Bijzondere reiziger Laura: fotograferend de wereld ontdekken

Ik vind het heerlijk om reislustige mensen te ontmoeten en te spreken. Ieder persoon reist weer op zijn eigen manier, met eigen wensen en een eigen doel. In de rubriek Bijzondere Reizigers stel ik een aantal vragen aan – in mijn ogen – inspirerende reizigers. Jullie konden eerder al over Henk lezen, die een fietstocht van Rotterdam naar Singapore maakte. Deze keer spreek ik Laura Vink, die niet alleen een passie voor reizen maar ook voor fotograferen heeft! Inmiddels heeft deze reisfotografe dan ook al heel wat van de wereld vastgelegd.

Ik volg Laura al een tijdje, want ze schrijft regelmatig handige blogs over reisfotografie en ook haar Instagram (@lauravink) is een feestje om te volgen. Ze is zo vaak mogelijk in het buitenland te vinden, altijd met een camera aan haar zijde. Aangezien we allebei in Nederland waren (toch best bijzonder voor twee reislustige ondernemers) was het tijd voor een gezellig gesprek. Over reizen, fotografie en je laten leiden door je passies.

Interview met reisfotograaf Laura Vink

1. Een simpel voorstelrondje…

De 29-jarige Laura Vink heeft een diploma Bewegingswetenschappen op zak, maar ze verdient haar brood tegenwoordig met een ander beroep: fotograferen. Laura is een inspirerend voorbeeld van iemand die van haar passie haar werk heeft gemaakt. Ze is geboren en getogen in Noord-Holland, maar verhuisde voor de liefde van Amsterdam naar het zuidelijke Brabant. “Een import-Brabander”, noemt ze zichzelf lachend. Als ze niet met haar camera in de weer is houdt ze ervan om wandelingen te maken met haar hond. Ze houdt er ook nog een andere, vrij bijzondere, passie op na: zweefvliegen. Verder vindt ze het vooral leuk én belangrijk om samen te zijn met familie en vrienden. “Ik werk veel en hard. Ik vind het daarom erg belangrijk om tijd met mijn familie en vrienden door te brengen. Mijn telefoon en het online leven negeer ik dan even, zodat ik echt van het moment kan genieten.”

interview-laura-vink
Photo credits Laura Vink

2. Wat was er eerst: de passie voor reizen of voor fotografie?

Al meer dan 10 jaar legt Laura de mooiste plekken vast. Maar hoe is die passie voor fotograferen op reis eigenlijk ontstaan? Reislust had Laura op jonge leeftijd al genoeg: na haar eindexamens vertrok ze voor een paar weken vrijwilligerswerk naar Slowakije. “Ik heb daar heel veel foto’s gemaakt, maar toen ik thuis kwam en die foto’s liet zien om mijn ervaringen te delen met familie en vrienden reageerden zij niet zoals ik hoopte. Ik was teleurgesteld: ik had niet vast kunnen leggen wat ik had gezien, wat ik had ervaren.” En vanaf dat moment besloot Laura om zich meer in fotografie te gaan verdiepen. Nu, jaren later, maakt ze foto’s waar de meeste mensen jaloers op zijn. Maar dat hoeft volgens Laura helemaal niet, want zij is van mening dat íedereen goede foto’s kan maken. “Fotografie is eigenlijk niet zo heel moeilijk, maar je moet wel weten wat je moet doen.” Ze startte daarom zo’n 5 jaar geleden met Vink Academy, een platform waar mensen geïnspireerd en geholpen worden om de fotograaf in zichzelf te vinden.

3. In hoeverre heeft fotografie invloed op jouw reis?

Wie de passies reizen en fotograferen met elkaar combineert reist nooit meer helemaal hetzelfde. Ik spreek uit eigen ervaring. Maar hoe is dat voor Laura? “Ik reis niet op een andere manier, maar ik heb wel eens plannen omgegooid vanwege het weer. Dat ik bijvoorbeeld een paar dagen langer op een plek blijf om te kunnen fotograferen. Mooie plekken wil ik wel met het juiste licht vastleggen. Dus ja, dan houd ik fotografie wel degelijk in mijn achterhoofd.” Laura is dan ook behoorlijk toegewijd aan de fotografie: regelmatig staat ze ’s nachts op om een adembenemende sterrenhemel of een magische zonsopgang te fotograferen. Knap, want niet iedereen heeft dat waarschijnlijk voor een mooie foto over. En al helemaal niet meerdere keren per reis!

4. Er gaat bovendien heel wat apparatuur mee…

“Mijn handbagage is standaard mijn camera-apparatuur en mijn laptop. Toen ik vorig jaar enkele maanden ging backpacken had ik 18 kilo bij me, waarvan 9 kilo – de helft! – apparatuur was. Maar het moest gewoon mee. Ik wil niet aan de andere kant van de wereld zitten en dan denken: had ik nou maar mijn zoomlens meegenomen.”

5. Ja of nee: van tevoren alles over de beste foto-plekjes opzoeken?

Sommige mensen vinden het fijn om alle vindbare informatie van tevoren opgezocht te hebben. Zo weten ze waar ze op reis aan toe zijn en ook voor fotografen kan die informatie erg nuttig zijn. Laura pakt het iets anders aan; ze laat zich ook graag verrassen door de plek waar ze zich op dat moment bevindt. “Ik doe wel wat research van tevoren, zodat ik weet wat er ongeveer te zien is. Maar ik ga bijvoorbeeld niet de mooiste uitzichtpunten in een natuurpark opzoeken. Dat heeft twee redenen. Wanneer ik een toffe foto zie wil ik die ook graag maken. Dat lukt alleen niet altijd: ik kan de plek niet vinden, het is druk of het weer zit niet mee. Ik wil niet zo gefocust zijn op dat ene plaatje, want dan kan het alleen maar tegenvallen. Zo bescherm ik mezelf tegen teleurstellingen. Daarnaast blokkeer je met die drang om een foto na te willen maken je eigen creativiteit.”

interview-laura-vink

6. Hoe is het voor mensen die met jou op reis gaan?

“Ik denk dat het heel belangrijk is dat jouw reisgezelschap wéét met wie ze op pad gaan. Mijn vriend is inmiddels wel wat gewend (in dit artikel lees je waar hij onder andere mee te maken krijgt als reisgenoot van Laura). Wel kan ik af en toe behoorlijk chagrijnig worden als de weersomstandigheden om te fotograferen niet goed zijn. Maar dat is vooral bij bestemmingen waarvan ik weet dat ik daar niet meer zo snel kom, zoals Nieuw-Zeeland of Amerika. Als ik daarentegen met vriendinnen naar Parijs ga hoef ik niet continu alles vast te leggen. Als ik dat graag wil doen boek ik wel een keer een treinticket en dan sta ik binnen enkele uren in Parijs. Het scheelt ook heel erg als je met iemand op reis gaat die óók van fotograferen houdt. Dan kun je samen helemaal losgaan!”

7. Als fotograaf zie je soms fascinerende dingen gebeuren…

Zo stond Laura tijdens haar bezoek aan Bryce Canyon in Amerika samen met haar vriend héél vroeg op om de sterrenhemel en de zonsopgang te fotograferen. Maar ze was niet de enige… “Mijn vriend was moe en ging in de auto slapen terwijl ik me klaarmaakte om foto’s te maken op een vrij rustige plek. Ik stond nét klaar met mijn statief en camera toen er ineens een touringcar vol Aziaten arriveerde. De bus stroomde leeg, de mensen waren met hun korte broekjes en shirtjes totaal niet gekleed op de situatie, de sfeer was helemaal anders… Bizar! Als ik daar iets later was geweest had ik er niet eens meer tussen kunnen staan met mijn camera en statief, zo druk was het ineens. En dat om 6 uur ’s ochtends.”

interview-laura-vink
Photo credits Laura Vink

8. Wat is handig – of misschien wel noodzakelijk – om op reis mee te nemen?

“Een laptop en een harde schijf om een back-up van je foto’s te kunnen maken. En dan vooral heel vaak back-uppen onderweg. Het lijkt me erg als de apparatuur wordt gestolen, maar het is nog vele malen erger als je jouw foto’s verliest. Die kun je niet meer vervangen.”

9. Eerst Vink Academy en sinds mei 2016 ook nog eens een nieuw boek over reisfotografie…

Laura zit niet stil, want naast de online cursussen die ze via Vink Academy aanbiedt is ze sinds mei 2016 ook de maker van het dikste boek over reisfotografie. 376 pagina’s vol reisinspiratie, informatie en vooral héél veel jaloersmakende foto’s. “Bij de lancering liep ik de hele dag met een enorme grijns op mijn gezicht. Het voelde een beetje alsof ik jarig was, het was één groot feest!” De kaft ziet er in ieder geval al uitnodigend uit. Zijn jullie benieuwd naar het Laura’s nieuwe boek Reisfotografie: explore – discover – capture? Ik plaats binnenkort een recensie op Corners of the World!

interview-laura-vink
Photo credits Nic Limper
interview-laura-vink

10. Laura over veelvoorkomende beginnersfouten en extra tips…

“Een van de meest voorkomende beginnersfouten is alles willen fotograferen. Mensen willen ieder moment van hun reis vastleggen, want alles is bijzonder. Maar voor anderen is niet per se alles even boeiend. Leer dus om een selectie te maken, ga voor de allermooiste momenten.”

“Daarnaast is het erg belangrijk om je camera te leren kennen. Het is namelijk handig om te weten waar je mee werkt. En leer kijken. Wat wil je vastleggen? Observeer, want een foto kan heel anders uitpakken als deze op het verkeerde moment of op de verkeerde plek is genomen.”

Iedere keer als ik Laura’s foto’s bekijk raak ik zelf geïnspireerd om op pad te gaan! Maar soms is beginnen de moeilijkste stap. Want wat ga je eigenlijk op de foto zetten, met name als je niet op reis bent maar wel wilt oefenen? Laura houdt de maandelijkse Fotografie Challenge, waar ze mensen uitdaagt om op pad te gaan en de camera te leren kennen. Erg leuk!

In dit artikel vind je een affiliatelink. Dit betekent dat ik een kleine vergoeding ontvang als jij iets via Vink Academy bestelt. Jij betaalt hier niets extra’s voor, dit betaalt de website. Zie het als een teken van waardering: omdat ik jou iets heb aanbevolen gun jij mij een paar centjes waarmee ik Corners of the World weer kan verbeteren! Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments