Corners of the World jaaroverzicht 2019 (+ leuk nieuws!)

2019 is voorbij. En wat is het voorbij gevlogen! Ergens heb ik het gevoel dat ik in 2019 maar weinig heb gedaan. Maar dan begin ik te schrijven en alles op te sommen en dan is het toch best wel een druk en leuk jaar geweest. Er waren veel nieuwe workshops over reisfotografie, video en schrijven (offline én online). Meetings voor mijn Facebookgroep Wereldse Ondernemers (voorheen Dutch Digital Nomads). Quality time met vrienden, verspreid over de wereld. En eigenlijk was ik een stuk vaker in het buitenland dan ik van tevoren had gepland. Laten we samen terugblikken in het jaaroverzicht 2019 én vooruitblikken op het nieuwe jaar.

Waar ging ik in 2019 naartoe?

Januari

Januari staat meestal in het teken van workshops, evenementen, beurzen en belangrijke koffie-dates, dus ik bleef deze maand lekker in Nederland.

Februari

In februari ging ik 3 weken op pad in Duitsland, Polen en Tsjechië. Ik bezocht vrienden in Hamburg en Berlijn, genoot van de mooie steden Poznan en Wroclaw, ging wintersporten in Szklarska Poreba en bezocht Praag met een van mijn beste vrienden.

Ik schreef onder andere:

jaaroverzicht-2019-hamburg
Hamburg
Stedentrip-Wroclaw-Polen
Zamek Książ in Polen
jaaroverzicht-2019-praag
Zonsondergang in Praag

Maart

In maart vertrok ik weer naar Tel Aviv in Israël, de stad die mijn hart gewonnen heeft. Het was heerlijk om mijn vrienden weer te zien, mijn verjaardag met hen te vieren, lekker veganistisch te eten en samen Poerim te vieren (kort samengevat is dit de Joodse variant van carnaval). Een vriend van me lag in het ziekenhuis, dus ik bleef langer dan verwacht. Maar dat is het fijne van mijn werk en mijn levensstijl: als het nodig is, is het mogelijk om de plannen aan te passen.

Ik schreef onder andere:

Tel-Aviv-stedentrip
Strand in Tel Aviv

April

Een deel van april bracht ik nog door in Israël, de rest van de maand was ik in Nederland. Ik hielp mijn zusje met verhuizen en ging een paar keer op pad in eigen land. Zo bezocht ik het leuke Haarlem en bezocht ik ein-de-lijk eens de kleurrijke bloemenvelden.

Ik schreef onder andere:

Bloemenvelden-Flevoland
Bloemenvelden-Flevoland

Mei / juni

In mei en juni bezocht ik Italië voor een paar weken. Ik ging naar mooie steden zoals Pisa, Lucca, Barga en Verona. Cinque Terre staat bekend als een immens drukke toeristenbestemming, maar ik kwam er in 1 week tijd achter dat je ook nog heel veel plekken in de omgeving helemaal voor jezelf hebt.

Ook bracht ik een week in Trento door, in het noorden van Italië. Het reisbloggers-evenement Traverse werd hier gehouden. Het is altijd zo leuk om enthousiaste gelijkgestemden en mensen met eenzelfde levensstijl te leren kennen. Bovendien was het geen straf om Trento en omgeving een week te verkennen. Wat een heerlijk stukje Italië is dit! Na het congres trok ik nog een paar dagen de bergen in om tot rust te komen. En ik sloot juni af met een week in Berlijn en Potsdam in Duitsland om een paar vrienden op te zoeken en lekker te co-werken.

Ik schreef onder andere:

Jessica-Monterosso-al-Mare-Cinque-Terre
Monterosso al Mare (Cinque Terre)
Bergen-alpe-di-siusi
Dolomieten
Potsdam-Duitsland-Park-Babelsberg-toren
Potsdam

Juli

Deze maand bleef ik in Nederland. Deels omdat ik de zomerperiode eigenlijk wel leuk vind om in Nederland te zijn, deels omdat ik een plekje voor mezelf probeerde te zoeken. Enige eisen waren: in Den Bosch, met huisgenoten, rond de €400 euro per persoon. Dat leek mij haalbaar, maar dat is dus een onmogelijke opgave. Ik heb een paar keer gereageerd en ik ben zelfs op een kijkavond geweest. Maar als je veel in het buitenland zit vinden de meeste mensen je geen ideale huisgenoot. En misschien is dit ook wel het universum dat mij vertelt dat ik nog geen vast plekje nodig heb. Wel ontdekte ik weer een paar leuke plekken in eigen land. Ik mocht bijvoorbeeld kamperen op het eiland Pampus, bezocht Kasteel de Haar en ging lekker veel wandelen in verschillende Nederlandse natuurgebieden.

Ik schreef onder andere:

Pampus-forteiland-kamperen-tent
Kamperen op het eiland Pampus
Treinreizen-Nederland-Breda-street-art
Street art spotten in Breda
Loonse-Drunense-Duinen-grote-boom
Loonse & Drunense Duinen (praktisch mijn achtertuin)
Kasteel-De-Haar-Utrecht-kasteel-jessica-selfie
Kasteel de Haar

Augustus

En dus was ik in augustus wel weer klaar met de zoektocht naar een appartement. Ik organiseerde in augustus meerdere meetups en workshops en ging nog meer in Nederland op pad. Bijvoorbeeld naar Dordrecht, de Veluwe en wadlopen in het noorden van het land. Verder ging ik een weekend naar Leuven in België met een vriendin, om tussen de alpaca’s te kamperen. Daarnaast ging ik samen met mijn zusje en een vriendin terug naar mijn geliefde Madrid in Spanje. En tot slot ging ik in augustus mee met de workation van Anne Neijnens. Wat een leuke en inspirerende ondernemers waren er aanwezig. Wat werden er mooie verhalen en emoties gedeeld en wat was het gezellig! Ga Anne zeker even volgen op Instagram, want ik krijg altijd energie van haar vrolijke en inspirerende Insta-stories.

Ik schreef onder andere:

Dordrecht-Pottenkade-Jessica
Dordrecht. Foto credits: Kim Hobo (Ontdekjebestemming.nl)
Schapen-groep-paarse-heide
De Veluwe op z’n mooist.
Zonsondergang-Jessica-wadlopen
Wadlopen in het noorden van Nederland.
vrienden-met-alpacas
Kamperen tussen de alpaca’s bij Leuven, België
Madrid-bezienswaardigheden-Almudena
Kathedraal in mijn geliefde Madrid
Springfoto-workation-Anne
Workation van Anne. Fotocredits Manon de Boer.

September – december

Ik begon de maand september met een paar dagen in Londen, waar ik voor het content creators congres BorderlessLive was. Dit evenement lijkt veel op Traverse, dus opnieuw heel fijn om me te omringen met gelijkgestemden en nieuwe kennis op te doen. Daarna vertrok ik naar Roemenië, waar ik meer dan 3 maanden bleef. Wat een fantastisch land is dat. Een geweldige combinatie van schattige dorpen en eeuwenoude kastelen met machtige bergen en mysterieuze bossen. Mijn favoriete stad is Brasov en hier bracht ik dan ook het merendeel van mijn tijd door. Extra leuk was dat 2 vriendinnen vanuit Nederland me een week kwamen opzoeken!

Ik schreef onder andere:

Bran-Kasteel-versus-Peles-Kasteel-Roemenie
Kasteel Bran en Kasteel Peles in Roemenië
Jessica-op-berg-Piatra-Craiului
Piatra Craiului Nationaal Park in Roemenië
Hond-geeft-kusje-Jessica-Transsylvanië
Fotocredits Dan (Outdoor Activities in Romania)
Uitzicht-op-Varful-Ciucas-vanaf-Rode-Berg
Ciucas in Roemenië

Oktober

In oktober ging ik vanuit Roemenië nog 2 weken naar het fascinerende Moldavië. Het is niet het makkelijkste land om te soloreizen, dus huurde ik ook nog een paar dagen een auto om wat meer van het land te zien. Het platteland in Moldavië heeft iets bijzonders. Veel mensen hebben geen wateraansluiting in huis, waardoor ze al het water nog bij waterputten moeten halen. Bijna alles gebeurt nog met paard en wagen, want auto’s zie je hier amper. Mensen spreken geen Engels, maar met een woordje Russisch of Roemeens en wat handgebaren kom je er ook wel. En iedereen heeft een eigen wijngaard – en weet daardoor dus ook heel goed hoe je een wijntje moet maken.

Jessica-bij-Curchi-klooster-Moldavie-herfstkleuren
Héél veel kloosters in Moldavië
Wegen-Moldavie-met-kar-op-weg
Platteland in Moldavië
Jessica-achter-stuur-Moldavië
Roadtrip in Moldavië

Als we dan toch al in Moldavië zijn kunnen we net zo goed een kleine uitstap naar Oekraïne maken, toch? Ik bezocht alleen Odessa, omdat ik graag nog even wat zeelucht wilde opsnuiven. Ik dwaalde onder andere in de grootste catacomben ter wereld, bezocht een prachtige balletvoorstelling voor een prikkie en bewonderde de mooie architectuur in de stad. Een duik in het water zat er niet in: de kwallen waren namelijk even groot als mijn hoofd. Maar ik heb zeker zin gekregen om andere steden in Oekraïne te bezoeken in de toekomst!

Ik schreef onder andere:

Balkons-vanaf-zijkant-gezien-in-theater
Kleurrijk-gebouw-closeup
Dogs-beach-Odessa

Reisplannen voor 2020?

Normaal ben ik he-le-maal niet van het plannen, maar het lijkt er toch op dat ik al grotendeels weet waar ik ben tot september 2020. Komt ie:

In januari ga ik terug naar Lissabon om een goede vriendin op te zoeken. En natuurlijk weer wat leuke tips voor deze leuke stad verzamelen!

Lissabon-Portugal

In februari ga ik samen met mijn zusje naar Innsbruck om te snowboarden. Even wat quality time samen in de sneeuw.

Wintersport-steden-bezoeken-Innsbruck

In maart en april ben ik weer in Israël. Voor Poerim (een van de leukste feestdagen in Israël), mijn verjaardag en om weer tijd met vrienden door te brengen. Waarschijnlijk staat er ook een nieuw bezoek aan Jordanië op de planning en wil ik graag leren freediven in Sinai in Egypte. Hopelijk komt het er dit jaar eindelijk van!

Sahara-beach-camp-Sinai-Egypte

Eind april ga ik naar Schotland om een paar weken te wandelen. Die trip sluit ik half mei af met een weekje roadtrippen samen met mijn moeder.

Iets nieuws, iets tofs!

In juni vertrek ik weer naar Roemenië. Niet alleen om naar een paar plekken te gaan die ik graag nog wil bezoeken (zoals de Danube Delta), maar ook voor mijn allereerste Corners of the World groepsreis! Ik heb ZO VEEL ZIN om andere mensen al het moois van dit relatief onbekend stukje Europa te laten zien. De trip is van maandag 22 tot en met zondag 28 juni 2020. We gaan kastelen bezoeken, veel wandelingen in de prachtige natuur maken én er staan workshops op het programma.

Meer informatie over de allereerste Corners of the World groepsreis naar Roemenië vind je hier!

Jessica-op-berg-Piatra-Craiului

Mijn allereerste groepsreis…

In juli ga ik een paar dagen naar Istanboel, om vanaf daar naar Bisjkek in Kirgizië te vliegen. Er staat dan namelijk iets bijzonders op de planning: een groepsreis van 14 dagen met Journal of Nomads. Normaal leg ik nooit zo ver van tevoren iets vast, maar ik heb onwijs veel zin in deze trip! Het liefst reis ik op eigen houtje, maar dat is in Kirgizië voor de meeste natuurplekken niet zo handig. En aangezien het een avontuurlijke groepsreis is hoef ik me niet druk te maken dat ik met modepopjes op pad ga. We hebben namelijk vaak geen toilet en we kamperen meestal in de wildernis of slapen bij nomaden. Ik weet dat niet iedereen hier warm van wordt, maar ik absoluut wel!

Onder het mom van ‘we zijn toch al in de buurt’, plak ik er ook 2 weken Oezbekistan aan in augustus. Ik weet dat dit niet de allerbeste periode is om te gaan. Maar ik heb 50 graden in Egypte ook overleefd, dus dat komt vast goed. En volgens sommige reizigers is het een van de meest fascinerende en fotogenieke plekken waar ze zijn geweest, dus dat wordt ook een feestje voor mij en mijn camera.

Andere plannen en evenementen in 2020?

Ik ben zo nu en dan ook nog in Nederland en daarom staan er weer wat leuke evenementen en workshops op de planning:

Maandag 20 t/m zondag 26 januari 2020 houd ik een mini-cursus Creatieve Reisverhalen Schrijven via Instagram. 5 dagen lang deel ik tips en opdrachten via een besloten Instagramaccount. Zondagavond is er dan nog een live Q&A waar mensen hun vragen mogen stellen. Een cursus die lekker laagdrempelig voor deelnemers is dus! Bovendien kun je deze cursus volgen waar en wanneer je maar wilt. Niemand die het doorheeft als jij de cursus ’s avonds op het toilet bekijkt. De cursus blijft bovendien nog 1 maand online staan, zodat je alles zo vaak terug kunt kijken als je wilt. Hier vind je meer informatie en kun je een kaartje kopen.

Lees ook: creatieve verhalen schrijven op reis – 7 tips (én een Instacursus)

Zaterdag 8 februari 2020 is er weer een workshop reisvideo’s filmen en monteren. De workshop is van 10.00 – 13.00 uur in Utrecht. Extra leuk: als je met een vriend(in) komt krijg je korting! Hier vind je meer informatie over de workshop en kun je een ticket kopen.

Lees ook: 10 tips voor het maken van reisvideo’s

Zaterdag 8 februari 2020 is er daarna weer een workshop creatieve reisverhalen schrijven. De workshop is van 14.00 – 17.00 uur in Utrecht. Ook hier geldt weer dat je vriendenkorting krijgt (vanaf 2 kaarten). Hier vind je meer informatie over de workshop en kun jij jouw kaartje kopen.

Donderdag 13 februari 2020 is de boeklancering van Work Hard Travel Harder van Suzanne van Duijn. Misschien herinneren jullie je de evenementen van De Reislustige Freelancer nog, waar we tips en info deelden over het leven als digital nomad? De boeklancering is in ditzelfde sfeertje, met inspirerende interviews en presentaties over het leven als digital nomad. En natuurlijk met een gezellige borrel om het af te sluiten. Meer informatie vind je hier.

Lees ook: werk voor een digital nomad – wat kun je doen om geld te verdienen?

8 foto’s / selfies die ik niet eerder met je deelde in 2019

Jaaroverzicht-2019-selfies

1. Happy in Polen! Wintersport en bergen maken me altijd blij.

2. De grootste augurk die ik ooit heb gezien (in Praag).

3. Eenhoorns! Tijdens Poerim in Israël.

4. Mijn geliefde rode beanie, die nog steeds in de bergen van Piatra Craiului ligt (na mijn ongeluk).

5. De carnavalskleuren van Den Bosch, de leukste stad van Nederland.

6. Je hebt inmiddels misschien wel door dat ik een beanie-fan ben. Een van de weinige dingen die ik spaar en blijf kopen!

7. The fancy digital nomad life. Op een bedje in een AirBnb in Italië met mijn laptop, video’s uploaden. Wachten, wachten, wachten…

8. Net nadat we in een sneeuwstorm op een berg terecht waren gekomen in Roemenië. Always keep smiling!

Mijn favoriete artikelen op Corners of the World

1. Wat te doen in Brasov en omgeving? Zéér veel tips! + VIDEO

Jessica-op-top-berg-Tampa

2. Mijn bijna-doodervaring in de bergen van Roemenië

Bergen-Piatra-Craiului

3. 9 onbekende plekken op Bali die ik eigenlijk niet met je wil delen

Hidden-gems-Bali-zee-zonsopkomst

4. Beste tips om mensen te fotograferen op reis + VIDEO

Mensen-fotograferen-op-reis-Filipijnen-Dumaguete

5. Wroclaw bezienswaardigheden: op zoek naar kabouters & meer

Stedentrip-Wroclaw-Polen

We missen de maandelijkse overzichten!

Ik heb jullie zeker gehoord en meerdere keren getwijfeld om de maandelijkse overzichten weer te plaatsen. Ze komen terug, maar ik ga het in 2019 anders doen. De maandelijkse updates zoals je die van me kent kun je nu volgen via de nieuwsbrief van Corners of the World. 1x per maand zal ik in de nieuwsbrief mijn maandoverzicht en nieuwtjes delen. Het is de enige plek waar ik dit ga delen. Dus als je die niet wilt missen, meld je dan vooral aan voor de nieuwsbrief van Corners of the World! De eerste nieuwsbrief wordt eind januari verstuurd.

Eerdere Corners of the World jaaroverzichten

Wil je eerdere jaaroverzichten van Corners of the World teruglezen? Die vind je hier:

Dat was 2019 en daarmee ook het eind van de jaren 10. Wat een maf idee hè? Ik heb het gevoel dat 2020 een prachtig jaar gaat worden met toffe ideeën om uit te werken en mooie uitdagingen om mee aan de slag te gaan. Laat me in de reacties weten waar jij in het nieuwe jaar het meeste naar uitkijkt. Happy 2020!

Reacties via Facebook account

comments