57x wat is typisch Nederlands (maar bijzonder voor buitenlanders)?

2. 11x de mooiste plekken in Luxemburg (het land)

3. 10 leuke plekken in Nederland die je kunt bezoeken met de trein

4. Pieterpad lopen: 10 tips voor een geweldige voorbereiding

5. Israëlisch eten: 17x lekker drinken en eten in Israël

6. Graffiti in Eindhoven: stadswandeling langs street art

7. Kastelenroute in Vorden: 10 landhuizen en kastelen in de Achterhoek

8. Zaanse Schans bezoeken: alles wat je moet weten voor jouw bezoek

9. Fisherman’s Trail deel I: van Porto Covo naar Odeceixe

10. Dutch Mountain Trail: alles wat je over deze wandeling wilt weten!

Vooruitblikken op 2022

Voorlopig zit ik dus in Bansko in Bulgarije, want ik heb het hier naar m’n zin. Er zijn veel gelijkgestemde mensen die ook vrijheid voor zichzelf hebben gecreëerd (super fijn als je iets wilt afspreken met elkaar!). Er zijn meerdere co-workings waar je andere ondernemers ontmoet en de sfeer in het dorp is goed. Ik heb een abonnement op de sportschool en doe een paar keer per week vrijwilligerswerk bij een hondenopvang. Er zijn meren, bossen, bergen, hot springs en leuke restaurantjes. En hoe heerlijk is het om ’s ochtends te besluiten om te gaan snowboarden, door simpelweg uit het raam te kijken en te zien of de omstandigheden goed zijn?

Hondenopvang-Bansko-Bulgarije

De huidige situatie (niet alleen die van mij persoonlijk, maar wereldwijd) heeft er ook voor gezorgd dat ik de groepsreizen van Corners of the World niet ga starten in 2022. Het voelt nog te onzeker en ik ben een beetje klaar met alles steeds aanpassen en annuleren. Ze komen er ongetwijfeld in de toekomst, alleen nu nog even niet.

De Engelstalige website van Corners of the World heeft een update gekregen, dus die gaat binnenkort weer live. Ook Mooie Mindset (een website over persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit) krijgt komend jaar meer aandacht dan dat ik het in 2021 heb gegeven.

Revolution-Race-hoodie-Zwitserland

Daarnaast begin ik met een opleiding Neuro Linguïstisch Programmeren, oftewel NLP. Tijdens deze opleiding leer ik hoe het brein werkt, hoe gedachtepatronen doorbroken kunnen worden en hoe je met verbale én non-verbale communicatie jouw onderbewuste kunt aanpassen. Onze keuzes en ons gedrag vloeien namelijk bijna altijd voort uit de informatie die in ons onderbewuste is opgeslagen. Ik heb psychologie en persoonlijke ontwikkeling altijd interessant gevonden, dus ik heb zin om met deze opleiding te starten! Ik weet zeker dat deze opleiding niet alleen mijzelf, maar ook anderen enorm vooruit gaat helpen.

En tot slot ga ik dit jaar ein-de-lijk focussen op een wens die er al lang is, maar nog te spannend was om uit te voeren: een boek schrijven over mijn tijd in het Midden-Oosten. Het voelt eindelijk als dé tijd om alles uit te gaan werken en met de wereld te gaan delen. I’ll keep you updated!

Corners-jaaroverzicht2018-Israel

Qua reizen staat er momenteel nog weinig op de planning. In juli ga ik met een groepsreis van Journal of Nomads naar Kirgizië en in september ga ik naar Traverse in Tsjechië. Verder hoop ik dat ik weer een paar mooie meerdaagse wandeltochten kan maken, waaronder de Peak of the Balkans (die door Montenegro, Kosovo en Albanië loopt). Verder laat ik het jaar een beetje open wat betreft de reizen. Maar wees gerust: er zijn nog tientallen artikelen die uitgewerkt moeten worden, dus aan reisinspiratie is er geen gebrek!

Eerdere Corners of the World jaaroverzichten

Wil je eerdere jaaroverzichten van Corners of the World teruglezen? Die vind je hier:

Dit was het Corners of the World jaaroverzicht van 2021. Ik hoop dat 2022 een mooi, liefdevol, bijzonder jaar met veel positiviteit, geluk en inspiratie gaat worden voor iedereen!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments