Hoe kan ik videobellen? Ik geef je 7 mogelijkheden!

Hoe kan ik videobellen? Het is een vraag die jij jezelf misschien steeds vaker stelt. Steeds meer communicatie verloopt namelijk online. Videobellen is erg leuk én handig als je niet fysiek bij elkaar kunt zijn, bijvoorbeeld omdat je in het buitenland zit. Tegenwoordig is het gemakkelijk om dit te doen met jouw vrienden, familie, klanten en collega’s. Ik zit vaak in het buitenland en maak gebruik van videobellen, zowel voor werk als privé. Er zijn verschillende mogelijkheden om te videobellen. In deze blog deel ik een paar programma’s waarmee (vaak gratis) videobellen mogelijk is.

Hoe kan ik videobellen?

1. Videobellen met Whatsapp

Whatsapp is een zeer populaire berichtenapp. Eigenlijk overal ter wereld, behalve in de Verenigde Staten. No idea why, maar de meeste Amerikanen gebruiken het niet – tenzij ze reizen. Mensen gebruiken Whatsapp vooral om tekstberichten te versturen, maar je kunt dus ook videobellen met Whatsapp. Dit is een fijne optie omdat het gemakkelijk is. Je opent op je telefoon een gesprek en drukt op het camera icoontje om te videobellen met Whatsapp. De app kan soms traag zijn tijdens het bellen en de kwaliteit van het beeld is niet helemaal top. Maar hé, het is wel een van de simpelste manieren om te videobellen via jouw telefoon. En de gesprekken zijn versleuteld, dus dat is ook wel een geruststellend idee wat betreft privacy en beveiliging.

Iets downloaden? Ja, Whatsapp app downloaden op een telefoon. Je kunt Whatsapp openen in een browser via Web.whatsapp.com, maar het is niet mogelijk om te videobellen via de computer.

Account aanmaken? Ja, via een telefoonnummer registreer je op Whatsapp.

Gratis videobellen? Ja, tot maximaal 8 personen.

Ideaal voor: snel bellen met familie en vrienden via de telefoon.

2. Videobellen met Facebook Messenger

Geef je mensen liever niet jouw telefoonnummer, maar ben je wel vrienden op Facebook? Dan kun je ook prima videobellen via Facebook Messenger. De kwaliteit laat nog wel eens te wensen over, maar het werkt snel en gemakkelijk. Ik gebruik videobellen met Facebook Messenger, net als Whatsapp, vooral om snel met familie en vrienden bij te praten. De kwaliteit is niet geweldig, maar het werkt prima en het is gemakkelijk. Je kunt Facebook Messenger ook gebruiken om te videobellen met een groep, al heb ik dit zelf nog nooit uitgeprobeerd.

Iets downloaden? Ja, Facebook Messenger app downloaden op een telefoon. Op een computer kun je Facebook Messenger via Facebook.nl in jouw browser openen.

Account aanmaken? Ja, Facebookaccount aanmaken

Gratis videobellen? Ja.

Ideaal voor: snel bellen met familie en vrienden via de telefoon of laptop.

3. Videobellen met Zoom

Zoom is een van de populairste manieren om te videobellen. Wereldwijd is Zoom bekend, waardoor je andere mensen dus weinig hoeft uit te leggen. Zoom is niet mijn favoriet in het rijtje ‘hoe kan ik videobellen?’, maar het werkt gemakkelijk. Ik gebruik Zoom vooral omdat andere mensen het prettig vinden. Veel online congressen en workshops worden via Zoom gegeven en ik heb zo ook al een paar keer met een virtuele quiz meegedaan. Als je een account hebt kun je het videobellen inplannen via Zoom. Bovendien kun je jouw beeldscherm of een bestand delen met andere deelnemers in de videoroom. Handig als je een online presentatie wilt geven of bestanden wilt delen. Zoom is een prima optie voor korte vergaderingen met grote groepen (maximaal 40 minuten). Voor lange vergaderingen met groepen heb je een Pro account nodig.

Iets downloaden? Ja, zowel op de telefoon als op de computer moet je de Zoom app downloaden voordat je kunt starten. Wil je liever geen programma downloaden op de computer? Dan kun je Zoom ook via de browser openen. Je hebt dan wel een Zoom account nodig om in te loggen.

Account aanmaken? Deelnemers kunnen meedoen met een online meeting zonder account via de Zoom app (op telefoon en computer). Wil je Zoom via de browser openen als deelnemer? Dan moet je inloggen en heb je dus wel een Zoom account nodig.

Gratis videobellen? Ja. Met 2 personen kun je eindeloos lang bellen. Meer dan 3 personen? Dan kun je 40 minuten gratis videobellen met een gratis account. Meer tijd nodig met een groep? Dan heb je een Pro account nodig (€14 euro per maand).

Ideaal voor: online presentaties & conferenties geven voor grote groepen, online quiz houden, korte vergaderingen met groepen.

Hoe-kan-ik-videobellen-Jess-met-laptop

4. Videobellen met Whereby

Whereby was voorheen Appear.in en erg populair onder digital nomads. In het rijtje met mogelijkheden om te videobellen vind ik Whereby het fijnst. De kwaliteit van de verbinding en de videoroom is goed. Door een unieke naam & link aan te maken creëer jij jouw eigen videoroom. Je kunt instellen dat je van tevoren toegang moet geven aan andere mensen. Deelnemers ‘kloppen’ dan aan, zodat jij ze vervolgens kunt toelaten in de videoroom.

Ook fijn is dat je via Whereby jouw beeldscherm of een bestand kunt delen, bijvoorbeeld vanuit Google Drive. Wanneer je de link deelbaar maakt kunnen deelnemers in de videoroom deze bestanden ook downloaden. Nog een groot voordeel van Whereby: mensen hoeven niets te downloaden om in de videoroom terecht te komen, ze hoeven alleen maar op de link te klkken.

Al met al vind ik Whereby gebruiksvriendelijk, het ziet er mooi uit en het werkt prettig voor het videobellen. Met een Pro account kun je bovendien jouw videoroom inrichten zoals jij wilt met onder meer een logo en een achtergrondfoto. En er is een optie om voor een paar euro per maand jouw videogesprekken op te nemen. Ideaal als je die met mensen wilt delen die er niet bij konden zijn.

Lees ook: digital nomad worden – de beste tips om reizen en werken te combineren

Iets downloaden? Nee, wanneer iemand een link met je deelt kom je in de videoroom terecht. Zowel op de computer als op de telefoon hoef je niets te downloaden. Er bestaat wel een Whereby app, mocht je dit fijn vinden.  

Account aanmaken? Nee, je hoeft geen account aan te maken (tenzij je een Pro Account wilt hebben). Je hebt als deelnemer via de gedeelde link toegang tot de videoroom in jouw browser of app.

Gratis videobellen? Ja, tot 100 deelnemers voor maximaal 45 minuten. Wil je langer videobellen met diezelfde groep én het videogesprek eventueel opnemen (bijvoorbeeld voor een workshop)? Dan heb je een Pro account nodig ($7 dollar per maand).

Ideaal voor: 1-op-1-bellen met vrienden en familie, online workshops geven voor groepen tot 100 mensen, veilig vergaderen

5. Videobellen met Jitsi

Jitsi is een vrij onbekende naam in de wereld van het videobellen. Nog wel, maar ik denk dat dit nog gaat veranderen. Jitsi scoort namelijk hoog wat betreft privacy & veiligheid. Daarnaast werkt Jitsi gemakkelijk zonder accounts, dus je kunt snel en makkelijk bellen. Een van de deelnemers maakt een unieke link aan en deelt die met de andere deelnemers. That’s it. Je kunt deze videoruimte zo vaak én zo lang gebruiken als je wilt. Zowel het beeld als de chat is versleuteld.

Bovendien kun je gemakkelijk jouw scherm delen, als je bijvoorbeeld een video of presentatie aan de rest wilt laten zien. Ik heb een keer 4(!) uur zitten videobellen met een vriendengroep en dat werkte prima. Ook is het fijn dat je ziet hoe sterk de internetverbinding per deelnemer is. Kleurt jouw internetverbinding rood? Dan weet je dat je dichter bij de modem moet gaan zitten (of sneller internet nodig hebt).

Jitsi wordt door bedrijven nog niet veel gebruikt: zij gebruiken vaak Google Meet (voorheen Google Hangouts Meet) en Zoom. Maar ik denk dat dit zeker een interessante concurrent van Google Meet kan worden.

Iets downloaden? Op de computer niet, op de telefoon moet je de app Jitsi downloaden.

Account aanmaken? Nee.

Gratis videobellen? Ja.

Ideaal voor: veilig videobellen met groepen, ongeacht de tijdsduur.

hoe-kan-ik-videobellen-jessica-met-telefoon-laptop

6. Videobellen met Skype

Skype is het eerste programma dat ik gebruikte om te videobellen. Jaren geleden vond ik het een fijne optie, maar nu kies ik liever voor een programma waarbij ik niet hoef in te loggen en mensen moet toevoegen om te videobellen. Wel gebruik ik Skype nog om vanuit het buitenland te bellen naar vaste telefoonnummers in Nederland, bijvoorbeeld voor interviews. Bellen via Whatsapp is dan meestal niet mogelijk en het staat ook iets professioneler. Om te bellen via Skype vanuit het buitenland moet je wel jouw tegoed aanvullen.

Iets downloaden? Ja, zowel op de computer als op de telefoon moet je de app Skype downloaden.

Account aanmaken? Ja, je hebt een account nodig om te videobellen.

Gratis videobellen? Ja, tot 50 personen.

Ideaal voor: bellen vanuit het buitenland, videobellen met mensen met een Skype account.

7. Videobellen met Houseparty (bestaat sinds 2021 niet meer)

Houseparty bestaat al een tijdje, maar is pas bekend geworden tijdens de quarantainetijd in 2020. Het werkt eenvoudig en is ideaal voor virtuele familie- en vriendenbijeenkomsten. Er zijn zelfs mogelijkheden om wat simpele spelletjes te spelen via het programma. Je kunt met maximaal 8 personen in een Houseparty zitten. Je kunt niet alleen zelf een videoroom starten, maar je kunt ook aansluiten bij videorooms van jouw Houseparty vrienden. Op die manier leer je ook nog eens nieuwe mensen kennen.

Maar videobellen met Houseparty heeft wel wat nadelen. Allereerst is er veel discussie over de privacy, want het programma verzamelt veel gegevens. Ik vind de opmaak van Houseparty ook chaotisch ogen. Tot slot moet je goed opletten of een room op slot zit, anders kunnen er zomaar andere mensen in jouw videogesprek terechtkomen.

Iets downloaden? Ja, op de telefoon moet je de app Houseparty downloaden. Op de computer kun je het programma via App.houseparty.com in de browser openen.

Account aanmaken? Ja.

Gratis videobellen? Ja, tot maximaal 8 personen.

Ideaal voor: het houden van een online feestje, met bekenden én onbekenden.

Lees ook: online games met vrienden – zo houd jij een virtuele spelletjesavond

Extra tip voor het videobellen: VPN

Ik gebruik een VPN voor extra beveiliging op mijn telefoon en laptop. Een VPN beschermt jouw privégegevens, onder meer tegen hackers. Met name wanneer ik via onbekende WiFi-netwerken inlog (in een accommodatie of koffiezaak) is dit belangrijk. Ik heb meerdere VPN’s uitgeprobeerd, maar ik heb de beste ervaringen met ExpressVPN. Het werkt gemakkelijk en snel. En wist je dat je dankzij een VPN ook het Netflix-aanbod uit landen over de hele wereld kunt zien?

digital-nomad-life

Lees ook: 15 leuke podcasts over reizen, ondernemen & meer leuke dingen

Dit zijn de programma’s die ik gebruik om te videobellen. Ik hoop dat ik jouw vraag ‘hoe kan ik videobellen?’ heb beantwoord. Er zijn nog meer programma’s om te bellen, zoals Google Meets en Facetime van Apple. En om tijdens een online game met elkaar te praten kun je Discord gebruiken. Dus laat het me vooral weten als jij fijne ervaringen hebt met een ander programma om te videobellen!

Reacties via Facebook account

comments