Reisspullen waar iedere backpacker blij van wordt #1

De backpack is aangeschaft, de kleren zijn uitgezocht en de schoenen staan in de startblokken. En wat blijkt? Je hebt, na the usual stuff ingepakt te hebben, nog ruimte over! Maar wat zijn nou handige reisspullen om in jouw backpack te stoppen? Hier noem ik een aantal van mijn favoriete reisspullen die het reizen een stuk comfortabeler en gemakkelijker maken!

Handige reisspullen voor backpackers

1. Drinkrugzak of opvouwbaar waterflesje

Niet essentieel, wel ontzettend handig! Vooral tijdens trektochten is het heerlijk om tijdens het lopen te kunnen drinken en niet om de haverklap te hoeven stoppen. Ook tijdens een ritje met de scooter hoef je niet meer iedere keer te stoppen om een fles water uit je rugzak te graaien. Ik heb zelf een drinkrugzak van 3 liter van het merk Camelbak. Die liters heb je zeker in warme landen dagelijks nodig.

Mijn opvouwbare waterfles van Aqualicious heb ik van mijn zusje cadeau gekregen. Er gaat 0,5 liter water in, ideaal als je een korte wandeling door bijvoorbeeld de stad gaat maken. Leeg neemt deze amper ruimte in beslag en je hoeft niet continu op zoek naar een prullenbak om jouw lege flessen weg te gooien.

handige-reisspullen

2. Dopper waterfles

Er zijn tegenwoordig verschillende manieren om op een duurzame manier water te drinken tijdens het reizen. Een van mijn favorieten is de Dopper waterfles. Deze fles is gemakkelijk te gebruiken én af te wassen. Op veel plekken is het mogelijk om je fles te vullen met bron- of kraanwater en steeds meer accommodaties hebben een watertank waar je gratis of goedkoop kunt bijvullen.

duurzaam-reizen-water-drinken

3. Sneldrogende handdoek

Een geweldige uitvinding! Normale handdoeken nemen redelijk wat ruimte in in jouw koffer of backpack. In sommige hostels zit een handdoek bij de prijs inbegrepen, maar bij veel hostels is dit niet het geval. Er bestaan speciale reishanddoeken die gemaakt zijn van microvezel. Hierdoor zijn ze licht van gewicht, drogen ze ontzettend snel en zijn ze erg compact.

Ik heb een kleine en een grote variant. De kleine variant is een maat M (50x100cm) van het merk Sea to Summit. Deze is vooral handig om bijvoorbeeld je gezicht mee af te drogen. Hij is trouwens erg gemakkelijk in de hoes terug te stoppen, groot pluspunt! De grotere variant (60x120cm) is van Care Plus en gaat ook erg soepel terug in de hoes. Deze is weliswaar iets groter, maar nog steeds een stuk kleiner dan een normale handdoek. Deze sneldrooghanddoek is ideaal, want na het douchen is deze binnen een half uur weer droog.

handige-reisspullen

4. Powerbank (het liefst oplaadbaar met stroom én zonne-energie)

Stroom kan op sommige plaatsen erg schaars zijn en dus is het altijd handig om een ‘noodvoorraad’ bij je te hebben. Vooral aangezien iedereen tegenwoordig met een leger aan apparatuur op pad gaat. Deze oplader van 20.000 mAh is ideaal voor mensen die meerdere apparaten tegelijkertijd willen opladen. mAh geeft aan hoe veel energie het apparaat kan opslaan: hoe hoger het cijfer, hoe langer de powerbank dus meegaat. Ik zou je aanraden om er een van minimaal 15.000 te nemen als je op reis gaat. Ik had er eerder een van 2.000 mAh en deze kon niet eens één keer mijn telefoon geheel opladen.

handige-reisspullen

Daarnaast heb ik inmiddels ook een powerbank die niet alleen via elektriciteit is op te laden, maar ook met zonne-energie! Toegegeven, deze powerbank van WakaWaka is vrij prijzig en is qua capaciteit ook minder sterk, maar toch vind ik deze ook zeker een aanrader voor reizigers. Je bent namelijk met dit apparaat niet afhankelijk van stroom, maar je zet hem gewoon een middag in de zon. Extra leuk vind ik dat WakaWaka bij iedere verkoop ook een oplader met zonne-energie doneert aan mensen in Afrika.

handige-reisspullen

5. Spork & inklapbaar servies

De uitvinder van de Spork verdient een Nobelprijs. Ik neem er altijd een aantal mee bij de Albert Heijn To Go (tip: je mag deze gewoon gratis pakken!). Jammer genoeg breken deze vaak snel doormidden in mijn rugzak. Daarom heb ik twee sporks gehaald met een hoesje gehaald van het merk Light My Fire. Daarnaast is het altijd handig om inklapbaar servies bij je te hebben. Uit een bakje waar je noodles of wat fruit in kunt doen eet je net wat gemakkelijker en ingeklapt neemt het amper ruimte in in je tas. Tijdens de reis met de Transmongolië Express had ik ook nog een inklapbare beker bij me, omdat onze dag voornamelijk uit koffie en thee drinken (en uit het raam staren) bestond.

handige-reisspullen
handige-reisspullen

6. Kleine waaier

Een compacte waaier is heerlijk in tropische oorden. Je kunt natuurlijk met een gigantische ventilator rondsjouwen, maar zo’n kleine variant helpt ook al erg goed voor wat verkoeling. Ik heb die van mij een aantal jaar geleden voor een paar euro bij de Blokker gekocht. Hij werkt op batterijen en is heerlijk op een verhit vliegveld of in een volgepropte bus. TIP: heb je lang haar, houd hem dan niet té dicht bij je gezicht. Zo’n kleine waaier is een ramp om uit je haar los te krijgen… (en ik kan het weten.)

7. Sloten

Het liefst twee. Een backpack heeft vaak ontelbaar veel ritsen en vakjes. Ik reis daarom vaak met een transporthoes. Op die manier hoef je bijvoorbeeld op het vliegveld maar één rits af te sluiten met een slot. Daarnaast zijn er in veel hostels kluisjes die je kunt gebruiken, maar daar heb je wel een eigen slot voor nodig. Wel zo handig als je er dan één of twee bij je hebt! Persoonlijk vind ik een sleutelslot fijner, maar het is ook mogelijk om een cijferslot te nemen (voor het geval je bang bent om de sleutel kwijt te raken). Houd er rekening mee dat je een TSA slot neemt. Deze kunnen ze namelijk op het vliegveld openen zonder het slot te forceren, als ze jouw bagage moeten checken. Voor Amerika (en vluchten via Amerika) is het zelfs verplicht om een TSA slot te gebruiken.

8. Zaklamp / hoofdlamp

Een zaklamp, een hoofdlamp of een knijpkat – als het maar licht geeft. Onmisbaar voor de avontuurlijke backpacker die bijvoorbeeld donkere grotten wil verkennen. Of als de stroom uitvalt in jouw hostel. Of als je ’s nachts op een eiland over donkere paden terug naar huis moet lopen. Je zult niet de eerste zijn die bijna op de kop van een python gaat staan.. (oké, dat was middernacht in hartje jungle in Suriname, but I think you get the point). Als je trouwens nachtwandelingen gaat maken is het verstandig om een hoofdlamp met rood licht te nemen. Je wilt de dieren namelijk niet storen en rood licht schijnen ze niet te kunnen zien.

handige-reisspullen

9. Moneybelt

Een moneybelt ziet er misschien een beetje suf uit, maar is ontzettend handig. Met name wanneer je alleen reist. Hip is ‘ie niet, maar wel erg functioneel. Ik kan mijn paspoort, telefoon, wat dollars en lokaal geld erin kwijt. Als je wordt overvallen of je backpack moet afgeven ben je met wat geluk tenminste niet ALLES kwijt. Door de zachte stof aan de achterkant plakt de buidel gelukkig niet tegen de buik – ideaal als je naar warme landen gaat waar je ongetwijfeld gaat zweten.

handige-reisspullen

10. Travelsheet

Toegegeven – ik gebruik tegenwoordig vaker mijn sarong dan mijn travelsheet als deken op reis. Maar deze dunne slaapzak is ideaal als je naar warme landen gaat. Als je de dekens van hostels niet vertrouwt gooi je die gewoon in een hoek en slaap je in jouw vertrouwde travelsheet. Ook een aanrader voor in de trein of het vliegtuig!

handige-reisspullen

11. Drybag

Vorig jaar maakten wij een aantal boottochten door Indonesië. Na het horrorverhaal van reisblogger Kate was ik bang. Eigenlijk niet eens zozeer voor het feit dat boten in Indonesië regelmatig zinken, maar meer voor het feit dat mijn spullen niet veilig zijn als dat daadwerkelijk gebeurt. Een reizigster die we op een van de bootreizen tegenkwamen had een drybag en vanaf dat moment wist ik dat ik er ook een wilde hebben. Nee, beter gezegd: moest hebben.

Ik heb er inmiddels een van het merk Osprey en hij is redelijk groot (volgens mij de grootste maat die ze hebben), 30 liter. Ik wilde er namelijk zeker van zijn dat mijn laptop (15.3 inch), mijn camera en mijn kleine tasje met portemonnee en paspoort erin zouden passen. De waterdichte zak kun je in je rugzak stoppen. Zo heb je in één keer alles bij de hand en kun je het gemakkelijk meenemen, mocht het ooit misgaan. Daarnaast is een kleine drybag van bijvoorbeeld 3 liter handig als je een keer in je eentje gaat zwemmen en je spullen niet op het strand wilt achterlaten. Better be safe than sorry! 

handige-reisspullen
handige-reisspullen

Lees ook: handige reisspullen die iedere backpacker wil hebben #2

Wat vinden jullie van deze producten? Hebben jullie zelf nog toevoegingen of staan er juist spullen tussen die jullie thuis zouden laten? Ik ben benieuwd!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

19 gedachten over “Reisspullen waar iedere backpacker blij van wordt #1”

 1. Dat opvouwbare waterflesje heb ik weleens zien liggen bij de Hema. Het leek me toen al handig. Inderdaad fijn dat hij licht is als hij leeg is. Misschien toch maar eens kopen…

  1. Je hebt ontzettend veel variatie in kleuren en grootte. Ze zijn in ieder geval erg fijn! Je hoeft op reis niet de hele dag met lege flessen te sjouwen en zelfs in Nederland kun je ze makkelijk gebruiken op school/werk/onderweg in de auto. 😉

 2. Handig! Vooral die drybag… Ik weet al wat ik zeker moet hebben! Die handdoekjes hebben ze trouwens ook bij de Xenos. En die zijn best goed ook. Superhandig! Ik doe trouwens mijn paspoort in de moneybelt meestal in een apart plastic zakje. Als ik dan ga zweten blijft mijn paspoort in ieder geval droog.

  1. Ja zeker! Je hebt de drybags ook in kleinere maten, bijvoorbeeld alleen voor je telefoon en een kleine camera. Maar ik wilde er zeker van zijn dat ik zo veel mogelijk waardevolle spullen kan inpakken en de drybag dan nog steeds in mijn rugzak kan doen. Die reishanddoeken zijn echt THE BEST, ik moet altijd wennen als ik na een lange reis thuis weer gewone handdoeken kan gebruiken ;p En die van het paspoort is een slimme tip, bedankt!

 3. Naomi in Wonderland

  Heel erg leuk om te lezen! Ik begin in oktober ook half te trekken (ik ga denk ik gewoon in airbnb locaties en hostels verblijven) maar die handdoeken zijn echt een must! Heb je die online gekocht? Ik weet dat ze vrij prijzig zijn, maar in de winkel zijn ze écht duur. Dus ben ik op zoek naar een meer budget vriendelijke handdoek 😉

  1. Dank je! Waar ga je in oktober naartoe? Die handdoeken zijn inderdaad echt superfijn. Wanneer je ze in grote hostels ergens laat drogen ben je ze jammer genoeg vrij snel kwijt. Ze hebben bij de Xenos ook reishanddoeken (Microfibre Towels), die variëren van 3 tot 8 euro. Geen idee hoe fijn/goed ze zijn, maar misschien dat ik binnenkort eens de winkel binnenloop 😉

 4. Ja! Zo’n waterdichte zak moet ik echt hebben! Ik ben ook altijd extreem bang dat er wat gebeurt met mijn spullen. Ik ga regelmatig het water op of in en dan is het fijn als m’n spullen droog blijven als het mis gaat. Ik heb ooit, toen ging ik snorkelen, een elektrische autosleutel in een plastic chirurgisch handschoentje gedaan en dichtgeknoopt, zo kon ik toch het water in en de sleutel bij me houden, werkte perfect!

 5. Haha, ik werd er dus ook écht blij van! Ik vind een ode aan de uitvinder van de spork ook wel op z’n plaats. Die van de AH to go zijn bij mij ook al allemaal doormidden gebroken, maar diegene uit een outdoorwinkel zijn onverwoestbaar 🙂 Zo’n oplader die op zonne-energie werkt staat hier ook op het lijstje!

  1. Haha inderdaad! Ik dacht we moeten die onbekende man/vrouw toch een keer in het zonnetje zetten voor het bedenken van zo’n geniaal ding. En het dan de SPORK noemen :’)

 6. Nadat ik diverse verhalen hoorde van overvallers die heel goed op de hoogte zijn van toeristen met moneybelts, stop ik daar altijd wat waardeloos geld in en wat oude passen die als bankpas kunnen doorgaan. Mijn echt waardevolle spullen gaan weer ouderwets in mijn rugzak.

 7. zo’n oplader is superhandig, van WakaWaka is hij mooi (niet de goedkoopste), maar met ook een lampje erop en je kan hem op een fles zetten, zodat je een staand lampje kunt maken. En ook op zonne-energie!
  Wat niet essentieel is maar wel leuk is een laybag (ff googlen)

  1. Bedankt voor de tips Janine, erg handig! Die van WakaWaka heb ik wel eens voorbij zien komen in mijn zoektocht. Ze doen ook iets met een goed doel bij iedere aankoop toch? En die laybags zijn inderdaad geweldig haha!

 8. Hoe lang ben je bezig geweest je haar uit de ventilator te krijgen?

  Wij zweren bij onze pacsafe. Een tas die voorzien is van een gaaswerk aan de binnenkant en je aan bijvoorbeeld de handdoeken stang of het bed vast kunt maken. Wij bewaren hier onze paspoorten, geld en MacBook in als we niet op onze kamer zijn. Soort van mobiele kluis.

  1. Volgens mij heb ik uiteindelijk dat ding uit mijn haar moeten knippen… Groot drama in ieder geval haha!

   Ik heb inderdaad wel eens van die pacsafe gehoord, lijkt me ook onwijs fijn! Ik doe altijd wel een slot op mijn rugzak, maar dan kunnen ze die nog steeds wel meenemen.. Ik ga er eens over nadenken om er een aan te schaffen, bedankt guys!

 9. Je hebt altijd de leukste lijstjes met items, Jessica! Ik had tijdens de Transsiberie Expres tinnen gerei mee. Dat wordt dus superheet, oeps! Ik gebruik zelf een Powermonkey Extreme zonnelader, werkt behoorlijk goed. En ik ben erg blij met mijn hprc koffer, is super robuust.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven