Ideale rugzak voor digital nomads: waar moet je op letten?

Zoals veel mensen inmiddels weten neem ik weinig spullen mee op reis, aangezien bijna alles wat ik heb in mijn backpack en mijn kleinere rugzak moet passen. Ik hecht aan de meeste spullen geen waarde, maar sommige dingen zoals mijn apparatuur zijn heilig voor me. Zonder die spullen kan ik namelijk mijn werk niet uitvoeren en dus niet meer als een digital nomad reizen en werken. In mijn backpack zitten de ‘onbelangrijke dingen’ zoals toiletspullen en kleding. Mijn andere rugzak gebruik ik als draagbaar kantoor: hier berg ik namelijk al mijn belangrijke spullen in op, van mijn paspoort tot en met m’n laptop.

Bij het uitzoeken van een rugzak zijn er een paar dingen waar je als digital nomad extra op wilt letten en ik vertel je er vandaag alles over! De outdoor website Campz.nl vroeg mij om de Pacsafe Venturesafe X22 rugzak te testen en te checken of deze aan mijn eisen als digital nomad voldoet.

Lees ook: 7 tips voor digital nomads

1. Veiligheid van de spullen

Misschien wel de grootste eis voor mijn rugzak is de mogelijkheid om mijn spullen veilig op te bergen. Pacsafe is een van de beste anti-diefstalmerken die ik ken, dus dat belooft iets goeds. De Pacsafe Venturesafe X22 rugzak is gemaakt van RFID materiaal, waardoor documenten en pasjes niet geskimd kunnen worden. Als je voornamelijk in hostels overnacht weet je niet wie er dagelijks in de buurt van jouw tas komt. Het is dus een fijn idee dat al mijn documenten veilig in mijn tas kunnen worden opgeborgen. Bovendien is de rugzak gemaakt van speciaal materiaal, waardoor deze niet zomaar opengesneden kan worden.

En herken je dat gevoel dat je in een stad rondloopt en constant paranoïde naar je tas grijpt om te kijken of er niemand iets probeert te jatten? De Pacsafe Venturesafe X22 rugzak heeft speciale ritssluitingen die het een stuk moeilijker maken om iets uit de tas te halen. Het kost wel wat meer tijd om de rugzak zelf te openen, maar dat is de veiligheid van jouw spullen wel waard, toch? Daarnaast kun je ook nog een extra slot voor de ritsen van het hoofdvak gebruiken, just to be sure. Het is tot slot erg fijn dat er een regenhoes in de tas zit verwerkt, mocht je geen drybag bij je hebben om de spullen tegen waterschade op zee of tijdens een flink regenbui te beschermen.

Pacsafe-rugzak-Campz.nl
Pacsafe-rugzak-Campz.nl

2. Draagcomfort (voor onder andere dagtrips)

Soms laat ik alle belangrijke spullen in een kluis achter en gebruik ik mijn ‘werkrugzak’ voor een dagtrip of om boodschappen te doen. En dan is het wel zo fijn dat deze prettig op de rug zit. De rugzak heeft zowel een heupband als een borstband, wat fijn is als je de hele dag gaat rondlopen. De tas is erg compact en het frame aan de achterkant staat net iets van je rug af, waardoor het beter ventileert op je rug. Het biedt geen perfect ventileersysteem, maar het is wel een stuk prettiger dan een bezwete achterkant.

Wat wel een beetje tegenviel was het gewicht van de Pacsafe rugzak: ongeveer 1 kilo. Hoewel de tas wordt beschouwd als lichtgewicht voelde deze toch zwaar aan zonder dat er iets in zat. Dit komt waarschijnlijk door het materiaal waar de tas van is gemaakt. Geen grote ergernis, maar ik kan me voorstellen dat er voor een natuurwandeling rugzakken zijn die minder wegen en dus fijner zijn om mee te nemen. Tenzij je naar een plek met veel apen gaat. Dan kan de Pacsafe rugzak juist weer goed van pas komen met die nieuwsgierige en grijpgrage dieren om je heen.

Pacsafe-rugzak-Campz.nl

Lees ook: eerste hulp bij backpacken #6 – wat gaat er mee op reis?

3. Ruimte in de rugzak

De ruimte die in de rugzak nodig is varieert eerlijk gezegd per digital nomad. Ik heb zelf het liefst een rugzak van 20-25 liter. Ik ben namelijk zo’n persoon die m’n rugzak blijft vullen zolang er ruimte is. Met als gevolg dat ik me net een gesloopte ezel voel aan het einde van de dag met zo’n tas. Mijn Osprey rugzak is 28 liter en deze vind ik eigenlijk nét iets te groot. Want zoals ik al zei: met die tas loop ik liever niet de hele dag rond als deze helemaal is gevuld. De Pacsafe Venturesafe X22 rugzak is met 22 liter daarom een goed alternatief.

Het voorvak van deze rugzak is erg prettig en georganiseerd met verschillende vakken. Het is een goede plek om onder andere een paspoort, belangrijke documenten, pennen, een notitieboek, een telefoon, SD-kaarten, een powerbank en eventueel wat eten te bewaren. In het hoofdvak kun je vervolgens de elektronische apparaten zoals een laptop, camera’s en tablets met opladers bewaren. Met name wanneer je met een laptop rondreist is het fijn om een apart vak voor een laptop te hebben in de tas. In de Pacsafe rugzak zit een vak voor een laptop van 13 inch. Ik gebruik zelf geen laptophoes, maar houd er rekening mee dat een laptop met een hoes extra ruimte inneemt en niet helemaal past.

4. Uiterlijk van de rugzak

Niet voor iedereen belangrijk, maar toch handig om te vermelden: het uiterlijk van de rugzak. De Pacsafe tas heeft een erg strak en professioneel design. Hierdoor is deze niet alleen praktisch tijdens het reizen, maar ook voor dagelijks gebruik en voor zaken. Een bijkomend voordeel is dat het uiterlijk unisex is. Geen enkele man wordt er bijvoorbeeld blij van om rond te lopen met de ‘vrouwelijke tas’ van zijn vriendin. Zelf houd ik van de neutrale kleur zwart, maar de Pacsafe rugzak is ook in het blauw te verkrijgen.

Pacsafe-rugzak-Campz.nl

5. Prijs van de rugzak

Natuurlijk is dit voor iedereen afhankelijk van de wensen en het budget dat je te besteden hebt, maar ik zou persoonlijk niet bezuinigen op het aanschaffen van een goede rugzak of backpack. Met name wanneer je van plan bent om langer op reis te gaan wil je een stevige tas hebben die niet binnen een paar trips kapot gaat. Mijn vorige rugzak van Osprey kostte €110 euro. Ik weet het: het is niet goedkoop, maar kijk even naar de volgende rekensom. Als je vijf keer een slechte rugzak van zo’n €20 euro koopt en die na een paar weken alweer moet vervangen heb je uiteindelijk op de lange termijn net zo veel geld uitgegeven. De Pacsafe Venturesafe X22 rugzak is niet de goedkoopste tas die je zult vinden, maar voor €153 euro is het een goede investering voor digital nomads en reizigers die lang op reis gaan.

Lees ook: digital nomad worden – de eerste stappen

Tot slot

De Pacsafe Venturesafe X22 rugzak is overigens niet alleen handig voor digital nomads. Steeds meer reizigers nemen een tas vol apparatuur mee: laptop, camera’s, een powerbank, tablets enzovoorts. Deze rugzak is dus ook fijn voor mensen die veilig met hun spullen op reis willen gaan. Met name wanneer je naar een markt of een drukke plek gaat is het fijn dat je je niet constant zorgen hoeft te maken over de spullen in je rugzak.

Via Campz.nl kun je overigens 100 dagen kosteloos retourneren, mocht je twijfels hebben over deze tas – of een andere aankoop. Ik was sowieso een beetje overweldigd door de keuze aan merken en producten op deze outdoor en kampeerwebsite, dus ik zou het zeker aanraden om hier eens rond te snuffelen!

Pacsafe-rugzak-Campz.nl

Ik ben ook wel benieuwd wat jullie belangrijk vinden bij het aanschaffen van een rugzak. Laat het me hieronder in een reactie weten!

Reacties via Facebook account

comments